Šta je novo?

Sempron 2800+ AM2 vs Sempron 2800+ s754

Učlanjen(a)
30.09.2005
Poena
320
Ima li smisla menjati pomenutog semprona s754 za ovog sa novijim socket-om tj. kakve su razlike u performansama sobzirom da noviji sempron ima 128kb kesa za razliku od prethodnika koji ima 256kb?
Jasno mi je da je uvek bolje uzeti novi socket ali me interesuje konkretno razlika (ako je ima) u performansama. Takodje me zanima vase misljenje o ploci :
http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=733

Izvinjavam se ako vec postoji slicna tema (koristio sam search ali nisam uspeo da pronadjem)

Pozdrav

U tvom slucaju bi mozda imalo smisla zbog prelaska na PCI-E.

a c a je napisao(la):
Ti treba 2800+ (754) da zamenis za 3000+ (am2), to je isti Sempron.

Taj 3000+ trenutno ne dolazi u obzir jer ga nema u ponudi (arandjelovac).

a c a je napisao(la):
2800+ am2 je u stvari 2500+ 754

Koliko znam 2800+ am2 radi na istoj frekvenciji kao 2800+ s754 a takodje 2500+ ima 256kb cache a am2 128kb

a c a je napisao(la):
2800+ am2 je u stvari 2500+ 754.

ne, 2800+ Am2 je 2600+ za 754. Sto se tice prelaza, ako ne budes imao solidnu memoriju bice to korak u nazad, mada mozda i egal ako uzmemo u obzir da ce novi Sempron da se malko vise klokuje pa zbog toga imati malo vece perfomanse, poredim modele sa istim keshom samo ralizcite platforme (754 vs. AM2).

2800+ Am2 = 1.6g 128k L2
2600+ S754 = 1.6g 128k L2
2500+ S754 = 1.6g 256k L2
2800+ S754 = 1.6g 256K L2

Rekao bih da je S754 mozda cak i malo brzi od AM2, ima vise L2, nizu latenciju memorije, ali je osakacen na single channel.

Poslednja izmena:
Znaci otprilike bi zakljucak bio da je pametno menjati 2800+ za 3000+ am2
a 2800+ za 2800+ am2 nikako.....
A komentar za plocu?

Ja bih uzeo mozda i A64 3000+ AM2. Kod MSI ploca postoji problem sa podizanjem voltaze na memoriji i procesoru. BIOS prepozna Sempron i ne dozvoljava napredne opcije za o.c.
A64 3000+ AM2 ne kosta mnogo vise.

Ama bre sta pravite nauku oko toga, uz ok memoriju i dobru plocu dobice sistem koji se mozda u par % razlikuje od starog, bilo gore bilo dole. Ono sto je opipljivo su nove komponente (garancija) i PCI-E. Ako ti to treba menjaj, ako ne onda je to presipanje iz supljeg u prazno.

Pogledao sam neki test i izgleda da se ipak isplati preci na am2 kada su semproni u pitanju....
http://www.legionhardware.com/document.php?id=560

Potpuno si u pravu sto se tice PCI-E ali nisi naveo sta podrazumevas pod tim dobra ploca. Nemam nameru da bacam pare na neke deluxe, diamond, platinum..... pretpostavljam da ce neka value ploca dobro odraditi posao.

a c a je napisao(la):
Cak i sat koji je pokvaren pokazuje tacno vreme dvaput dnevno.
Ova ti je dobra!
drfedja je napisao(la):
2800+ Am2 = 1.6g 128k L2
2600+ S754 = 1.6g 128k L2
2500+ S754 = 1.6g 256k L2
2800+ S754 = 1.6g 256K L2

Rekao bih da je S754 mozda cak i malo brzi od AM2, ima vise L2, nizu latenciju memorije, ali je osakacen na single channel.
Ispravka:
2500+ S754 =1.4GHz 256k L2

Mitrovski Igor je napisao(la):
Ova ti je dobra!

Ispravka:
2500+ S754 =1.4GHz 256k L2
Naravno, napravih previd. ;) Ko ce se vise snaci u tim silnim oznakama i konfuziji sa L2 cache-om.
Smartphone2003 je napisao(la):
Pogledao sam neki test i izgleda da se ipak isplati preci na am2 kada su semproni u pitanju....
http://www.legionhardware.com/document.php?id=560
Pa na default taktu su prakticno identicnih performansi. Kada se kloknu, AM2 bolje skalira.

Poslednja izmena:
He he, ovi iz AMD-a su stvarno ludi. Jos malo pa cemo kupovati Sempron 5000+ koji rado na 1000MHz... Nije ni cudo sto se ljudima ne menjaju stare masine.

Licno mislim da se ipak treba malo otvoriti i uzeti bar nekog Athlona, koji kad se lepo klokne postane pristojan procesor. Koga ne zanima klokovanje, mislim da ipak treba da kupi Intel-a. Ovi celeroni sa 256K cache-a su sasvim pristojni (naravno uzeti neki brzi 2.6-3.0GHz) i za te kucne masine opste namene (citaj jeftine), po mom misljenju bolja kupovina. Ponavljam, to vazi samo za one koji nece klokovati procesor.

Potpuno si u pravu sto se tice PCI-E ali nisi naveo sta podrazumevas pod tim dobra ploca. Nemam nameru da bacam pare na neke deluxe, diamond, platinum..... pretpostavljam da ce neka value ploca dobro odraditi posao.
Ma nista posebno, kao sto je za S754 DFI NF4x recimo, kosta ispod 80 evra (na stranu to sto je mozda i najbolja :D). Jos jedan razlog zbog koga bi trebalo da obratis paznju na plocu je taj sto u nju mozes da bodes i naredne procesore, znaci uzmes je sad i ne menjas je bar za dva CPU-a (sad sempron i posle neki DC Athlon recimo). Isto vazi i za memoriju.

Znaci otprilike bi zakljucak bio da je pametno menjati 2800+ za 3000+ am2
a 2800+ za 2800+ am2 nikako.....
A komentar za plocu?

Da 3000+ ima logike, od ploca odlicna je Asus-ova M2N-e
koja bi trebala ovih dana da stigne i kod nas, dal je bolje ici na Athlon ili ipak Sempron ako se gleda cena nisam siguran jer ne znam kako se ponasaju novi proci sto se OC-a tice.

Ima li smisla menjati pomenutog semprona s754 za ovog sa novijim socket-om tj. kakve su razlike u performansama sobzirom da noviji sempron ima 128kb kesa za razliku od prethodnika koji ima 256kb?
Imas detaljan test u Digitalovom dvobroju, koji ce ti sigurno dati barem deo odgovora na tvoje pitanje!

Ukratko, isplati se samo zbog promene cele platforme, sa stanovista performansi bas se i ne isplati...

Misko je napisao(la):
Da 3000+ ima logike, od ploca odlicna je Asus-ova M2N-e
koja bi trebala ovih dana da stigne i kod nas.

Evo bit će i Epoxa nf4 AM2, stgao u cjenik HGspota u HR ... bagatela cijena, provjereni čipset (potencijalno manje problema) koji se nešto manje grije. Nadam se da će biti neka mala recenzija da to potvrdi ;)
http://www.hgspot.hr/komponente.aspx?grupa=4

Misko je napisao(la):
od ploca odlicna je Asus-ova M2N-e

Mislim da se cena ove ploce na zapadu krece od 100 do 140$.
Kolika bi otprilike bila cena te ploce ovde kod nas kad se pojavi u prodaji?

Ace Rimmer je napisao(la):
Evo bit će i Epoxa nf4 AM2, stgao u cjenik HGspota u HR ... bagatela cijena, provjereni čipset (potencijalno manje problema) koji se nešto manje grije. Nadam se da će biti neka mala recenzija da to potvrdi ;)
http://www.hgspot.hr/komponente.aspx?grupa=4

Jeste ok su, pogotovo cena :zgran:, Abit ce znaci biti 140evra i isto je odlicna ploca, medjutim u Asus memorije idu u 1&3 pa je hladjenje istih bolje, a i layout mi je bolji a i cena ce biti oko 100evra kod nas, za sad dok ne izadje DFI Asus mi je 1 mestu.

Nazad
Vrh Dno