Šta je novo?

Segedinski Internet - DigiTV

Gledam samo i pitam se dokle vise sa spamovima ovog tipa...

Vi stvarno mislite da imamo najskuplji i najlosiji internet u Evropi???

Pogledajte malo npr. ponude u Nemackoj i sl... Prosecan telekomunikacioni paket na zapadu mesecno ne kosta ispod 100E - tu mislim na sve: cable TV, internet, mob.

Hteli bi ste 20mb/s za 15EUR??? Pa nema toga nigde... Ili ima, uz FRP.

Drzava u buli nikad goroj, a pojedincima je glavni problem spor i skup net - sta vi skidate? ceo internet bekapujete pretpostavljam...

Vidim odlicno si upucen kazes da ti brat zivi u Frajburgu pa ajde navedi mi kod kog je provajdera i koji paket koristi bas me zanima.

(npr. burazer živi veći deo meseca u Švabiji, i ne pada mu na pamet da uplaćuje neki flet paket, jer je u Frajburgu skuplji net nego kod nas), dok dobar deo Srbije (moja procena ide od sigurno 40%)

Nisi čitao iz početka ili ti je promaklo...

ne znam, iako je burazer totalni, ali totalni laik za sve tehnologije, ja mu verujem :d, a ako se zeznuo, nema veze, onda takođe verujem i Vuku kada kaže da je u Švabiji tržište broadband-a jedno od najgorih u Evropi, jer uzimam njega za ubedljivo najozbiljnijeg poznavaoca tržišta ISP na celom Benchu.

Poslednja izmena:

ne znam, iako je burazer totalni, ali totalni laik za sve tehnologije, ja mu verujem :d, a ako se zeznuo, nema veze, onda takođe verujem i Vuku kada kaže da je u Švabiji tržište broadband-a jedno od najgorih u Evropi, jer uzimam njega za ubedljivo najozbiljnijeg poznavaoca tržišta ISP na celom Benchu.

Sva Germanska, u koje ukljucujem Nemacku, Austriju, Belgiju ( i njih smatram za Germane iako oni sebe ne smatraju Germanima) i germanske pokorene Internet zemlje poput Makedonije, Crne Gore.
Doduse u Nemacku je prosle ili pretplosle godine uplivao OVH, verovatno postoje provajderi koji zakupljuju servere od OVH a onda u lokalnom peeringu daju lokalnim korisnicima saobracaj bez FUP-a.
Medjutim takav saobracaj je skuplji od onih T-comovih ponuda.
Doduse zadnjih 7 meseci nisam pratio do perfekcije Germanska trzista zbog obima posla i manjka slobodnog vremena.

Ja jednostavno kad vidim ponude sa FUP-om ne racunam da takav provajder postoji i da uopste prodaje saobracaj, jednostavno ne postoji.

Ja razumem prosecne ljude koji iskljucivo surfuju i primaju i salju mailove.
Ali meni je samo zadnjeg meseca Youtube odneo 381GB u 1080p sadrzajima.

U Srbiji postoje sve ponude, ponuda max adsl od 24mbit, ili standardnih 16mbit, postoji ponuda 60mbit kod SBB-a, postoje i zakupi optickim vezama.
Najveci problem je dranje pravnih komercijalnih korisnika jer su tu cene napucane. Rezidencijalni korisnici imaju cene koje su realno duplo skuplje. I naravno umereno spor up kod ADSL korisnika.

Razlog sporog up-a je skup odlazni peering i nedozvoljavanje DT-a da se prosiruju linkovi, kao i neopravdanost ulaganja u upstream konekcije koja po njihovim zakljucima povecava cenu ulaganja pod kapom istog profita.

Poslednja izmena:
Zasto recimo provider poput sbb-a ili Verata ne uveze jeftiniji net? Da prosiri linkove na svoju ruku ? Oni nemaju Dojce telekom iznad glave koji koci napredak.

Zasto recimo provider poput sbb-a ili Verata ne uveze jeftiniji net? Da prosiri linkove na svoju ruku ? Oni nemaju Dojce telekom iznad glave koji koci napredak.

SBB vec sada radi u granicama radne operativnosti, kod njih vise nije jednostavan sledeci korak, ukoliko bi se odlucili na sledece podizanje brzine, definitivno bi morali da predju na next level DOCSIS odnosno verziju 3. A to znaci nove licence, menjanje opreme, novi ruteri i multiplexeri, medjutim najbitnije i najvece ulaganje je enermno uvecavanje broja optickih cvorista, odnosno malte ne svaka manja ulica bi imala svoje opticko cvoriste.

Druga stvar je da je SBB trenutno bolji od Telekom ADSL-a ima bolje ponude bolje cene i bolji upload, realno njima bi bilo nepotrebno sledece ulaganje jer konkurencija nije konkurnetna.

Sto se Verata tice, oni koriste skup oblik spoljnih linkova, koji nije konkurentan optickim vezama, drugo verat je uvek bio trecerazredni provajder.

Naravno sputavaju vec godinama prosirivanje broja prikljucaka, modernizaciju opreme, ulaganje, prosirivanje linkova , ubrzanje adsl portova.

Verovatno ne znas da je DT vlasnik 20 procenata u Telekomu Srbije i da ima pravo veta na sve odluke.

Zato su i kupili tih 20% to im je standardna praksa kontrolisanja suparnika u Evropi.

Greška.DT je vlasnik 30% +1 akcije grčkog OTE, dok je OTE vlasnik 20% telekoma.

Ljudi non stop potezu argument "Zasto xxx provajder ne poveca link ka inostranstvu?".
Nikako da shvate da je za kablovskog operatera najmanji trosak (iako ni on nije mali) povecanje linka ka inostranstvu, i da postoje tu mnogo veci troskovi kada je u pitanju povecanje brzine korisnicima. Sto se tice Verata, kako mislite da vam Verat ponudi brze pakete od Telekoma kad im Telekom iznajmljuje portove po uslovima koje on odredi? :)

Greška.DT je vlasnik 30% +1 akcije grčkog OTE, dok je OTE vlasnik 20% telekoma.

Nije greska dobro ja znam koliko ko ima akcija, nadam se da je to svima jasno.

Ja ovde tvrdim da DT vlada potezima kako u OTE-u (zestoko) tako i u Telekomu Srbija AD (ne tako zestoko ali dovoljno da usporava razvoj telekomunikacionog trzista u Srbiji).

Posledica veta na odluke je mogucnost da kompaniju srusite bukvalno, iz tog razloga manipulativna mogucnost je ogromnam kao i uticaji koji su moguci preko vlasnicke strukture.

@EXODUSBGD

Čekaj malo. 4000HUF je paket sa tv pretplatom, hd kanalima i internet konekcijom brzine 40/20 Mb/s. U Segedinu (220km od Beograda) a ne u Tokiju. I jel to po tebi skupo ili jeftino (4000HUF je oko 14,5EUR)?

A koliko je DT dobar po pitanju usluga korisnicima pitaj ove u Cro što su se usrećili kad su HT prodali njima.

To je džabe, ali to je Mađarska!!!

Mađarska je, kao što sam naveo, nekih 20 godina ispred nas...

Oni imaju regulisano tržište, jer im to nalažu direktive EU.

Znaci, da bi se odbranili od Nemaca (Dojce telekom) po 3. put potreban nam je neki novi Bata Zivotinja. Any suggestion ?

To je džabe, ali to je Mađarska!!!

Mađarska je, kao što sam naveo, nekih 20 godina ispred nas...

Oni imaju regulisano tržište, jer im to nalažu direktive EU.

A zasto ako je Madjarska regulisano trziste jer je u EU , nije onda tako i u Nemackoj .

Pa i Nemacka je u EU , i tamo je uredjeno trziste !!!! Vidite da u celoj ovoj temi ima malo i "kontraverzi" !!
Madjarska=uredjeno trziste=EU=jeftiniji internet mnoooogo od naseg
Nemacka=uredjeno trziste=Eu=cene interneta "sarene" !!

Kod nas je izgleda ipak bolje da nas "deru" dok god mogu , jer boze moj mi nemamo uredjeno trziste=monopol

Pa recimo to ovako... Nemačku ne smeju da svako malo boc-boc za svaku sitnicu, jerbo ona od svih država članica u najvećem obimu i potpuno nessrazmerno finansira EU.

nije mi nista pormaklo ja jos uvek cekam da mi odgovoris na moje pitanje kod kog provajdera je tvoj brat u Frajburgu ako je totalni laik barem zna kome placa tih famoznih +-100 Evra pretplatu kao sto si ovde naveo da li je kod Arcora ,Alicea, Versatela,Unitymedie,Kabel Deutschlanda,Verivoxa,1 und 1,Congstara ili T Homea ovo su najpopularniji u Frajburgu mozda sam nekog zaboravio a ima ih jos koliko hoces i od navedenih niko ne ogranicava protok odakle ta informacija pa nismo u 2000-toj ovo je 2010.

Kad vec pricamo o nemackom internetu.. Sestra je bila potpisala ugovor pre 6 meseci kod Versatela, dosli na vrata sa ponudom, a ona se ne razume u te stvari. Mogli su da uzmu net kod Vodafona, sestrin muz poludeo bio sto je potpisivala nesto bez njegovog znanja :)

Prevod sa nemackog, pazite ocajnu ponudu:

Plus - surf faster and cheaper phone calls
o Internet flat rate with DSL 16000
Up to 16,000 kbit / s downstream, up to 800 kbit / s upstream,
2 E-mail accounts, fax to e-mail and more.
o fixed flat rate
Unlimited calls to landline,
Fixed line with 2 lines and 3 telephone numbers
o Language Plus Package
Discount in all ger mobile networks and overseas phone calls
* ACTION: Fritz Box Fon WLAN 7170
* 5 € monthly Gesprächsguthabenmtl. € 39.90

Order
39,90€
+ 9,90 € one time (including shipping costs)

Stavljao sam bio speedtest rezultat

1007684990.png

E sad dobar deo. Posto smo se preselili u novi stan koji je bukvalno susedna ulica, sestrin muz je podneo zahtev za selidbu telefonske linije. Od 28. oktobra kada smo izasli iz tog stana nemam normalan internet, kradem wireless od suseda koji nisu zastitili mrezu :D . Internet puca svakih 15 minuta jer je slab signal, samo sto nisam poludeo, navikao sam na stabilan internet. Fora je bila da su nam rekli da ce do 15. novembra preseliti liniju. Zvali smo ih pre neki dan a odgovor je bio fazon kao nemamo tehnicare da dodju kod vas u zgradu, mi imamo zakonski rok od mesec dana da preselimo liniju a ako ne preselimo tada mozete da podnesete tuzbu. Kad je sestrin muz hteo jos nesto da pita tu ljubaznu osobu sa druge strane linije, ona mu je spustila slusalicu, tipicno :)

Poenta je da imaju gore stvari od nase internet ponude, ja kad sam se licno uverio u to, necu vise da kukam kako nam je lose. Koliko su nemci napredniji od nas, a cena interneta je tu negde. Priznajem da je standard dosta bolji ovde nego kod nas ali ipak..

nije mi nista pormaklo ja jos uvek cekam da mi odgovoris na moje pitanje kod kog provajdera je tvoj brat u Frajburgu ako je totalni laik barem zna kome placa tih famoznih +-100 Evra pretplatu kao sto si ovde naveo da li je kod Arcora ,Alicea, Versatela,Unitymedie,Kabel Deutschlanda,Verivoxa,1 und 1,Congstara ili T Homea ovo su najpopularniji u Frajburgu mozda sam nekog zaboravio a ima ih jos koliko hoces i od navedenih niko ne ogranicava protok odakle ta informacija pa nismo u 2000-toj ovo je 2010.

Opet nisi skapirao.... kažem kompletan telekomunikacioni paket usluga (kablovska, internet, mobilni i fiksni) košta stotinak evra, ali, uf, ne mogu više na ovoj temi da pričam ništa... kad je dobar procenat ljudi ovde i dalje ubeđen kako je net kod nas otprilike 10x skuplji nego u Evropi...

Poslednja izmena:
Pa priča je bila: "Moj brat u Frajburgu (DE) plaća skupo" itd. Tržište je regulisano i u Nemačkoj pa je net skuplji nego primer sa kojim je započet tread. A čovek koji je počeo tread je napisao primer iz "okruženja" ili kako vole da kažu "regiona". Ja tvrdim da D.T. neće doneti ništa bolje kad bude većinski vlasnik TS.
Po meni, poenta je da gde god se pojavi neki tako moćan provajder koji postaje apsolutno dominantan na tržištu, tamo značajnog i brzog napretka u korist korisnika nema.

Kakve veze ima što smo u 2010-oj? U Kanadi od glavna 3 provajdera nijedan nema Flat opciju nego svi imaju limit pa ti vidi šta je monopol.

Koliki je taj limit ? I o kom paketu se radi ?

Poslednja izmena:
Evo moj primer Montreal:10mbps/1mbps konstantno(100gb limit)kablovski net, 15 kanala izabranih plus baznih+ hd nekih 20-tak i telefon za120$ mesečno. Nema jeftnije od ovoga i to sa sve rabatima.

Evo već sam pisao o paketu ali da citiram još jedared. Videotron je kompanija.

Nista,da placemo ?

Vrh Dno