O ukusima se ne raspravlja, pa ću samo reći svoje iskustvo.
DC je prva konzola sa kojom sam još 2000-e uspešno ostvario internet konekciju (ima ugrađen 56k modem) i online igranje, a to se ne zaboravlja.
Sigurno jedna od najbolje koncipiranih spravica za igranje bez obzira što nije uspeo da se probije na komercijalnom planu. Ima podršku za Windows CE, odličan web browser, kačio sam i tastaturu svojeveremeno na njega, čudo jedno.
Trenutno je to najjača konzola koja se može zaista uspešno i upotrebljivo emulirati na prosečnom PC-ju, što dosta znači svakom ko nije u prilici da je nabavi.
Igre su generalno jako dobre, u rangu PS2 i portovi ne umanjuju njihov značaj, naprotiv. Uostalom pojavili su se dosta kasnije (npr. Power Stone izašao 1999-e, a portovan pre godinu-dve na psp, Rez izašao pre par meseci za Xbox360.)
Ekskluziva do danas nije ostalo mnogo ali ih ima i to jako dobrih (MSR, Sonic Adventure 2, Virtua Tennis 2k2, Shenmue 1, D2, Ikaruga (vidim da ga najavljuju tek ovih dana za XBOX Live), itd.
Jako je aktivna i dobra alternativna home scena, uopšte uzevši meni je Dreamcast i dalje vrlo zanimljiv, nekako poseban, nedovoljno istražen, samim tim dodatno izazovan. Jako mi je drago što neće pasti u zaborav, pogotovo sada kad postoji ovako dobar emulator kao što je NullDC.