Šta je novo?

Security folderi na NTFS-u

KIBLA`s

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & NZXT kraken 360
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 32 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Astral 5080 OC Gaming
Storage
2x1TB Kingston SFYRS/1000 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster X3
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
Fractal Focus 2
Monitor
ROG SWIFT PG278QR 165Hz, G-SYNC
Miš & tastatura
DeathAdder v3 & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
iPhone 16 pro + Samsung S24
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
dakle WIN XP Pro.
kako da zakljucam odredjeni fodeler od drugih korisnika koji su takodje administratori
naime na security kartici oderdim svoj user name sa vlasnika,owner-a 🙂 i bla bla bla kao on ot prihvati ukinem pristup everyone i kad hocu da udjem u folder kao nemam dozvolu posto nisam vlasnik.cccccc logovao sam se na sve usere pa cak i na administratora u safe modu ni on ne moze da pristupi folderu.
mogu ja kasnije ponovo ukljucim everyone dozvole i da pristupim.
DAKLE pitanje je kako zakljucati folder,a da sam moj user tj. ja imam pristup folderu,malo sam zakomplikovao 🙂

U grupu user-a "everyone" spdaju svi pa i "administrator". Tako da na taj nacin ukidas pristup svima, pa i sebi. Jedino sto mozes da uradis je, da cryptujes fajlove. Obzirom da grupa "administrator" nema ogranicenja u pristupu, jedino mozes da se zastitis od citanja.

😀

Da, kriptovanje je jedini nacin. Svaki administrator moze da preuzme ownership nad folderom i da resetuje permissione.
A kada dodeljujes prava, deny prava imaju prednost nad allow, a u praksi se izbegava koriscenje everyone kod bilo kakve ozbiljne administracije.

A da probaš Folder Security Personal. Radi i pod NTFS-om. Zaključavaš lozinkom sve što želiš i ima još par lepih funkcija.

A kako ja da otkljucam 4gb-a podataka koje nekmogu da izbrisem? 🙁

Folder Security Personal nije neki nije to to sto mi treba
hocu da samo moj user moze da pristupi nekom folderu automatski kada je logujem, a ne da ukljuceujem neki program
kako da kriptujem fajlove ili folder

kako to mislis, sta se desilo sa tih 4 Gb

Evo ja imam jedan folder (doduše u pitanju je Windows 2000 server), kome je dodeljen vlasnik (ne-administrator), i kada se logujem kao administrator - ne može da pristupi folderu, Access denied. Ali, to ga ne sprečava da prčka po polisama, i da čas posla stavi "allow everyone read/write"...

Dakle trebalo bi da imaš jednog Administratora i više usera, a ne više administratora. Zato i postoje Administratori - da administriraju, i useri-da koriste (u kontekstu Windowsa kao OS-a).
Uh na šta liči ova prethodna rečenica, biser nema šta. Ali nisam mogao drugačije da se izrazim.

djvaske je napisao(la):
U grupu user-a "everyone" spdaju svi pa i "administrator". Tako da na taj nacin ukidas pristup svima, pa i sebi. Jedino sto mozes da uradis je, da cryptujes fajlove. Obzirom da grupa "administrator" nema ogranicenja u pristupu, jedino mozes da se zastitis od citanja.
😀

Da, ali na žalost (tj. (NE)sreću) korisnika (User-a) tu je Back Up Utility preko kog možeš i da dešifruješ Krypto zaštitu. 🙂

Normalno MORAŠ da budeš Back Up operator tj. da se nalaziš u grupi istih.... 😀

Batica je napisao(la):
Da, ali na žalost (tj. (NE)sreću) korisnika (User-a) tu je Back Up Utility preko kog možeš i da dešifruješ Krypto zaštitu. 🙂
a kako?

inace ako je jedna masina administrator je i recovery agent pa moze i da procita/dekriptuje fajlove
ako pricamo efs...
a i za pgp se nadje lek

****** je ovaj WinXP dzabe sam bacio kintu za licencu.... :banana:
ustra uzimam LinDows pa da vidim sta on nudi
da li je neko probao

Poslednja izmena:
Ljudi ja jos uvek imam 3gb-a zasticenih fajlova

Sta da radim vise?!?

Vec je bila tema o ovome i nista nisam uradio 😡

Filo je napisao(la):

MSBOL:
Kod:
To recover an encrypted file or folder when your file encryption certificate is not available

If you have lost your file encryption certificate you cannot access your encrypted files. However, your recovery agent can decrypt the files. Use Backup in Windows 2000 or any backup program designed for Windows 2000 to make a backup version of the encrypted files or folder. Backup programs designed for Windows 2000 retain the encryption of the backed-up files. 
Send the backup version of the encrypted file or folder as an e-mail attachment to a recovery agent. The recovery agent has a special certificate for decrypting the file or folder for you. The recovery agent will back up the decrypted file or folder and then return the backup version to you. 
 Notes

If you first back up encrypted files and folders using Backup or any other backup tool, you can then copy or move the backed-up version of the files and folders to a volume that is not an NTFS file system volume. The backup version of the encrypted file or folder retains its encryption as long as it is in backed-up form. You can copy the backup version to tapes or to other file systems such as FAT, or you can send it as an e-mail attachment. When you want to access your encrypted files again, restore the backup version to an NTFS volume to preserve the encryption. 
You can recover an encrypted file or folder yourself if you have kept a backup copy of your file encryption certificate and private key in a .pfx file format on a floppy disk. Use the Import command from Certificates in Microsoft Management Console (MMC) to import the .pfx file from the floppy disk into the Personal store. 
The administrator of the local computer is the default recovery agent unless you are in a domain environment. In a domain environment, the domain administrator is the default recovery agent.

da
ali je kljucna recenica
If you first back
znaci ne moze bilo ko nego onaj ko je kriptovao ili RA

A u vezi Lindowsa - ma sta ce ti to?To vec koristi preko 655 ljudi na svetu
Probaj BeOS ili NetBSD 😉
e,da...ubaci sebe na security tab pa ces moci da pristupis folderu
pre toga preuzmi vlasnistvo nad svim folderima i podfolderima i fajlovima
a kad ubacis sebe na security i das full control onda na advanced resetuj dozvole svim folderima i podfolderima i fajlovima
ako nemas security iskljuci simple file sharing
i citaj malo help za ubuduce!
sve pise

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno