Šta je novo?

Seasonic SS-600HT

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Stigao mi je Seasonic iz potpisa. Ako nekog zanima kako izgleda evo par slika:

Napajanje je zaista ekstra, tiho je i hladno. U pitanju je model sa 600W kontinualne snage. Ima dva PCI-E 6-pinska konektora za graficke karte (SLI i CrossFire) i EPS12V 8-pinski konektor za serverske ploce ili jace modele dual-core ploca, kao i citavih sest SATA power konektora za diskove. Konektor za maticnu plocu je napravljen kao 20+4 pina i moze se razdvojiti za starije ploce kako bi se izbegla upotreba adaptera. Svi kablovi upleteni i u kosuljicama i izuzetno lako ih je uvezati uredno.

Cena sa carinom i PDV (i zaradom uvoznika naravno) kod nas bi bila 187€. To je verovatno razlog zasto ovako kvalitetnih napajanja te snage nema kod nas na trzistu. Ono sto bi mozda neko preduzimljiv mogao da uradi je da uveze 500W model koji je jeftiniji ali se inace ne razlikuje od ovog i da pokusa da ostvari popust na kolicinu.

Poslednja izmena:
"Kolko para" je drugar tebe izaslo,i da li ima nekih poboljsanja kada je konkretno tvoja masina u pitanju?Mislim da li je smanjena varijacija napona kod CPU-a ili ne.

Eee je..iga nisam video da imas plocu sa 4-pinskim napajanjem(umesto 8).

Poslednja izmena od urednika:
Spacemaster je napisao(la):
"Kolko para" je drugar tebe izaslo,i da li ima nekih poboljsanja kada je konkretno tvoja masina u pitanju?Mislim da li je smanjena varijacija napona kod CPU-a ili ne.

Eee je..iga nisam video da imas plocu sa 4-pinskim napajanjem(umesto 8).

"Izaci ce me' tek (proveri PM), trenutno je kod mene na probi.

Vcore je jednako nestabilan kao i pre jer kao sto si i sam primetio ploca nema 8 pinski konektor ali red je bio prvo uzeti napajanje sa takvim konektorom pa onda plocu.

Zanima me bas ima li zainteresovanih ovde za ovakva napajanja? Ovo od 600W je skupo, ali ako bi 500W recimo bilo jeftinije...

Poslednja izmena:
audiofreak jel se zna neka priblizna cena koja bi bila za model od 500w?

125 eura

ja sam uzeo 430W za 98 eura

af koliko je max power na +12V?

edit sada sam video sliku :)

Poslednja izmena:
Situacija je dosta losha kad je ponuda PSU kod nas u pitanju.Uglavnom prodaju siroku potrosnju a to su krsevi.Trazio da sam da nadjem neko sa 8 pinskim konektorom za cpu ali nisam nashao.
Ja cu se ipak odluchiti za cooler master Real Power 550W SLI (RS-550-ACLY.)
jedan od razloga:
Higher reliability (MTBF > 400,000 hours)
OVP / OCP / OTP / OLP / Short / Full protection

PS.za one koji ne znaju:MTBF mean time between failures, the average time a device will function before failing.Odnosno radice toliko bez greshke.
http://www.coolermaster.com/index.p....&other_title=RS-550-ACLY.Real Power 550W SLI

Poslednja izmena od urednika:
audiofreak je napisao(la):
Zanima me bas ima li zainteresovanih ovde za ovakva napajanja? Ovo od 600W je skupo, ali ako bi 500W recimo bilo jeftinije...
Za 187 evra?!?!! Ma da li si ti normalan, pa bre, "ima za svega 50 evra napajanje koje ima 550W, super izgleda, 14cm ventilator da ga 'ladi, tiho, najbolje za O/C!!!".
Samo razmisljanje Average Joe-a iz nase zemlje... a naravno, govorim o cuvenom LC Power-u.

Na stranu ova budalastina... naravno da ima zainteresovanih. Ja sam zainteresovan.
Treba mi neko ATX v2.0 napajanje, od 600-nak W, pozeljno bi bilo i da je CF ready... kod nas sta moze da se nadje te snage? - mozda samo CM, ako se uopste i pojavio, a njega necu... taj S12 je zaista izuzetno napajanje, mada bi meni prvi izbor bio OCZ-ov model od 600W ili mozda neki Zippy (posto je PC P&C zaista preskup).
No dobro, ako je ovo ipak ponuda samo za Seasonic... ;)

Baci PM sa nekim infoom.

OCZ od 600W kosta oko 200 €, a rekao bih da je za klasu bolje. Ono ima za razliku od ovog trimere za stelovanje voltaze na svakoj grani ponaosob, odvojene molex konektore za zahtevne uredjaje, dual fan je i opet je necujno.
Pretpostavljam da je Seasonic zaista kvalitetan, ali poredjenja radi jedan LC Power do 550W koji kosta 50 evra ima na +12v 16A i 18A, a na 3.3 i 5 V ima cak i vise od ovog Seasonica.
Sto se tice kvaliteta i Enermax je vazio za ultra mega giga nadrkano napajanje, pa su poceli da riknjavaju ko' chiefteci posle par godina. Prema tome, za 50 +/- 20 evrica ima do jaja napajanje - citak (LC Power, Antec True Performance, Cooler Master itd...) Eh, sad ako vozite Presslera :d onda nista nije dovoljno....

Sad se napajanja kupuju po sistemu nemam para > LC 550W, imam kesa > OCZ e sad koji zavisi koliko je to imam kesa (450-600W). Nema potrebe za PC P&C jer neces nista vise dobiti nego sa OCZ-om.

Misko je napisao(la):
Nema potrebe za PC P&C jer neces nista vise dobiti nego sa OCZ-om.
Uuuuh, kako bih voleo da se licno uverim u ovo! ;)
Recimo, ovaj vec pominjani OCZ od 600W protiv "ultimate" PC Power & Cooling 1KW :smoke:

Ma, pozvao bih i tebe, ako nista drugo bar da im se divimo! :d:d

drfedja je napisao(la):
OCZ od 600W kosta oko 200 €, a rekao bih da je za klasu bolje. Ono ima za razliku od ovog trimere za stelovanje voltaze na svakoj grani ponaosob, odvojene molex konektore za zahtevne uredjaje, dual fan je i opet je necujno.
Pretpostavljam da je Seasonic zaista kvalitetan, ali poredjenja radi jedan LC Power do 550W koji kosta 50 evra ima na +12v 16A i 18A, a na 3.3 i 5 V ima cak i vise od ovog Seasonica.
Sto se tice kvaliteta i Enermax je vazio za ultra mega giga nadrkano napajanje, pa su poceli da riknjavaju ko' chiefteci posle par godina. Prema tome, za 50 +/- 20 evrica ima do jaja napajanje - citak (LC Power, Antec True Performance, Cooler Master itd...) Eh, sad ako vozite Presslera :d onda nista nije dovoljno....

Amper nije jednaka jedinica kod svih proizvodjaca :)
Posjedujem Seasonic S12 600W i mogu da potvrdim da boljeg i stabilnijeg napajanja nisam imao znaci naponi su zakucani !!!! pri bilo kakvom opterecenju
Overklokovanom sistemu ili slicno. Cijena je bila 80 Evra manja od slicnog OCZ
proizvoda.

THG je svoje vremeno imao veliki test koji OCZ 600W nije prosao nakon 24 sata konstantnog opterecenja za razliku od Enermax'A i pobjednika testa Seasonic S12 600W koje i sam posjedujem.

Generalno su u OC sceni kod korisnika bolja iskustva sa OCZ 500W u odnosu na 600W varijantu.
To je bio kod mene pored cijene glavni razlog da se odlucim za Seasonic

Sto se tice Trimmer'a za pojedine grane , Nice to have ali je po defaultu OCZ optimalno podesen tako da bas nigdje nisam vidio da je neko taj feature morao da koristi.

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
"ima za svega 50 evra napajanje koje ima 550W, super izgleda, 14cm ventilator da ga 'ladi, tiho, najbolje za O/C!!!".
tih 550W continious power ili peak?

CAR je napisao(la):
Uuuuh, kako bih voleo da se licno uverim u ovo! ;)
Recimo, ovaj vec pominjani OCZ od 600W protiv "ultimate" PC Power & Cooling 1KW :smoke:

Ma, pozvao bih i tebe, ako nista drugo bar da im se divimo! :d:d

Ako nabavis u svakom slucaju zovi ;) . Kad nesto malo bolje razmislim mozda bi lako PC izgubio cak i da stavis dva u SLI 2KW :p , razlog OC je bolji ako su voltaze vise, a na OCZ-u mogu da se steluju, ja bih samo zbog toga, znaci da je sve ostalo losije u odnosu na konkurenciju (a nije) uzeo OCZ. Pa npr. fino podesis 3.3, na 4V :-devil-: :D

Prema tome, za 50 +/- 20 evrica ima do jaja napajanje - citak (LC Power, Antec True Performance, Cooler Master itd...) Eh, sad ako vozite Presslera onda nista nije dovoljno....
jedino ozbiljno Cooler master PSU nema za tu cenu.Oko 90eu real power serije ove firma zaista rade odlichno.Mene sluzi takvo jedno vec godinu dana.Imam Presler i radi odlichno na 3800mhz bez dizanja voltaze.

puska je napisao(la):
audiofreak jel se zna neka priblizna cena koja bi bila za model od 500w?

Ne znam stvarno, tamo odakle je ortak uvezao nisu imali na stanju, a i on nije nesto zainteresovan za maloprodaju. Mozda recimo ZorMi proveri da li bi se isplatilo uvoziti 500W modele posto je to dovoljno i za vecinu masina kod nas? Osim ako ne mora da drzi ekskluzivu sa CoolerMasterom.

drfedja je napisao(la):

Pazi, da ne ispadne "svaki ciga svoga konja hvali" ali cinjenice su sledece:

1. Trimeri su opasna stvar i preporuka je da se ne igras sa tim.
2. Seasonic ima jedan 12cm fan, i sigurno je tise od 2x 8cm jer dual fan napajanja obicno nemaju honey-comb otvore za ventilaciju nego klasicne proreze za koje je potreban veci pritisak vazduha da bi usao u kutiju ili izasao iz iste.

Dva pitanja:

- Sto se tice odvojenih molexa nisam te bas razumeo na sta si mislio?
- Na osnovu cega cenis da je za klasu bolje?

drfedja je napisao(la):

Da, ali Seasonic ima 500W ili 600W (zavisi od modela) kontinualne snage, a LC?

LC rejtinzi nisu provereni u praksi, napajanje je solidno ali nema zastite, niti ima aktivan PFC, a o efikasnosti da ne pricamo.

Takodje, da si bacio pogled na thread o napajanjima u FAQ sobi video bi da racunar najvise vuce na 12A granama (skoro do kraja su opterecene), a da je za 5V i 3.3V dovoljno i mnogo manje (tipicno 1/2 od onoga sto navode).

CAR je napisao(la):
Recimo, ovaj vec pominjani OCZ od 600W protiv "ultimate" PC Power & Cooling 1KW

Niste svesni koliko je taj PCP&C bucan i koliko se greje, kod 850W modela blizu punog opterecenja kablovi se ugreju na preko 65°C. Ja to ne bih ni u ludilu stavio u masinu, cak ni za qrcenje.

Inace, ima novi test na THG za Quad SLI, uopste nije ni potrebno toliko W, dovoljno je 600-650, nVidia je preterala sa specifikacijom.

Cuo sam da CoolerMaster ima sad i neke nove modele. Inace, cisto da znate, CoolerMaster samo lepi nalepnicu -- 550W model koji se prodaje kod nas je proizveo AcBel. SLI sertifikovana verzija je sasvim solidna. SeaSonic je cini mi se sertifikovan i za CrossFire.

pa illidan rece da je za 500w model 125e, audiofreak jel mozes ti to da potvrdis?

DARK SIDE je napisao(la):
Ne vidim ni pribliznu slicnost

Ukucaj E131875 ovde pa vidi sta izlazi.

powersupply_coolermaster3.jpg

Btw, zar ti ovo ne lici na CoolerMaster (poslednja slika na strani)?

Na zalost nemam nikakvu informaciju za Seasonic od 500W, najjeftinije na netu za 120$, to je 93€ * 1.1 carina * 1.18 PDV = ~120€ ovde (plus neka sica za slanje). Verujem da ako bi neko uvozio vecu kolicinu da bi mogao da prodaje po toj ceni samo pitanje kome.

Niste svesni koliko je taj PCP&C bucan i koliko se greje, kod 850W modela blizu punog opterecenja kablovi se ugreju na preko 65°C. Ja to ne bih ni u ludilu stavio u masinu, cak ni za qrcenje.
Za buku ti priznajem, to je nesto sto i mene jako iritira i to mi je glavna zamerka (nakon cene)... a sto se temperature kablova tice, rekoh ti vec - sta me to interesuje, necu da cackam kablove (narocito dok masina radi), mada bi i njih raz'ladio vec, imam 12-ice koje prave promaju po kucistu.

monteboy je napisao(la):
Amper nije jednaka jedinica kod svih proizvodjaca :)
Posjedujem Seasonic S12 600W i mogu da potvrdim da boljeg i stabilnijeg napajanja nisam imao znaci naponi su zakucani !!!! pri bilo kakvom opterecenju
Overklokovanom sistemu ili slicno. Cijena je bila 80 Evra manja od slicnog OCZ
proizvoda.
To znaci da su Audiofreaka odrali :d ili ce ga odrati.... ;)
monteboy je napisao(la):
THG je svoje vremeno imao veliki test koji OCZ 600W nije prosao nakon 24 sata konstantnog opterecenja za razliku od Enermax'A i pobjednika testa Seasonic S12 600W koje i sam posjedujem.
Ma verujem da je napajanje skroz ok. ali 200 evrica je mnogo za napajanje.
monteboy je napisao(la):
Generalno su u OC sceni kod korisnika bolja iskustva sa OCZ 500W u odnosu na 600W varijantu.
Znam, neki su imali problema sa kompatibilnoscu sa plocama, mada mogu da ti kazem da je taj OCZ od 600W zverina zesca i cisto sumnjam da je Seasonic bolji t.j. jaci. Ipak za 80 evrica manje se verovatno isplati.

monteboy je napisao(la):
Sto se tice Trimmer'a za pojedine grane , Nice to have ali je po defaultu OCZ optimalno podesen tako da bas nigdje nisam vidio da je neko taj feature morao da koristi.
Pa recimo, ako ti ploca undervoltuje neku od voltaza, verovatno se pojacavanjem trimera na odredjenoj grani blago podizu voltaze i na samoj ploci. No ipak to treba proveriti, taj feature moze biti koristan pri overkloku.

Ne znam stvarno, tamo odakle je ortak uvezao nisu imali na stanju, a i on nije nesto zainteresovan za maloprodaju. Mozda recimo ZorMi proveri da li bi se isplatilo uvoziti 500W modele posto je to dovoljno i za vecinu masina kod nas? Osim ako ne mora da drzi ekskluzivu sa CoolerMasterom.
Koliko znam ZorMi, t.j. Imtel trenutno, a mozda i trajno slabo stoji sa Coolermasterom... :d

Pazi, da ne ispadne "svaki ciga svoga konja hvali" ali cinjenice su sledece:

1. Trimeri su opasna stvar i preporuka je da se ne igras sa tim.
2. Seasonic ima jedan 12cm fan, i sigurno je tise od 2x 8cm jer dual fan napajanja obicno nemaju honey-comb otvore za ventilaciju nego klasicne proreze za koje je potreban veci pritisak vazduha da bi usao u kutiju ili izasao iz iste.
Tako je, trimere drzati van domasaja dece ;)
Seasonic ima jedan 12cm FAN, ali ga ima i mnogo jeftinije napajanje. To jeste dobar fazon, ali zbog toga ne kosta napajanje 200 evrica.

Da, ali Seasonic ima 500W ili 600W (zavisi od modela) kontinualne snage, a LC?

LC rejtinzi nisu provereni u praksi, napajanje je solidno ali nema zastite, niti ima aktivan PFC, a o efikasnosti da ne pricamo.
Active PFC sada nemaju samo kung-fu napajanja. Efikasnost je vec druga prica. To zaista treba proveriti, ali sve ima svoju cenu. Niko nije rekao da je LC bolji od Seasonic-a.
Takodje, da si bacio pogled na thread o napajanjima u FAQ sobi video bi da racunar najvise vuce na 12A granama (skoro do kraja su opterecene), a da je za 5V i 3.3V dovoljno i mnogo manje (tipicno 1/2 od onoga sto navode).
Mislis, na +12V granama. ;)

pa pcp&c i ne ide u kuciste :D

drfedja je napisao(la):
Koliko znam ZorMi, t.j. Imtel trenutno, a mozda i trajno slabo stoji sa Coolermasterom... :d

Na žalost, izgleda trajno. Juče sam uzeo pretposlednji aluminijumski 12cm ventilator za kućište. Ostalo im je još nešto kućišta i posle toga zbogom Cooler Master.
Šteta, a baš su imali jedno vreme dobar izbor i nekako sam navikao da idem kod njih. Bili su verovatno jedina prodavnica u gradu gde si po pristojnim cenama mogao da nađeš i nešto više od JNC, Frontier, Genius i ostale low-end konfekcije.

Sale je napisao(la):
Na žalost, izgleda trajno. Juče sam uzeo pretposlednji aluminijumski 12cm ventilator za kućište. Ostalo im je još nešto kućišta i posle toga zbogom Cooler Master.
Šteta, a baš su imali jedno vreme dobar izbor i nekako sam navikao da idem kod njih. Bili su verovatno jedina prodavnica u gradu gde si po pristojnim cenama mogao da nađeš i nešto više od JNC, Frontier, Genius i ostale low-end konfekcije.
Tacno tako... radnja bas po mom ukusu.

Po meni izgleda da ce uskoro da prave kucishta koja primaju 2 napajanja...I lepo za SLI i CF..ubacish 2 komada....Kakav je trend zapocheo ne bi me ni chudilo da se tako neshto desi.

Mnogo je ~190 evra za napajanje...Bacanje para...bolje ljudi chuvajte za Conroe....:D

pa imas i sada kucista gde mozes da ubacis 2 napajanja :)

illidan je napisao(la):
pa imas i sada kucista gde mozes da ubacis 2 napajanja :)

Ma znam da ima ali..nije to tako masovno...No dobro ni SLI/CF nje masovan..?
Verovatno neka Big tower...isl.

off ....Ja definitivno moram da uzmem vece od ovog mog spire kucista,koje je big tower ali nedovoljno. A sta kupiti,nemam pojma.
Napajanje seasonic 600w je najboje proslo na stress test-u.

ivica je napisao(la):
Ma znam da ima ali..nije to tako masovno...No dobro ni SLI/CF nje masovan..?
Verovatno neka Big tower...isl.

Pa teško da bi mogao da smestiš 2 napajanja u Midi Tower :-devil-:

Vrh Dno