Šta je novo?

Seagate disk VREO

• Začetnik teme Začetnik teme jozza
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

jozza

Čuven
Učlanjen(a)
26.04.2005
Poena
875
Imam jedan Seagate Constellation ES.2 ST3750330NS, SATA II 750GB, i vec dva puta je ispao iz RAID5 niza. Sad sam ga povezao na desktop, i niti jedan program ne nalazi gresku, ali sam primetio da je VREO. HDD tune pro pokazuje 40 C, ali na dodir je preko 50. Sta moze biti uzrok problema, tj pregrevanja?

Imam jedan Seagate Constellation ES.2 ST3750330NS, SATA II 750GB, i vec dva puta je ispao iz RAID5 niza. Sad sam ga povezao na desktop, i niti jedan program ne nalazi gresku, ali sam primetio da je VREO. HDD tune pro pokazuje 40 C, ali na dodir je preko 50. Sta moze biti uzrok problema, tj pregrevanja?

Da li si probao da ga hladis sa necim ?

Koji je server u pitanju? Moguće da ispada iz RAID-a zato što server ima PFA (ili ekvivalentnu tehnologiju) i on prijavljuje da će disk otkazati uskoro.

U slučaju IBMa PFA upozorenje je opravdan razlog za reklamaciju.

Pusti ServerView i idi na Configuration pa tu ima neka opcija da ti prikaže sistemske logove. Jel ima nešto u logovima o neispravnom disku?

Ne mogu da se setim kako se zove, samo se sećam da nema neki očigledan naziv kao npr. View System Logs 😀

Nisam imao vremena da gledam u logove, izbacio sam dva Seagate diska, (ovo je drugi Seagate koji me zeza), od inicijalnog RAID5 niza ostade samo Hitachi. Sada su Hitachi i dva WD-a, i sve radi kao sat. Gledao sam na Seagate sajtu, i nisam nashao firmware za ove Seagate (ima, ali za druge revizije), a evo sad gledam rezultate, ceo dan juche testiram ovaj jedan Seagate (koji je prvi ispao iz RAID-a) i sve OK, sada nije ni vruc, izgleda da sam ga preforsirao testiranjem u kineskom desktop kucishtu, (propade mi naslov teme, hehe). Jel se nekom desavala slichna stvar? Ne pada mi na pamet da ih vracam u server, ali ne mogu ni da ih reklamiram, ako ne naletim na greshku. Odo da kopam po logovima.

Nisam imao vremena da gledam u logove, izbacio sam dva Seagate diska...

Pa valjda se u slučaju nekog problema prvo provere svih mogući logovi (u ovom slučaju - OS logovi i logovi mašine), pre nego kreneš bilo šta da radiš. 🙂

Pa valjda se u slučaju nekog problema prvo provere svih mogući logovi (u ovom slučaju - OS logovi i logovi mašine), pre nego kreneš bilo šta da radiš. 🙂

Ma jedan je zamenjen pre mesec dana, a sa drugim istim takvim nisam hteo da se smaram, naruchio sam 2 nova WD (kompatibilna, po FJS part No) diska, jedan stavio u hot spare, drugi u niz i vuk sit i ovce na broju. A logove sam pogledao danas. Poslednji disk je pocheo da brlja samo dva dana nakon stavljanja u niz. Ovi WD diskovi (puj, puj) rade ko sat. Mislio sam da je firmware od diskova, ali nije, moracu da fleshnem kontroler. Mada, ako sada radi, bice po principu "ne popravljaj sto nije pokvareno", tj "narani svinje i ne diraj dugmice".

Nazad
Vrh Dno