Šta je novo?

Scythe S-FLEX 120mm

Ivan985

Slavan
Učlanjen(a)
08.09.2009
Poena
350
Moja oprema  
CPU & Cooler
3770k, phanteks thcp 14 - r5 3600, esports duo 34
Matična ploča
GA-Z77X-UP4 TH - MPG B550 GAMING PLUS
RAM
2x4gb 1833mhz patriot- 2x16gb 3600mhz kingston
GPU
Asus hd7950 - Msi rtx3070 ventus 3x
Storage
120gb v300 kingston - 1tb kc3000
Zvuk
lusya dac- isk hf2010
PSU
Corsair hx850 - Antec NE850G M
Kućište
Cm stacker 830 - Antec performance ft1
Monitor
Hp x27q
Miš & tastatura
Lenovo legion - Razer DA essential
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Uzeo sam 2 ventilatora na 1600rpm i buka koju prave nije normalna. To je neka kombinacija zujanja i pistanja da to nije normalno. Ovde na forumu sam video da ih ljudi hvale, pa sam ih zato i uzeo. Na starom kucistu sam imao 2 arctic cooling F12 pro pwm ventilatora, koji su radili na 1500rpm i bili su bukvalno necujni, cak i dva cooler mastera i jedan noise blocker (sva tri na 1200rpm) se necuju. Da li je potrebno neko vreme da se lezaji samo podmazu ili sta vec. Zanimaju me iskustva ljudi koji imaju taj ventilator.
Stavljeni su u push-pull varijantu na megahalemsa.

Imam te ventilatore na megahalemsu samo što se moji vrte na 1900rpm, ali ih kontrolišem preko kontrolera. Ovaj što je u push može da se odvrne na maksimum i čuće se huk ali ništa strašno, ali ovaj u pull ne smem da pustim iznad 1000rpm jer počinje neprijatno da zuji.. Isključi taj u pull-u i "videćeš" da je za nesnosnu buku kriv baš on.

12cm ventilator na 1500rpm nikako ne može biti nečujan, a o 1600rpm da ne govorim!

ja imam taj 1600rpm vise od godinu dana i nikad nije zujao, spusten je na 1200 da ga uopste ne cujem, na 1600 se cuje huk vazduha (kroz TRUE) sto je sasvim normalno, kvalitetni 120mm ventilatori se moraju cuti preko 1300rpm

Poslednja izmena:
Naravno da treba da se cuje huk vazduha, nisam ni mislio drugacije. Kada stavim samo jedan koji ce da gura, ne cuje se zujanje. Ako stavim da izvlaci u bilo kom smeru cuje se zujanje. Uopste mi nije logicno zbog cega se cuje zujanje. Odmaknem ga 5mm od megahalemsa i zujanje nestaje. Sve moguce varijante sam probao. E sad, da obaram obrtaje na onom sto izvlaci na 1200~1000rpm mi ne znaci nista. Da sam znao uzeo bih jedan, jer imam ventilatora koji rade odlicno na 1200rpm (bez zujanja). Zanima me da nije problem do megahalems-a, posto i storky ima isti hladnjak i kod njega se cuje zujanje preko 1200rpm na pull ventu. Ali ne ide mi u glavu nikako zasto zuji kad stoji uz hladnjak, a na 5mm od njega ne zuji. I siguran sam da to zujajne nije do rebara vec do ventilatora. Da napomenem nigde ne kaci vent hladnjak.

onda nekako hladnjak poremeti strujanje vazduha, ali opet da zuji, pre bi se cuo jaci huk. mislim da je gx-x imao isto neko zujanje sa noctuama p12 kada se nakupi prasine na onim krilcima

Zuji i to vrlo neprijatno. Kod mene je od prvog dana zujao vent na pull-u (kad se vrti brže od 1000rpm) a siguran sam da je kuler bio čist tj da nije bilo prašine, ventilatori su naravno tek bili otpakovani.

@Ivan985
Mislim da je najbolje da isključiš taj pull vent ako nemaš čime da ga kontrolišeš jer kod mene i kad ih odvrnem na max razlika u temperaturama bude oko 1 stepen (u korist push/pull vs push), a buka je nepodnošljivo veća.

Krilca su temeljno ociscena nema ni gram prasine. Megahalemsa sam oprao ocistio i osusio. Illidan-e imas thermalright true, stavi oba venta na 1600rpm pa vidi je li zuje. Za mene je i dalje misterija zasto zuji jedan pull vent preko 1000~1200rpm, ako se kod tebe ne cuje zujanje onda je 100% megahalems problem. Na koliko sam sajtova video review-e megahalmsa, ljudi ih testirali na 1900rpm u push-pull varijanti i nigde nisu naglasili da se cuje zujanje. Dacu prolimatech-a glavu za glavu za thermalright, ma doplaticu samo da ne zuje dva venta u push-pull. Iznervirao sam se kao lud. A hteo sam da idem na 1900rpm. Da se cuje huk strujanja vazduha, nema problema to bi i ocekivao, ali kombinacija zujanja i pistanja, pa to tera pacove i ko zna koji jos stakor. Gtx260 kad stavim na 100% ventilator nemoze da nadjaca taj *ebeni zvuk.

cini mi se da je problem u ventilatorima 🙁
ja imam na 1900rpm, i kupio sam dva za push/pull varijantu ali
krenulo je da tandrce ko blesavo, te sam pull vent skinuo.
kad sam ga stavio na staklo, imao sam sta da vidim
vent je kriv i cini mi se da ce morati da se smirgla, da bi nalegao kako treba
i da ne bi pravio toliku buku 😉

Zuji i to vrlo neprijatno. Kod mene je od prvog dana zujao vent na pull-u (kad se vrti brže od 1000rpm) a siguran sam da je kuler bio čist tj da nije bilo prašine, ventilatori su naravno tek bili otpakovani.

@Ivan985
Mislim da je najbolje da isključiš taj pull vent ako nemaš čime da ga kontrolišeš jer kod mene i kad ih odvrnem na max razlika u temperaturama bude oko 1 stepen (u korist push/pull vs push), a buka je nepodnošljivo veća.

Ma hvala bogu pa ploca moze da kontrolise broj obrtaja kod 3 od 5 ventilatora koji se kace na nju. Nije to problem, stvar je principa. Koji ce mi ventilator od 1200 kinti koji radi posao kao mnogo jeftiniji ventilatori. Ako je problem megahalems, pa opet *ebes takav vrhunski hladnjak koji ima "fantasticno" dizajnirana krilca, kad strujanje vazduha pravi takvu ne snosljivu buku. Moze razlika da bude i 0.5 stepeni ali ne sme da zuji i tacka. Kompromise ne dozvoljavam, pa sta bi bilo da sam uzeo 1900rpm, bacio bi ga kroz prozor. Ne ne ne, nesto ce da leti samo kad utvrdim sta je problem.

cini mi se da je problem u ventilatorima 🙁
ja imam na 1900rpm, i kupio sam dva za push/pull varijantu ali
krenulo je da tandrce ko blesavo, te sam pull vent skinuo.
kad sam ga stavio na staklo, imao sam sta da vidim
vent je kriv i cini mi se da ce morati da se smirgla, da bi nalegao kako treba
i da ne bi pravio toliku buku 😉

Ma stavljao sam ih na ravnu povrsinu i nema problema. Problem postoji samo kad ventilator (bilo koji) izvlaci vazduh. Kada stavim samo JEDAN ventilator da izvlaci vazduh, i odmah pocne da zuji i pisti. Odmaknem ga 5mm od hladnjaka i pistanje prestaje.

Ma stavljao sam ih na ravnu povrsinu i nema problema. Problem postoji samo kad ventilator (bilo koji) izvlaci vazduh. Kada stavim samo JEDAN ventilator da izvlaci vazduh, i odmah pocne da zuji i pisti. Odmaknem ga 5mm od hladnjaka i pistanje prestaje.

Probaj onda neka druga dva venta, ako imas, da vidis da li ce se isto desavati.
Ja sam ovaj moj odmah batalio, bas me mrzelo da se cimam:smoke:

Ako ugrabim malo vremena, onda cu za vikend da probam da ga ismirglam pa da probam ponovo, da vidim jel Musa dere jarca 😀 ili svira "tisinu" 😉

Probaj onda neka druga dva venta, ako imas, da vidis da li ce se isto desavati.
Ja sam ovaj moj odmah batalio, bas me mrzelo da se cimam:smoke:

Ako ugrabim malo vremena, onda cu za vikend da probam da ga ismirglam pa da probam ponovo, da vidim jel Musa dere jarca 😀 ili svira "tisinu" 😉

Ajde probaj pa javi. Nisam trenutno u situaciji da za 5,6 dana stignem da probam neke ventilatore koji se vrte na 1600+rpm. Svaka informacija ce mi pomoci. Unapred hvala. 🙂

Moj S-Flex je 1200RPM i ne cuje se nikakvo zujanje, vrlo je tih ca i na max RPM i to govori neko ko je ultra osetljiv na bilo kakve sumove😉 Narucicu uskoro jos 2 komada za kuciste, ovaj je trenutno na Megahalems-u.

Sto se Push/Pull varijante tice, dobices 2-3C manjee, a mislim da nije vredno buke, kolko ja znam, Megahalems daje najbolje/optimalne rezultate na 1600RPM, nek me neko ispravi ako gresim.

A koja je razlika izmedju S-Flex i Slipstream?

u motoru (a i krilca su drugacija)

A da li to donosi (značajno) poboljšan protok vazduha, manju buku, vek trajanja...? Da li opravdavaju razliku u ceni?
Ja bih dva Slipstreama stavio i držao na nešto manjim rpm (~1000) a po potrebi to povećavao, ali to bi bilo prilično retko, a kada bi radili na max, buka nije bitna.

A koja je razlika izmedju S-Flex i Slipstream?

Laichki, koliko sam ja ispratio iz raznih opisa S-FLEX ovi imaju duzi vek trajanja od Slipstreamova ako se montiraju horizontalno, sto nije preporucljivo za Slipstreamove. S-FLEX ima drugacije lezajeve, nesto manji protok, veci pritisak (ovo nisam 100% siguran) i 5x veci mbtf.
+Ovo sto je reako ilidan za krilca, u motor bas nisam zagledao na slikama. 🙂

http://www.scythe-eu.com/en/products/fans/scythe-s-flex-12cm-case-fan.html
http://www.scythe-eu.com/en/products/fans/slip-stream-120.html

http://www.silentpcreview.com/article832-page3.html#SS-M
http://www.silentpcreview.com/article695-page5.html

Ako imas novaca i gde da ih kupis, po meni opravdavaju. Kada sam ja kupovao 12cm ventilatore nije ih bilo, pa sam uzeo Slipstream na 1200 o/min.

Poslednja izmena:
Nema veze sa ventilatorima, kombinacija push pull sa pull ventom preko 1000rpm na Megahalemsu pravi taj cudni zvuk, cak je i kod TRUE isti problem (imao sam obadva).

Nazad
Vrh Dno