SCA (80pin) SCSI to 68pin adapter
To sto su vam rekli u "Logo"-u i "Desk"-u nije tacno. SCA konektor na SCSI diskovima je znak da su ti diskovi tzv. "hot-swap" i koriste se iskljucivo u serverima gde im i napajanje i signal ide preko tog 80-pin SCA konektora. Mehanika kod tih diskova je skoro uvek identicna ali se razlikuje elektronika. Takodje je cest slucaj da su ugradjene komponente kod diskova sa SCA konektorima kvalitetnije (samim tim i sami diskovi) a cesto i pod "MILTC" USA standardom jer se jel' te , koriste u veoma osetljivim serverima jako vaznim za neprekidan rad. To znaci da nema blage veze to da su ti diskovi zastareli. Ali je zato nesto drugo tacno, a to je da su adapteri koji su uvozeni sa Taiwan-a (znaci oni jeftini) a koje smo ranije imali prilike da kupimo upravo u firmi "Logo" spaljivali diskove ! Delimicno zbog lose uradjenih adaptera a cesce zbog lose primenjene terminacije (kod SCSI diskova je to jako osetljivo pitanje). To su oni adapteri koji su se pakovali u male zelene kutijice a mislim da su se uvozili iz Austrije (koliko li se samo trgovaca, preprodavaca i kojekakvih protuva tu "ugradilo" u taj lanac od Taiwan-a ili Kine ?). Takodje se secam da su pre uvodjenja PDV-a kostali oko 19-20 eura. Znaci, ti adapteri (pasivni) em sto su opasni a posebno sto na njima ne radi pravilno 16-bit transfer ! Za "originalne" adaptere SCA-to-68pin postoji samo par "USA Made" proizvodjaca (manufaktura) ali ti "aktivni" adapteri zvanicno kostaju, mislim oko 35-40USD $. Uz postojece zakone i cene DHL-a ili UPS-a + speditersko/carinske troskove to je toliko nedostupno nama k'o da su sa Marsa. 🙂 Taman i da se na eBay-iju nadje za 1 $ prateci troskovi su van svake logike. I jos nesto, ako neko hoce da kupi punu kutiju SCA SCSI diskova (koji su spaljeni sa tim adapterima) moze da ih dobije a takodje imam jos jedan ili dva sama adaptera (bez ikakve garancije, naravno). Znaci, drustvo, oprez sa tim adapterima ...
zao mi je sto donosim lose vesti ali je na zalost tako