Šta je novo?

SCSI adapter 80 pin - 68 pin

• Začetnik teme Začetnik teme tex707
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Da li neko ima ideju gde bih mogao da potrazim adapter koji omogucava prikljucivanje SCSI HDD-ova sa 80-pinskim konektorom na "klasican" LVD kabl sa 68-pinskim konektorima. Logo i Desk nemaju...🙁

I mene muci isti problem sa adapterom...ako nesto saznam javljam!Zamolio bih i ostale ako imaju da proslede informaciju...

dzvini je napisao(la):
I mene muci isti problem sa adapterom...ako nesto saznam javljam!Zamolio bih i ostale ako imaju da proslede informaciju...

A ovi iz Logo-a tvrde kako to niko zivi ne trazi...🙁...dok su mi u Desk[u rekli kako je to (80 pina) "zastarela tehnologija", pa zato uzimaju ponekad samo 50-pinske adaptere...!?!?!?!

Poslednja izmena:
Treba i meni 😉
Na ebay-u ih ima za male pare, ali "daleko" je eBay 🙁

SCA (80pin) SCSI to 68pin adapter

To sto su vam rekli u "Logo"-u i "Desk"-u nije tacno. SCA konektor na SCSI diskovima je znak da su ti diskovi tzv. "hot-swap" i koriste se iskljucivo u serverima gde im i napajanje i signal ide preko tog 80-pin SCA konektora. Mehanika kod tih diskova je skoro uvek identicna ali se razlikuje elektronika. Takodje je cest slucaj da su ugradjene komponente kod diskova sa SCA konektorima kvalitetnije (samim tim i sami diskovi) a cesto i pod "MILTC" USA standardom jer se jel' te , koriste u veoma osetljivim serverima jako vaznim za neprekidan rad. To znaci da nema blage veze to da su ti diskovi zastareli. Ali je zato nesto drugo tacno, a to je da su adapteri koji su uvozeni sa Taiwan-a (znaci oni jeftini) a koje smo ranije imali prilike da kupimo upravo u firmi "Logo" spaljivali diskove ! Delimicno zbog lose uradjenih adaptera a cesce zbog lose primenjene terminacije (kod SCSI diskova je to jako osetljivo pitanje). To su oni adapteri koji su se pakovali u male zelene kutijice a mislim da su se uvozili iz Austrije (koliko li se samo trgovaca, preprodavaca i kojekakvih protuva tu "ugradilo" u taj lanac od Taiwan-a ili Kine ?). Takodje se secam da su pre uvodjenja PDV-a kostali oko 19-20 eura. Znaci, ti adapteri (pasivni) em sto su opasni a posebno sto na njima ne radi pravilno 16-bit transfer ! Za "originalne" adaptere SCA-to-68pin postoji samo par "USA Made" proizvodjaca (manufaktura) ali ti "aktivni" adapteri zvanicno kostaju, mislim oko 35-40USD $. Uz postojece zakone i cene DHL-a ili UPS-a + speditersko/carinske troskove to je toliko nedostupno nama k'o da su sa Marsa. 🙂 Taman i da se na eBay-iju nadje za 1 $ prateci troskovi su van svake logike. I jos nesto, ako neko hoce da kupi punu kutiju SCA SCSI diskova (koji su spaljeni sa tim adapterima) moze da ih dobije a takodje imam jos jedan ili dva sama adaptera (bez ikakve garancije, naravno). Znaci, drustvo, oprez sa tim adapterima ...

zao mi je sto donosim lose vesti ali je na zalost tako

Povuce ljude da jeftino kupe SCSI diskove, 10-15k obrtaja, razmisljaju da prebole i buku, ali ne razmisljaju o tome da SCSI verzija ima koliko hoces i neke poput SCA su veoma ne-user-friendly.

Adapteri od 50evra ili kucista za 4+ komada za tri cifre u evrima su jedino resenje.
Najverovatnije ne isplativo, sem onima koji znaju sta kupuju i za koje potrebe.

Tacno tako Sasa, upravo zbog toga su ti diskovi jako jeftini, a u USA se mogu naci skoro za dz. Tamo ih ima vec od 10-15$ a npr. 73Gb su ispod 50$ i to Cheetah serija na 10,000 obrtaja. Na eBay-ju po smesnim cenama. Ali sve u SCA varijanti. Oni sa obicnim 68-pin interface-om su dosta skuplji. Mada su kao sto rekoh, SCA verzije cesto mnogo kvalitetnije od istih u 68-pin varijanti.

Mozda clanovima Benchmarka ipak nadjem neko resenje za koji dan (a da bude kvalitetno). poz.

Meni je odmah bilo jasno da komentar kako je to zastarela tehnologija nije tacan (zato sam gore i stavio "!?!?!?!")

Kupio sam jedan takav adapter u Logo-u (ocigledno poslednji) i koristim ga trenutno na disku. Sve radi OK, samo je brzina citanja mala (kao sto sam komentarisao) i BIOS controllera prepoznaje HDD kao 40 MB/s umesto 80.

Koliko sam shvatio citajuci uputstvo, razlika izmedju 68-pinskog i 80-pinskog konektora je samo u napajanju i adapter i treba da bude pasivan. Bas cu malo da potrazim po net-u da vidim ima li aktivnih i kako izgledaju.

Sto se e-bya tice, nije to bas tako nedostupno...moj Adaptec 19160 je upravo tako nabavljen, cena mu je bila $22.50, a svi ostali troskovi jos oko $17. Da je slat u USA bili bi oko $6.

Sto se buke diska tice, sta da kazem...ne cuje se uopste...🙂

Resenje koje pominje pevac bi bilo veoma pozeljno...🙂

Poslednja izmena:
Evo, upravo sam "prosetao" po e-Bay....svi adapteri koje sam tamo video su isti kao ovaj sto imam i bez problma se kupuju za $1. Aktivne nisam nasao...sada ostaje malo "kopanje" po forumuma i drugim mestima...🙂

Evo jednog, mozda interesantnog, linka:

http://www.ramelectronics.net/html/scsi_adapters.html#sca-80

Poslednja izmena:
dzvini je napisao(la):
Da li ste uspeli da nadjete ovde?
Ja jok!

Ne...kuipo mi je drugar preko eBay-a (izaslo ukupno $12.00) i sada mi rade oba HDD-a.

Nazad
Vrh Dno