Šta je novo?

SCRUM Master sertifikat

ZeeGerman

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D & DeepCool LS720 WH
Matična ploča
Gigabyte AORUS Elite AX ICE AMD B650
RAM
32GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30
GPU
PowerColor 7800 XT Hellhound Spectral White
Storage
Samsung 980 PRO 1TB & 2x500GB SSDs
Zvuk
on board
PSU
THERMALTAKE Toughpower GF A3 Snow 850W
Kućište
Lian Li O11 Dynamic EVO RGB
Monitor
DELL 27" VA S2722DGM
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & Genesis Thor 303
Ostale periferije
Synology DS 220+
Laptop
DELL Latitude 5410
Tablet
Samsung Galaxy Tab S7+
Mobilni telefon
Honor Magic6 Pro
Pametni uređaji
Usisivač!? Jesam učestvovao u diskusiji, ali baš da koristim tako nešto.... :D
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ako benchmark community ima iskustvo i preporuku za neki sertifikovan kurs - bio bih zahvalan.

Nisam 100% početnik, znam osnove, čak se i (priučeno i "pomoćno") bavim time kod trenutnog poslodavca. JIRA mi nije nepoznanica, ali "problem" je u tome što bih hteo da proširim znanje, da se ne vezujem isključivo za JIRA-u i da za to imam sertifikat (jer ne znam/nisam siguran koliko dugo ću ostati kod trenutnog poslodavca). Nije problem izguglati online kurseve, ali mi je nemoguće da procenim šta vredi. Nemam problem da platim, ali nije poenta "zveknuti" ne mali novac za nešto što je u najmanju ruku upitno u smislu upotrebne vrednosti. Vidim da cene variraju od 200 evra pa idu i do 2000 i to mi stvara bojazan od bačenog novca (pre svega mi je bitno da sertifikat ima neku "težinu" za "sutra" u slučaju traženja drugog poslodavca). Nemam problem da bude na engleskom, ali bi mi značajno olakšalo/pojednostavilo ukoliko je na srpskom.

Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Jedan od cenjenijih sertifikata je verovatno PMI AGILE CERTIFIED PRACTITIONER (PMI-ACP)® koji se dobija od američkog Project Management Institute (PMI). Ovde je opisano gradivo za ispit, a pripremati se može online ili uz sertifikovanog instruktora.
Zatim, Scrum Alliance Certified ScrumMaster (CSM) koji se dobija od Scrum Institute.
Ili, Professional Scrum Master (PSM) koji izdaje Scrum.org.

Сертификат ти неће пуно значити у потрази посла, чак и кад неко пита за сертификат, нико никад га не погледа.
Сад питање је шта теби више значи, ако желиш да прођеш са неким градиво да би своје знање ојачао (и да буде на српском језику) онда Scrum Alliance нуди то, припрема са ментором и полагање теста.
Неколико колега има позитивно искуство са њима.
Шта је мана код њих - условљавање:
Издати сертификат треба да се обнавља (мислим на 2 године) такође ако желиш да упишеш неки напреднији Scrum курс код њих мораш да имаш положен еквивалент код њих јер не признају друге (Scrum. Org итд. )

Ја сам одбрао Scrum.org PSM I
Из разлога што мође да с еполаже тест директно (није ми био потребан ментор за припрему) па кошта мање и нема expiry date.
Али кад сам на послу добио Scrum Alliance: Advanced Scrum Master II mentoring. Нису ми признали постојећи сертификат већ тражили да поново положим предуслов PSM I код њих (800е)
Тако да сам прошао њихову обуку до краја са ментором али нисам добио сертификат.

Zavisi gde trazi posao. Ako je van Srbije, itekako se gledaju certifikati i firme traze i proveravaju da li si zaista polozio.
PSM I,II,III - Koliko sam primetio u EU prilicno cenjeniji od CSM is prostog razloga sto je tezi za polaganje.
CSM - Mozes i njega, obicno se u oglasima za posao trazi jedan ili drugi. S tim sto ja dajem prednost PSMu jer ne istice i nema obnove.
PMI-ACP - Svakako bih preskocio jer je vise priznat u US (osim ako se tamo ne trazi posao). Ista prica kao PMP(US) vs Prince2(Evropa), i obuhvata mnogo vise nego sto ti treba. Mada u dogledno vreme ako uzmes neke od prethodnih sto da ne.

A ako trazis bas za Jiru, Atlassian ima svoje certifikate od free do nekih placenih.

Poslednja izmena:
Ne, nije mi JIRA prioritet uopšte. JIRA je jedino sa čime sam (do sada) imao prilike da radim, stoga sam je naveo kao možda važan parametar. Nisam "operisan" da se moram vezivati za jedan softver. Primena metodologije ne zavisi od softvera.

Ne tražim posao još uvek, ali kada dođe momenat, verujem (i iskreno se nadam) da neću imati potrebu da tražim van Srbije. Krenuo sam u obuku koju mi je omogućio trenutni poslodavac, obuku na engleskom, za koju svakako neću dobiti sertifikat, ali će me pripremiti za sledeći korak, a to će svakako biti da sertifikujem.

Hvala ljudi na sugestijama.

Nazad
Vrh Dno