Šta je novo?

Scroll Noise ? why?

• Začetnik teme Začetnik teme Azda'
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Azda'

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2002
Poena
619
Primetio sam na nekim testovima a i u nekim casopisima da valjda FX-ice imaju problema sa tzv. noise scroll problemom?

Naime problem se javlja npr. kada skrolujemo u IE-u na dole ili gore nebitno. tacnije proizvodila bi nekakve zvukove???

U cemu je caka?

Nista slicno nisam primetio sa mojim fx-om (5900).........

Problem je prilicno poznat ali je uzrok razlicit i jos uvek nepoznat. Ima milion zalbi ljudi na netu. U svim slucajevima masine su stabilne i sve radi bez problema.Probaj da skrolujes u Operi nema nikakvog zvuka. Taj zvuk dolazi iz napajanja ili iz "spulni" kako ih je neko ovde nazvao. (To su oni prstenovi na ploci oko kojih je obmotana bakarna zica).Ni Radeon kartice nisu vakcinisane od toga: problem sam imao sa radeonom 8500 i to samo u IE 6. Ponavljam, u Operi zvuka nema. Zvuk je dolazio iz Macase 300W napajanja tako da nije zbog nekvaliteta istog. (Daje vrednosti napona stabilne kao stena.).
Ovaj problem se ne javlja sa GF 4 4200 bar kod mene.
Probaj da u mouse\advanced settings stavis sample rate razlicit od 100 npr 60 ili 40 - to pomaze kod slicnih zujanja. Verovatno dolazi do interferencije ili do skupljanja suma sa nekog od kablova kojih ima svaki kompjuter podosta. Ali zasto se javlja zujanje pri skrolovanju samo sa nekim graf kartama ? To je pitanje na koje neces nigde naci odgovor.
Poznat je problem zujanja napajanja pri prevlacenju kursora (misa) preko nekih (ne svih) sadrzaja na ekranu. Imao sam takav problem na staroj masini i problem se resava opisanom promenom sample ratea za misa.
Napominjem da integrisana zvucna karta nije uzrok ovog problema jer se zujanje javlja i kada se ova iskljuci a ubaci kvalitetna PCI zvucna npr Creative 128 ili Live.

Ja imam FX 5600 i logitech misa NetScroll iz 1998 i ne cujem nikakvo zujanje. Ili ga nema ili ga nisam primetio. Takodje imam IE 6.0.2800.

Mozda zezaju neki drajveri kada se nadju u kombinaciji sa nekim drajverima misa, ploce, graficke ???

Drajveri nisu 99,9 %. Medjutim, zujanje moze da izazove npr CPU idle ili PC alert (provereno) ili ako u power savings opciji u Windowsu iskljucis sve opcije za stednju energije a kada CPU ne radi bogzna sta - tada se javlja zujanje na ploci bar tako tvrde ljudi po forumima (neprovereno).
Na zujanje su se masovno zalili korisnici Mac racunara (zaboravio sam tacno model) pa im je proizvodjac uvazavao reklamacije i menjana su napajanja (u pitanju su bile naravno brand masine) i to nije resilo problem. Ustanovili su na kraju da se zvuk moze eliminisati softverskim iskljucivanjem neke od opcija "NEP" ili tako nesto a vezano je za CPU. Zaista ne znam o cemu se radi pa ne bih da razglabam dalje o Macu. Cinjenica je da se problem javlja sa nekim kombinacijama ploca - graficka i to ne samo sa PS2 glodarima. Problem je prijavljen i sa bezicnim i USB misonjama.
Ovaj problem spada u red onih malih misterija PC -ja koje,verujem,nikada do kraja nece biti resene.

Za one koji zele vise da znaju 😀 :
Sledi link ka jednoj zanimljivoj diskusiji (poduza je) a sve u vezi sa "zujanjem" ploce. Ljudi su stvarno nasli par originalnih resenja (kada vec sami proizvodjaci nisu u stanju da rese problem).
http://forums.sudhian.com/messageview.cfm?catid=43&threadid=37411&STARTPAGE=1

ubode me =))

zanimljiv pristup krajnje

Nazad
Vrh Dno