Šta je novo?

Screen tearing - treperenje slike u igrama

bobibk

Cenjen
Učlanjen(a)
10.05.2013
Poena
154
Kupio sam racunar sa grafickom kartom R7 360 2gb ddr5, monitor philips 223v5lsb/00 DVI, radi se o sledecem:
planirao sam da povezem monitor i PC sa duplim DVI kablom i u isto vreme PC i TV LG 32LF5610 LED sa duplim HDMI kablom, sve sam to uspeo i sve to ovako lepo radi, jedino sto nemam zvuk na tv-u?
druga stvar koja mi nije jasna a to je (guglanjem sam nasao kao sto naslov kaze) treperenje, tj po neka linija koju nazivaju screen tearing i to samo u igranju ponekih igrica, ne razumem se bas puno u ta podesavanja pa ako je moguce da to
odstranim na neki nacin, inace to se vise vidi na monitoru nego na tv-u. skapirao sam da ima veze sa osvezavanjem, a to je u mom slucaju - monitor 60hz a tv - 300hz. zna li neko moze li se podesiti da radi bez tog treperenja i kako...
pokusao sam nesto sa iskljucivanjem i ukljucivanjem vertical sync u amd ccc i u igrama ali nisam to najbolje ni shvatio, ni uradio...:(
ako neko zna detaljno da mi pojasni, korak po korak bio bi zahvalan...
hvala unapred.

da, to sam uradio i sad nemam problem na tv-u nikad, ali na monitoru imam na nekim igrama sve dok ne iskljucim hdmi kabl iz graficke, tad na monitoru vise nemam smetnji.
da li je moguce da se osvezavanja od monitora i tv ne podnose pa zbog toga imam smetnje na monitoru (60 hz - 300hz) ili jednostavno ne znam da podesim neke druge parametre?!
zar je moguce da niko nije upoznat s ovom problematikom?

TV nema osvežavanje od 300Hz, to je marketing i sad se zove Picture Mastering Index (PMI) i ima vrednost 300Hz, juče bio Motion Clarity Index (MCI) i bio 200Hz. Pričam za LG modele, Sony ima i do 800, Samsung 2000, itd...

Ovo za duple kablove nisam razumeo, može li pojašnjenje?

Da nije na TV zakačena antena ili kablovska?

tako pise u karektiristikama za TV, e sad ne razumem se preterano...
ovako, sa grafickom mi je povezan navedeni monitor sa DVI (18+1) kablom, a graficku i TV sam povezao sa HDMI kablom, sve to lepo radi, na TV sada nemam uopste tearing, ni u kom slucaju, a recmo kada pustim igru na racunaru i prebacim sliku i na TV, na TV-u je sve ok a na racunaru se u nekim igrama pojavljuje tearing i pored ukljucenog Vsync, kada iskljucim HDMI kabl iz gtaficke od TV-a, vise nemam tearing na monitoru? nadam se da sam sad pojasnio...
Da, TV je povezan na kablovsku televiziju...
Zato sam pomislio da se mozda razlika u Hz izmedju TV-a i monitora ne podudara pa da zato ima tearing na monitoru, posto graficka moze da "gura" vise FPS-a, stvarno ne znam, laik sam u tome....
Nasao sam negde da graficka isto moze da se podesi da daje samo odredjeni refresh rate-a, nzm da je podesim mozda isto na 60, pa da probam i to?
ovakva je graficka:http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?pid=5680A714-5545-4C92-AE3A-299FB780F22E&lang=eng

Sad je jasnije. Ja bih probao prvo da povežem i monitor i TV sa grafičkom, ali da otkačim kablovsku televiziju, pa da se proveri. Ako ovo upali, onda treba kupiti neki element za galvansko odvajanje. Ako nije ovo, može da se proba da se kompjuter i TV i monitor uključe u isti produžni kabl, a ako već jesu, onda u različite. Sve vreme pričam o prostom galvanskom odvajanju. Ima ih na sajtovima za polovnu robu baš jeftino.
Što se tiče drajvera, ja se sećam da su neke verzije nVidie morale da se nameste na 59,9 osvežavanje da bi bilo OK, za ATI iskreno se ne sećam, što ne znači da i tamo nije bilo istih i sličnih problema.

probao sledece, sve povezano, znaci PC- monitor DVI, PC- TV - HDMI, iskljucio kabl od kablovske isto postoji po neka linija - screen tearing, menjao uticnice i dalje isto, iskljucim HDMI kabl i toga vise nema, pokusao sam i u CCC da ogranicim refresh rate na 60hz i ne vredi ni to....
ne znam sta jos da pokusam dok ne nabavim taj deo za galvansko odvajanje....ako je uopste do toga?
ako neko ima u medjuvremenu jos neki predlog...

Ako si otkačio kablovsku, a ima još tih linija, onda ti i ne treba ono galvansko odvajanje. Da promeniš HDMI kabl?

Da, otkacio kablovsku i nista se nije menjalo. HDMI kabl lepo radi na TV-u nemam nikakvih problema, cak ni linije se ne vide na TV-u nego samo na monitoru ali opet samo kad je HDMI prikljucen na graficku?
e to mi je nejasno, ipak mislis da je moguce da HDMI kabl pravi neke smetnje monitoru tj. grafickoj karti kad je povezan na nju....

Pojasnjenje... ti u isto vreme bacas sliku iz igre I na TV I na monitor? Sto bi to radio?
Da bi TV imao zvuk, desni klik na ikonicu zvucnika iz systray-a, pa u playback devices izaberi AMD HDMI Audio Device (ili slicno). I pojacaj TV :D

P.S.
Kad ugasis TV moras da vratis audio device na sta god je bio pre toga jer neces imati zvuk (pokusavace system na TV da posalje)...
A mozes I pojedine programe da podesis da koriste jedan audio output, a druge da koriste drugi... Tako sam resio problem tehnicki nesnalazljivom prijatelju, windows media player mu je otvarao sve video fajlove I imao output na zvucnike (uglavnom one gluposti sto stizu mejlom, sitni klipovi I slicno), a kad hoce da pogleda film na plazma TVu, odradi desni klik na fajl pa pusti iz mpc-hc plejera. A MPC-HC podesen da startuje fullscreen na drugom monitoru sa HDMI zvukom.

Poslednja izmena:
ne treba meni ista slika i na monitoru i na TV-u, nego to sam sve tako i primetio dok sam podesavao, problem je da i ako nije ista slika na TV-u i monitoru,a HDMI kabl stoji povezan - imam smetnje u igricama. to mi je nejasno, kad iskljucim taj HDMI iz graficke nemam vise smetnje...
Sto se zvuka tice, tu sam se snasao, mada nije los predlog za razdvajanje izlaza, hvala.

ček, ček, ček...

ako se ne varam vsync je sinhronizacija slike koju šalje grafička karta, odnosno broja frejmova po sekundi sa frekvencijom ekrana. kako misliš da istovremeno sinhronizuješ sliku sa dva različita ekrana?

Ako sam dobro razumeo, kad igras igre na racunaru to radis na monitoru? Sto onda ne iskljucis sliku na TV-u? Pritisnes Windows + P i izaberes Computer Only. Posle opet Window + P i Extended.

@mmike
da, vsync tome sluzi, a graficka karta ima tri izlaza DVI-D, HDMI i DisplayPort, predpostavljam da bi trebalo da svi istovremeno rade bez problema, pa mene to buni, znam dosta ljudi koji koriste monitor i TV a nemaju smetnji, cak sam i sam koristio ranije sa nvidia kartom i crt TV-om, slazem se da su razliciti ekrani ali zar ogranicavanje refresh rate-a ne moze da resi to ..... ili mozda postoji neko drugo resenje za koje ja ne znam?

@ludi-dudi
tako je ,igra se na monitoru, tj moze i na TV-u bez problema, jedino kad je povezan tj. ukljucen HDMI kabl, tad na monitoru (bez obzira sta se gleda na TV-u) postoje blage smetnje - linije...cim fizicki odvojim kabl to nestaje...
Nisam znao za ovu opciju ukljucivanja i iskljucivanja, pokusacu tako a da ne iskljucujem HDMI kabl iz graficke, mozda bi tako radilo, mada mi opet nije jasno zbog cega nastaju te smetnje i sta je uzrok tome....
Hvala

pokusao sam da ostavim ukljucen HDMI kabl i da uradim kao sto je "ludi-dudi" napisao, e sad sledeci problemi, prvo kad udjem u tu opciju Win+P, kad kliknem prvu opciju pokazuje mi sliku na TV-u, koji bi trebao da bude drugi ekran, a kad kliknem zadnju opciju (cetvrtu po redu),za drugi ekran ukljucuje mi monitor, razumem zamenjena su mesta monitoru i TV-u, ali gde, kako i zasto...?
druga stvar je kad kliknem drugu opciju po redu dupliraj tada sve radi na oba (monitor i TV) ali tada imam smetnje ( gore objasnjeno), a treca opcija "prosiri" ne daje nista sem pozadine koja je razlicita nego na monitoru, nema ikonica, niti se vidi plejer a ni film npr. kako sad to da resim....?

Hm, mozes da uradis sledece. Desni klik na desktop, pa Screen Resolution. Tu imas monitor i tv oznacene kao 1. i 2. Kliknes na monitor i odaberes Make this my main display. Izbegavaj taj Duplicate jer onda ista slika ide i na monitor i na tv, pa mozes da izaberes samo jedno frekvenciju osvezavanja i jednu rezoluciju za oba. Opcija extended ti daje odvojene slike, zato na jednom ekranu imas start meni, a na drugom nemas. U tom slucaju vuces prozor plejera na drugi ekran pa gledas tamo :D. Kad igras igre, ostavis ukljucen samo monitor. To bi trebalo da resi probleme.

Nazad
Vrh Dno