Šta je novo?

Scientific Linux - iskustva

Kritika

Slavan
Učlanjen(a)
26.02.2010
Poena
320
Ima li neko iskustva sa ovim linuxom na laptopovima jer na netu pronalazim sve više informaciju u kojima se ova distribuvcija uzdiže do nivoa prestola.
Kao glavne prednosti se navode stabilnost, ispeglanost, svi mogući kodeci i dugoročna podrška.

Treba mi nešto da zameni Mint LXDE jer mi je dosadilo da stalno popravljam pakete čistim sitstem jer mu stalno nešto "fali".
Koliko se god ja trudio da priznam odličan je *** nije i ima gomilu problema.

Volim Debijanolike distribucije ali Ubuntu postaje sve više bloatware, Debijan je sa 6 unazadio, Mint iako ga preporučujem početnicima često zakaže tamo gde klasičan Ubuntu posao odrađuje odlično

http://www.scientificlinux.org/

nJa koristim SL na laptop-u i stvarno je odlican. Naravo to je jos jedna Red Hat baziran distro (da ne kazem identican kao i Red Hat) kao i CentOS i ako si nekad koristio Fedoru 12 bices na domacem terenu ;) inace veoma je stabilan (pomenuh Red Hat - stabilnost i ispeglanost na najvisem nivou) i iznenadjujuce dobro ovaj odlicno radi na mom lap-u... slobodno probaj, ja sam skroz sa debian-a presao na SL kao glavnu platformu i nimalo se ne kajem, samo reci hvale imam. Naravno nije za pocetnike, ali ti neces imati problema;)

Poslednja izmena:
RHEL6 rebuild. Testirao sam 64-bit verziju na svojem ThinkPadu R61. Sve je podržano što se tiče TP kontrola. Kodeke po defoltu nema, znači moraš uključiti 3rd party yum repoe (atrpms, rpmforge is slično). Po mom iskustvu atrpms se najbolje slaže s priority i protect opcijama na baznim "sl" repoima.
Inače, već je spremna 6.1 verzija (trenutno RC1, ali kažu da je to već finalno ako niko ne prijavi last minute bug), trebalo bi da objave za koji dan.

Poslednja izmena:
ona bih tu 6.1 verziju mogao da probam

Zahvaljujem za info

The second release candidate for Scientific Linux 6.1 has been released.

The first release candidate went so well, we are planning on this being
the last release candidate.

This Release Candidate 2 (RC2) is essentially the release, down to the
documentation.

If there are no further bugs, RC2 images will be declared the official
release on Thursday July 28, 2011.

If there is a show stopping bug, we will have a RC 2.5.
Izvor:
http://scientificlinuxforum.org/index.php?showtopic=765

I da neotvaram novu temu ima li neki dobar programčić kojim bi na ovoj distribuciji mogao da pratim temperaturu intelovog i3 procesora na laptopu

na ubuntu da radi, na sabayon neradi a ovde nisam još

Može li neko da mi pojasni kako se dodeljuju brojevi novoj distribuciji (da li rastu ili se dodeljuju prema datumu ili kako već) ali mi nije jasno da posle 6.1 dođe 5.7

http://distrowatch.com/?newsid=06883

5.7 je point release(upgrade/update) verzije 5. Nema veze sa 6.x. S obzirom da se radi o enterprise distri, onda održavanje traje dosta godina nakon izlaska.
Tu se i razlikuje strategija SL-a od CentOS-a. CentOS je prvo izbacio 5.6 pa 6.0, a SL 6.0 pa onda 5.6, pa 6.1, pa 5.7. Dakle SL je dao prioritet 6-ici.

Poslednja izmena:
Hvala za detaljno pojašnjenje

Vrh Dno