Šta je novo?

Sci-Fi u mojoj sobi-Spooky!:)

jafazec

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2007
Poena
320
Vec duze vreme sam sumnjao da mi se komp pali sam od sebe,ali posto sam ja inace jako pogubljen lik,rasejan,pomislio sam da sam umislio.Medjutim danas se uverih u suprotno.
Upalih komp oko 11h,procitao forum,obisao jos neke sajtove,ugasio komp oko 11:30,otisao na fax.
Dodjem sa faxa malopre,udjem u sobu,vidim komp radi,podignuti startup programi koje obicno odmah gasim cim se butuje XP.Pogledam Event Viewer,vidim zadnji proces koji ja pametim je jutros u 11:27,pa onda pauza od skoro 2h pa onda oko 13 h se pojavljuje novi proces(i),identicni onima kad palim komp.Udjem u command prompt,otkucam systeminfo,imam sta i da vidim: System Up Time : 0 days, 3 Hours, 20 Minutes, 03 Seconds sto znaci da se komp upalio dok sam ja bio na faxu,a stan prazan.Duhovi?Ne bih rekao,bili ghost busteri pre nedelju dana(godisnji servis):d
Zasto se ovo desava?Sta moze da bude problem?Konfiguracija iz potpisa,komp mi radi sasvim normalno,nemam apsolutno nikakvih problema.Proverio sam BIOS,nista nije ukljuceno sem PowerUp by button(tako nekako pise:) ).Takodje nemam modem u kucistu,proverih network adapter,da niej do njega slucajno,medjutim nije.
Aj ljudi pomogajte,nervira me mnogo:)A i hocu da znam sta moze da bude,jer imam nameru da odnesem da zamenim komponentu/komponente koje ne valjaju,a ne zelim da mi kazu da je sve ok..
P.S.Napominjem da se meni ne desava ovo cesto,desi se jednom u 3 dana prosecno.
Pozdrav!:wave:

Poslednja izmena:
Definitivno je do kulera.
Zameni box kuler ili ga osvestaj kod iskusnijeg svestenog lica i trebalo bi da ti racunar ostane ugasen kada ga ugasis.

Jel moze neko objasnjenje zasto se to desava?Nemojte da pomislite da ne verujem pa zato pitam,vec je ovo znatizelja,a i da naucim nesto novo:)Temperature su mi normalne,tj orthos ne prelazi 59-60C posle 6h na ovom clocku.Ima li neke veze sot sam ravnao i polirao ovaj BOX?
DOPUNA:Cisto radi boljeg razumevanja,komp se uvek upali nekoliko sati posle gasenja,a ne odmah ubrzo posle gasenja.

Poslednja izmena:
Ovako, ranije je Epox slican fazon sa plocama imao, da kada je ugasen PC, ploca na neki fazon daje napon misu i on ako je opticki svetli kao da je ukljucen PC. Znaci maticna ploca moze da bude razlog mozda i ovde.

Saveti kratki, a prakticni:

1. Nemoj da gasis komp!:)

2. Iksljuci ga na prekidacu od produznog ili izvuci produzni iz zida, pa da ga vidim onda da ti se pali, ako se pali i posle toga, znaci da neko ima kljuc od tvoje gajbe, nije lopov, ali voli malo da se poigra na racunaru. :D

Poslednja izmena:
Ma retko i gasim komp:)Al eto voleo bih da ustanovim u cemu je problem tacno,pa da odem lepo reklamiram..Nervira me ovako iskreno:)Any new ideas?Objasnjenje za ovo u vezi BOX coolera?

Box cooler. To je razlog.

da li josh neko moze da potvrdi da je zbog box kulera?

malo mi zvuci neverovatno...

btw, u biosu uradi load bios defaults, pa vidi onda da li ce se ponovo paliti.
a mozda je do power on prekidaca, kinez je to...
vidi na biostarovom sajtu, mozda ima neki bios update pa ti to mozda resi problem.

al sam ih izlistao :D

I meni se stari računar palio sam od sebe. Isto sam u početku mislio da sam ja zaboravljao da ga isključim dok jednom: ja legao da spavam,
mrak u sobi i samo čujem pali se računar, a ja :hair:.
Kasnije se ispostavilo da je ploča crkavala

Pa to i mene brine da ne crkava nesto slucajno.Pa bih zeleo da ukoliko je tako zamenim sto pre sve ovo,dok jos postoji npr ova ploca u prodaji u radnji gde uzeh..Sta bi sa ovim oko box coolera?razmisljam zasto bi on imao uticaja na to i nista mi na pamet ne pada?

Poslednja izmena:
pa može i da bude Wake on LAN, npr. Sumnjam da je to slučaj, ali može da bude.

Možda ti je uključen u biosu power on keyboard, mouse PCI(-e), pa kad malo varira napon on kaže, aha evo ga korisnik. :)

Ili, što kažu ljudi jednostvno, crkla ploča.

Ja sam se salio. Da ne dodje do dalje zabune. Sorry.

Poslednja izmena:
Znaci ne bih da neko shvati ovo kao bezobrazluk ali kao da ne citate moj prvi post.U biosu nista sto ima veze sa pauer menadzmentom nije enejblovano!Sve je iskljuceno!Mrezna je iskljucena i da odvodi sistem u hibernaciju i da ga budi iz istog..

@ Illidan
Upravo TO!ROFL!Ulazim u sobu sada da napisem nesto slicno tome.Jer to da je BOX cooler krivac za to,jednostavno nema nikakve veze,ali nikakve.Jedino da u njemu zive gremlini ili palcici.Mislim stvarno,moj mozak ne moze da prihvati da je BOX cooler krivac za to.Ukoliko mi neko objasni,da mi neke dokaze,drage volje cu se izviniti i priznati gresku;)

...Ukoliko mi neko objasni,da mi neke dokaze,drage volje cu se izviniti i priznati gresku;)

Pa covek ti je priznao da se zezao, a ti jos lupas glavu oko toga :)

Procitao sam tvoj prvi post i vidim da nemas modem. Kod devojke je po defaultu BIOSa svaki telefonski poziv ukljucivao komp. U winu je bilo disable-ovano "allow this device to turn on PC" ili kako vec pise...

Prelistaj usermanual, mozda ima jos neka opcija u BIOSu vezana za Power Management koja treba da se podesi...

Poslednja izmena:
Pa covek ti je priznao da se zezao, a ti jos lupas glavu oko toga :)

Procitao sam tvoj prvi post i vidim da nemas modem. Kod devojke je po defaultu BIOSa svaki telefonski poziv ukljucivao komp. U winu je bilo disable-ovano "allow this device to turn on PC" ili kako vec pise...

Prelistaj usermanual, mozda ima jos neka opcija u BIOSu vezana za Power Management koja treba da se podesi...

Postovao je to dok sam ja kucao poruku;)
Znam za taj jadac za modem:)Ja imam ISDN prikljucen na komp,ali pokusao sam tj isprobao da li se komp ukljucuje kada zovem ili kada me zovu i nista se ne desava;)
Listah i user manual,nema nista:/A nervira najvise zato sto na kraju kad budem odneo komp u servis,zadrzace ga X dana.

Listah i user manual,nema nista:/A nervira najvise zato sto na kraju kad budem odneo komp u servis,zadrzace ga X dana.

Ok, onda sledeci put izvuci sve kablove. Mish, tastaturu, LAN kabl... Nek' proradi paranoja pa izvuci i TV Out ako ga koristis. Ako i onda upali, nosio bih na servis i tesko da bih prihvatio neki njihov izgovor.

A da li ti se komp ukljuci posle nestanka struje? Neke ploce tako reaguju. Znaci, cim opet "dodje struja", komp se upali. Ali mislim da bi ovo primetio dosad :D

Uff,to sa izvlacenjem kablova svaki put posle koriscenja mi je malo ono,smor,jer nekad se desi da se ni po 5-6 dana ne upali sam od sebe;)al pokusacu ajd 2-3 dana:)Zanimljivo ti je to oko nestanka struje,ali ne,bas je ovih dana nestajala i ne pali se po dolasku iste;)
Stvarno mi ne ulazi u glavu sta bi moglo da bude?!
P.S.Znam gazdu radnje,i jako je korektan oko garancija i svega toga,ali voli da zadrzi komponente:)Toga se pribojavam:D

Meni je taj tvoj ISDN sumnjiv. Mozda treba da zvoni dugo kad te zovu...

Ma lupam vec sad. Namoj da gasis komp i gotovo :). Kad ides na duze iskljuci prekidac na napajanju i nemas brige. Mozes da se cimas i 10 dana, a da ne saznas sta je u pitanju. Probao si sve uobicajeno koliko ja znam... :wave:

Ma pokusavao sam i da samo zvoni telefon,tj ISDN,da razgovaram,dugo,kratko,vise puta za redom i slicno..Nije do njega sigurno..
U pravu si ti i ja tako razmisljam da nemam razlog da zurim sa zamenom jer sve radi,ali opet,ko zna jos koliko ce imati ove komponente u prodaji,pre svega ovu maticnu,a ja sam sa njom izuzetno zadovoljan,pa bih u slucaju reklamacije zeleo da dobijem istu a ne neku drugu,kontas?Jedino zbog toga bih pozurio sa reklamacijom.A i znas,ipak nervira i samo saznanje da ipak nesto negde ne stima cim se to desava,iako sve radi najnormalnije;)
Jel bi moglo da bude do napajanja to nesto?Mada opet najvise sumnjam na plocu,jer valjda preko nje pocinje startovanje kompa?

Poslednja izmena:
Cinjenica je da se dogadja to sto se dogadja, tako da nesto ipak nije u redu ...
A i ovo za ISDN sto kaze @mitarus, mozda moze da bude uzrok. Imao sam kod jednog drugara slucaj da sam mu instalirao onaj program za fax, RVS COM 3, koji radi preko ISDN, i dogadjalo mu se da se komp sam palio. Ali to je bilo par puta i samo od sebe je prestalo da se dogadja.

Sad videh da si vec probavao i to sa ISDN ...
Da je do napajanja, verovatno bi imao jos nekih simptoma pored postojeceg tako da mislim da to nije u pitanju.
A sad nesto onako iz malog mozga :) ... jesi li mozda kontrolisao dugme za palenje? Koliki mu je zazor, tj onaj hod do kontakta? Ako je jako mali, mozda neka vibracija u zgradi bude dovoljna da da kontakt? Kod mene kad prodje sleper prozori se tresu a cvece ko na vetru :)

Kuciste je novo,jedino to nije uneseno u konfiguraciju,u pitanju je TT Soprano,onaj socijalni:D ali ipak mislim da nije do dugmeta..videcemo uostalom ovih dana...Ako neko ima neki predlog slobodno neka kaze;)
Hvala svima koji su se ukljucili u resavanje X-filesa:D

Kuciste je novo,jedino to nije uneseno u konfiguraciju,u pitanju je TT Soprano,onaj socijalni:D ali ipak mislim da nije do dugmeta..videcemo uostalom ovih dana...Ako neko ima neki predlog slobodno neka kaze;)
Hvala svima koji su se ukljucili u resavanje X-filesa:D

"INET: Kablovska", otkaci modem pa javi dal' se i dalje sam pali, a ako imas i TV karticu onda ne moras vise da mozgas sta te zeza

P.S. Da ne bude zabune, otkaci modem kad ne radis sa kompom:d

Poslednja izmena:
Mrezna kartica je disableovana kako za uspavljivanje tako i za budjenje racunara.Ne vidim kao bi to moglo da se desi?Tv kartu nemam;)

Ahahah, najjachi je Nervozni Poshtar, koji potvrdjuje Neba-u - da,da definitivno je do box kulera ... :d

iz mog iskustva znam sledece primere -

1. dugme za paljenje je puno djavola, i svega i svachega, i tachno se "zaglavilo toliko da mu treba pomeraj leptirovih krila kao sila, da ga "pretisne" ponovo.

2. BIOS podeshavanja, povuchena nekom gluposcu - drugar je imao problem da mu je u BIOS-u podesheno da se PC sam pali, a to je izazvao nekakav unos u scheudler-u koji on nikad nije video, niti koristio Win Scheudler - ochigledno je malware.

Aj bas cu sutra da otvorim kuciste,pogledam dugme,procistim i tkao to..
Sto se tice BIOS-a,ja stvarno ne vidim tamo nista sto bi moglo da bude uzrok.Jedino da nije kao sto ti kazes neki malware,mada imam KIS,legalni,registrovan,updateovan,takodje i AdAware..Al ae videcemo i to ..

Aj bas cu sutra da otvorim kuciste,pogledam dugme,procistim i tkao to..
Sto se tice BIOS-a,ja stvarno ne vidim tamo nista sto bi moglo da bude uzrok.Jedino da nije kao sto ti kazes neki malware,mada imam KIS,legalni,registrovan,updateovan,takodje i AdAware..Al ae videcemo i to ..

batali adaware (i ja sam ga koristio) i instaliraj - SuperAntiSpywarePro

a proveri u BIOS-u, Wake on LAN opciju, obavezno klikni na Disabled.

To paljenje sigurno nema nista sa windowsom... U profilu ti pise kablovski net... SBB?

Nazad
Vrh Dno