Šta je novo?

scart-scart VS. scart-cincevi

Filip

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
619
Da li neko zna koja varijanta je bolja, SCART-SCART ili SCART-CINCEVI???
Tj, da li samo dva pina u scart-u sluze za prikaz slike??? Da li cu dobiti bolju sliku ukoliko tv i dvd spojim scart-scart kablom ili varijantom scart-cincevi, pa spojim one cinceve koji su za sliku?

Jel moze neko da mi prevede sledece oznake za scart (iz uputstva od dvd-a):
Audio 2/R out
Audio 1/L out
GND
B out
Status
G out
R or C out
GND
Video out or Y out
GND

Skapirao sam da su prva tri za zvuk, 2 kanala + zemlja, B,G i R mi lici na RGB izlaz, ali varijanta sa C i Y mi nije najjasnija. Kao ni "status".
Ako sam u pravu za RGB, da li tu varijantu treba tv posebno da podrzava???

Unapred HVALA!

Samo sto sam poslao poruku video sam na drugoj strani u uputstvu: Y (luminance) i C (color). Tako da bi to trebalo da je za S-video, zar ne?
E sad, ostaje moje pitanje sta je "status" (neki pin koji sluzi za "otkrivanje" prisustva scart-a???) i to da li moj tv treba da podrzava tu varijantu prenosa slike, za svaki kanal (RGB) posebno? Kako da znam da li podrzava?
Predpostavljam da mi TV ne podrzava S-video, ali kako to mogu za saznam?

P.S. Mozda je ova poruka pre za forum "Digitalna i video obrada", ali mi se nekako cinilo da je dovoljno blizu i za ovaj forum...

Poslednja izmena:
GND = ground, masa
out = izlaz
in = ulaz
audio L/R = zvuk za levi/desni kanal stereo
R, G, B = crvena, zelena i plava boja
Video = composite
Y = osvetljaj u S-Video signalu (luma)
C = boja u S-Video signalu (color, chroma)
Status = ne sećam se, ako je to ono beše na pin8 onda naponom odredjuje tip signala

Ukratko: kompozitni (video, composite) signal sadrži izmešanu boju i osvetljaj u osnovnom opsegu; S-Video (S-VHS) ima razdvojenu zbirnu boju od osvetljaja koji se posebno vode pa je slika nešto bolja, RGB ima razdvojene signale za crvenu, zelenu i plavu boju i to je najkvalitetnije.

Ekranski top ima 3 emitera elektrona koji su kroz finu rešetku naciljani na crvene, zelene i plave tačke ekrana. Dakle, svaki signal na kraju mora da se pretvori u RGB da bi se poslao odgovarajućem 'topu' koji gadjajući elektronima pobudi tačku odgovarajuće boje i dobije se (kolor) slika. Razlika je samo što se izmešani signali lakše prenose i treba im manje žica. Dodatno, ako se signal prenosi bežično (prima preko antene) mora još da bude RF modulisan na neku odgovarajući frekvenciju pa treba i da se demoduliše po prijemu.

Petljancija sa chroma/luma (boja/osvetljaj) je valjda zbog vertikalne kompatibilnosti sa starim crno-belim televizorima kojima treba samo luma a chroma je učešljana u spektralnom domenu tako da im ne smeta.

Zaboravio sam najvažniji detalj...

SCART nema predvidjene posebne pinove za Y (luma, osvetljaj) i C (chroma/color, boja) signale koje sadrži S-Video, nego se za tu namenu koristi video-in (composite) i R (red) pin.

E sad, ako TV ne 'shvati' da mu je S-Video na ulazu onda posmatra samo video-in i dobije se crno bela slika. Kod nekih TVa se mod bira iz menija, kod nekih na osnovu kontrolnog napona na SCART kablu, a kod nekog nema pomoći osim da se chroma u samom kablu preko malog kondenzatora spoji na luma i dobije praktično kompozitni signal na video-in pinu SCARTa.

Ok, hvala, sve sam shvatio, ali mi i dalje nije najjasnije koja je opcija za mene bolja.
Tj, kljucno pitanje je kako da znam da li moj TV ima opciju da koristi RGB (svaki kanal odvojeno), odnosno S-video?

Thx

pa najbolje da malo precesljas uputstvo televizora (mada malo verovatno da ce biti tu)... znas kako ja imam Sony koji ima dva SCARTa i jedan prima S-Video drugi nece... sto, nemam pojma... :wall:

Ja imam Samsung isto sa dva scarta, ali u cemu je fora: trenutno su tv i dvd spojeni sa varijantom scart-cincevi u dvd, scart-cincevi u tv i dva video cinca spojena medjusobno. E sad, kad na dvd-u prebacim izlaz na s-video, dobijem crno-belu sliku, ali kad prebacim na RGB ili composite dobijem istu sliku, u boji naravno. E sad, u ovoj, mojoj, varijanti nemoguce je da RGB radi iz prostog razloga sto nisu tv i dvd spojeni scart-scart kablom... I tu krece moja misterija... kako da proverim da li tv podrzava tu RGB varijantu...

Kao prvo skart-skart ili skart-činč svejedno je. Skart se koristi u Evropi a na primer Japanci više vole činč.
Kao drugo zaboravi na RGB to su stvari koje podržavaju kontrolni monitori u nekom TV studiju ili neki kompjuterski monitori. Ja skoro nisam video TV koji to podržava, a da i podržava morao bi da vežeš neku betu da bi video razliku.
Da ti TV podržava RGB imao bi sa zadnje strane BNC priključke koje bi sigurno primetio

Filip je napisao(la):
kad na dvd-u prebacim izlaz na s-video, dobijem crno-belu sliku, ali kad prebacim na RGB ili composite dobijem istu sliku, u boji naravno.
Izgleda radi preko composite. Meni je scart-scart spojen samo Nokia dig.sat.receiver sa TVom Sony. Pretpostavljam da radi RGB po kvalitetu slike ali nisam siguran.

Filip je napisao(la):
Ja imam Samsung isto sa dva scarta, ali u cemu je fora: trenutno su tv i dvd spojeni sa varijantom scart-cincevi u dvd, scart-cincevi u tv i dva video cinca spojena medjusobno. E sad, kad na dvd-u prebacim izlaz na s-video, dobijem crno-belu sliku, ali kad prebacim na RGB ili composite dobijem istu sliku, u boji naravno. E sad, u ovoj, mojoj, varijanti nemoguce je da RGB radi iz prostog razloga sto nisu tv i dvd spojeni scart-scart kablom... I tu krece moja misterija... kako da proverim da li tv podrzava tu RGB varijantu...

Kod mog samsunga RGB je podrzan samo na jednom skartu, i mislim da je iznad njega
u plastici oznaceno (RGB). S-video nije podrzan, no posto se isti pin na skartu koristi i
za Composite in i za S-Video luminance, logicno, kad prebacis format na S-video, dobijes
crno-belu sliku.

Obzirom da imaš scart konektore i na tv-u i dvd-u, uzmi scart-scart kabel i naglasi da ti trebaju i RGB linije u njemu. Ovo kažem zato što svi Samsung tv-i imaju na scart-u izvedene RGB ulaze, a kvalitet slike preko RGB ulaza je nemerljivo bolji nego preko S-Video i video ulaza.

Ovo ti pišem iz ličnog iskustva - Samsung tv i dvd-player su mi tako povezani.

Da, kad sam kupovao scart-scart kabl tražio sam najdeblji (skoro kao prst), sva je prilika da ima sve žice unutra i da su dobre, debele i širmovane. :d

Vrh Dno