Šta je novo?

ScanDisk

minketa

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2002
Poena
619
Je l' ima potrebe za scandisk-om u WinXP, NTFS? Ja sam dugo koristio W98 i znam da je za njega bilo vrlo zdravo pustiti ScanDisk s vremena na vreme. Kakva je situacija sa WinXP u NTFS sistemu?

Nema potrebe. U ntfs-u se ne pojavljuju lost chains i ostale stvarcice ako ti zablokira komp. Jedino ako hoces da vidis imas li bad sectora na disku, inace nema potrebe

Digni xp iz komandne linije... udri chkdsk /R pa tjes da vidis sta ce sve da radi! takodje defragmentacija obavezna!

Pa verovatno je mislio na F8 pre nego pocne da se dize win, pa da covek izabere command prompt, i pod njim (kao da je u cistom dosu) pokrene pomenutu komandu. Doduse, za one koji se lakse snalaze pod punim winXP - moze da se isto uradi. Startujete Command Prompt, pa u prozorcetu enterujete chkdsk /r. Primicete poruku da je particija zauzeta od strane drugog procesa i pitanje da li bi ste hteli da se provera izvrsi pri sledecem restartu. Odgovorite sa Y (pa enter) i nakon restarta cete da se nacekate dok vam se digne! winxp, jer ce pre toga da se izvrsava chkdsk /r
Chkdsk moze da bude mocna sprava. Za one koji nisu imali iskustva sa njim dobro bi bilo da pogledaju sta sve jos moze, kad izvrse chkdsk/?

Poslednja izmena:
Chkdsk mi je našao 8 kb bad sektora na C particiji koja je i sistemska. Uključen mi je S.M.A.R.T u Biosu. Jel to dovoljno da se spreče sr.anja? Postoji li neki način da se bad sectors uklone sa harda?

Pozdrav.

Velika verovatnoca je da su ti BS prakticno logicki (nada umire poslednja 🙂), tako da uradi backup, vidi ko ti je proizvodjac HDD-a, skini sa sajta proizvodjaca program za "nulovanje" i pusti ga da odradi svoj posao. Ako ti on bude nasao BS, onda...spremi se za novi HDD, posto je velika verovatnoca da ce se oni siriti.

To bogami hoce tako da bude. Ja sam naleteu i u isti dan reinstalirao dve XPa na WDu i na Maxtor disku. WD je nesto krljao (krrrr, krrrr.....krrrr, krrrrr.... itd) ali kada sam ga nekoliko puta probustio kroz njegov test i formatiranje iz WD programa sve je lepo proslo i nema krljanja. Maxtor je pokazivao BAD sektore ali posle LOW LEVEL je sve bilo OK. Doso da jednog dela... kaze ima gresaka...oces da popravim...ja reko ajde majketi...on kaze radim....OK...gotovo....disk radi. WinXP se instalirao bez problema... evo vec 6 meseci ni jedan racunar ne pokazuju nikakav problem.

Poslusaj sta nesharm rece i nema problema. Jedino ako disk nije bas crkao ali mislim da nije vec da je samo problem u zamisljenim bad sektorima.

Momci, hvala vam. HD je Maxtor. Nadam se da je to sto vi kazete. Jedini problem je sto nikako ne mogu da backupujem sve ovo sto imam na njemu. Ipak je to 80 GB :wall: . Posto nikako ne mogu da ga formatiram, sacekacu da vidim sire li se BS.
Onda cu krenuti u akciju. Jos jednom hvala i veliki pozdrav.

Pocnu li da se sire moze da bude kasno za back-up.
Kreni ti to odma', po prioritetima.

Aleksej je napisao(la):
Momci, hvala vam. HD je Maxtor. Nadam se da je to sto vi kazete. Jedini problem je sto nikako ne mogu da backupujem sve ovo sto imam na njemu. Ipak je to 80 GB :wall: . Posto nikako ne mogu da ga formatiram, sacekacu da vidim sire li se BS.
Onda cu krenuti u akciju. Jos jednom hvala i veliki pozdrav.
probaj da nadjes spinrite
on ponekad zna da ubije lose sektore

Xmmm, ne znam da li se bad sektori baš mogu "ubiti"...

Negde sam pročitao da se diskovi po defaultu prave sa 1-2% većim kapacitetom, jer na njima UVEK ima bad sektora, pa se taj višak koristi za anuliranje već postojećih. Mislim da sam baš na benchu to pročitao (Storage forum).

Ako je greška na disku fizička, bolje je da taj sektor ostane markiran kao loš, jer ako disk "proguta" grešku pa upiše na taj loši sektor, a ti pokušaš da sledeći put pročitaš taj isti (a on - loš), eto belaja. Dakle, rešenje je "nulovanje" zatim običan format i pustiti da OS odradi svoj posao.

Ako je HDD slucajno pod garancijom, trazi nov (zasto bi se cimao ako vec imas garanciju).
Poz!

npetar je napisao(la):
Ako je HDD slucajno pod garancijom, trazi nov (zasto bi se cimao ako vec imas garanciju).
Poz!

Da znaš da ću tako i da uradim. Menjao sam ga pre nekih 6 meseci, jer je vrisnuo od strujnog udara i tad sa morao da ga platim. Ovaj put ću im vratiti milo za drago :smash:

Još jedno pitanje u vezi ovog problema i nulovanja. Imam tri particije, od 10, 30 i 40 GB. Kad se radi "nulovanje", jel moguće ići po particijama (npr. samo na C jer su mi tu bad sectors)?

Na koji fazon radi spinrite?

Pozdrav.

spinrite stavi na win98 butabilnu disketu , podigni sistem i pokreni
a za low level bi trebalo da moze na jednoj particiji
imas attachment

Prilozi

Da li je sigurno koristiti ovaj program sa obzirom na datum kada je proizveden?

Filo je napisao(la):
spinrite stavi na win98 butabilnu disketu , podigni sistem i pokreni
a za low level bi trebalo da moze na jednoj particiji
imas attachment

Ne zaboravite da SpinRite NE RADI na NTFS-u! 😉

:wave:

Poslednja izmena:
a na cemu li sam ga ja pokretao?hmm...
naravno da radi i na fat32
http://grc.com/srsummary.htm

Operates upon DOS and Windows compatible FAT-type partitions (12-bit, 16-bit, and 32-bit) of any size. Compatible with FAT partitions under Windows NT, but DOS must be booted to run SpinRite.

ja sam koristio
diskovi su manje-vise isti i sad i pre 5 god, ako izuzmemo povecanje kapaciteta a programi nisu kobasice pa da im prodje rok trajanja 😉

Alo, kakav Spinrite, imas PowerMax na Maxtorovom sajtu, MNOGO je brzi od Spinritea...

Nazad
Vrh Dno