Šta je novo?

SBPCI 128 + VIA + XP+SP1 problem...

DiSLOcAtEd

Čuven
Učlanjen(a)
08.01.2002
Poena
620
Pozdrav svima. Problem je deja vu, i bio je ovde jako cesto opisivan (i resavan) u kombinaciji VIA + Live.
Problem: KT266A ploca (konkretno Gigabyte 7VTXH+) i Creative PCI 128 rezultuju zvukom koji krcka, cvili itd. Dok ide samo Winamp problem je slabo uocljiv (ali postoji), dok reprodukcija postaje neprihvatljivo losa ukoliko krene i neka operacija sa diskom (kopiranje, brisanje).
Sta sam preduzeo da to sredim?
1. Promena drajvera (kako ovih novijih, tako i onih starijih WDM za Win2K, sa originalnog CDa, a skidao sam i neke sa Creative-ovog sajta)
2. Instalacija VIA Latency patcha (a onda, nakon sto sam video sta je uradio i njegova momentalna deinstalacija🙂)
3. provera da li je DMA ukljucen, kao i promena nekoliko razlicitih playera
4. BIOS je najnoviji
5. Od 5 PCI slotova, isprobao sam prvi (u drugom je modem), cuveni treci (u kome se i dosad nalazila kartica), i cini mi se cetvrti.
6. procitao vecinu postova na forumu u vezi kombinacije Creative+VIA aka upotrebio search (tako da mi se to ne moze zameriti🙂)
7. probao kako radi kartica sa i bez VIA4in1 (4.46) - identicno se ponasa, s tim sto je s drajverima sistem za nijansu zivahniji
8. ne znam sta vise da radim...
Ukoliko nekome pada jos nesto na pamet kako bih postao zadovoljni korisnik XPa (ma koliko god ovo cudno ili neobicno zvucalo nekima🙂), neka slobodno napise. Ja sam mu/joj unapred zahvalan.

P.S. Na Windowsu 98 koji sam drzao do juce, ovo se nije desavalo, a na Linuxu je isti simptom primetan, ali u manjoj meri (cisto kao konstatacija).

Problem je do ploce i WDM drajvera.
Meni se slicno desavalo na EPoX-u, ali sa odredjenom verzijom BIOS-a sve radi OK.

Update...

Isprobao sam sve PCI slotove, rezultat je na svima bio isti, tj. nepovoljan.
Vratio sam stari BIOS (F5). I dalje ista situacija.
Pada li na um nekome jos nesto, jer kako stoje stvari iz ove perspektive, postoji nekoliko mogucih resenja:
1. Prodaja ove i kupovina neke druge ploce (npr. Abit NF7 za nekih 60-ak evra. Koliko bih mogao dobiti za ovu?)
2. Kupovina Live-a i instalacija nekih drugih drajvera (npr. KX).
3. Vracanje na Win98.
4. Skidanje nekih drugih drajvera za XP/2K.

Pozdrav.

:crash: 😛

4. Ne novih, vec starih drajvera. Koristim onaj crno farbani CD, sa doosta starijom vezijom drajvera, imaju vise opcija i bolja podesavanja od novijih. Novi(ji) su srebrni. Inace, W_XP bez servis paka.
Generalno, KT266A ne pravi nekih izrazenih problema, osim ako nije do GA, imao sam muke sa pojedinim njihovim plocama.
Pa, kupovina NF-7 ili slicne je dobar izbor.

Update #2...

Probao sam i sa stavljanjem starijih drajvera (nazalost moj CD je srebrni, a sama kartica je kupljena jos negde u maju 2001.). Stanje sa originalnim drajverima je za nijansu bolje, ali i dalje nezadovoljavajuce. Najverovatnije cu se danas vratiti na Win98 (privremeno) dok ne kupim novu plocu. Ta odluka je pojacana time sto sam juce na jednom domacem sajtu nasao Abit NF7 za 58 evra, dok je NF7-S 79 evra. U svakom slucaju hvala ti na pomoci i odvojenom vremenu. :type:

P.S. Kako su se s ovakvim stvarima pokazali noviji VIA-ini cipsetovi (KT333,400(A) i 600)?
P.P.S. Isto se ponasalo i bez SP1.

Pazi, sa tom karticom i VIA KT133A nije bilo nikakvih problema, ni pod W98 ni XP. Ja sam svojevremeno imao Abit-a, a drug Solteka. Pa sam preskocio 266/333 i otisao na 400-ku(Abit pa EPoX) pa na 600(EPoX). Nigde nisam imao probleme, osim tih sitnijih sa par verzija BIOS-a.

Moras u BIOS-u da promenis PCI latency sa 32 na 64 ili 96.
Odavno je bilo pa ne mogu sa setim sta je tacno bilo u pitanju 😉, ali resava stvar sigurno...

Proveri da li u BIOS-u imas opciju "PCI bus master cashing" ili nesto slicno tome. Kod mene je na Abit-u kt7, ako je iskljuceno, to stvaralo krckanje i distorziju u zvuku kada bi disk poceo da radi.

Poslednja izmena:
Mislim da generalno nije problem do chipseta (to nije preterano zahtevna katica kao npr. Live!), vec do GigaByte-a.
Naime, sa njihovim plocama ja sam generalno imao uvek poneki problem, sitniji ili krupniji. Pa kod njihove ploce VA-X(KT400) morao sam da pogodim u koji slot da stavim dodatnu PCI graficku, sto ni na EPoX-u/Chaintechu/MSI-ju/Abitu ni ASUS-u nije pravilo nikakve probleme.

final update

Da ozivim i zavrsim sa ovom temom jednom zasvagda. Nakon onog zlosrecnog instaliranja XPa vratio sam se na 98 sve dok tokom nekog kopiranja nisam pustio neki mp3 i, na moj uzas, shvatio da je i tu prisutno krckanje, samo u blagom obliku. E tu mi je pukao film i resio sam da downgradujem BIOS (prvo je bio F5->F6->F5) i stavim stariju verziju F4. Udjem u Win i pocnem sa maltretiranjem. Nista. Sve prolazi OK. Nakon toga udjem u Linux i naidjem na jos prijatnije iznenadjenje. Zvuk je fenomenalan i nema nikakvih problema koji su bili ranije prisutni. Fenomenalno! I na kraju veliko finale. Instalacija XPa. Najzad! Posle dva pokusaja i dva vracanja na W98 sve radi super. Sad imam samo problem da naviknem mladjeg brata na XP 😀😀.
Pozdrav i hvala svima na odgovorima, narocito BokiPK-u 🙂

Nazad
Vrh Dno