Šta je novo?

SBB Valjevo

mjoksimovic

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
POZDRAV svim forumasima,

Korisnik sam Telekom ADSL paketa 1536/192 od njegovog pustanja u Valjevu iz revolta prema SBB-u koji je u to vreme imao katastrofalan link do Valjeva i ciji protok nije bio dovoljan ni za polovinu korisnika koje su imali a kamoli za sve? Cuo sam glasine da su se dosta popravili u poslednjih par meseci i zanima me ima li ovde neko ko moze ili da mi potvrdi ili pak demantuje pomenutu cinjenicu posto bih definitivno otkazao poverenje jednom od najvecih monopolista kod nas i uzeo SBB-ov paket 3072/384 pod uslovom da ima i bar priblizno tome i da veza ne puca vec bude stalna? Zaista bih presao na SBB jer za skoro isti novac nude skoro duplo vise sto mislim da bi uradio veliki broj ljudi.

Znaci, ocekujem od onih koji su imali neka iskustva sa SBB-om u Valjevu da mi napisu sta i kako oni misle o tome.

Hvala svima unapred.

Uh.. Jeste tema stara, ali sad i mene ovo muci.
U velikoj sam dilemi oko prelaska na sbb. Ima li kakvih novosti oko stabilnosti interneta i svega ostalog sto je pre bilo?

Ja sam uzeo i SBB, ne placam ga za sad zbog slabijih paketa nego na ADSL-u. Koristio sam ga oko 3 meseca, stabilnost je daleko iznad ocekivanog, jedino se desi da vikendom malo zaglupljuje usled radova inace, generalno, moja licna preporuka... ;)

Ja sam uzeo i SBB, ne placam ga za sad zbog slabijih paketa nego na ADSL-u. Koristio sam ga oko 3 meseca, stabilnost je daleko iznad ocekivanog, jedino se desi da vikendom malo zaglupljuje usled radova inace, generalno, moja licna preporuka... ;)

Au... Sad se vec premisljam da ostanem kod telemuda. Nisam za ove 2 godine nikad imao ama bas nikakvih problema. Bilo je 2 ili 3 puta da nema neta na par sati, ali ostalo sve radi super.

Jesu li sad i u va sledeci paketi?

1536/128 1.390
3072/256 2.090
6144/384 2.790
8192/512 3.490

Ili je kao pre, Valjevski sbb druga firma sto se tice neta, nego kao u bg-u?
Drugi paketi i cen?!

Jesu ti paketi ali i sam znas kakvi su ovi dole u Kolubari, raspustena banda, niko nista ne zna, ne moze, ne ume i kako kazu " mi nemamo informaciju o tome ", sta god da ih pitas. Ono sto je normalnim ljudima poznato mesecima, oni te gledaju kao tele u sarena vrata, najstrasnije se iscudjavajuci sta im to pricas.

Inace, 8192/512 paket ima drugar na V Puku, radi super, zaista...

Kazem Ja, da su oni ovde u Va druga firma. Ma samo da nema prekida, gubitaka i to sto kazes vikednom. Ta mi je muka. Saltao bih pakete prema novcanim mogucnostima, pa se zbog toga dvoumim. Na telekomu to ne mogu.
Ja sto sam video kod nekih prijatelja, a li njima bas lose radi. Imaju neki paket sa lokalom, mislim da je 384/??? i bas se vuce surf. Download ide normalno, ali stranice ocajno otvara. Izgleda da mi nema druge, sem da se kockam.
Hvala ti u svakom slucaju na informacijama.

Nema na cemu... ;)

Moja sestra ima SBB net u VA jos iz vremena kad nije bilo optickih linkova pa je i brzina bila jadna. Sad je sve to puno bolje, brzina max, pingovi mali, prekida ima ponekad ali to zavisi i od lokacije i stanja infrastrukture. Ona je bas zadovoljna.

Ma rizikovacu, pa nek ide zivot. U ponedeljak idem da odkazem adsl, i uzmem sbb. Sva sreca pa je Va, mali grad i dolaze isti dan da uvedu. :)
Bar neka prednost.

Poslednja izmena:
Ma rizikovacu, pa nek ide zivot. U ponedeljak idem da odkazem adsl, i uzmem sbb. Sva sreca pa je Va, mali grad i dolaze isti dan da uvedu. :)
Bar neka prednost.

Ovde cu morati da dam malu opasku. Meni su rekli pri sklapanju ugovora da ce u narednih 45 dana doci da mi uvedu net. Nisu mnogo omasili, tacno 40 dana sam cekao da mi uvedu. Nemoj odjavljivati nista dok ne uvedes kablovski, veruj mi.

POZDRAV

Au... Posle procitane teme na SBB forumu o internetu u Valjevu, debelo razmisljam da ipak ostanem na telekomovom adsl-u.
Pa zar je moguce da je bas toliko los kablovski net u Va?
http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?f=89&t=15486&st=0&sk=t&sd=a
Ovi momci skoro mesec dana imali problema. Njih 5-6 i niko nista nije resavao. Ovi u Va nemaju pojma, Kod ovih u Bg-u je sve u redu itd.

Au... Posle procitane teme na SBB forumu o internetu u Valjevu, debelo razmisljam da ipak ostanem na telekomovom adsl-u.
Pa zar je moguce da je bas toliko los kablovski net u Va?
http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?f=89&t=15486&st=0&sk=t&sd=a
Ovi momci skoro mesec dana imali problema. Njih 5-6 i niko nista nije resavao. Ovi u Va nemaju pojma, Kod ovih u Bg-u je sve u redu itd.
To sto si naveo su postovi od prosle godine.. u ovoj godini se niko nije zalio..

Ovo sto sam naveo su postovi od pre6-7 meseci, a ne verujem da se nesto bas toliko promenilo. Valjevo je to. Mrtav grad. Sve se dugo resava.
Mislis da su ovi nezadovoljni korisnici zadnjih 6-7 meseci cutali i trpeli..
ma samo jedan da je imao problema u poslednje vreme, odma' bi objavio na sva zvona..

Danas sam se bas prijatno iznenadio.

Nazovem sbb, javi se zena i tralalalla, truc, kazem sta i kako hocu i koliko treba da cekam na internet itd.
Moram aneks ugovor da potpisem(sto je OK), i ona meni kaze, da je u mom naselju devojka koja dal deli racune, ili sta vec i da ce da svrati do mene da se potpise ugovor. Ja reko sta bi, ovako brzo.
Ostavim br.moba i posle 2 minuta zove me ta devojka i kaze da ce doci sutra kod mene, jer se vec vraca prema gradu i da ce doneti papire koji su potrebni.
Modem dobijam u sredu ili cetvrtak. A'j da vidim i to cudo. Ako bude radio net kao sto su ovako brzo odreagovali, bicu veoma zadovoljan.
Ipak prelomih. Javljam utiske. :)

Poslednja izmena:
Danas sam se bas prijatno iznenadio.

Nazovem sbb, javi se zena i tralalalla, truc, kazem sta i kako hocu i koliko treba da cekam na internet itd.
Moram aneks ugovor da potpisem(sto je OK), i ona meni kaze, da je u mom naselju devojka koja dal deli racune, ili sta vec i da ce da svrati do mene da se potpise ugovor. Ja reko sta bi, ovako brzo.
Ostavim br.moba i posle 2 minuta zove me ta devojka i kaze da ce doci sutra kod mene, jer se vec vraca prema gradu i da ce doneti papire koji su potrebni.
Modem dobijam u sredu ili cetvrtak. A'j da vidim i to cudo. Ako bude radio net kao sto su ovako brzo odreagovali, bicu veoma zadovoljan.
Ipak prelomih. Javljam utiske. :)
Neces se pokajati.
I ja sam tesko prelazio sa ADSL-a ali sad se ni lud ne bi vracao. SBB ima brojne prednosti.. jeftinije, paketi skoro da nemaju gubitke, mogucnost lokala, mirovanje usluge kad si odsutan..

Uh.. Jeste tema stara, ali sad i mene ovo muci.
U velikoj sam dilemi oko prelaska na sbb. Ima li kakvih novosti oko stabilnosti interneta i svega ostalog sto je pre bilo?

Jesu po nekad smrde ali u odnosu na ostale dosta su manje...smrde :D
Od 1 maja je brzina sa 2048 prešla na 3mb/s!!! Ping nikad manji 19!!! :D zadovoljan sam za sad..a da cene ostale iste....

Evo, dobih danas net. Mogu da ih pohvalim da su mi brzo sve zavrsili i stvarno je sve bilo korektno sa njihove strane. Za sada imam 256/128 kbps, ali mi sutra pustaju 1.5mb/s.

Ping je odlican, surf malo otezan(u zavisnosti od sajta), ping u cs 1.6 se krece od 8-12ms(na telekomu 12-17).

A evo i sa signalom. Videcu sutra kako ce biti, a veceras koliko vidim cu imati prilike i da vidim kako net funkcionise kada kisa pada i grmi, posto su mi kablovi razvaleni preko krova zgrade.

A kad sam otkazivao net u telekomu, neverovatno kako su se ponasali.
Neljubazni, inspektorski nastrojeni. Na kraju mi doslo da kazem onoj zeni(ali zbog tog nekog bontona ne htedoh) Sta te boli k**** zasto ne zelim vise net.

Bar sam zadrzao ruter od telekoma. :)

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    150.6 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Trazi da ti spuste Power Level u Upstream-u. Trenutno je 54.5 a treba da bude manji od 50 dBmV.. zato ti je surf otezan. Ja sam to resio dodatnim spliterom..
Ostalo je OK...

Poslednja izmena:
Trazi da ti spuste Power Level u Upstream-u. Trenutno je 54.5 a treba da bude manji od 50 dBmV.. zato ti je surf otezan. Ja sam to resio dodatnim spliterom..
Ostalo je OK...

Imam vec dva splitera nakacena. Videcu kako ce se ponasati sutra, kad mi puste paket.

zavisi koja.. ja imam jedan od 12 dB
trazi obavezno da ti to rese.. mogu to da podese na cvoru..

Videcu sutra, jer treba oko 3pm da ih zvrcnem
Ovaj spliter sto sam dobio od njih je neki tratec tris-212EEN i na njemu pise od 85-1000mhz(4.2dB) i od 5-1000mhz(4.0dB), a drugi spliter je neki EDC i na njemu nista o DB ne pise.

Dobih konacno i punu brzinu.
A, evo i kako izgleda adsl+speedUP(1mb) vs kabl(1.5mb).

Malo je bolji ping na adsl-u zbog veceg uploada.:d

Signal za up mi je jos uvek isti(54.5 a nekad i 53)

Prilozi

• Adsl.jpg
    Adsl.jpg
    189.5 KB · Pregleda: 62
  • kabl.jpg
    kabl.jpg
    189 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
Imam vec dva splitera nakacena. Videcu kako ce se ponasati sutra, kad mi puste paket.
Wikiki ti je dao pogrešan savet, tačnije treba suprotno da uradiš.
Treba da skloniš neki (jedan od ta dva) spliter ispred tvog modema jer ćeš time da smanjiš snagu emitovanja modema (upstream) koju inače vidiš na toj slici koju si prikazao.
Modem ima pamet da se adaptira sa snagom koju šalje u zavisnosti od potreba prijema na drugoj strani (CMTS) i gubitaka/slabljenja na trasi pa ako ima više gubitaka on emituje sve više dok ne dođe do njegove granice koja je mislim 65Db i kada modem počinje da gubi konekciju, flap-uje, započinje retransmisije itd.
Kad budeš imao u kući sve to dobro postavljeno a modem emituje mnogo onda zovi provajdera.
Da je problem prevelike snage na downstream strani onda bi stavljao spliter ili bi zvao operatera da smanji snagu emitovanja.

Wikiki ti je dao pogrešan savet, tačnije treba suprotno da uradiš.
Treba da skloniš neki (jedan od ta dva) spliter ispred tvog modema jer ćeš time da smanjiš snagu emitovanja modema (upstream) koju inače vidiš na toj slici koju si prikazao.
Modem ima pamet da se adaptira sa snagom koju šalje u zavisnosti od potreba prijema na drugoj strani (CMTS) i gubitaka/slabljenja na trasi pa ako ima više gubitaka on emituje sve više dok ne dođe do njegove granice koja je mislim 65Db i kada modem počinje da gubi konekciju, flap-uje, započinje retransmisije itd.
Kad budeš imao u kući sve to dobro postavljeno a modem emituje mnogo onda zovi provajdera.
Da je problem prevelike snage na downstream strani onda bi stavljao spliter ili bi zvao operatera da smanji snagu emitovanja.

Cek bre malo. Sta sad treba. Ono sto je wikiki rekao ili ovo sto Ninov tata prica. Svi spliteri mi trebaju.
Imam tv karticu i ne bih da ostanem bez nje.

Ja sam pomenuo spliter kao nacin kako sam ja resio problem (sa jednim spliterom). Nisam mislio da stavi vise dva ili vise, nego jedan.. odgovarajuci. Sad kad vidim koji tacno je tacno spliter u pitanju kod va_milos-a mislim da bi bilo dobro skinuti jedan. Ako se skine onaj pomenuti od 4 dB onada ce signal pasti sa 54 na oko 50.. ali ni to nije bas najsjajnije. Treba videti koje je jacine onaj drugi, pa naci neko resenje..
@va_milos.. pusti to nek srede SBB-ovci..

edit: evo kako je to izgledalo kod mene, sa i bez splitera
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1626793&postcount=50

Poslednja izmena:
Pazi ovako. Imam dva splitera.
Jedan spliter ima dva izlaza i jedan vodi do tv-a, a drugi kod mene u sobi do kommpa. Tu imam jos jedan spliter isto sa dva izlaza, jedan za modem i jedan za tv karticu. Ne znam da li bi se dobilo nesto kad bih imao spliter sa tri izlaza i da vucem dva kabla do mene u sobu. Sad cu da probam kako je sa spliterom i bez njega.
A onaj prvi spliter je neki bezveze, od pre par godina(kopernikus-ova je instalacija i taj spliter).

Sad vidim i da je modulacija kot tebe drugacija za upstream.

Poslednja izmena:
Evo probao sam sa i bez tog drugog splitera.

Prva slika je bez drugog splitera, a druga sa. Ja nesto ne primecujem razliku!?:D

Prilozi

• Untitled1.jpg
    Untitled1.jpg
    152.4 KB · Pregleda: 75
  • Untitled2.jpg
    Untitled2.jpg
    152.7 KB · Pregleda: 76
Evo probao sam sa i bez tog drugog splitera.

Prva slika je bez drugog splitera, a druga sa. Ja nesto ne primecujem razliku!?:D
Pa razlika je kako treba. smanjenje sa 54.5 na 51.. uz jos koje merenje dobio bi razliku tacno 4 koliko pise. Istovremeno ti se povecao PL u downstreamu sa 2,5 na 7 dB sto takodje odgovara razlici oko 4 (inace vrednost PL u downstreamu bi trebao da bude izmedju -12 i +12). Sto se tice vrednosti PL u upstreamu, tih 51 je i dalje puno.. treba smanjiti za jos 5-6 dB.. jesi li rekao ovima iz SBB za problem? Sta oni kazu? Oni bi trebalo to da rese na cvoru..

Pazi ovako. Imam dva splitera.
Jedan spliter ima dva izlaza i jedan vodi do tv-a, a drugi kod mene u sobi do kommpa. Tu imam jos jedan spliter isto sa dva izlaza, jedan za modem i jedan za tv karticu. Ne znam da li bi se dobilo nesto kad bih imao spliter sa tri izlaza i da vucem dva kabla do mene u sobu. Sad cu da probam kako je sa spliterom i bez njega.
A onaj prvi spliter je neki bezveze, od pre par godina(kopernikus-ova je instalacija i taj spliter).

Kad si sklonio jedan spliter deklarisan sa 4Db to si i dobio. Reče da ne znaš koliko slabi EDC pa kako verujem da je loš (vreme i ko ga je nabavio, nema ključnog podatka na njemu = jeftino) testiraj koliko slabi i ovaj drugi kad priklučiš direktno ili preko Tratec-a pa uzmi razliku+4db.
Najbolji scenario sa onim što imaš je da im zameniš mesta, tačnije na prvi dolazni priključak stavi Tratec i tu priključi modem (znači da moraš da dobaciš UTP kabl do sobe) a na drugi izlaz stavi taj EDC i priključi oba TV-a. Dakle glavni TV će dobiti malo manje signala ali će analogni kanali verovatno dobro preživeti taj udar dok ti TV kartica već sada radi sa ta dva splitera. Dobitnik je Modem koji je najosetljiviji.
Da ti daju model sa 3 izlaza ako to uopšte rade znaj da će taj trodelni razdelnik sigurno imati veće slabljenje, možda manje od dva na red ali to nemoj da računaš kao rešenje.
Imaj na umu da dobro urađen konektor (posebna klješta ili alati za vakum) znači mnogo u odnosu na komercijalne iz radnji za građanstvo koje se postavljaju ručno.

Inače 55db nije toliko strašno i verovatno nemaš problem, dok ti je 50db u upstream-u emitovanja u idealnim uslovima da nemaš nikakvih problema u radu zbog cable uslova.

Vrh Dno