Šta je novo?

SBB UniFi

UniFuj je klasican potez monoplisticke kompanije. Licno necu ucestvovati u tome iz razloga neprofesionalnog i krajnje jadnog odnosa prema svojim korisnicima. Nije profesionalno kada ti sbb posalje dva automehanicara i ubedjuju da ti je brzina interneta 20 megabAJTA. Takodje nije profesionalno uvaljivanje najgorih kineza od opreme koji tehnicki ne mogu da pruze uslugu za koju su namenjeni.

Cela ta slika zajedno sa unifujsa sbbom stvara kod korisnika gorak ukus osecaja da je korisnik prevaren.

Zamenjujes teze... ja sam samo rekao da mi nacin funkcionisanja Unifi-a POGODUJE sve ostalo me ne interesuje, ni ugovor ni ostalo........ ako mi kasnije nesto bude smetalo ugasist cu ga i jednostavno ja licno ne vidim problem, wifi ether me ne interesuje nesto narocito, bas me briga za provajdere istog, mobilne operatere i za one koji imaju potrebu da ga cede.... tako da

@DynDNS
Ok a koji to operater u SVETU daje "ne kinesku" opremu? bolje uslove sigurno neki daju zbog konkurencije a neki i gore
meni HG cisko radi super, forwarduje portove super, wifi relativno slab taman za sta meni treba... meni odlican
cena paketa mi se ne svidja jer zelim da odjavim TV koji mi ne treba, alternativu nemam i ne kukumecem nigde sto nemogu da odjavim TV :), na Lelekomu moram da placam telefon koji mi jos manje treba i brzine su manje, tako da od dva "zla" ja izabrao manje

Poslednja izmena:
Sta se desava ovo, prvo jedno 30 min bez signala za D3, onda evo sad ima, stiglo neki update za D3, intener ocaj zivi 7.2/0.8 . . Vidikovac..

Inace opasan pede*izam je u pitanju, prijavio sam problem sa protokom, kao gledali oni sve ok i posalju mi evo njihove ``tehnicare``, oni me okrenu, kao da dodju kod mene, a ja u NS, kazem da cu probati da stignem do 16h, ali da bi mi vise odgovarao neki drugi dan.. Zvali me u 15:30h, rekao im da sam jos u NS i da necu stici i to je to, niko me nije zvao vise.. Nije valjda da moram sve da otkazm da bi se nasao s njima da im otvorim stan ili da im ostavljam kljuceve ispod otiraca..

Poslednja izmena:
Zamenjujes teze... ja sam samo rekao da mi nacin funkcionisanja Unifi-a POGODUJE sve ostalo me ne interesuje, ni ugovor ni ostalo........ ako mi kasnije nesto bude smetalo ugasist cu ga i jednostavno ja licno ne vidim problem, wifi ether me ne interesuje nesto narocito, bas me briga za provajdere istog, mobilne operatere i za one koji imaju potrebu da ga cede.... tako da

Uopste ne zamenjujem teze - postavio sam ti jedno vrlo konkretno pitanje o jednom fakticki identicnom slucaju i pitanje nije tesko vec vrlo jednostavno - sta bi ti uradio? Mene uopste u citavoj prici i ne interesuje da li mi pogoduje ili ne niti sam razmisljao da li i kako mogu da izvucem neku korist vec mi je prvo u oci upao funjarski potez SBB da uglavnom mimo znanja korisnika kojima je data oprema na koriscenje progura ono sto DynDNS s pravom nazva Unifuj. A to je nista drugo nego prevara korisnika i ako opet sprovedes svoju anketu kao prethodni put video bi da fakticki 99% ljudi u stvari i ne zna nista o tom pokusaju uvodjenja Unifuja na nacin na koji SBB to zeli. Ali ovaj put pravih 99%...

A ako samo gledas da tebi pogoduje a ne interesuje te ni da li je u skladu sa ugovorom, zakonom ili necim trecim onda ne znam sta vise da ti kazem - nek ti je sa srecom...

Poslednja izmena:
Znaci oni kojima treba Unifi a to nije mali broj, a za ostale ne tehnicki potkovane iskreno da kazem bas me briga, a i neverujem da ce istima da smeta...
wifi ethar je slobodan i kako komsije zagadjuju isti tako i wifi provajderi i tu vazi zakon jaceg

a tvoje pitanje je toliko generalizovano da ga ja nemogu uporediti sa unifi :) jednostavno ne mogu, mene dodatna wifi kartica u HG ne pogadja ni najmanje za sad, i kazao sam ocekujem opciju gasenja iste i tada me jos manje pogadja

inace desi mi se da mi par puta godisnje negde zatreba "brz" net, na fonu nemam dosta megabajta i ne isplati mi se da ga placam za nesto sto retko koristim.... ali ovih 5GB po full wifi brzini ce mi doci kao samar budali jer samo ubodem wifi adapter koji nosim i eto resenja da za 5min skinem to sto mi treba :)

Poslednja izmena:
Neću ja nikog da tužim, verujem da će ombudsman to da odradi po službenoj dužnosti.

Mada bih voleo da vidim rezultate te ankete na osnovu koje si, po svom starom dobrom načinu, došao do potpuno validnih podataka i zaključio da to podržava 99% "normalnih" ljudi za razliku od nas 1% nazovi nas kako želiš!

Sudeći po uzorku sa ovde teme mislim da stvari stoje malo drugačije kada su procenti u pitanju... Mada ne sumnjam da će 99% ili slično ostaviti ovu opciju uključenu - a i kako bi je isključili kad će veoma mali broj ljudi uopšte i da zna šta je i na kakav kanadski način SBB uradio sa HG u njihovim domovima, odnosno šta je uključio.

Stvarno zaboravljate u kakvoj "drzavi" zivimo, gde se ne odgovara za daleko vece privredne prestupe, kradju drzavnih rezervi, da ne nabrajam, potrajalo bi - a sad ce neko da reaguje na to sto korisnicima nije blagovremeno poslato obavestenje, ili sto se izlazi iz okvira ugovora? Nista od toga.

Da prenesem sa jednog drugog foruma, sa teme u kojoj ne ucestvujem:

Lep primer kako je neko usrecen pojavom UniFi-a. A takvih kojima je to jedini nacin radi finansijske situacije ima prilican broj na nasim prostorima. I vrlo lep gest coveka koji je inace protiv ali je skapirao dovoljno da bar unekoliko promeni misljenje pa je pomogao prijatelju. Sto ne bih rekao da bi uradio ili da ce uraditi bilo ko od ovih bukaca ovde koji ni zednom vode ne bi dali jer je "njihovo samo njihovo" - bez obzira sto nisu osteceni ni za jotu.

Pozdrav!
Istina je da ovo moze biti od koristi mnogima, pod uslovom da ljudi ne budu sebicna stoka kakva jesu: "Ne dam nikome svoj UniFi user i pass, iako ga nikad ne koristim - sta ja znam, mozda mi nekad zatreba"

Sta se desava ovo, prvo jedno 30 min bez signala za D3, onda evo sad ima, stiglo neki update za D3, intener ocaj zivi 7.2/0.8 . . Vidikovac..
Gizmo se pre par dana zalio na vecernje probleme s internetom, ocito su morali tebi da iskljuce da bi njemu normalno radilo.

Edit: I ne kapiram zasto se uopste prepirete sa zeljkom, to je covek koji svaki put stane u odbranu prodavaca cepanica na Limundu, najcesce recima: "Polako, stanite, da cujemo i drugu stranu!"

Poslednja izmena:
Pitanje uopšte nije generalizovano, šta više vrlo je uporedivo sa SBB nego svi znamo odgovor na njega čime bi pobio sve što si pokušao da proturiš kao ispravno.

Ali lepo je što jajarenje SBB o kom ti pričamo pokušavaš da opravdaš tehničkom nepotkovanošću drugih. Pitam se samo šta je sledeće u pokušaju da zarad ličnih interesa pokušaš da odbraniš ovaj postupak?

@Jericho
jednomlje ce unistit ovu banana zemlju, generalizacije cepanice i onog sto sam ja branio su dve razlicite stvari, ali ok ti misli i dalje isto.... vas par ima potrebu da prati po forumu neke, srecno zato je zbog takvih ovaj forum sprdacina u dobrom delu tema.... tako samo nastavite

@Martin Mystere
Kakav postupak mislis nametanja uslova od strane monopolista?
OK ne slazem se sa nametanjem, ali Unifi iako nametnut MENI i vecini NIMALO ne smata, i ja svoje argumente na tome baziran
Ako i kad nametnu nesto sto mi smeta naravno da cu se buniti i trazit alternativu
Eto na primer Tv pretplatu zivom mi nece naplatiti... :d

Poslednja izmena:
Nisam rekao kinesku opremi vec najgore kineze. Ako bas hoces nigde u svetu se kablovi ne vezu za dimljake vuku po krovovima, vise po fasadama, užas... Na najgori moguci nacin po drzavu i po korisnike je ta firma usla u srbiju irasirila svoju mrezu. U petak citam u novinama da je sbb za 2015 godinu prijavio gubitak u poslovsnju od nekoliko milijardi dinar, verovatno da ne bi platio porez.

Unifi je fantasticna ideja i nije je sbb izmislio, ali sbb ne zasluzuje da jekorisnici podrze i ucestvuju u tome.

Poslednja izmena:
Ljudi ja Vama zavidim koliko vam je dosadno. Sacekajte ugovore, pa onda svako sa svojim HG-om neka radi po volji. Sigurno nece protiv nase saglasnosti pustiti unifi...

Kakav postupak mislis nametanja uslova od strane monopolista?

Kad sam ja pomenuo nametanje uslova? Ja sve vreme pricam o nametanju toga da se nasi HG koriste kao Unifuj hotspotovi po difoltu samo i iskljucivo jer je SBB tako odlucio i to bez odgovarajuceg obavestavanja korisnika u razumnom roku i na primeren nacin i jos gore bez saglasnosti onih koji koriste te ugovore. Ja koji znam za to mogu da ostavim Unifuj ukljucen ili da ga iskljucim a sta cemo sa onim vecim delom korisnika koji jos uvek ne znaju za to i pitanj je kada ce i da li ce uopste saznati sta radi SBB na svoju ruku. A i ako saznaju to ce biti posle 01.11. - zar normalna firma to treba i sme da dozvoli sebi pa makar i u, kako kazete banana drzavi?

Nisam rekao kinesku opremi vec najgore kineze. Ako bas hoces nigde u svetu se kablovi ne vezu za dimljake vuku po krovovima, vise po fasadama, užas... Jedino se u sbbu projekti mreze rade po izvedenom stanju. Na najgori moguci nacin po drzavu i po korisnike je ta firma usla u srbiju irasirila svoju mrezu. U petak citam u novinama da je sbb za 2015 godinu prijavio gubitak u poslovsnju od nekoliko milijardi dinar, verovatno da ne bi platio porez.

Unifi je fantasticna ideja i nije je sbb izmislio, ali sbb ne zasluzuje da jekorisnici podrze i ucestvuju u tome.

Pa slazem se da je negde situacija losa, ali isto tako KDS i drugi cable operateri su bili 5x gori... drzava je dala sad SBB monopol isti otkupljuje te operatere i nasledjuje krs.... negde je sam SBB kriv a negde rade po PS-u ja tu nista ne mogu kad drzava nikom nije dala da pravi konkurenciju SBB u glavnim gradovima
U NS postoji Lelekom i SBB sto je tako treba pitat drzavu!
Ja ne zivim na nebu i znam da jedino konkurencija moze podici kvalitet ovde je to nemoguce i za to krivim zna se koga

Poslednja izmena:
Ja nemam ništa protiv ove opcije jer znam za nju od ranije gde savremenije zemlje koriste ovo godinama unazad i znam da ljudi iz tih zemalja nisu dizali ovoliku paranoju kada se ona i pojavila (a generalno kod njih se sve svelo za e-banking u odnosu na koliko malo procenata ljudi kod nas to koristi). Signal je odvojen i nema pristupa internoj mreži, da je tako lako probiti je i krasti tuđe podatke i vršiti cyber-criminal vesti bi svakodnevno bile zasute time. Neke ISP firme su obavestile/pustile u rad na isti način kao i SBB, druge na malo drugačiji ali sve se svelo na isto: korisnik je mogao da odabere da li će je zadržati ili ne.

Ono gde mi je prvobitno zasmetalo je što sam brzinski pročitao da gašenjem WiFi-a Unifi ostaje uključen, pa mi je delovalo suludo da SBB nameće njegov rad po svaku cenu.

Međutim kad sam kasnije saznao da isti (gotovo 99%) možeš da odjaviš, ne kapiram zašto se o ovome i dalje raspravlja? Ko hoće da ovu uslugu koristi van kuće i nema paranoju oko nje, on će da je aktivira, ovi drugi odjave i to je to. Pritom ovu uslugu koriste SAMO oni sa ugovorom kod SBB-a, dakle ne delite nikome ništa džabe jer i taj koji eventualno uhvati baš vaš signal već plaća pretplatu poput vas.

Danas sam baš zakačio ovu temu sa nekoliko njih i generalno ljudi (nisu tehnički nepismeni pa da ne znaju šta je i daj šta god kad je džabe) nemaju problem da ovo koriste, dok za trojicu njih je to bilo nedopustivo. Interesantno je da ta ista trojica odu u kafić i traže od konobara šifru za net.

Rekoh i ja da se uključim na temu.

Zaštitnik građana(ombudsman) nije nadležan jer se on bavi samo kršenjem Vaših prava od strane organa javne uprave, SBB je privatna kompanija. RATEL ne služi da rešava probleme, kao ni recimo NBS, oni služe samo da štite privatni kapital.

Ne postoji kod nas pravi zaštitnik prava građana već se svodi na sud. Udruženja potrošača se bave patikama i tortama ali ne i koknkretnim problemima.

Nikome neće stići novi ugovori jer su izmene ugovora već stupile na snagu 1.10.2015. kako je navedeno u članu IV(4) izmena opštih uslova ugovora. Samo što dobar deo potrošača nije informisan o njima. Otrpilike je priča kao sa javnim uvidom na početku autostoperskog vodiča kroz galaksiju, ko ti kriv što nisi znao druže. Na sreću postoje zakoni koji zabranjuju takvo jednostrano i obmanjujuće delovanje, inače bi ugovor za kreditnu kupovinu laptopa mogao da se preinači u ugovor o prodaji bubrega(mislim da je ovaj primer već pomenut na nekoj od prošlih strana)

Izmene opštih uslova su na ovoj strani:

http://sbb.rs/upload/document/sbb_opsti_uslovi_izmene1.pdf

SBB ovime krši važeće zakone jer ne daje mogućnost svojim potrošačima da budu upoznati 30 dana pre stupanja na snagu izmena ugovora i davanja mogućnosti da se raskine ugovor bez naplate famoznih ugovornih kazni(penala). Slične izmene odradiše VIP početkom ove godine čime je obračunski period za prvi minut podignut sa 60 na 90 sekundi, kao i telekom prošle godine kada je box paket izmenio tako da nemate 500 minuta za poziive van mreže.

A poenta ove akcije je da SBB ispadne kul, prijemčljiv krajnjim korisnicima i da dobije što više korisnika, stekne apsolutni monopol i onda nas razbije cenama u duhu liberalnog kapitalizma gde je poenta na sve načine postati monopolista na "slobodnom tržištu".

P.S.Pozdrav za @bachi i @martin mystere i svaka čast na stavovima i dizanju svesti forumaša oko ove problematike.

Oko problema privatnosti, potrošnje električne energije, eventualne krivične odgovornosti ako neko preko "Vašeg" Unifi hotspota načini krivično delo više sutra čim obnovim gradivo iz obligacija i pročitam izmene ugovora detaljno.

Poslednja izmena:
@ZIU
A ko je krivac sto sve te kompanije mogu tako da posluju, jer se tu ipak radi o "odredjenima"?

Inace "nas" unifi je 100% odvojen i od IP adrese i opsega radne kucne/poslovne mreze tako da krivicno delo zloupotrebe tesko da se moze locirat ka ruteru korisnika vec pre kao IP adresa unifi-a koja nije vezana za doticnu lokaciju/ruter jer ce verovatno biti u pitanju NAT IP pristup a Unifi kao zasebna mreza

Poslednja izmena:
SBB ovime krši važeće zakone jer ne daje mogućnost svojim potrošačima da budu upoznati 30 dana pre stupanja na snagu izmena ugovora i davanja mogućnosti da se raskine ugovor bez naplate famoznih ugovornih kazni(penala). Slične izmene odradiše VIP početkom ove godine čime je obračunski period za prvi minut podignut sa 60 na 90 sekundi, kao i telekom prošle godine kada je box paket izmenio tako da nemate 500 minuta za poziive van mreže.

Upravo je to poenta cele priče oko UniFi i uvođenja usluge na "mala vrata". Kada su već štampali obaveštenje i reklamnu kampanju na poleđini računa onda su trebali da obaveste korisnike o izmenama ugovora i radnjama koje će preduzeti. Oni čak to obaveštenje nisu istakli u sekciji "Vesti" na svom sajtu nego ga "zaturili" pod "Korisnička Dokumentacija", a kada je trebala cena mesečne pretplate da se poveća to su najavili dva meseca unapred i dva puta isticali obaveštenje na svom sajtu.

@Zeljko Nazalost moje znanje nije dovoljno da znam da ti to odgovorim, provericu vec sutra oko IP adresa te cu videti sta i kako.

@bSecurity
Tumacenje je SBB-a da je promena cenovnika vazna ugovorna stavka, dok je ovo sa Unifi praktično zanemarljivo. Naravno, nijedan državni organ kod nas neće hteti da vaga da li se radi o bitnoj ili maloj promeni ugovora, to će morati sud da odlučuje, ako se neko odluči da tuži SBB.

Tužna priča je da kod nas ne postoji class lawsuit to jest grupna tužba kao u Americi i svim ostalim civilizovanim zemljama, to je kod nas neustavno. Postoji neka smejurija od postupka koja se podnosi ministarstvu trgovine, a ono sigurno neće hteti da kazni SBB.

Inace "nas" unifi je 100% odvojen i od IP adrese i opsega radne kucne/poslovne mreze tako da krivicno delo zloupotrebe tesko da se moze locirat ka ruteru korisnika vec pre kao IP adresa unifi-a koja nije vezana za doticnu lokaciju/ruter jer ce verovatno biti u pitanju NAT IP pristup a Unifi kao zasebna mreza

Prouči materiju i kako je korisnikov ruter kod SBB-a identifikovan i kako je usluga aktivirana pod brojem ugovora ili putem IP adrese ili je nešto treće u pitanju, a to verovatno znaš čim iznosiš "predpostavku" da je možda korisnik preko UniFi indetifikovan preko IP adrese, možda u korišćenju usluge i posete, ali sa druge strane tvoj ruter je taj preko kog se sve odvija, a korisnik se indetifikuje na UniFi putem... znaš i sam čega, a možeš jednostavo da proveriš ako koristiš SBB znao bi to...

Znaci ako sam dobro razumeo pravno su jedino krivi sto nas o promeni nisu upoznali 30 dana pre stupanja na snagu izmene ugovora i ako ne daju pravo na raskid ugovora bez panela...

Sto se tice koliko je vazna ugovorna stavka unifi-a eto za mene nimalo za bachi-a sve :)

@bSecurity
Da sto se tice mog neta-a i SBB modema/rutera, ali pod Unifi kad ukucas IP on ce biti NAT-van verovatno i vezan samo za unifi gde ce indentifikacija korisnika biti iskljicivo i primarno preko user/pass za pristup tako da nema logike da se i pomisli da bi se iko konektovao na svoj unifi kod sebe kuci vec da je u pitanju klasican javni hotspot sto i unifi predstavlja

Znaci ako FBI posalje zahtev SBB oni istom trebaju da prezentuju da se pristup radio preko wifi javnog hotspot-a i podacima korisnika koji je logovan na istu, dok je lokacija hotposta po meni kao i vlasnik iste van svake dileme iskljucen

Bilo je vani slucajeva oko nezasticenih wifi-a licnih da su teroristi koristili i tacno pojam PRIVATNOSTI je sve vazniji, ali tu se ipak radilo o licnoj IP adresi koja ide preko wifi-a

Poslednja izmena:
Nisi shvatio priču o indetifikaciji korisnika nego sve izvrnuo na tebi svojstven način, ali nema veze lepo si rekao u poslednjoj rečenici o ciljanoj grupi i zloupotrebi iste bio to WiFi ili UniFi svejedno krivično delo je počinjeno, a dok ti dokažeš da nisi ti to uradio SBB se lepo ogradio, a tebe izvrnuli uzduž i popreko od strane MUP R.Srbije sve dok ne dokažeš supotno... Eto toliko o tome...

Koliko je SBB bezbedan govori i podataka o tome da su "kriminalci" iz Novog Sada to lepo iskoristili i našli kako da malo pomrse račune SBB-u ali nažalost ubila ih pohlepa pa završili u zatvoru.

Poslednja izmena:
@bSecurity
Ja samo kazem da nema smisla ni logike da SBB daje podatke gde je hotspot kad vec u sistemu pise identifikovan korisnik koji se loguje na istu sa svojim nalogom.... to je kao da neko uhapsi vlasnika lokala/biblioteke javne jer nude javni wifi hotspot

Takodje nadam se kad u who is ukacas IP adresu iste da ce tako i biti klasifikovana kao unifi hotspot IP adresa

Sad se mozes kaciti na unifi sa username: unifi i pass: unifi.
Dal ce posle potpisivanjem novih ugovora u kojima ce se naci i ova opcija biti tako nesto moguce ili ce biti moguce pristupiti unifi mrezi samo i iskljucivo preko login-a koji se koristi i prilikom pristupa na mojsbb portal, sa identicnim username i password ?

Kasnije će biti samo preko naloga, ovo je probni period koji traje čini mi se već godinu i kusur dana, a završava se 2. novembra.

Jesi siguran ? Znam par kafica u kojima je prisutan unifi, pa sad zamisli scenu da dodju gosti koji su korisnici sbb-a i imaju pristup unifi, a pored njih sednu gosti koji nisu sbb-ovi korisnici i nemaju net dok sede u kaficu.

Stvarno zaboravljate u kakvoj "drzavi" zivimo, gde se ne odgovara za daleko vece privredne prestupe, kradju drzavnih rezervi, da ne nabrajam, potrajalo bi - a sad ce neko da reaguje na to sto korisnicima nije blagovremeno poslato obavestenje, ili sto se izlazi iz okvira ugovora? Nista od toga.
I živimo u takvoj državi zbog osoba poput Armora+, Željka, Šćeke i Calexa koji nemaju ništa protiv da neko ili neka firma krši zakon, ako to odgovara njihovoj guzici.

Ovo za stan je idealan primer, ali ću ga ja malo poboljšati.

Dakle, iznajmio si trosoban stan sa klasičnim ugovorom oko obaveza i plaćanja i onda gazda odluči da (bez da te obavesti/pita) pregradi treću sobu i napravi još jednu, četvrtu u koju će smestiti gomilu nepoznatih stanara SA ULICE! ALI, koristiće se zajednički ulaz i hodnici (HG uređaj), zajednička struja, voda i kupatilo (UniFi što troši struju i deli resurse bežične kartice). S tim što ti plaćaš i smeštaj za tri sobe i struju i vodu i grejanje, ali te osobe koju su smestili u četvrtu sobu plaćaju SAMO boravak u četvrtoj sobi.

Kada bi se to desilo, da li bi rekao - ma ok, ugovori ionako mogu da se menjaju kako se ćefne korporacijama, ćutaću i trpeći, ili ćeš dići svoj glas?

E vidiš, između takve situacije i ovoga što je SBB uradio nema razlike!

I vi navedene osobe ćete lepo da ćutite, odnosno još gore, da propagirate kako je to normalno i kako je to super, sve zarad lične koristi, a onda će doći trenutak kada će i Telekom da uradi to isto, a Telekom ipak ima mnoogo više wifi uređaja od SBBa i onda će i oni da zagade etar, pa će cela i Telekomva i UniFIova mreža da odu u peršun (hihihi, ala sam fin), a onda ništa neće raditi stabilno na 2.4GHz i dok pucate xxx€ na 5GHz opremu, plakaćete za onim danima kada je 2.4 WiFi radio ko sat. Onda ćete možda da se setite svojih poruka i šta ste pisali, ali ni tada nećete sebi priznati grešku, sebičnost i arogancija vam to neće dozvoliti.

Poslednja izmena:
Sad sam skontao da mi ovaj unifi odgovara... imam kuci modem, tako da meni nece nista uključiti. Imam 20 mreža u stanu, vec sad, 2.4 neupotrebljiv. E sad, to znaci da cu kod majke gde ima samo onaj kvazi free net i hg njihov dobiti unifi hotspot. Ne znam dal će i ona dobiti 5gb, al ja hocu, pa taman lepo :)

Sad sam skontao da mi ovaj unifi odgovara... imam kuci modem, tako da meni nece nista uključiti. Imam 20 mreža u stanu, vec sad, 2.4 neupotrebljiv. E sad, to znaci da cu kod majke gde ima samo onaj kvazi free net i hg njihov dobiti unifi hotspot. Ne znam dal će i ona dobiti 5gb, al ja hocu, pa taman lepo :)

Pitanje je šta će biti u novembru, možda oni koji nemaju HG neće moći uopšte da koriste UniFI bez da plaćaju još love... Poznavajući SBB koliko je alav...

Nisam rekao kinesku opremi vec najgore kineze. Ako bas hoces nigde u svetu se kablovi ne vezu za dimljake vuku po krovovima, vise po fasadama, užas... Na najgori moguci nacin po drzavu i po korisnike je ta firma usla u srbiju irasirila svoju mrezu. U petak citam u novinama da je sbb za 2015 godinu prijavio gubitak u poslovsnju od nekoliko milijardi dinar, verovatno da ne bi platio porez.

Samo da podsetim publiku da je reč o istoj toj firmi koja je početkom 2000. dok je država sopstvenu poštu terala da kablove razvlači isključivo podzemnim putem, SBB, tj. tadašnja Telefonija AD je vukla kablove kako je stigla od krova do krova, ne hebeći nikoga i ne tražeći dozvolu. Samim tim, ilegalno je stekao prednost nad konkurencijom i postali su to što jesu danas!

Takođe, dok je bio onaj užasan zakon (užasan, ali ipak zakon) da niko ne sme da ima spoljni link sem Telekoma (i ono malo wifi ka Mađarskoj što je imao Verat), SBB je taj koji je opet nelegalno uveo spoljni link preko Rumunije i na taj način opet stekao prednost nad konkurencijom i postali su to što jesu!

E sada im ni to nije dovoljno, pa opet nelegalno stičnu prednost nad konkurencijom (wireless provajderi, a ako hoćete i nad samim mobilnim operaterima, jer će i njihovo parče kolača da pojedu) i opet niko ništa!!!

Ljudi bre, aman, stavite prst na čelo!

Ko onaj vic... Šeta đavo lično paklom i prolazeći tuda vidi da svaku jamu čuvaju demoni kako bi sprečili duše da pobegnu iz pakla... Samo jednu jamu ne čuva niko... Kada je đavo pitao svog podanika zašto niko ne čuva ovu jamu, podanik mu je odgovorio da su tu Srbi i da nema potrebe iko da ih čuva, jer kada jedan krene da izađe iz jame i da pobegne, ostali ga povuku dole.

Poslednja izmena:
Bachi slazem se s tobom potpuno.

Ajd sad, pošto je ovo i tehnički forum, da mi neko rastumači jaćine signala u prilogu.

Prvi je moj SBB, druga dva su ADSL komšijski(drugi je komsija do kuće, treci je komsija preko puta uluce).

Da li se varam, ili je SBB najslabiji?

uploadfromtaptalk1445158154764.png

Vrh Dno