Šta je novo?

SBB i IP telefoniranje

• Začetnik teme Začetnik teme Laza
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li je moguce koristiti programe za razgovor preko interneta kod SBB provajdera? Pitam to zbog evenutalnog problema sa nepostojanjem staticke IP adrese.

Laza je napisao(la):
Da li je moguce koristiti programe za razgovor preko interneta kod SBB provajdera? Pitam to zbog evenutalnog problema sa nepostojanjem staticke IP adrese.

Pa ako mogu ja sa Dial-up-a da koristim PicoPhone, stvarno ne vidim razlog da ne bi mogao i ti? Staticki IP nema veze, vazno samo da znas koji ti je trenutni (dodeljeni). Osim ako SBB ima neke svoje fore i forice ?

Pa to me interesuje, da li mozda ima nekih ogranicenja zbog njihovog firewall-a, ili mozda namernog ogranicenja. Znam da recimo P2P programi rade u passive, ali ne i active mode-u.

Hmm, onda ne znam.. najbolje da ti kaze neko ko je vec na SBB-u. Sorry.

Laza je napisao(la):
Kod SBB-a home paketi nemaju ni realnu, a kamoli staticku IP adresu. Koristi se NAT tako da sumnjam da moze. Nemam iskustva. Nadam se da ce to kod mene ovih dana da bude, pa cu konkretno da ti kazem.

Ali kako rade programi tipa ICQ, MSN i ostali messangeri?

Laza je napisao(la):
Ali kako rade programi tipa ICQ, MSN i ostali messangeri?
Radi ono sto ne zahteva konekciju ka tebi. Dakle, kada ti iniciras konekciju pa nekom servisu, onda nema problema, ali ako neko hoce da uspostavi konekciju ka tebi ondak nista, posto ti nemas IP, tj, nemas realan IP.

Toga sam se i plašio. Znači imaću "uštrojeni" internet? Nema nikakvih rešenja za ovaj problem?

Laza je napisao(la):
Toga sam se i plašio. Znači imaću "uštrojeni" internet? Nema nikakvih rešenja za ovaj problem?
Da, plati biznisi paket koji je mnogo skuplji 😀

Citao sam u poslednjem MIKRO-u clanak o nekom progamu, zove se DNS2GO koji bi trebao ljudima koji imaju dinamicki IP da dodeli virtuelni stalni IP, ajde probate kako to radi, pa javite....

uzmi pa posalji tehnichkoj podrshci mail, i reci im koji port da ti otvore, meni je tako uspelo za wc3, otvorili su nam 6112

Poslednja izmena:
Kako da saznam koji mi je port potreban?

DamjanMx je napisao(la):
Citao sam u poslednjem MIKRO-u clanak o nekom progamu, zove se DNS2GO koji bi trebao ljudima koji imaju dinamicki IP da dodeli virtuelni stalni IP, ajde probate kako to radi, pa javite....

Koliko sam shvatio SBB ne daje ni dinamicki IP, tako da tu lezi uzrok svih problema?

Kada su otvorili 6112??? Jel svima?

Ja sam ih to pre tri mesece molio i samo su me napus...

Poslednja izmena:
Laza je napisao(la):
Kako da saznam koji mi je port potreban?

Koliko sam shvatio SBB ne daje ni dinamicki IP, tako da tu lezi uzrok svih problema?

Pazi, imas dve stvari staticki i dinamicki ip, kao i realnu i virtuelnu adresu. Realna staticka ip adresa za obicne korisnike nigde nema. Prakticno postoje samo dve kombinacije : virtuelna staticka (to imamo na flat sbb-u) ili realna dinamicka (menja se na svakih dan-par dana). Kod virtuelne si iza NAT/firewalla i ne mogu da se ostvare dolazece konekcije (sem ako neki port na firewall-u nije otvoren, a uglavnom nije 🙁)

Medjutim, ako je tacno da je 6112 otvoren, onda moze da se nesto nabudzi...

samo ti probaj picophone i skype da li ce da rade...

Bad MF je napisao(la):
Kada su otvorili 6112??? Jel svima?

Ja sam ih to pre tri mesece molio i samo su me napus...
pa ja sam smarao i neke ljude sa vrha, i da otvoren je 6112,i igramo se do mile volje 🙂

Koliko znam to sto si iza nat-a nema veze sa mogucnoscu koriscenja bilo kog programa na net-u. Jedini problem ti moze praviti njihov firewall pa je port za komunikaciju tog programa zatvoren. NAT (iliti network address translation) bas prevodi adrese iz privatnog adresnog opsega u jednu ili vise realnih internet adresa i on vodi racuna da outgoing i incoming transfer tece kako treba tako da ip telefoniranje ne bi trebalo da bude problem - samo je pitanje firewall-a.

ne znam,meni firewall kaze da je otvoren,i hostujem igre bez problema
a i jebesh xpam 🙂

Ajde vidi sta ti kazu ovi sajtovi, ako te ne mrzi. Imas port skeniranje na njima.

A koga si to cimao na sbb-u? Ako je confidential :d moze i na private.

Highl1 radi u SBBu bre, shta je bitno koga, kad port radi 😉

Skini sa neta Port Detective (skenira portove) pa vidi sta kaze.

Evo skinuo sam i kaze mi da je port 6112 blocked.

E cekaj, a jel moze da se u war-u promeni koj port da koristi ??
Mislim znam da moze ali oce li onda raditi sve kako treba u pogledu servera ??

Mozes da stavis koji god port hoces. Problem je u tome sto su svi portovi na SBB-u zatvoreni, a higli kaze da su bas taj default kao otvorili, medjutim nisu svima...

Nazad
Vrh Dno