Šta je novo?

SBB hoce "fiksnu" telefoniju!

• Začetnik teme Začetnik teme npetar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šalu na stranu... Kad postanu ministri oni shvate da o tome što je posao ministra nemaju dve predstave, na ETF-u (a ni na ostalim faxovima) to se ne uči, sorry. Onda im u pomoć priskoče stručne službe. Novopečeni ministri su presrećni što im "stručne službe" pomažu na "novim poslovima i radnim zadacima" i osećaju da bez njihove pomoći ne bi mogli ni da mrdnu, a stručne službe ih filuju hrpom nebuloza i stvarima koje su bile in u vreme Josipa Broza ili Miloševića. Jeste li gledali seriju "Yes, (prime) minister"? E pa to vam je isto, samo na jedan patološki i ubog balkanski način.

Razlika između mene i Smiljanićke nije u tome što ja svašta znam a ona ne zna ništa. Razlika između mene i nje je u tome što sam ja nešto inteligentniji (a izgleda i da ipak malo više od nje znam o nekim stvarima koje su bitne za posao ministra), pa bih čoveka iz stručne službe koji bi mi došao sa onakvom nebulozom šutnuo u dupe i kroz prozor ga izbacio napolje, dok je ona, kao što je i običaj, prigrlila budalaštine koje su joj oni servirali. 😡

Poslednja izmena:
Razlika između mene i nje/QUOTE]
Ona ima ministarsku fotelju :smoke: ,a ti ne. i to je razlika. Bice interesantno, jer ce Vip verovatno ponuditi sa Vodafoneom usluge Home i Office box koji su kao fikasna telefonija. Sto se tice tendera T Com ce gotovo sigurno ucestvovati tako da su realne sanse SBBu da pored T Coma dobije jednu licencu ravne 0, ali kod nas realne sanse i politicke sanse nisu isto. Aukcija (bice javna kao prodaja Mobija 63) bi trebala da se odrzi do 10.2.2008. tako da mozda nam za Setrenje vec krene bolje sto se tice fiksne telefonije.

Ona ima ministarsku fotelju :smoke: ,a ti ne.
I baš zato će se ovde uspostaviti ozbiljna konkurencija Telekomu kad na vrbi rodi keks.

Mi potpuno zanemarujemo činjenicu da je jedini posao ministara da potpisuju i "ugrađuju se", da 99.99% svega rade stručne službe i "pridružene" institucije (imate li npr. predstavu koliko hiljada ljudi radi tu vrstu poslova za MIP?). Potpiše se koncesija i svi pričaju o Velji. Meni se čini da mi naivno verujemo da je Velja pisao ugovor (ili ga bar analizirao), da je Velja tu o nečemu pregovarao (ako je pregovarao, onda je pregovarao samo o spomenutom "ugrađivanju"). U stvarnosti, sve su odradile razne stručne službe, njegovo je bilo samo da stavi potpis, ne verujem da je ikada uopšte pročitao šta u tom ugovoru piše, verovatno ni dan-danas ne zna šta u njemu piše.

Slično je sa poslanicima... Više od 95% poslanika nikad u životu nije pročitalo ni slovo iz nekog materijala koji dobijaju. Nije valjda da mislite da poslanici analiziraju zakone koji su predloženi, grče se, muče se...? Kompletnu stvar odrade stručne službe (tu je čak i ministarstvo, kao predlagač, puka formalnost) i onda poslanici to izglasaju "naslepo" prema instrukcijama iz stranke (čak i kad bi hteli da čitaju najčešće predlog dobiju toliko kasno da to nije moguće).

A te stručne službe su ispunjene ljudima koji datiraju još iz vremena Broza, većina je iz Miloševićevog vremena, neki su obični šarlatani, drugi su stručni ali su povezani sa tajkunima, mafijama, korumpirani...

Jeste li primetili da koja god garnitura dođe sve ostaje isto? E pa evo vam šta je jedan od glavnih razloga zašto je to tako. Zbog toga mi moramo da imamo izuzetne ljude, i na mestu ministara i na mestu poslanika, ljude koji znaju stvari, koji imaju viziju i autoritet da kažu "ne!". Sa ovakvima poput Smiljanićke od promena nema ništa.

A to, Vodafone, T Com... Ovde ako i dođe neko sa strane biće to ili neki "investicioni fond" sa nekog ostrva ("firma" po principu tašna, mašna i poštanski fah) ili nešto u fazonu "Gosudarstvenoe telefonirovanie ordena Lenina..." :d

Poslednja izmena:
Jeste li primetili da koja god garnitura dođe sve ostaje isto? E pa evo vam šta je jedan od glavnih razloga zašto je to tako. Zbog toga mi moramo da imamo izuzetne ljude, i na mestu ministara i na mestu poslanika, ljude koji znaju stvari, koji imaju viziju i autoritet da kažu "ne!". Sa ovakvima poput Smiljanićke od promena nema ništa.

A to, Vodafone, T Com... Ovde ako i dođe neko sa strane biće to ili neki "investicioni fond" sa nekog ostrva ("firma" po principu tašna, mašna i poštanski fah) ili nešto u fazonu "Gosudarstvenoe telefonirovanie ordena Lenina..." :d

Pogledaj seriju "Yes minister"!

Ma sve je to prazna prica dokle god Telekom drzi svojinsko pravo na parice tj. "local loop" koji je izgradjen i placen i preplacen NASIM novcem. Na papiru je monopol ukinut ali de facto postoji i dalje.
Ajd recimo da kompletan upravni odbor T Com-a odlepi i resi da skrka xxx miliona eura u prekopavanje Srbijice kako bi izgradili svoju mrezu i konkurisali Telekomu.
Sta mislite koliko bi decenija proslo dok bi pribavili razne gradjevinske, komunalne, ekoloske, protivpozarne, katastarske.... dozvole, misljenja, tumacenja..... da bi uopste zapoceli takav poduhvat? 2,3? Mozda i jos koja preko.

Ma sve je to prazna prica dokle god Telekom drzi svojinsko pravo na parice tj. "local loop" koji je izgradjen i placen i preplacen NASIM novcem. Na papiru je monopol ukinut ali de facto postoji i dalje.

Upravo tako !

Sve i da dozvole SjBBu da počne sa uslugom fiksne telefonije (VoIPom preko one njihove skrnave mreže) o ovome nije ni bilo reči. A i da infrastrukturu (kojim neverovatnim slučajem :d ) prebace u novo preduzeće koje bi se bavilo pružanjem usluga svim zainteresovanim provajderima, teško da će nova firma a naslednik Telekoma u provajdingu proći isto kao i drugi. Sa sve zaštitnim podzakonskim aktima koji bi im navodno sprečili povlašten položaj...

Ko se nada da tako neće biti, neka pročita opet šta priča ministar(ka).

Transdnjistrija, Abhazija, Srbija... hmmm ? 😛

Aj pre nego što napadnete ministarku, malo da vidimo šta je ona to rekla. Kada bi SBB postao treći operater, uz već izgrađenu mrež, oni bi mogli da krenu sa niskim cenama. Telekom bi te cene morao uskoro da isprati, jer bi postojala pretnja da izgubi korisnike u gradskim zonama, u delovima gde SBB ima pokrivanje. Znači Telekom spušta cene telefoniranja.
Sa druge strane, imamo recimo slučaj sela Vuko****vca na obroncima Stare Planine. Hoće ljudi telefon. Telekom (po slovu zakona) je dužan da im obezbedi. SBB nije. SBB je svoje cene prilagodio svojim operativnim troškovima u urbanim zonama, mušterijama koje na telefon troše više od prosečnog stanovnika Vuko****vca, i planiranim troškovima izgradnje i održavanja mreže. Telekom mora da prati te cene, i onda im je i izgradnja i održavanje mreže ka Vuko****vcu ekonomski neisplativa.
Zato je najbolje rešenje ono koje je i RATEL dao za treću licencu, i koje je RRA dala za nacionalne frekvencije. Hoćete da budete operater? Nema problema, ali morate da pokrijete svaki ćošak zemlje.

he he..ko za mobilnu 🙂
Samo imash problem tu ide % stanovnishtva, tako da pokrivanjem gradova bi doshli do toga😉

@Marko

Prvo, o kakvom "trećem operateru" pričaš, koji je drugi? Drugo, ko kaže da je Telekom obavezan da svugde sprovede telefon, takva Vuk-trt-mrt sela većinom ni dan-danas nemaju telefon. Kad god se negde sprovodila infrastruktura van gradskih centara građani su samodoprinosima gradili infrastrukturu (koja je potom postajala vlasništvo Telekoma), ne znam da li je Telekom ikad išta uložio u takve projekte. Ima i četvrto, i peto, i...

A ministarka bi htela formulu po kojoj će biti konkurencija, ali da ipak i Telekomu ostanu privilegije monopolskog položaja.

@Marko37

Pa ti pričaš kao da je Telekom do sada to stvarno radio. Zabole njih i dalje za te vuko**bine, lepo je wizz011 opisao kako se to rešavalo. Isto je i sa asfaltiranjem puteva.

Jedino što Telekom interesuje je da drma lovu nerealnim cenama... Pa koliko ljudi imaš u BGD koji su i dalje dvojnici ili imaju PCM? Koliko se čeka na dobijanje novog broja i koliko sve to košta? Meni su prošle godine uzeli 80 EUR, kada sam broj sa starog vlasnika stana prebacivao na mene. Razlog je bio "stvaranje tehničkih mogućnosti"?! Kojih bre tehničkih mogućnosti kad su samo promenili ime korisnika broja?!

Bez konkurencije nema ni motiva za razvoj i pružanje novih usluga. Pa i za ovaj kakav-takav ADSL smo se načekali, i prosto treba da smo zahvalni Telekomu što ga uopšte imamo (seti se izjava o brzini linkova).

I kad već pominješ ministarku, sita se isplakala kako će telekom morati da pruža neprofitabilne usluge, a eto ostali (ili taj drugi) će se koncentrisati na visokoprofitabilne servise. Pa koja je to usluga u telefoniji neprofitabilna? I za te selendre koje pominješ postoji tehnologija koja može biti isplativa, davno je prevaziđeno razvlačenje kablova. Ako imaju interes da u Crnoj Gori pokriju sve budžake, a pri tome nisu jedini operater, ne znam što tako ne bi bilo i u Srbiji.

Poslednja izmena:
Nikad necu preci kod njih ukoliko dobiju licencu ( a jako bih voleo da je ne dobiju ) jer ako ni posle 5 dana ne ukapiraju da im je legla uplata za hbo, sta bi tek bilo sa telefononskom uplatnicom?
SBB je prevarantska firma i kraj price.

pa kad u BG imaju samo jedno uplatno mesto...da ti se prevrne stomak kada mora da se opet placa...

Naravno da je konkurencija dobrodosla ali sta ce ti konkurencija kada ce SBB i Telekom da se udruze i da se dogovaraju oko cena pa ce opet zajednickim snagama da drze monopol na trzistu. Zapamtite ove moje reci i videcete da cu biti u pravu.
Ipak je ovo Srbija gde svi misle na svoj dzep i koliko para mogu da strpaju u isti a ne na krajnje korisnike. Tuzni smo ti mi.

jer ako ni posle 5 dana ne ukapiraju da im je legla uplata za hbo, sta bi tek bilo sa telefononskom uplatnicom?
SBB je prevarantska firma i kraj price.
Pa meni su tako isključili kablovsku (Da su "samo" isključili, nego presekli žice sečicama!!! I to noću, kao poslednji delikventi). Kažem "pa platio sam"! Jeste, ali, naša služba nije proknjižila, neradni dani, mi nismo stigli da obradimo... Epilog: platite taksu za ponovno uključenje pa ćemo da vas uključimo. Neću da platim! Ne morate.

Gangsteri. Bukvalno. Idu noću po zgradama i seku kablove, pa to nema ni u Ruandi i Burundiju, a pričaju o nekoj Evropi.

Da su 1% normalni oni bi se izvinili i dali mi još 3 meseca kablovske for free, kao nadoknadu zbog uznemiravanja itd. A oni traže pare.

A ti se spoji sam 🙂
Mene su tako iskljuchili i ja cool utakao nazad i odem u KS da pitam ponesem sve priznanice da sam platio. Tek ona zhena na shalteru : Vi ste podneliz ahtev za raskid ugovora, reko nisam.Kazhe onda je neko od vashih, reko nije proverio sam. Ona ali ja imam u kopjuteru...reko samo vi meni nadjite gde smo potpisali to...posle 10 minuta se vracja i kazhe: to je kanda bila greska, poslacjemo narednih dana ekipu da vas ponovo ukljuchi 🙂 Reko ne morate ja sam vecj spojio sebe...Ona, ali moramo takva su pravila 🙂 Doshli likovi posle 3 dana i trazhili da im potpishem radni nalog🙂

Khm..mojoj nije radila brava 🙂

pa nismo mi indijanci da ne znamo obicnu bravicu otvoriti 😉

Jedan moj prijatelj je pošao od tog "svi smo mi pomalo Jočić", pa mu je sad SBB poslao preteće pismo, gde traži obeštećenje za sav neplaćen period, kamate i preti sudom.

Nazad
Vrh Dno