Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel i sbb NAT type 3?

Na mts-u malo malo pa mi izbaci NAT grešku. Kod provere interneta kaže NAT type 3, a to kao nije dobro za igre ...

Ja na PS4 povezan kablom imam NAT 2 a kada sam ga jednom probao na wifi biio je NAT 3. A kada sam bio kod MTS uvek sam imao NAT 3 a probao sam sve i svašta da to promenim ali nisam uspeo

Jel ima neko ovde problem na ps4 sa NAT type 3? ...u mts-u izgleda ne mogu da reše problem pa planiram da pređem na sbb.

Za početak utvrdi da li te je MTS/Telekom šibnuo na CG-NAT. Ako nije (ako jeste onda nema otvaranja portova i možeš da se slikaš dok god si iza CG-NAT) onda možeš lepo da uradiš port forward za portove koje koristi PS4:

https://ps4dns.com/how-to-change-nat-type-ps4/#Forwarding_ports_for_ps4

Za port forward je naravno poželjno da prethodno dodeliš statičku lokalnu IP adresu (uradiš MAC rezervaciju ako ruter nudi takvu opciju) za PS4... i onda forwarduješ portove na tu lokalnu IP adresu.

Koji ruter ti je dao MTS? Huawei ili ZTE?

p. s. SBB je daleko veći procenat korisnika stavio iza CG-NAT u poređenju sa Telekomom...

Ne znam kako tačno da utvrdim da li je cg-nat, zvao sam MTS još u junu da se žalim, nisu mi ništa odgovorili, ali mi nisu naplatili internet dva meseca. Sad sam ih opet zvao da prijavim, primili su žalbu, ali opet ništa konkretno.
Ako je i sa sbb-om ista situacija, kog provajdera savetujete da nema taj problem?

Ruter je Huawei.

Poslednja izmena:
Objavili su da ce druga sezona serije Senke nad Balkanom moci da se kupi od 8. novembra i da se 'bindzuje'. Cak i ako imamo eon premijum usluga se doplacuje 1000 dinara, koja je onda poenta premijum paketa, ako se usluge moraju doplacivati

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Ne doplacuje se za uslugu koja je ugovorena, vec za novu uslugu, tj. mogucnost kupovine prava na gledanje serije pre emitovanja svih epizoda, po Netflix principu. Nigde ne pise niti je normalno ocekivati da EON PREMIUM paket omogucava pristup i svim buducim uslugama, ili cak svim uslugama operatera, vec iskljucivo onome sto je ugovoreno.

Salji mejl MTS-u da ti dodele javnu dinamicku IP adresu, daleko brze i jednostavnije od prelaska na novog provajdera. Odgovorice ti za nekih 8 dana, osim ako nisi bas toliko srecan kao ja, onda ces cekati par meseci na odgovor ako ga i dobijes. Call centar nemoj nikad da zoves jer bukvalno nista nikada nikome nisu uradili kako treba.

Danas sam im poslao poruku, napisao sam da mi PlayStation prijavljuje NAT problem I pitao sam kako to da rešimo, odgovorili su da je sve prosleđeno tehničkoj službi i da će rešiti problem. Isto to su mi i u junu rekli, na kraju su samo umanjiili račun za telekom dva meseca.

Nova Sport definitivno kreće u decembru (SBB promijenio baner na website-u):

Nova-Sport_SBBsajt_1920px.jpg

Ja sam na SBB i iza CGNAT-a sam ali radi mi recimo online igranje FIFE na PC-u.
Zato sam i pitao inicijalno kako to radi ako smo iza CGNAT-a. Koliko ja kapiram na redovnom ruteru UPNP bi resio stvar i igra bi radila ali kako sada radi kada smo iza CGNAT-a?

PS4 izbaci poruku da ti neće sve raditi kako treba ako je NAT 3. Pre par dana sam uzeo igru gde baš često izbacuje NAT problem, neke te diskonektuju, neke ne prave problem. Iskreno, meni bi i pored svega najjednostavnije bilo da promenim provajdera samo da se rešim ovog problema. Zato i pitam ako neko zna za provajdera koji nema taj problem.

Ne znam kako tačno da utvrdim da li je cg-nat, zvao sam MTS još u junu da se žalim, nisu mi ništa odgovorili, ali mi nisu naplatili internet dva meseca. Sad sam ih opet zvao da prijavim, primili su žalbu, ali opet ništa konkretno.
Ako je i sa sbb-om ista situacija, kog provajdera savetujete da nema taj problem?

Ruter je Huawei.

Loguj se na konfiguracionu stanicu rutera ( http://192.168.1.1 ... trebalo bi da se informacija koja ti treba vidi i kad se loguješ sa username "telekom" i password "telekom").
"Status" sekcija > klik na "WAN">pod "Network" tab-om baci pogled na "IP information" tabelu i u njoj kolonu "IP address".
To treba da vidiš za WAN konekciju koja je za internet (nemam pojma kakvo ime je za VDSL korisnike ali za ADSL korisnike se zove "WAN4_INTERNET_R_ATM1_8_35") kakva je IP adresa dodeljenja. Ako je u pitanju IP koji počinje na 100 (dakle 100.xxx.xxx.xxx ; ne 109, ne 178, ne 10.xxx.xxx.xxx koju će da dodeli za TR-069 konekciju) onda su ti uvalili CG-NAT.
Ako je to slučaj onda moraš da cimaš i moljakaš Telekom da te ili sklone sa CG-NAT (= da tražiš dinamičku javnu IP adresu koju ne deliš sa drugima) ili alternativa je da ih smoriš da oni na njihovom kraju otvore portove koji ti trebaju za PS4.

Ako u toj koloni (IP address) vidiš istu IP adresu koju će da ti prikaže kad odeš npr na https://whoer.net/ onda nisi iza CG-NAT i to znači da bi trebalo da sam bez ikakvog cimanja i moljakanja Telekoma rešiš taj problem sa PS4, tako što ćeš da otvoriš portove koji mu trebaju.

A ni jedan provajder u Srbiji ti neće garantovati da nećeš deliti javnu IP(v4) adresu sa drugima (= CG-NAT) a SBB je maltene najgori po pitanju mogućnosti da kad lepo zamoliš ti "učine uslugu" (to je usluga iz njihove perspektive!!) i da te sklone sa CG-NAT.

Poslednja izmena:
Evo saću, javljam za minut.

Edit; počinje sa 100
*mjau**mjau**mjau*. Gledao sam i u ugovoru piše da mi daju dinamičku IP.

Poslednja izmena:

Edit; počinje sa 100
Imaš na netu da vidiš koje portove koristi ps4.
Na pc je moguće igranje jer windows ima ALG application layer gateway koji to omogučava.
Dakle ili da ti otvore te portove ili dinamička javna IP adresa ili statička IP koja se ekstra naplaćuje.
Mada po meni, usluga interneta je kompletna tek kada imas dinamicku javnu IP adresu. Shodno tome morali bi da ti je omoguće.
Meni je to omogućila SN al po drugom osnovu.

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Šta je SN, provajder neki? Nije problem ni skuplje da platim samo da je normalna usluga.

Edit: sad vidim supernova.

Bitno mi je bilo ovo da saznam da je isti problem sa nat 3 i na sbb-u. Hvala svima.

Poslednja izmena:
Šta je SN, provajder neki? Nije problem ni skuplje da platim samo da je normalna usluga.

Edit: sad vidim supernova.

Bitno mi je bilo ovo da saznam da je isti problem sa nat 3 i na sbb-u. Hvala svima.
Supernova. Ali polako, ne bih se usudio da ih preporučim, za sada. Ja sam na području bivšeg radijusa ko zna kako je kod drugih delova SN.
Pozovi se na Pravilnik o uslugama kominikacije il tako nešto. Naći ćeš ga na sajtu RATEL-a.
Osnovni princip interneta treba da bude primenjen, end to end principle. Koji ti sada nemaš.
U to spada javna dinamička IP adresa.
Dakle pokusaj da rešiš to sa sadašnjim provajderom.

Probaću još malo pa ako ne reše moram da menjam provajdera, tako ću možda imati sreće kod nekog bar sa NAT 2.

Poslednja izmena:

Edit; počinje sa 100

Ništa, sastavi lep mail i pošalji Telekomu. Poželjno da budeš jasan o čemu pričaš : da spomeneš termine tipa "CG-NAT", "port forward", da ti ne treba statička IP adresa (što oni prodaju / naplaćuju) već da ti treba samo ono što si godinama u nazad imao: mogućnost otvaranja portova i remote pristup kućnoj mreži. I da smisliš neki malo ubedljivi razlog zašto da te skinu sa CG-NAT od "ne rade mi online igrice". Sad šta će to biti smišljaj (video nadzor, da lažeš da si student nekog IT smera pa ti treba "za projekte").

Hvala

Neću da lažem i da izmišljam, nisu jedini.

Poslednja izmena:
Nema potrebe lagati. Dovoljno je da ti nije omogućeno igranje na igračkoj konzoli.

Meni je brzina preko WiFi-ja 5G 142 MB/s a preko kabla samo 72 Mb/s tehnicolor EON Full paket, da li da ih zovem i reklamiram koja je brzina neta na kablu kod Vas ?

Problem rešen, problem je bio u kablu, za veće brzine preko 100MB/s treba utp kabl kategorije 5E ili 6. Kabl koji sam uzeo je 15 metara dug kategorije 5E, rezultat za EON Full paket :

8694907799.png

Poslednja izmena:
Jel uspeo neko da karticu iz d3 mini koristi u conax modulu? Jesu li uopste kompatibilni?

Molim za pomoc-savet od ljudi koji se razumeju u problem koji imam. U zadnjih 2-3 meseca imam ucestale prekide interneta ( i po 10-15 puta dnevno ),i uvek moram da resetujem modem ( technicolor cga2121 ) posle cega se internet pojavi,i tako do ponovnog prekida. Zvao sam podrsku i do sada su ukupno 3 puta dolazili da intervenisu. Prvo je bila prica da modem nije mogao da povuce neki apdejt,pa je zato prekidao,i kad su to sredili,radilo je bez prekida par dana,i ponovo isti problem. Drugi out su zamenili konektor na kablu,ali se problem nastavio,da bi mi na kraju rekli da moj drugi modem,koji je vezan lan kablom za ovaj njihov cga2121 pravi probleme,i da se prekidi zbog toga desavaju,tj,da to nije u njihovom domenu. Da li taj moj modem zaista moze da pravi ovakve probleme,tj ove prekide u netu,i da li je neko imao problem slican ovom ?
Da dodam da koristim pc preko lan kabla,a brat tamo u drugom delu kuce koristi wifi,i kad se desi prekid,nema ni wifi-ja ni preko lana,a ni na eon box-u.

Ja bih ovako na prvu loptu, pošto nisi objasnio kako je sve to povezano, eliminisao svoj ruter i probao bez njega ako može tako. Pa video da li ima prekida.
Mada vidim da nagađaju i da verovatno nije do tvog rutera kako god da je to povezano.
Ali eto, probaj tako.

Ja bih ovako na prvu loptu, pošto nisi objasnio kako je sve to povezano, eliminisao svoj ruter i probao bez njega ako može tako. Pa video da li ima prekida.
Mada vidim da nagađaju i da verovatno nije do tvog rutera kako god da je to povezano.
Ali eto, probaj tako.

Slucajno obrisah prvi post...Hvala ti na odgovoru,i meni je palo na pamet da tako probam 1-2 dana i vidim u cemu je stvar. Zaboravio sam da napomenm da je to sve tako povezano ( moj i njihov ruter ) radilo mesecima pre nego sto se ovaj problem pojavio,pa reko ajd da ovde pitam,mozda neko ima slicnih problema,a i meni je delovalo kao da nagadjaju.

https://www.ratel.rs/uploads/docume... opstim uslovima - Sl gl RS 58-2 -102-116.pdf

Tu ces videti šta se podrazumeva pod uslugom interneta. I na to se pozovi prilikom reklamacije.

Ja bih ljubazno zamolio da navedes kojim clanom ili clanovima tog Pravilnika se to definise. Ja sam jedino nasao u clanu 29 gde se regulise kvelitet usluge, a i tu je dosta uopsteno navedeno. I mene su stavili pod CG-NAT i nemam mogucnosti da koristim video nadzor van kuce.

Ja bih ljubazno zamolio da navedes kojim clanom ili clanovima tog Pravilnika se to definise. Ja sam jedino nasao u clanu 29 gde se regulise kvelitet usluge, a i tu je dosta uopsteno navedeno. I mene su stavili pod CG-NAT i nemam mogucnosti da koristim video nadzor van kuce.
Pročitaj član 2 definiciju Internet usluge

Za ubuduće uradiš pretragu pdf dokumenta za neki pojam. Dakle search i naravno ovaj dokument je na ćirilici pa kucas ćirilicom traženi pojam.

Da, zahvaljujem na preporukama, taj član 2 mi je nekako promakao.

Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno