Šta je novo?

SBB D3i Platforma iskustva

Da li se zna koliko mega sada vuku HD kanali???

To je sada dobar hd strim.

Jel jos uvek naplacuju za dodatni STB punu cenu kao za prvi? Zbog tog sam izmedju ostalog i vratio opremu pre nove godine. Ako je za HD streaming 6-10 Mb onda verovatno ni SD slika nije losa.

Verovatno je i dalje puna cena jer nisu promenili ništa na sajtu za drugi STB. Slika na nekim SD kanalima je bolja, svi nacionalni, fox, SK i još poneki su takodje dobili nove streamove, dok ostali (manje vazniji po SBB-u) i dalje koriste D3GO streamove i slika je ista kao i ranije!

Pa u principu mene i interesuju ti sa nacionalnom frekfencijom kao i SK ali takodje i HD paket (neznam ko gleda bas sve kanale koje mu daje njegov kablovski operater). Samo neznam da li bih mogao ponovo da uzmem na probni period jer sam jedanput to pravo iskoristio.:D Ali opet s'druge strane moram prvo da resim brzi internet protok jer sa ovim mojim postojecim od 6/1 nemam sta da trazim.

Nenade jel znaš otprilike koliko kanala iz osnovnog paketa je dobilo te nove strimove? Pretpostavljam da su pored tih koje si nabrojao i AXN, Universalovi kanali, Cinemania, Viasatovi, Discovery i NG, Eurosport? Ti kanali verovatno imaju odličnu SD sliku?

I mene to interesuje.

I ja sam imao na probi pa sam vratio bas zbog tih d3go strimova.Sada me zanima koji kanali su na ovim boljim strimovima.

Ja sam uzeo D3i 10. januara na probu, i zadržao sam opremu jer je slika na svim kanalima odlična, možda je malo slabijeg kvaliteta na kanalima KC#N Music, DM Sat, RTCG, RTS Sat i još ponekim manje bitnim kanalima. Na ostalim kanalima slika je perfektna. Više je problema bilo sa sporom promenom kanala uveče, ali izgleda da je i taj problem rešen. Kod mene SD kanali vuku oko 2,00 Mbps, a HD kanali oko 4,00 Mbps, tako da ja sa mojom brzinom od 6/1 nemam nikakvih problema, nemam potrebe da povećavam brzinu neta.

Meni tad kad sam koristio tv koji je bio HDready(plazma) nisu bili bog zna šta. E sad imam Full HD tv pa zbog rezolucije koja je veća u odnosu na SD signal se bojim da ni sad neće biti nešto(osim za HD paket). A iskreno neznam kako bi reagovali da ponovo uzimam na probu. Pošto u stanu imam 2 tv-a stvarno mi se ne plaća duplo.

Poslednja izmena:
Nenade jel znaš otprilike koliko kanala iz osnovnog paketa je dobilo te nove strimove? Pretpostavljam da su pored tih koje si nabrojao i AXN, Universalovi kanali, Cinemania, Viasatovi, Discovery i NG, Eurosport? Ti kanali verovatno imaju odličnu SD sliku?

Po priči SBB-a nekih 60 kanala, od ove koje si ti nabrojao na streamovima D3GO su ostali još AXN, Scifi, ostali imaju nove i slika je identična klasičnom D3-u! To je trenutno stanje, a možda ći i to da menjaju u budućnosti.

Moj brat iz Kragujevca ima LCD od 32", full HD i ima D3 digitalnu i slika kod njega na svim kanalima je odlična (isto kao i kod mene na IPTV-u). E sad on nema HD paket tako da ne znam kako izgledaju HD kanali ali ovi SD su odlični i nema veze da li je hd ready ili full hd televizor ionako SD rezolucija je manja i od hd ready i od full hd tako da će slika biti ista i na jednom i drugom. Naravno da SD ne može da bude kvalitetan kao HD ali kažem slika kod njega je odlična koliko to SD rezolucija dozvoljava. Mene je samo zanimalo da li je i na D3i sada takva slika, pošto znam da je bilo nekih problema na početku kad su krenuli sa tim servisom ali pošto sam dobio od mnogo ljudi potvrdan odgovor i da se u poslednje vreme slika poboljšala na većini kanala onda više nemam dilemu, kad mi istekne još malo IPTV uzimam D3i.

Kod mene SD kanali vuku oko 2,00 Mbps, a HD kanali oko 4,00 Mbps, tako da ja sa mojom brzinom od 6/1 nemam nikakvih problema

Kada si ovo (i kako merio)? Tako je bilo ranije sa starim streamovima, sada je protok povećan sa novim streamovima. Medjutim ako brzina nije dovoljna, mislim da se slika prilagodjava protoku koji je dostupan, medjutim tada se ne dobija pun kvalitet HD kanala!

Po priči SBB-a nekih 60 kanala, od ove koje si ti nabrojao na streamovima D3GO su ostali još AXN, Scifi, ostali imaju nove i slika je identična klasičnom D3-u! To je trenutno stanje, a možda ći i to da menjaju u budućnosti.
Hvala za odgovor Nenade ;) To su dobre vesti, drago mi je što se SBB zauzeo i za ovu njihovu uslugu a ne da to bude nešto ofrlje odrađeno. Pretpostavljam da će vremenom još neki kanal skinuti sa streama D3GO-a. Šteta što AXN nisu još uvek, baš me čudi to s obzirom da se radi o vrlo dobrom zabavnom kanalu.

Verovatno hoće, ali biraju tako što prebacuju streamove prema gledanosti odredjenog kanala! Nije im uopšte bilo u planu u prvoj fazi da menjaju streamove, jer što bi kada ih već imaju. Samo što kada su delili STB-ove nisu očekivali da ćemo se toliko žaliti na FPS, tako da su rešili da ulažu i u ovu platformu...

Pa ne možeš stream sa D3GO-a da prebaciš na tv od recimo 32" i da očekuješ da će ljudi biti zadovoljni kvalitetom:D Čudi me što su oni tako razmišljali.

Uvek se ide na to da je ovo Srbija i da većina ljudi još uvek ima CRT televizore, gde čak i D3GO stream izgleda dosta dobro... Dobro je da su uvažili kritike i da su poboljšali kvalitet!

Moje iskustvo sa D3i platformom je sledeće:

Uzeo sam paket krajem oktobra prošle godine. Do tada sam koristio Telekom IPTV i aDSL brzine 4Mbit/s. Imao sam oba digitalna TV servisa istovremeno oko dve nedelje.

Samim prebacivanjem digitalne televizije sa IPTV na D3i izgubio sam veliki deo tog aDSL protoka od 4Mbit/s (jer Telekom koristi posebno rezervisan opseg za IPTV) i bilo je nemoguće raditi na nekom računaru dok se na D3i vrti. Problem postoji u oba pravca - ukoliko se stavi neki download na računaru, posle par sekundi D3i će početi da "štuca" jer download-om gubi neophodan protok za normalno funkcionisanje i druga stvar, ukoliko se surfuje internetom dok se gleda D3i, brzina odziva je jako loša i na primer baferovanje YouTube videa traje večno. Ovo je normalno i SBB u korisničkom uputstvu opisuje da je za nesmetano gledanje televizije neophodno minimum 4Mbit/s ali računajte da će dobar deo tog protoka otići upravo na televiziju.

Nakon ovog eksperimenta potpisao sam novi ugovor sa Telekomom jer su imali super akciju za 20Mbit/s. Istovremeno sam i sredio kućnu mrežnu infrastrukturu i uveo QoS servise.
Naravno, problemi sa protokom su nestali, brzina odziva tokom menjanja kanala je udvostručena ali se i dalje bar dva dana svake nedelje desi da imam usporenja tokom večeri na 5-10 minuta. Još uvek nisam tačno utvrdio da li je problem do aDSL-a ili D3i servisa.
Moja procena (merenja) je da SD kanali troše do 2 Mbit/s a HD do 4Mbit/s. Imajte na umu da se dešava da ako gledate jedan isti SD kanal duže vreme "potrošnja" interneta se smanjuje na nekih 1 Mbit/s jer oko 10-15 sekundi je baferovano u sam box koji tokom reprodukcije samo povremeno dopunjava taj bafer. Čim se promeni kanal, potrošnja poraste.

Za razliku od Telekom IPTV servisa, D3i ima za nijansu lošiji kvalitet slike kako SD tako i HD kanala (Vidljivo nakon testiranja oba servisa tih dve nedelje na Toshiba 42" televizoru sa IPS panelom) ali to ne iznenađuje jer Telekom koristi manju kompresiju za obe vrste kanala (čini mi se 3 Mbit/s za SD i 6 Mbit/s za HD kanale je neki minimum kod njih). I opet, razlika u kvalitetu je vidljiva samo na nekim kanalima. Na stranu SBB-a je bolji izgled menija, lakše upravljanje interfejsom, mogućnost vraćanja propuštenog sadržaja i gledanje ispočetka kao i izbor kanala koji je mojoj porodici više pogodovao (ćerkica gleda Ultra paket, supruga FOX paket a ja SK). SBB korisnički portal je pristojan, mogu se dobiti sve potrebne informacje, račun mi stiže elektronskim putem. Cene usluga su slične tako da smo mi nakon porodičnog većanja ostali na SBB D3i rešenju.

D3GO servis sam koristio kratko i odustao jer veliki deo kanala se ne može strimovati osim ako niste nakačeni na SBB internet. Kvalitet slike je dosta loš (probano na iPhone 4S, SGS3, Prestigio teblet 8") i potrošnja mobilnog interneta je velika (gledao sam nepune 2 četvrtine Partizan tokom slave u Decembru kod rođaka i pojeo mi je gotovo 450 MB saobraćaja) što je normalno jer je video u pitanju. Nisam našao potrebu za daljim korišćenjem usluge jer jednostavno nisam puno na putu i ne gledam puno televiziju.

I još nešto, kvalitet reprodukcije može zavisiti od infrastrukture interneta koji se koristi. Većina Telekom aDSL korisnika u mojoj okolini nema problem sa D3i televizijom na paketima od 4 - 6 Mbit/s ali imam komšiju koji koristi usluge lokalnog WiFi provajdera, gde iako ima konstantan protok od 10 Mbit/s i mali ping ne može normalno da koristi D3i. Problem je u velikom broju hop-ova do centralnog provajdera gde sam box neki put ne uspeva da se inicijalizuje ili se dešava da prebacivanja kanala traje jako dugo (sama informacija putuje dugo od i do njega).

Znaci za dobru sliku i u isto vreme koriscenje pc-a treba oko 20 Mbps koliko sam razumeo sve ispod toga nece dati kvalitet.

Znaci za dobru sliku i u isto vreme koriscenje pc-a treba oko 20 Mbps koliko sam razumeo sve ispod toga nece dati kvalitet.
Ako hoćeš HD kanale onda verovatno da. S obzirom da ovi sa novim streamovima traže min. 6 Mb/s onda je verovatno potrebno preko 10 da gledaš tv i istovremeno da ti radi nešto komp na netu.

Imao bih najvise oko 18 Mbps (mada pise da je max rate 20 Mbps) kada je ADSL u pitanju.

Ista stvar je kod mene. Paket je max 20 Mbit/s (teoretski) dok u praksi nikada više od 18 Mbit/s nisam video.
Moja procena da je za nesmetan rad na računaru uz D3i uslugu potrebno makar 10 Mbit/s

Ma ja bih mogao da idem i na optiku(FTTB a oni ga zovu Home Ethernet) ali moj kablovski operater nema 24/7 tehnicku podrsku. Uz to ja volim da skidam filmove i u zadnje vreme velicine BDRip-a preko 10 gb.

Poslednja izmena:
U potpunosti te razumem. Ja sam u torrent morao da limitiram na 1MB/s dowload zbog mira u kući. :)

Imam jedan problem

Dobijam sledecu poruku :

Stb stream error .....

Kao da nema konekcije ili tako nesto a isti lan kabl prikacim na komp i radi normalno .

U cemu je problem ?

Poštovanje,
od pre neki dan sam ugostio dve novine u mojoj sobi LG 42LA660s i SBB-ovu D3i televiziju. Odmah sam uočio problem i ako ga ne rešim jedan od dva gosta će morati da napusti sobu.
Problem se sastoji u sledećem:
1. Skoro svi filmovi na skoro svim kanalima (95%) su primetno i zbunjujuće ubrzani (nešto kao 5-10%)
2. Na većini kanala predmeti nemaju jasnu oštrinu nego sve neke kockice, crtice, maglu…
Sbb-ovci su zbunjeni, kažu do sada nisu imali takav problem a kada pustim neki snimak na youtubu sve je ok.
Imate li neku ideju.
Napominjem da smo probali sa promenom resivera i HDMI kabla. Nije upalilo.

Pozdrav

Neki LG televizori imaju problem sa SBB-om i D3 uslugom, ja sam sa LG imao problem dok nisam zamenio risiver...

@Dr Eamer sto se tiče ubrzanja na filmovima to regulises na tv-u u opciji trumotion u podešavanjima o slici. Kockice koje objašnjavaš su rezultat jer gledaš SD kanal na HD televizoru i to ne moze da izgleda kao YT sa 1080p ili kao neki HD kanal.

Nazad
Vrh Dno