Šta je novo?

Savršena optimizacija HardDiska

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Savršena optimizacija HardDiska

-Startujte notepad i učitajte fajl System.ini
-Pod [boot] sekcijom promenite "shell=explorer.exe" u "shell=defrag.exe" i posle toga rebutujete.
-Kada se startuje Windows učitaće se jedino Disk Defragmenter. Optimizujte HD i ponovo rebutujte.
-Pre nego što Windows počne sa startovanjem pritisnite F8 i izaberite "Command Prompt Only" i otkucajte "edit system.ini"(bez navodnika) i pod [boot] sekcijom promenite "shell=defrag.exe" u "shell=explorer.exe" i još jednom rebutujte.
-HD vam je savršeno optimizovan. Uživajte !!!

Ovo sam pokupio sa http://infinite.on.neobee.net/ ..... Pa me zanima jel neko probao sa WinXP i NTFS-om...

Ne vidim cemu toliko komplikovanja kada se sve to (identicno defragmentiranje) moze odraditi i iz Windows-a...

Pa ovako se valjda startuje samo Defrag program, bez icega... Nema ond abojasni da ce neki rezidentni prog da brlja po disku dok traje defrag..

Kako sam ja skapirao, ovo bi trebalo da je safe mode defrag :)

Sad ste me potakli na jedno pitanje. Naime kada se u sheduled tasks (pod winxp) doda defrag.exe (obaska sto ga nema pod sistemskim programima u spisku, kao sto je to slucaj pod win9x) i schedul-uje da radi pri startovanju sistema, izgleda da se nista ne dogadja. Takodje, ni ne moze da se izabere koja particija ce se defragmentisati. Jel` ima neko komentar. Pod win9x je to vrlo moguce kroz schedule tasks.

Hm....... Zasto lepo ne startujes makinu, upalis defrag na zeljenoj particiji i odes na pivo ;)

Mislim, cemu cimanje sa sheduled tasks..

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Pa ovako se valjda startuje samo Defrag program, bez icega... Nema ond abojasni da ce neki rezidentni prog da brlja po disku dok traje defrag..

Kako sam ja skapirao, ovo bi trebalo da je safe mode defrag :)

Pa ti iskljucis rezidente programe, mada ja licno ne drzim nijedan koji bi mogao tako nesto da radi.
A i ako drlja, to je samo neznatno drljanje, razni sistemski fajlovi (logovi najcesce) ce ionako da izfragmentisu vrlo brzo...

Znam, ali ipak ne postoji za dzabe taj tweak zar ne :)

Ja defrag pokrecem posle odabira komande Safe mode (Command Promt only). Tada ga pokrenem kucanjem defrag -v.

Da znas da je i meni to palo na pamet kad sam pre neki dan bio u Safe mode-u..

Samo, sta predstavlja atribut -v ?

Heh, ne treba koristiti nikako -f atribut... :)

Da li bi defragmentizacija bila kvalitetnija ukoliko bi se pre gore pomenute operacije iskljucio swap file?

Da li ste probali Diskeeper?

deka je napisao(la):
Da li ste probali Diskeeper?

Odlican je.
Ali su isto tako odlicni i VoptXP i O&O Defrag..

Najbolja je kombinacija ta tri, pa onda prema potrebi :)

Ma Perfect Disk je zakon!

firemanYU je napisao(la):
Da li bi defragmentizacija bila kvalitetnija ukoliko bi se pre gore pomenute operacije iskljucio swap file?

Naravno, swap file zna da se nadje bas izmedju ostalih faljova (ako fixiran na 1 vrednost) a zna i da se razbaca po celom disku / particiji (ako je podesen na "System managed size").

A zashto lepo ne bi uzeli diskeeper koji je daleko brzi od win defraga, pa nece biti potrebe za ovim sys.ini avanturama :)

SuperStarr je napisao(la):
...

Naravno, swap file zna da se nadje bas izmedju ostalih faljova (ako fixiran na 1 vrednost) a zna i da se razbaca po celom disku / particiji (ako je podesen na "System managed size").

Na XP-u, Page File (swap) je uvek "skupljen" na jedno mesto

Evo programa koji pokrece Defrag is "DOS"-a nacinom slicno onim opisanom sa menjanjem system.ini fajla. [Link]

driver je napisao(la):
A zashto lepo ne bi uzeli diskeeper koji je daleko brzi od win defraga, pa nece biti potrebe za ovim sys.ini avanturama :)
Evo, ja na tvoju preopruku skinu` diskeeper (v8.0.459.0) al mi se ne cini da je nesto brzi od win-ovog defraga. Disk mi je quantum lct10 10gb 87% pun, fat32, winxpsp1... i za oko pola sata nije zavrsio vise od 25%. Poslednji put kada sam radio defrag, win-ov uradi za oko slicno vreme (2sata). Vidim ima razne variijante schedule-ovanja, al` nema da uradi defrag pre podizanja win-a.
E sad ne kazem ja da je los, nekako vise poverenja imam u sporije programe za defrag (od kako mi se pre par godina desilo da mi jedan ultrabrzi "nezavisni" defrag unakazi particiju), al` ovo mi ne deluje bitno brze od win-ovog.

Takodje. kod mene je swap file, bar prema informaciji iz diskeepera-a prilicno fragmentisan, u vise od desetak delova. Njegovo iskljucivanje, restart sistema, pa ponovo ukljucivanje, ne pomazu.

Windowsov defragmenter je totalno van konkurencije, tj. najgori, a od ostalih, probao sam jos Nortonov Speed disk, O&ODefrag a Diskeeper je ipak najbolji (citaj: najbrzi).
To sto neko gore rece da je spor, stvarno ne znam odakle ta informacija, mada mozda ima veze sa 'prvom' defragmentacijom koja je uvek najduza. Ja ga uvek instaliram medju prvim programima nakon instalacije Windowsa i nikada mi defragmentacija nije trajala duze od 15 min i to particije od oko 37Gb. Defragmentacija najmanje particije (oko 12 Gb) sada traje nepuna 5 min, a nekad i manje, zavisi od stepena fragmentacije.

Gde ima Disk Keeper da se DL-aduje?
10x cheers

10x cheers

http://consumer.execsoft.com/downloads/downloads.asp

Trial, naravno ! :ang:

Re neki izneseni komentari: tacno je da treba uzeti u obzir ucestalost defrag-a kada se ocenuje brzina, i to ucestalost sa odredjenim programom za defrag. I ako ste 10 puta vec radili defrag, na svakih nedelju dana npr, sa Win-ovim defragom, prvi put ce npr Diskeeper odraditi sporo, jer svaki optimizuje raspored na neki svoj nacin.

Takodje popunjenost particije je isto tako bitan faktor, u gore navedenom slucaju sa 87% popunjenosti mislim da Windows-ov defrag ne bi ni hteo da radi zbog nedostatka prostora (...treba mu min 15% prostora ako se ne varam ili nesto tako slicno ).

Na kraju ne zaboravite da smo o svemu ovome vec diskutovali, najsvezije ovde: http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=32315

http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?p=255391&highlight=diskeeper#255391

cheers cheers cheers

10x cheers

Zove se onako kako su svi do sada napisali: Diskeeper

Dobro, mada je nelogicno. Disk-eeper :mrgreen

10x Drapinu za link..
Niko ne rec da cudo ima 18 MB :rolleyes:

Nazad
Vrh Dno