Šta je novo?

Hardver Savjet za hardver

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

maroder

Zapažen
Učlanjen(a)
25.12.2024
Poena
1
Zadnji put sam kupovao PC krajem 2011. godine i ovih dana planiram sklopiti novu mašinu. Ispao sam iz fazona i ne snalazim se sa novim komponentama. Na računaru uglavnom kucam nešto za posao, malo photoshop, ali volio bih u slobodno vrijeme zaigrati neki noviji naslov. Kućište, napajanje i periferiju već imam. Za početak sam se fokusirao na matičnu, procesor i RAM (32 GB, DDR5), grafičku ću ganjati naredni mjesec. Komponente preferiram nove, ali ne bježim ni od polovnih, ako su dobar omjer cijena/kvalitet. Koju matičnu, procesor i RAM (DDR5, 32 GB) bi ste mi preporučili, da se mogu uzeti za oko 850 eura?

za početak, treba uzeti i napajanje. kućište verovatno nema USB 3.0 portove pa ne bi bilo loše da se takođe zameni za novije

prema opisu, ne treba ništa jače od i5/Ryzen 5

za početak, treba uzeti i napajanje. kućište verovatno nema USB 3.0 portove pa ne bi bilo loše da se takođe zameni za novije

prema opisu, ne treba ništa jače od i5/Ryzen 5
Hvala na brzom odgovoru. Napajanje je modularno, neki Codegen 750 W, a kućište je Cooler Master HAF 912 Plus (nekad 2013. sam kupio onu prednju ladicu sa raznim priključcima, ima na njoj i 2 USB 3.0).

Koliko je star taj Codegen, ako je preko 4-5 godina, zaboravi na njega,i onako je dž kvalitet. Mnogo će zavisiti of izbora grafičke pa to ostavi za poslednje.
Kućište može da prođe glatko, nije se bog zna koliko menjalo, sve isto pasuje u njega.
Većina procesora za DR5 (izuzev onih sa F na kraju) imaju ugrađene grafike AMD Ryzen nešto bolje nego intel ali sve dovoljne za sve izuzev igranja. Ryzen serije 8x00G čak i dovoljne za neko lakše igranje. Tako da bi lepo mogao da sačekaš par meseci za nove serije gafičkih kartica što će isto zniziti cene sadašnjih.
Za DDR5 2x16GB 6000MHz će raditi praktično svuda a i "Bestbuy" je, performanse/cena.
Šta imaš od diskova ? Svi mogu da rade ali bi bilo šteta da bar za system i programe ne uračunaš u bužet i neki dobar M.2 NVMe SSD. 500GB-1TB. Puno pomaže i znači a sve DDR5 ploče imaju bar jedan slot. Bez toga, ni jedan novi system nije potpun.
PS. Za većinu ozbiljnijih procesora, trebaće i ozbiljniji kuler jer ili ne dolaze fabrički ili su nedovoljni i bučni.

Poslednja izmena od urednika:
Imam SSD Kingston 256 GB i dva WD HDD od po 512 GB, ali obavezno ću uzeti i taj M.2 NVMe. Kao kuler sad koristim v6gt cooler master, ali nisam baš optimist da će moći da se montira na neki noviji socket. Najviše sam nade polagao u napajanje, mislio sam da će da rastura...

Na čemu je taj kuler sada? Koliko vidim nema za nove sokete kao 1700 ili AM4/5 mada bi bio dovoljam za sve srednje klase procesora na koje verovatno i ciljaš. možda bi mogao da dobiješ ovakav adapter
Ili za Intel LGA1700::
Codegen nikada nije"rasturao" a pogotovo ne ovako matoro. Ne isplati se reskir sa novim hardverom.

Znači ako ne možeš da nabaviš kit za taj kuler, zajedno sa napajanjem budžed je sada 700€. sada već može da se odlučuje dalje.
Ryzen 5 7600 je negde oko 25 000 što bi bio neki minimum za DDR5, ima i grafiku pa možeš da radiš dok ne smisliš GPU. I taj minimum ti jeć 50 puta brži od Phenoma. Sledeći na listi je 7700 sa 8 jezgra i 16 threadova za oko 10 000 skuplji.
B650 ploče poćinju sa oko 15 000 ali je bolje neka osrednja kao moja Asrock B650M RS od oko 22 000
32GB 2x16GB najisplativija na 6000MHz je oko 15 000. Preporučio bih Kingston
To ti je već oko 550€ tako da ostaje dosta za pozamašan SSD M.2 NVMe
Ovo su okvirne cene samo iz Monitora ali možeš da potražiš još okolo iste komponente.

Znači ako ne možeš da nabaviš kit za taj kuler, zajedno sa napajanjem budžed je sada 700€. sada već može da se odlučuje dalje.
Ryzen 5 7600 je negde oko 25 000 što bi bio neki minimum za DDR5, ima i grafiku pa možeš da radiš dok ne smisliš GPU. I taj minimum ti jeć 50 puta brži od Phenoma. Sledeći na listi je 7700 sa 8 jezgra i 16 threadova za oko 10 000 skuplji.
B650 ploče poćinju sa oko 15 000 ali je bolje neka osrednja kao moja Asrock B650M RS od oko 22 000
32GB 2x16GB najisplativija na 6000MHz je oko 15 000. Preporučio bih Kingston
To ti je već oko 550€ tako da ostaje dosta za pozamašan SSD M.2 NVMe
Ovo su okvirne cene samo iz Monitora ali možeš da potražiš još okolo iste komponente.
Слабо се налазе AM5 плоче код нас. Једино да види код Мађарона ?

Ryzen 7700 - 28K
ASUS TUF B650 Plus WIFI - 25K
RAM - da kazemo 15K, mrzi me da trazim, samo da bude 6000mhz, CL30.
CPU Cooler - Arctic Freezer 36 (full crn) - 3.5K
NVME - Samsung EVO Plus - 2TB - 20K - ovde moze da ustedi ako zeli, ima trenutno KC3000 na snizenju, 1tb doduse itd...

Sve skupa oko 90K kod nas.

A sta mislite da li dobar deal preci na AMD Ryzen 5 5600XT 118€ ? kakav je to procesor u odnosu na r 5600/5600x?

Fora je sta taj izgleda ipak moja ploca ne podrzava.. 5600x nema u nabavci a 5700x mi malo van budzeta

Poslednja izmena:
taj je 143 e :S pa da i ja sam to mislio nekako ~ guglajuci.. mozda 15% u vr' glave

@panther_ ne 5600, 5600x uz neku manju doplatu tipa 25e

A da li je bolje single stik ram od 32 gb @ 3200 mhz cl 16 ili ovo moje iz potpisa? (2x8 @ 3000mhz cl16) da li bi tu bila razlika sem slobodnog slota..?

Znaci jedino da ostavim jedan moj stick a drugi bacim na oglas (uz taj 32gb) 🤔

to je 32+8 :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno