Šta je novo?

Hardver Saveti za apgrejd - grafa, monitor, CPU, RAM

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Ainur

Cenjen
Učlanjen(a)
07.06.2022
Poena
135
Pozdrav, ekipo! Potrebna mi je pomoć oko nekih novih delova koje razmatram za kupovinu, više da mi razrešite dilemu ako se dvoumim, ili bolju preporuku od one koju imam. Za gejming, i za video-editing, tu primećujem da me koči dosta u editovanju 4k fajlova. Doduše i Adobe programi postali su previše alavi što se tiče trošenja resursa, ali šta ću :D
Ovo je postojeća konfiguracija:

AMD Ryzen 5 3600 3.60GHz
GIGABYTE GeForce RTX 2070 SUPER WINDFORCE
MSI B450 TOMAHAWK MAX
HyperX 2x8GB Predator DDR4 3200MHz
Seasonic 650W 80 PLUS GOLD

Boldovane stvari bih zadržao, ako nema potrebe za menjanje :) Napajanje, ako uzmem neku grafu koja manje vuče, kapiram da još mogu da zadržim, no videćemo na osnovu preporuka.

Što se RAM-a tiče, uzeo bih Kingston Fury Beast 3600Mhz 2x16gb, može se naći ispod 100e. Da li mi je potreban RAM s većim klokom zapravo?

Procesor, možda: AMD Ryzen 7 7700X? Može se naći ispod 300e, ako ima boljih preporuka, do tell. I za ovaj, vidim, treba mi i kuler pošto ne dolazi sa jednim, uglavnom sam se uvek držao stock kulera pošto nisam overklokovao, te bi mi značile dobre preporuke jer pojma nemam šta mi treba :D DAkle neću raditi OC verovatno, pa nešto basic.

Monitor - ASUS 27 VG27AQ mi deluje kao dobar izbor. Za sad sam bio na 1080p pa želim da pređem na 1440p. Takođe, pošto imam PS5 voleo bih da monitor ima VRR, HDR (ako valja), a što se osveženja tiče iskreno, navikoh na 60-75hz (koliko ima trenutni AOC 24G2U5/BK) pa nije prioritet, ali ako ima iznad, kao ovaj, super :D Dakle 350e mi je ok za monitor.

I za kraj, grafa, najveća dilema. Ostao bih u zelenom timu jer sam prošlu kantu sklapao sa RX 480 i nisam bio baš zadovoljan. Naravno ove nove generacije su bolje, al opet se uzdam da Nvidia uz DLSS i Frame generation produži vek trajanja kartice, te ciljam RTX 4070 ako uspem da nađem oko 800e. Bilo na BC Group, ali posle par dana otkako videh oglas, iščezlo. Na KP se može naći 830e najjeftinije.
Pošto bih prodao 2070S za nekih dvestotinjak evrića (možda mogu i 250 koliko vidim da se kreću cene, ali ne bih da čekam), možda time opravdam ovu skupu 4070-icu koja baš ne vredi tih para ali opet, mami me taj Frame generation :S
Neki lik radi zamene za kartice iz 30xx serija, i može se naći 3090, da li bi ona bila dobra u poređenju? Ili je novija tehnologija isplativija na duže staze? Opet, zbog napajanja mi 4070 odgovara jer manje troši.

Što se monitora tiče, samo da naglasim - pre bih da imam dobre boje (zbog montaže, iako kolor slabije radim ali desi se) nego HDR VRR i Hz vragolije, dakle - 60-75Hz je sasvim okej, i ovako cepam singl plejer igre uglavnom :D

5600 je velik skok u odnosu na 3600, a 5700X sa dodatnih 2C/4T da ne pričam.

Kako da ti ne deluje kao značajan korak sa više bržih jezgra ? Veća je razlika na 5700x/5800x nego oni prema 7700x. Pored njih imaš još 5900x/5950x ali njih možeš da porediš samo sa 7900x i 7950x po performansama in ceni.

Ram uzimam svakako kao što napisah :)
5900x mi deluje kao bolja varijanta, skuplje - ali ne bih da menjam konfiguraciju sigurno 2-3 godine. Zato bih i zadržao matičnu i napajanje, jer uvek šatro gledam da odradim future-proof, i onda kad dođe vreme za apgrejd, uvek kupim sve nove delove :D

Ram uzimam svakako kao što napisah :)
5900x mi deluje kao bolja varijanta, skuplje - ali ne bih da menjam konfiguraciju sigurno 2-3 godine. Zato bih i zadržao matičnu i napajanje, jer uvek šatro gledam da odradim future-proof, i onda kad dođe vreme za apgrejd, uvek kupim sve nove delove :D
Da ali DDR4, a za B650 ploče (koje su pogodne za 7xxx procesor) ti treba DDR5...

Dakle opcije su ti da uz procesor kupuješ i novi ram i ploču...

Ili da zadržiš ploču, kupiš nov DDR4 ram (iako bi i postojeći radio posao ako ga proširiš) i kupiš najbolji procesor za Zen3 platformu koji ti džep dozvoljava...

Ja imam isto R53600 i ne vidim da posustaje za ono što meni treba...

EDIT: Mislim da ti je 5600X sweet spot u odnosu uloženo : dobijeno... Za 5900x ćeš dati duplo više para a ni on ti nije nešto mnogo više future proof...

Da da, na umu sam imao DDR4 RAM, s tim što - ako uzmem 2x16 3600 MHz, mogu da koristim uz postojeći RAM koji je na 3200 Mhz, ako smanjim klok na taj donji - osim ako ne bi drastično degradiralo performanse? Ali vremenom bih dokupio još 16 na istom kloku...

Dakle, skapirao sam da mi taj model procesora koji sam hteo nije kompatibilan te jurim onda Am4 procesor. U zavisnosti od novca i ostalih komponenti videću da li se odlučujem za 5700X ili 5900X.

Nego, meni je veći problem ustanoviti šta s monitorom, jer cene toliko drastično variraju, a na osnovu specifikacija ne mogu da ustanovim koji su ok, koji su samo overpriced, itd.
Ne nalazim neki hibridni model gde je ok za rad u Adobe programima s bojom, i da je podoban za gaming, i da ne košta preko 350-400e :D

Oke, što sam dublje kopao, manje znam šta bi mi odgovaralo što se tiče monitora 😊

Ovo su mi neki izbori:

LENOVO P27h-30 (400e) – mana je što nema G-sync i samo 60Hz, iako od ove trojice deluje najadekvatniji za kolor editing.

ASUS 27 VG27AQ WQHD (350e) – 165Hz i G-sync kao bonus, overal deluje ok.

AOC AGON AG275QX – (380e) – već imam 1080p AOC monitor i rekao bih da je ok. Ovaj ima HDR plus G-sync Freesync, i deluje kao dobar bang for buck, ali me brine to što je prevashodno orijentisan ka gejmingu, pa koliko ću i ovde dobiti dobre boje. Kao što rekoh, color grading ne radim često, ali kad se zadesi, voleo bih da budem adekvatno opremljen.

Posto zadrzavas plocu .. 5900x moze ali knap..VRM je ok bez overklokovanja. Naravno i svi ostali 5000x procesori posle update-a BIOS dolaze u obzir.
NE uzimati 50003DX procesore jer su samo za gaming.
Ako pokusavas da spojis gaming and productivity monitor a da bude 2K IPS .. bice jako tesko. ASUS ProArt PA278CV je odlican monitor za productivity .. ali za gaming ...
AOC i ASUS TUF VG su igracki monitori i nisu za iole ozbiljan posao, LENOVO .. losiji je od ProArt-a
Bice malo teze naci dobar kompromis za srednji budzet

Zar mi nije PA278QV bolja opcija od CV modela, koji je za 50e skuplji a suštinski ne nudi ništa značajno? I, zašto nije za gejming dobar? :D
Suštinski, ima VRR i G-sync, to mi je bitno. 75Hz je sasvim ok, ne igram kompetitivne igre.

Ako ti ne treba wide gamut za to što radiš, Asus Pro Art je dobar.

CV model ima malo slabiju svetlinu, 65W USB-C konektor, 1 extra USB-A i DP out, za nijansu bolji odziv i malo bolju pokrivenost sRGB spektra.
QV ima veći swivel ugao, DVI i mini-DP, svetliji je i jeftiniji. Mada, nisu tako daleko cenovno...

Dellovi iz U serije su dobri ali 60Hz, avaj...

I dalje nisam ništa pametniji, ali saveti su mi bili od pomoći svakako :D
Mislim, wide gamut nije neophodan, a pogotovo što sav sadržaj koji editujem jeste za digital, za brendove, i tu onda se više i ne pitam ja povodom kolora koliko klijenti tih velikih brendova koji pojma nemaju :)
Zbog toga, koliko god mi delovali primamljivo svi ti 100% coverage ekrani, ipak mi se čini da su precenjeni - makar za ovo što je meni potrebno.

S druge strane, gejming je hobi, a kao takav - želim veći užitak u njemu :D Možda bih se sad ipak oprobao sa nekim većim refresh rate-om pošto sam dosad bio limitiran na 75Hz.
Čitavo ovo sastavljanje konfiguracija mu nekako dođe kao tamni vilajet, štagod da odabereš, kajaćeš se.
Mada, kad se sve završi i kad bude sklopljeno ,onda je ok i ne razmišljaš o tome dok ne prođu dve-tri godine i ponovo te zasvrbi taj žulj.

Uh uh .. tezak kupac 😎, samo bez sekiracije , svako zeli najbolje i najpametnije za svoj ulozen novac.
Pomenuo sam ASUS ProArt PA278CV jer je naslednik QV .. i preporucujem ga za neki ne preterano zahtevan posao.
Nemam nista protiv stare varijante QV .. ako ga zaista ima na lageru , jer su jako slicni.
Uglavnom , posto ti je gaming ipak vazan, uzmi onda svoj prvi pik ASUS TUF VG27AQ on ti je i u budzetu.

Pa sad ..vrlo su slicni , stim sto ASUS ima bolju ergonomiju ( primetno ) i bolji je za gaming
GIGABYTE je svetliji, ima USB , bolji je za posao ... sta znam .. trenutno im je slicna cena .
Izabrati sta je primarnije

Naprotiv, zbog bezvezno odrađenog overdrajva nije bolji za gejming...no, kakva je kontrola kvaliteta danas, niko ne može da garantuje da neće biti zezancija ni sa drugim...

Oke, evo revitalizovao sam malo spisak, prešao budžet, ali tako to obično biva :D

CPU: 5800X3D - jeste skuplji, ali mi se čini da je za gejming definitivno bolji. Mogu ga naći za 270ak evra.
Dosad sam se oslanjao na stock kulere, i nisu mi pravili problem. Da li DEEPCOOL AK400 black rešava stvar za ovaj gornji CPU?

Monitor: dvoumim se između AOC AGON AG275QX i LG 27GP850P-B. Oba su slična skoro po svemu, koliko vidim, s tim što je AOC jeftiniji. Ima li neko iskustva s jednim od ovih monitora makar?
Actually sad vidim, razlika je u tome što LG ima Color gamut pokrivenost DCI-P3 98%, dok AOC ima 94%. Ima li tu zapravo drastične razlike?

Ukoliko imas nameru da se i dalje bavis poslom preporuka je Ryzen 5800x ili 5900x , za gaming je 58003Dx bolji.
Isto vazi i za monitor LG27GP850P-B fino skockan monitor za posao i odlican za igranje, AOC je za igranje....

Da li je moguće da NIJEDAN prodavac komponenti nema tačno postavljenu cenu na KP-u, prodavci su postali toliko bezobrazni.
Deset prodavaca nudi Zotac 4070ti po 805 evra, jedan se čak odvažio da stavi 804 eto čisto da bude bolji od konkurencije :D
Rezultat? Niko nema na stanju, svi nude veće cene, jedan čak reče "Nova cena 955e".
Pa sunce mu poljubim :rolleyes:

Ima nekih modela na popustu pa oni tada uzimaju. Međutim, dal uopšte prodaju neke modele po toj ceni ili samo par komada, a za ostalo dignu, ne znam.
4070 običan je ok varijanta ali sam hteo makar da produžim vek trajanja te konfiguracije, da ne uzimam na svake tri godine novo, makar još godinu-dve duže da koristim bez potrebe za apgrejdom. Ima sad nekih oglasa za 830-840, samo još da mi se jave da li su to te cene :D

edit: našao sam PNY 4070ti za 800e, neotpakovanu, ali bez garancije. Sad je samo pitanje, da li hoću da rizikujem i da se kockam, ili da doplatim 40-50e za garanciju :)

@Ainur Odes na https://iponcomp.com/shop i pogledas koliko kosta i da li ima na stanju, racunas 90% od navedene cene. Ovako samo tracis vreme pitajuci svakog ponaosob.

Nazad
Vrh Dno