Šta je novo?

Saveti u vezi gramofona

Milan124005

Zapažen
Učlanjen(a)
26.11.2023
Poena
15
Dobar dan, nadam se da sam sve dobro odradios to se tice tema i svega tog.
Blizu sma kuppvone gramofona iskraphon 2006 sa zvucnicima, mislim d aje covek rekao da je u odlicnom stanju mislim korektnom. Sta treba da proveravam kad kupujem gramofon. Covek ga ceni 100e, na prvu onako je rekao cenu. Ja svakkao planiram da kupim malo skuplji gramofon ali kad budme imao neke vece pare. Za sada sma prosecan student,sto se novca tice. Zanima me da li je iskraphon 2006 dobar odabir ne treba meni nosta sad wau da gruva ne znam ni ja sta(ne razumem se tolilo hteo bih d akrenem da malo razumem pojmove oko gramofona i sve), meni treba onako da ja pustim par ploca Riblje, Balaša, Gunsa(dobro za njih mi treba malo gruvanja),i jos par komada. Nadam se da cete me dobro posavetovati i da ce mi biti to od koristi.

Prilozi

• Screenshot_20240611_020237_edit_112868871105380.jpg
    Screenshot_20240611_020237_edit_112868871105380.jpg
    123.8 KB · Pregleda: 45
  • Screenshot_20240611_020239_edit_112860988975383.jpg
    Screenshot_20240611_020239_edit_112860988975383.jpg
    114.6 KB · Pregleda: 45
  • Screenshot_20240611_020241_edit_112852880175230.jpg
    Screenshot_20240611_020241_edit_112852880175230.jpg
    219.4 KB · Pregleda: 46
Taj sto ga ceni 100€ ponudi mu da on tebi plati da mu izneses taj gramofon iz kuce. Ako je u dobrom stanju mogao bi biti dobar muzejski primerak i nista vise od toga.

Tako je. Takvi gramofoni prodavani na KP po par iljadarki
Da ne ispadne da reklamiram, npr nov
naravno ima i dosta jeftinijih (takođe i skupljih). Ako tražiš da gruva, mora da se otvoriš za ozbiljne kutije

Taj sto ga ceni 100€ ponudi mu da on tebi plati da mu izneses taj gramofon iz kuce. Ako je u dobrom stanju mogao bi biti dobar muzejski primerak i nista vise od toga.
Bukvalno tako. :D

Nadam se da cete me dobro posavetovati i da ce mi biti to od koristi.

Dobar savet je da ne kupujuš gramon na KP, već na specijalizovanim muzičkim forumima kao što je na primer Hi Files. Tamo kupuješ od ljudi koji su prošli sito i rešeto što se uređaja tiče, i vole da menjaju. Kao i mi hardver na forumu. Drugo, to je solidno skup hobi. Dobar, sređen gramofon za početak košta oko 300€ + odgovarajući zvučnici i pojačalo. Da ne ulazim detaljno u priču da jedna ploča košta 20 + evra.
Možda je trenutno najbolje za tebe da nabaviš neko skrominije pojačalo i zvučnike, povežeš to na Spotify ili Tidal, i sit se naslušaš muzike.

Moze li mi neko objasniti sta je sa gramofonom mislim ovaj kaze covek nije 20 godina kroisten kaze da je odlican, spustio mi je na 8000. Evo pustam video ako bude moglo da se cuje ploca i gramofon. Gde bih mogao da procitam ili poslusam vise o gramofonima da ne trazim da mi ljudi pisu ovde po forumima.

Prilozi

• VID_33420614_202054_258.mp4
    2 MB
Ako misliš da su elektronske komponente uređaja koji stoji xx godina očuvanije od onog koji je radio, grdno se varaš
Elektrolitski kondenzatori se rasuše, lemovi isposte ... itd

Vidim da si pomno pratio savete ostavljene ovde u temi, naročito ovaj pre tvog poslednjeg posta.

Google je čudo...

Moze li mi neko objasniti sta je sa gramofonom mislim ovaj kaze covek nije 20 godina kroisten kaze da je odlican, spustio mi je na 8000. Evo pustam video ako bude moglo da se cuje ploca i gramofon. Gde bih mogao da procitam ili poslusam vise o gramofonima da ne trazim da mi ljudi pisu ovde po forumima.
Dobiješ info da je taj gramofon običan otpad i da je nov i ti ga kupiš, i onda pitaš šta nije u redu. Žao mi je, ali bacio si novac, ako možeš vrati ga.

Danas su ploče skupe, što nove, što stare koje su dobre, zato ih treba čuvati i koristiti na ispravnom gramofonu sa ispravnom glavom kojoj igla nije kao bandera.
Prouči linkove koje ti je postavio Boki.

Nisam kupio nego mi covek samo poslao snimak.
Razumem, hvala Vam na sacuvanosti ploca statih 40 godina. Znaci samo novo ili preko foruma Hi Files.
Hvala valjda ce se naci nešto. Pozdrav

Imam pitanje da li u kvalitetu zvuka utice ceo gramofon ili samo igla. Nalrimer moguli da uzmem neki los gramofon, i da na to stavim novu kvalitetnu iglu i da zvuk bude kvalitetan(naravno uz kvalitetne zvucnike)
Dobiješ info da je taj gramofon običan otpad i da je nov i ti ga kupiš, i onda pitaš šta nije u redu. Žao mi je, ali bacio si novac, ako možeš vrati ga.

Danas su ploče skupe, što nove, što stare koje su dobre, zato ih treba čuvati i koristiti na ispravnom gramofonu sa ispravnom glavom kojoj igla nije kao bandera.
Prouči linkove koje

Milane, nemoj da se ljutiš, zaista nemam nikakvu lošu nameru, ali nije gramofon za tebe...
Nemoj džaba da trošiš pare na takve stvari, radije počasti devojku/drugare/štagod...
Naravno da na "kvalitet" zvuka utiče ceo gramofon, a ne samo igla.
Ako ti to, zaista, nije jasno, razmisli ovako: kad bi turio mercedesove točkove na juga, za koliko bi jugo bio bolji auto?

Milane, nemoj da se ljutiš, zaista nemam nikakvu lošu nameru, ali nije gramofon za tebe...
Nemoj džaba da trošiš pare na takve stvari, radije počasti devojku/drugare/štagod...
Naravno da na "kvalitet" zvuka utiče ceo gramofon, a ne samo igla.
Ako ti to, zaista, nije jasno, razmisli ovako: kad bi turio mercedesove točkove na juga, za koliko bi jugo bio bolji auto?
Nije da gramofon nije za njega, već je ozbiljna tematika i skup hobiu koji se ne ulazi s neba, pa u rebra.

Za solidan entry TT je dovoljno i 100e, pa čak i sa solidnom iglom/glavom, pa čak i na tom zloglasnom kp-u, da se ne ložimo previše.

Ako se priča proširuje i na pojačalo/risiver i zvučnike, i taj kombo vrlo lako može da se nađe i upari sa izabranim gramofonom za pristojnu lovu.

Nove ploče su skupe, ali starijih i ne tako shity izdanja imama itekako; ne bih zadirao u muzičke ukuse.

Za svaki budžet, give or take, može da se kupi nešto i da to nešto svirucka shodno uloženom novcu, često i preko očekivanja - baš kao i kod računara.

Uvek je dobro da se ode do nekog realnijeg hifiste i posluša sistem i uzme par saveta. Srećno!

Zar nije bolje naći neki stariji profesionalni Lenco ili Dual direct drive gramofone ? Sve diskoteke su ih imale '70ih i '80ih godina. neverovatno precizno napravljeni u podesivi, veliki izbor glava i igli za sve vrste ploča. Sa magnetnim glavama išli sa predpojačalom a sa kristalnim bez. Tako mogu da se priključe na sve sisteme direktno na AUX ili Mic (bez predpojačala) pa čak i na PC.

Vrh Dno