Šta je novo?

Hardver savet za upgrade?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

pmb

Poštovan
Učlanjen(a)
03.06.2016
Poena
95
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7950x + Arctic III 360
Matična ploča
MSI B650 MAG Tomahawk Wifi
RAM
2x32GB Kingston DDR5 6000MHz
GPU
MSI RTX 3090
Storage
1TB KC3000 + Crucial m.2 500 2HDD od po 4TB (WD RED i Blue)
Zvuk
Microlab Solo 6c+S.M.S.L SU-1 DAC
PSU
FSP Hydro PTM PRO 1350W
Kućište
Lian Li Lancool 216 argb
Monitor
AOC 31.5" Q3279vwf
Miš & tastatura
najobičnija Logitech+ Redragon miš
Ostale periferije
LogiC270 Epson L386
Laptop
Lenovo
Mobilni telefon
Google Pixel 7a
Pristup internetu
  1. Optički internet
Cenjeni forumaši.
Značila bi mi vaša pomoć oko upgrade-a trenutne konfiguracije.
Hteo bih da osvežim i ubrzam trenutni build, da procesor više ne bude bottleneck grafičkoj kao ni sledećoj seriji RTX seriji kada izađe(koliko je to moguće).

Trenutna konfiguracija je iz potpisa.
U celoj ovoj priči, ja želim da zamenim za :
1.Procesor+kuler do 550e
99.9% da ću uzeti i9 13900k sa kulerom Arctic III 360
2.Ploču oko 250e
3.RAM od 96-128GB
4.Kućište (oklop) oko 15000 RSD - nebitan izgled već airflow i robustnost. imam već 5 case fana od Arctica PWM 14

Napajanje sam na vašu preporuku nedavno uzeo, kad i RTX 3090. Znam da 13900k puno vuče, ali menjao bih ga samo baš ako moram.
GPU isto ne bih dok ne izađe blackwell serija.
Storage i m.2 mi za sada ne trebaju bolji, koristiću trenutne.
13900k u Srbiji može da se nađe za 51k RSD što me je privuklo u odnosu na cenu kad je izašao.

Najviše radim sa AI, modelima mašinskog učenja, open source developer scenu pratim aktivno zadnjih 6-7 godina, i koristim računar između ostalog i za beta testiranje softvera takođe pokrenut uz AI kao i dosta video obrade i grafičkih programa.
Igre ne igram uopšte.
Bitni su mi threadovi, ne treba mi gamerski procesor x3d i sl. znači sirove performanse renderovanja i brzine u deep learningu.

ja sam ovako nešto gledao:
i9-13900K 24-cores 32threads 50889 PCPRACTIC
MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI 28320 ATOM
CPU cooler ARCTIC III 360 10500 KP
G.SKILL 96GB Ripjaws S5 DDR5 6800MHz CL34 KIT F5-6800J3446F4 32800 KP
kućište cca 15000

ukupno 137500

Da li je OK izbor matične, kulera i RAM-a? da li ovaj budget cooler može pristojno da ohladi 13900K?
da li mogu bolje/povoljnije da prodjem?
Preporuka za kućište?
Hvala puno.

Braćo.
Mađar za procesor me "zavrno, trebala je primopredaja da bude u Bgu lično, dogovor je bio da nazovu kada krenu iz NS. nisu nazvali nisu pustili poruku. U prepisci na kpu sa prodavcem kod kog sam poručio a sa čijim kolegama sam trebao da se sretnem i preuzmem, dobijem njihov br. pozovem oni već odlaze, kažu slali su poruke i na viber i sms. Ja izneverovao sms i viber istorija prazna! Ma jel me zah...vate?? Molio sam ih da se nadjem sa njim na lokaciji koja im odgovara u toku njihovog povratka za NS, oni se prave "pametni" ne može matori dođi za vikend.
Ma terajte se vi poštenjačine. Odustao od tog ryzena, ako prodavac zapreti negativnom dobiće istu zauzvrat.
Ništa, kuler stigao, ploča kućište i ram sutra stižu.
Ja ću sačekati novu generaciju ryzena (9000 seriju). samo da mogu dase bocnu ovi jači modeli na b650 tomahawk ? :)

ploča kućište ram stigli, kao i kuler prethodno.
SAČEKAĆU 9950x. Samo da mu ne nasviraju preko 650e cenu. U tom slučaju ću uzeti 7950x jer bi mu trebala cena pasti.
trebalo bi da radi lepo sa b650 tomahawk pločom. napredne funkcije narednog čipseta wifi 7, usb 4... mislim da mi ne trebaju.
Možda mi je ovako lakše u dve rate da odu pare.
Ko zna zašto je to dobro...

misliš uz pomoć bios flashback?
ploča ga podržava.

Samo da javim da sam uzeo 7950x ipak. Nisam izdržo.
Rekoh, ko zna kad izađe 9000 serija kakva će mu biti cena (a verujem da će 9950x biti oko 600e što je ipak mnogo u odnosu na 15-30% max performanse (ako i toliko).
komp zvoni, radi ko blesav. u maltene svim benchmarkovima koje sam odradio prelazim očekivane rezultate. i geekbench, cpu-gpu, cinebench, cpuz itd. Ja prezadovoljan.
Temperatura ide do 93stepena ali to je izgleda očekivano.
Hvala vam drugari. Umalo da se zaletim mi uzmem 13900k. Ovo je bolja investicija. :)

Jel može pomoć oko PBO? ako može neki link gde da pogledam to da je objasnjeno kako treba.
imao sam problem da se windows bootuje 5+ minuta, čak i bios se nije podizao nekoliko minuta. I sve to po uključivanju xmp profila.
Memory context restore opcija je to expressno rešila :)

startuje za 20-25sekundi sada. laptop iz 2015 mi se brže bootuje ali nije strašno.
kako da podesim PBO? da li ćui izgubiti na performansama?

drugari. kao prvo srećna vam NG. Da ste živi i zdravi još godina sto. :)

imam problem sa konfiguracijom iz profila/teme.
Naime, otprilike svaki treći put kada gasim računar na shutdown opciju, umesto da se ugasi on se restartuje. I ovo se dešava maltene od kako sam uzeo komp. Ali nije mi mnogo smetalo budući da je skoro nonstop upaljen. Mislio sam prvo da je do slimovanih verzija wina i ltsc, međutim i na dev i canary buildy isto se dešava.

Jedino što sam čačkao u biosu je memory context restore opcija za RAM, jer bez te opcije sistem se diže za 3-5 minuta što je apsurd.

Šta najpre da proverim? hvala :)

Nazad
Vrh Dno