Šta je novo?

Savet za upgrade...

• Začetnik teme Začetnik teme ASP
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A

ASP

Guest
Pozdrav ljudi...treba mi mala pomoć..

Konfa iz profila, hteo bih da je nadogradim da bi "potrajala" još neko vreme. Procesor je tu naravno glavni problem, a cene polovnih su i dalje previsoke za Haswell generaciju...preko 2x veće cene od Sandy/Ivy Bridge generacije.

Okrenuo bih par novijih igara: Far cry 5, A.C.Origins, Project cars, Wolfenstein 2, novi C.O.D...itd...(sve su CPU intensive), a od "jačih" programčića koristio bih one za virtualizaciju (Virtual Box/VMware za Linux- za web.dev, Nox- za Android)..

Maks budžet 160-170e, poželjno što manje. 🙂

Razmišljam šta da kupim :

1) ipak neki Haswell i5 sa oglasa za oko 90e (nikako ne bih dao za i3 50-60€, dok je i7 je preko 170€), videh čak ovde na forumu i za 9000din;
2) brend mašinu sa Haswell i3 (95€) i "razmenim" procesore sa mojom konfom;
3) polovni kombo sa g4560 i matičnom (70€) i isto toliko vrv moram za memoriju 😀 , ali imam ddr4 za kasnije kada bih uzimao nešto novije..
4) polukonfu sa i7 2600 / i5 3470 (150€ / 110€),...ovo je možda i najbolje, ali je najstarije.
5) kombo i3 8100 i h310/b360 matična i 4gb ddr4 memorije, pa kasnije još 4.
Višak od nagodradnje bih verovatno prodao..

Svaki predlog je dobrodošao, lupam glavu već danima, a jedva nekako sastavih i svoj prvi post na forumu.. 🙂

i3 Haswell ti i nije neki upgrade, iskren da budem. Sad ta kombinacija sa brend mašinom, ako bi posle mogao da je prodaš za iste pare sa slabijim procesorom onda ti se isplati, samo mislim da je prilično cimanje.

i5 bi već bio ok, al sve zavisi od cifre. Taj 4590 (čini mi se) za 9000din je bio odlična ponuda, nažalost nema toga svaki čas.

Ti za 155-160e možeš da uzmeš i3 8100 kod mađara (ako nisu skočile cene kao za i5) i h310 ploču i za 50e 8gb polovnog ddr4 rama ako se potrudiš da nađeš. 2x4gb DDR3 je manje više standardnih 40e, a još izračunaj koliko bi dobio za to tvoju ploču i proc.
Ako je budžet 160-170e + ono što dobiješ od prodaje tog tvog, a ne gadiš se mađara i polovnog rama, u tu cifru bi se verovatno mogao uklopiti i i5 8400. Bio je 150e do pre par dana, sad je cena nešto kao skočila, al cenim da će se ubrzo opet vratiti.

A možeš da pucaš i na Ryzen 1200, on je 65e, naravno opet u kombinaciji sa polovnim ddr4. Nov se stvarno ne isplati kupovati po ovim cenama.

Poslednja izmena:
Polovan Haswell i5.

Ne kupovati procesore sa S i T na kraju, samo normalne ili sa K na kraju.

Poslednja izmena:
Da, znam za oznake t i s da su štedljivi procesori sa manjom frekvencijom, a sa k oznakom mi ne znači puno jer imam b85 ploču.
Znači Haswell i5 za oko 9000rsd je dobra kupovina ?

Ivane, a šta misliš o kombinaciji i5 2300 + Intel DH67BL za 60e? Jeftinije od samog Haswell i5 procesora, a moglo bi da posluži do kupovine novog kompa...taman da štekam za nov i5...

Poslednja izmena od urednika:
Imao bi pristojan upgrade u odnosu na dual core, mada mislim da je pametnije ici na Haswell i5 i ustedeti vreme zamene platforme i reinstalacije sistema, imao bi bolji procesor od Sandy i5 i zadrzao bi svoju plocu.

Haswell i5 je dovoljan za GTX 1060, a kod tebe je 1050, tako da mislim da nema potrebe uzimati jace od njega dok se ne ubaci GPU barem u rangu 1070.

4460 je Devils Canyon(refresh originalnog Haswella, dosao godinu dana kasnije), za svaki slucaj uradi bios update pre menjanja procesora 🙂

Hvala na savetima. Urađen je taj update biosa odmah po izlasku 😀 (F15 čini mi se, rev1.0 mi je ploča).

Imao sam problema sa temperaturama juče, jer mi nije stigla pasta, a ja probao sa onim što je ostalo od nje 🙂 , u idle je bilo oko 45c (u biosu 50c), ali nakon stress testa (aida) je posle nepunog minuta išla na 74c.
Danas mi je stigla pasta, neka Cooler Master Master Gel MGX-ZOSW-N15M-R1 - tačan naziv 🙂 .
Sada temp. idu od ~38-44c (za jezgra) - samo browsing YT, a nakon 5min stress test-a je išla oko 65c (peak 68c). Temp u sobi je vrv. blizu 30, nadam se da je to oko normale za stock kuler.. jedino što se vrti na 1600-1800rpm.

Nazad
Vrh Dno