Šta je novo?

Savet za umrezavanje u kuci

pijanista

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2003
Poena
604
Pozdrav svima,

moje pitanje je verovatno početničko, možda pomalo i "off topic" - Planiram umrežavanje 5

računara (+laptop povezan bežičnim putem) u kući koja još nije završena. Svrha umrežavanja:

deljenje internet veze (u kraju je u ponudi Telekomov ADSL i možda SBB kablovski internet),

deljenje i prenos podataka, igranje u mreži. Prilažem raspored prostorija i kompjutera u njima.

Simplified.gif

Pitanja:

1. Mogu li se svi kompjuteri u kući umrežiti sa jednim switch-em koji ce biti na tavanu, dužina kabla do najudaljenije radne sobe je možda 15-20m? Do koje dužine kabla je veza pouzdana? Da li je na ovaj način moguć pristup internetu svih umreženih kompjutera? Kako u ovaj sistem uklopiti bežičnu vezu laptopa (provera pošte i čitanje novina u baštici i sl. ;)

2. Koje još opcije povezivanja savetujete i predlažete? Ako bi moglo da se bira, ja bih uvek bio za kabel, nekako mi deloje pouzdanije, mada dosada nemam nikakvog iskustva sa mrežama.

Unapred hvala na vremenu, informacijama i savetima.

Možeš sve da umrežiš jednim switchem. 15-20m nije ništa za kabl ;) Uzmeš neki wireless router i rešiš problem sa bašticom :)

Poslednja izmena:
Još jedno pitanje za upućene: da li se signali kompjuterske mreže i antenskog signala ili kablovske televizije mogu međusobno ometati ako kablovi instalacije prolaze kroz isto instalaciono-rebrasto crevo?

Hvala.

Teorijski da mada ces pre ometanje osetiti na kablovskoj mrezi (TV) nego na Lan mrezi. U praksi lan bi trebalo odvojiti od zvora elektromagnetnog zracenja (klima, zvucnici, UPS...) u prinipu za HOME mrezu to je jako zanemarljivo ako zelis da se zastitis uzmi oklopljene kablove (jako skupi) .
Kao sto sam rekao cesce se osecaju smetnje u kablovskom signalu. Tu los koaksialni moze da bude uzrok parazitskog signala (duple slike..snega i kojecega jer se ponasa kao antena :)) naravno mozes da nabavis oklopljeni koaksialni kabl cena je oko 1€ po metru, mada svaki bolji kabl kad kazem bolji mislim na sertifikovane moze da ti odradi posao za TV.
Nakraju smetaju jedni drugom ali ne tako da ces primetiti...najvece probleme ce ti uglavnom praviti provajder, kablovski operater i naravno plozaj tvoje kuce. Moj kum ima jednu od onih mobilnih antena preko puta kuce a neki veliko "majstori" su postavili kablovski kabl na njen stub pa mu je mecava na svim kanalima (SBB kablovska) evo vec 2 godine se ganja snjima. kad oluja skine kabl s stuba slika fantasticna kad ga ovi vrate katastrofa ne moze da im dokaze da ga premeste...

Poslednja izmena:
Možeš sve da umrežiš jednim switchem. 15-20m nije ništa za kabl ;) Uzmeš neki wireless router i rešiš problem sa bašticom :)

Nisam siguran da ce preko switcha moci dva racunara iz ove mreze da ostvaruju konekciju istovremeno ili mozda gresim.

ne znam koji je broj kompova koji ce biti umrezeni kablom, ali vecina entry wifi rutera ima 4,5 portova na sebi, tako da ti switch mozda i nece biti potreban (isto vazi i adsl/cable rutere).

tako da treba ti jedan wifi uredjaj, ruter ili ap (za taj lap u dvoristu :) ), na koji kacis adsl ili cable ruter. (koliko znam kod telekoma sad po defaultu se dobija adsl/wifi ruter, u tom slucaju ti ne treba nista dodatno)

Poslednja izmena:
S obzirom da imas 5 racunara trebace ti switch definitvno. LM da predjem na stvar. moj predlog bi bio sledeci.

1. Jedan kvalitetniji ruter tipa (linksis, allied telesin) ali definitivno kvalitetniji kako bi kad ga montirash mogao da zaboravish na njega.

2. Mrezni kablovi su relativno jeftini. Tako da lepo razvuces kablove do svih soba u kuci jer danas sutra napravices neki razmestaj ili ces dodati racunar pa da imash konfor. Podrazumeva se da stavish nazidnu uticnicu na zid. *izgleda kao telefonska samo je veca zabica* I minimum dve uticnice u svakoj sobi. I naravno na dva razlicita zida. Prvo zbog sigurnosti ako jedan zakaze tu je drugi a drugo zbog eventualnog razmestaja stvari po sobi. Da nebi iz coska moram da vuces kabl. Naravno to sve zavrsava na krovu tako kod switcha. Izvuci jedan kabl i na terasu tj spoljnu stranu koja gleda na basticu koju zelis da pokrijesh WiFi Signalom.

2. Elem sad ti je potreban internet. Naravno od provajdera dobijash ADSL modem sa ruterom u sebi obavezno. Jer taj ruter obezbedjuje raspodelu interneta po racunarima. ADSL uredjaj takodje na krov tamo pored switcha i jedan kabl spaja ta dva uredjaja.

3. E sad telekom deli Hauwei ADSL modeme-rutere sa WiFi jem na sebi ali koliko vidim kuca je na sprat i nisam bash siguran da ce sa krova da pokrije prizemlje. Postavish pa ako radi dole radi ako ne kupish josh jedan WiFi ap. I postavish tako da pokrije bashtu i prizemlje.

4. Po meni odesh i kupish jedan najeftiniji UPS i switch i ADSL povezes na taj UPS kako bi bili zasticeni.

Neki ce mozda reci da sam preterao ali po meni gradish kucu koja treba da ti sluzi narednih 30-50 god minimum. Dolazi era tehnologije, figurativno receno i ja kada budem radio svoju kucu jednog dana planiram da razvucem sve moguce i ne moguce kablove. Kolege benchmarkovci vec uveliko ugradjuju Televizore i racunare u kupatila, ubzo ce pasti cene i "besnih" (da se tako izrazim) frizidera i sporeta koji mogu da se vezu na mrezu itd itd.... Daces mozda sad 100-150e vishe nego da odradish samo osnovno ali u nekoj buducnosti sluzice ti itekako.

Toliko od mene. Ovo je samo idejno resenje mada ni za praksu ne treba mngo vishe. Samo malo vremena da se lepo isplanira kuda kablovi prolaze .... Sve u svemu srecno.

s' postovanjem JA:smoke:

Nazad
Vrh Dno