Šta je novo?

Hardver Savet za SFFPC

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Difermo

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2014
Poena
255
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Postovani,
doslo vreme za zamenu racunara. a zelja mi je da predjem na sff pa bi mi znacio savet oko izbora komponenti.
Pre svega oko izbora pravog procesora+ploce+memorije jer bi se PC koristio za autocad i revit najvise, pa mi je jedina brige temperatura.
Ono sto je pod obavezno jeste VAZDUSNO HLADJENJE!! Ne zelim da uzimam AIO i da strepim da ce da procuri..
Planiram sledece:
1) mob: ASUS ROG STRIX B850-I gaming wifi
2) cpu: Ryzen 7 9700x (razmisljam i mozda 7700x)
3) ram: 2x32GB memorije koja nije vislja od 33mm.. NE ZNAM KOJU ODABRATI. mozda gskill Ripjaws ?
4) cooler: ID-Cooling IS-55 Black
5) psu: Corsair SF750
6) gpu: MSI RTX 5070 12G Ventus 3x OC (ili 5070ti verzija od 16g)
7) ssd: Samsung 990 Pro 1TB heatsink + 2.5" samsung 870 evo 1TB
8) case: Lian LI A4 H20

Ono sto sam razmisljao jeste naci polovnu rog strix b650e-i i ryzen 7 7700x. Ako je cena manja a razlika mizerna u odnosu na gore navedeno onda bih mozda jurio 7700x
Zbog revita bitan mi je single core, a tek onda zbog rendera u revitu multicore.. Vidim na benchmarku da 9600x ima dosta veci single core od 7700x pa mozda je bolje uzeti 9600x ako ce temperatura biti znacajno niza od 9700x (iako bi dodatno jezgro znacilo zbog multitaskinga i renderovanja)..?
Bilo koji saveti su dobrodosli :) . Hvala

Poslednja izmena:
4) cooler: ID-Cooling IS-55 Black
8) case: Lian LI A4 H20
IS-55 ti nece raditi u tom kucistu, previse je knap bice nesnosna buka zbog turbulencije,

bolje 47mm cooler, odnosno za 7700x/9700x najbolje Thermalright AXP90-X47 Full Copper, a mozda i kacenje za offset za njega

3) ram: 2x32GB memorije koja nije vislja od 33mm.. NE ZNAM KOJU ODABRATI. mozda gskill Ripjaws ?

G.Skill FlareX, T-Create Expert, Silicon Power Xpower Pulse su dobre opcije, samo da je velika razlika izmedju prvog i ostalih brojeva tipa 6000MHz modeli 30-36-36-36, 30-38-38-38, 30-39-39-39, 32-38-38-38, 32-39-39-39

Poslednja izmena:
Nećeš se usrećiti sa vazdušnim hlađenjem u tom kućištu a hoćeš da koristiš procesorski intenzivne programe i što nižu temperaturu...Ryzeni umeju dobro da se ugreju kad se napnu, čak i slabiji modeli.
Raumisli o drugom, malo većem kućištu gde ćeš moći da staviš neki tower kuler, ima jako dobrih 155mm kulera, pa i oni od 135mm su prilično solidni.

Nećeš se usrećiti sa vazdušnim hlađenjem u tom kućištu a hoćeš da koristiš procesorski intenzivne programe i što nižu temperaturu...Ryzeni umeju dobro da se ugreju kad se napnu, čak i slabiji modeli.
Raumisli o drugom, malo većem kućištu gde ćeš moći da staviš neki tower kuler, ima jako dobrih 155mm kulera, pa i oni od 135mm su prilično solidni.
Hoce se usreciti, ima na hiljade srecnih ljudi da su podarili svoja iskustva na SFF discord-ima xD

Mozda u najgorem slucaju treba malo ograniciti procesor, al najverovatnije ne, osim ako ne bude u prostorijama gde je visoka sobna temperatura

@Difermo temp ce def biti visoka, ali to ne smeta procesorima

Ako svejedno hoces da ne budu throttle temperature, dovoljno je da predjes na neko ~13-15L kuciste i stavis 135mm kuler kao sto je jurodivi preporucio iznad, tipa Meshroom D, novi DanCase C4-SFX V3, ili Ncase M2

Poslednja izmena:
IS-55 ti nece raditi u tom kucistu, previse je knap bice nesnosna buka zbog turbulencije,
Mislio sam da mora biti knap da bi uvlacio vazduh spolja, a ne uzimao vazduh iz kucista u kome ce biti sigurno toplije zbog malog prostora i slabe cirkulacije vazduha
bolje 47mm cooler, odnosno za 7700x/9700x najbolje Thermalright AXP90-X47 Full Copper, a mozda i kacenje za offset za njega
taj AXP90-X47 full black (tj full copper) je bio prvi izbor ali nema nigde da se nadje.
C4-SFX sa Noctua D12L mi je bio cilj, ali nema ga vise pa izbor spao na A4H20
Cekam vec dosta dugo DAN Case C4-SFX v2, ali ko zna kad ce to stici. To mi je mozda maksimalna dimenzija kucista koju bih uzeo.. Iako mi je A4H20 i elegantno i kompaktno kuciste. Ne znam ni sta bih uzeo umesto C4-SFX.. U tom slucaju bih samo ubacio Noctua D12L.. Kolika bi razlika bila u odnosu na IS55 ?

Mislio sam da mora biti knap da bi uvlacio vazduh spolja, a ne uzimao vazduh iz kucista u kome ce biti sigurno toplije zbog malog prostora i slabe cirkulacije vazduha
da, ako je velika razlika, ali kad je previse blizu, buka je nesnosna, a, uvek mozes da uzmes Noctua NA-FD1* fan duct, ako se desi da imas veliku razliku
taj AXP90-X47 full black (tj full copper) je bio prvi izbor ali nema nigde da se nadje.
ja ga uzoh sad pre nove bas nedavno, preko aliexpress-a, za black friday popuste, ne crni, nego bakarni doduse*
DAN Case C4-SFX
dolazi uskoro, Dan se vratio, posle Nvidia najave karata, izjavio da ga je smanjio na 13.37L, i radi ubrzano da ga izbaci

Poslednja izmena:
da, ako je velika razlika, ali kad je previse blizu, buka je nesnosna, a, uvek mozes da uzmes Noctua fan duct, ako se desi da imas veliku razliku

ja ga uzoh sad pre nove bas nedavno, preko aliexpress-a, za black friday popuste

dolazi uskoro, Dan se vratio, posle Nvidia najave karata, izjavio da ga je smanjio na 13.37L, i radi ubrzano da ga izbaci
ja sam razmisljao da uzmem x47 i umesto 15mm stavim 25mm noctua fan ali to bi onda izaslo na 57mm. imam utisak da bi tih 2mm smetalo za zatvaranje :D

ja sam razmisljao da uzmem x47 i umesto 15mm stavim 25mm noctua fan ali to bi onda izaslo na 57mm. imam utisak da bi tih 2mm smetalo za zatvaranje :D
samo sa Nvidia FE ventilatorima mozes da stavljas knap u <3mm, svi ostali ventilatori traze 5-8mm lufta

a to 25mm na x47 se ne isplati, ljudi dobijaju smanjene performanse xD

U tom slucaju bih samo ubacio Noctua D12L.. Kolika bi razlika bila u odnosu na IS55 ?
nisam 100% siguran, ali 9700x recimo, kad bi presao ~100-120W, AXP90-X47 Copper bi imao problema da se izbori sa njim, tad bi ti vec trebala Noctua NH-L12S, ili AXP120-X67 ili ID-Cooling IS-67-XT

tacno koliko watt-i zavisi da li bi uzeo AXP offset kit, da li su uzeo najbolju pastu, da li je u prostoriji <25 stepeni xD i koliko si otporan na velike brzine ventilatora xD

Poslednja izmena:
znaci a4h20 bi pre islo sa procesorom tipa 9600x . i problem sa temperaturom ne bi postojao?

9700x uz Noctua D12L i kuciste ncase T1 ne bi imalo problema sa temperaturom pri intenzivnijem radu ?

Ne bi, bilo bi knap.
Ja sam imao Prolimatech Samuel 17 (H45mm) + Raijintek Aeolus 13mm. Mogao sam zatvoriti stranicu uz baži pritisak ali su šrafovi od ventilatora dodirivali stranicu.
Takodje ni buka nije bila nista drasticno jača, mozda kod nekih "high performance" ventlatora bi bila izrazenija ali ne verujem ni tad da bi "nepodnošljiva".
Takodje imaš kombinaciju ako već hoćeš x47 da ga upariš sa Silverstone Air Slimer ventilatorom, 15,6 mm visine u rangu je ili bolji od vecine standardnih 25mm ventilatora.
Imam trenutno 2 komada na radijatoru, odlicni su.

20230210_141922.jpg20230210_142156.jpg

znaci a4h20 bi pre islo sa procesorom tipa 9600x . i problem sa temperaturom ne bi postojao?
Ja bih licno ogranicio 9700x na ~110W i terao tako,

Ali opet sa druge strane DanCase dolazi, tako da imas i tu opciju
Takodje ni buka nije bila nista drasticno jača, mozda kod nekih "high performance" ventlatora bi bila izrazenija ali ne verujem ni tad da bi "nepodnošljiva".
Cudno, mozda je Aeolus bolji po tom pitanju, jedino sto je slabasan generalno taj ventilator,

mada mozda ti i ne smeta

+1 za air slimmer, dok ne stignu novi Cooler Master i Thermalright TL-H12015, Air Slimmer 120 je najbolja opcija

Ima na stotine ljudi na Discord kanalima, da im smeta buka, doduse to je za sva kucista, ne za A4-H20 specificno

A4 H2O je konstruisan primarno za 240 aio i tako ima najbolje termalne karakteristike. moze i sa vazdusnim samo stavi dobre ventilatore gore za exhaust (noctua ili t30)

hmm sad sam u vecoj nedoumici sta raditi. Primarno bi mi bilo da nema nesnosne buke i velike temperature, ali da se zadrzi kompaktna dimenzija kucista. Zbog toga sam pitao za navedene procesore i savet sta ukombinovati. Ako treba spustio bih i na 9600x samo da nema buke i visokih temperatura.
A4H20 mi je prelepo kuciste, ali spreman sam napraviti kompromis i uzeti malo vece kuciste ukoliko ce to resiti problem temperature za 9700x (ukoliko postoji taj problem). Ne mora ni amd, moze i intel. Ukoliko nemaju problema sa grejanjem i dobri su onda moze i intel. Ionako su Autodesk proizvodi vise optimizovani za intelove single core procesore. Citajuci forum stekao sam utisak da su novi ryzen procesori daleko bolji od intelovih i da trenutno ima hajp na ryzen procesore, pa zato i uzeh 9700x :)

AIO bih zaobisao jer iskreno niti sam koristio niti imam poverenje. Voda i struja ne idu bas, i imam utisak da ce to sve prsnuti i ******* sve.

@Dogzilla pratim dosta sff forume i ni glasa ni traga o Dan-u i najavi kada ce C4-SFX V.2. Istina je dolazi, ali dolazi vec 2-3 godine i ko zna kad ce. Niti ima neki info.
Jedino da istrazim sva sff kucista i nadjem alternativu. Vidim da je ncase M2 slicno. Svakako mi je plan da u naredna 2-3 meseca sklopim SFF konfiguraciju koju bih zadrzao sigurno 5-6 godina.

@Dogzilla pratim dosta sff forume i ni glasa ni traga o Dan-u i najavi kada ce C4-SFX V.2. Istina je dolazi, ali dolazi vec 2-3 godine i ko zna kad ce. Niti ima neki info.
Covek pise svaki dan na SFF Hub discord-u od kad su najavljene 5090 karte

Tu se prati, ne na forumima xD

evo postavio je i slike rendera, smanjenog C4-SFX, u 13.37L verziji:

c4_1337.png

lol svi predjose na taj discord. hvala za info sad cu jurim tamo :)
Dan definitivno prefirira svoj discord kanal na ovom serveru, neki drugi pisu paralelno, ili cak i pre na instagram-u, redditu, itd,

Jedino sto je sigurno je da SFF network forum zapostavljaju xD

zadje sto je rekao:

Maybe i found a solution to fit these "close" cards while beeing 13,37L only the PNY cards will maybe not fit:

Step1: dropping SFF rdy. (it will still fit all sff rdy cards because you just lose 1.5mm for cable bend)
Step2: move down the motherboard 2mm (this would require a sheet metal trick for LianLi clips but it will work)
Step3: reducing the side and front panel overlap to the top panel (nearly not noticeable)

With the new leftover volume gpu max height will be increased

This would change dimension to: 239,8 x 166 x 336 = 13.375L

Notice: A 3.5Slot GPU with 70mm does only count with 67-66mm in classic layout because you do not count the backplate.

New GPU compatibility: 332 length x 3.5 Slot

Takodje moguce da nece bas za par nedelja, par meseci, zaboravio sam da je rekao da hoce prvo duct za 5090 FE da iz-dizajnira, nadamo se da nece potrajati to, 😂

hmm sad sam u vecoj nedoumici sta raditi. Primarno bi mi bilo da nema nesnosne buke i velike temperature, ali da se zadrzi kompaktna dimenzija kucista. Zbog toga sam pitao za navedene procesore i savet sta ukombinovati. Ako treba spustio bih i na 9600x samo da nema buke i visokih temperatura.
A4H20 mi je prelepo kuciste, ali spreman sam napraviti kompromis i uzeti malo vece kuciste ukoliko ce to resiti problem temperature za 9700x (ukoliko postoji taj problem). Ne mora ni amd, moze i intel. Ukoliko nemaju problema sa grejanjem i dobri su onda moze i intel. Ionako su Autodesk proizvodi vise optimizovani za intelove single core procesore. Citajuci forum stekao sam utisak da su novi ryzen procesori daleko bolji od intelovih i da trenutno ima hajp na ryzen procesore, pa zato i uzeh 9700x :)

AIO bih zaobisao jer iskreno niti sam koristio niti imam poverenje. Voda i struja ne idu bas, i imam utisak da ce to sve prsnuti i ******* sve.

Jedino da istrazim sva sff kucista i nadjem alternativu. Vidim da je ncase M2 slicno. Svakako mi je plan da u naredna 2-3 meseca sklopim SFF konfiguraciju koju bih zadrzao sigurno 5-6 godina.
kod SFF je prica da kada odaberes kuciste prvo onda trazis komponente koje ces da ubacis u njega. ako ti je A4 prelepo uzmi ga, resices ostalo. moze u njega i vazduh, videces. a sto se tice aio tecnost u njemu ne provodi struju tako da ako i procuri neces nista spaliti.

I oni mnogo komplikuju...
Razlika u footprintu između 13L i 15L kućišta je neznatna a razlika u prostoru i kompatibilnosti koje dobijaš je velika.
Uzmi samo dužinu x širinu kućišta koje možeš da uzmeš i videćeš koliko malo prostora na stolu će kućište sa par litara većom zapreminom da pojede u poređenju sa nečim od 12-13L, ali dodatni prostor unutra će mnogo da znači za izbor komponenti.
Osim ako kućište stalno nosaš okolo u torbi, ne vidim praktičnu svrhu kućišta 10-13L klase. Ako hoćeš portabilnost juri 5-8L, u suprotnom, ako ti je kućište na stolu, slobodno idi na 15-16L da se ne ograničavaš bez potrebe...

A4 H2O je 11L :) 15-16L je mnogo vece kuciste

Bitno je da postoji i da imaš izbor.
Subjektivno je povući liniju šta je praktično ili a šta ne. Nekom je ta klasa 15-16l totalno nepraktična kad već od oko 20l možeš staviti mATX ploču (jeftiniji format + mnogo veći izbor ploča) i neku grdosiju od kulera, pa čak i ATX napajanje.
A kolika je razlika u footprintu u odnosu na 15-16l kućište, manja nego razlika izemdju 10-11 i 15-16l.

A4 H2O je 11L :) 15-16L je mnogo vece kuciste
M2 ima footprint od oko 37 x 16.5 cm, A4 od 32.6 x 14 cm. To je razlika od 4.5cm u dužinu i 2.5cm u širinu. Razvuci metar po stolu, vidi koliko je to zapravo veće i da li mnogo bolja kompatibilnost i (siguran sam) bolje hlađenje vredi tih nekoliko cm više na stolu. Ja mislim da vredi...

@everton

Ne znam koliko kućišta od 20L može komotno da primi full size mATX ploču, ATX napajanje i propisni tower kuler uz poveću grafičku...
A ako može i razlika u footprintu je tako mala, što bih se mlatio sa kućištima od 12-16L?

Nemam ništa protiv SFF, i ja sam se ložio ranije, imam i jedno malo kućište (Raijintek Metis Plus)...ali vremenom sam shvatio da ne dobijam ništa time u praxi, samo se ograničavam bez potrebe. Ako već ne vučem kućište sa sobom često, zašto bih...

Imam i Raijintek Thetis, ATX kućište od 27L sa footprintom od samo 36x21cm. To je ista dužina kao M2 i 4.5cm šire što mi ništa ne znači. I što bih se onda zamlaćivao sa M.2 kad ovako imam full ATX kućište?
A onda sam skontao da kad je već takav slučaj, mogu lepo i da se ne cimam sa svim tim i razmišljam o kompatibilnosti pa sam napustio ideju o SFF mašini i pored stola držim Fractal Define "frižider" u koji mogu da strpam šta hoću i ne razmišljam. I uopšte mi ne fali SFF.

I onda se vraćamo na ono što rekoh ranije...ako ti je stalo do portabilnosti, uzmi nešto manje od 11-12L. Ako portabilnost nije imperativ, uzmi lepo jedno od sjajnih i proverenih 15-16L kućišta i poštedi sebe dosta glavobolja. Stvarno ne vidim svrhu te size klase (11-12L) jer nisu ni dovoljno mala za šetanje okolo, ni dovoljno vredna kompromisa...

M2 ima footprint od oko 37 x 16.5 cm, A4 od 32.6 x 14 cm. To je razlika od 4.5cm u dužinu i 2.5cm u širinu. Razvuci metar po stolu, vidi koliko je to zapravo veće i da li mnogo bolja kompatibilnost i (siguran sam) bolje hlađenje vredi tih nekoliko cm više na stolu. Ja mislim da vredi...

@everton

Ne znam koliko kućišta od 20L može komotno da primi full size mATX ploču, ATX napajanje i propisni tower kuler uz poveću grafičku...
A ako može i razlika u footprintu je tako mala, što bih se mlatio sa kućištima od 12-16L?

Nemam ništa protiv SFF, i ja sam se ložio ranije, imam i jedno malo kućište (Raijintek Metis Plus)...ali vremenom sam shvatio da ne dobijam ništa time u praxi, samo se ograničavam bez potrebe. Ako već ne vučem kućište sa sobom često, zašto bih...

Imam i Raijintek Thetis, ATX kućište od 27L sa footprintom od samo 36x21cm. To je ista dužina kao M2 i 4.5cm šire što mi ništa ne znači. I što bih se onda zamlaćivao sa M.2 kad ovako imam full ATX kućište?
A onda sam skontao da kad je već takav slučaj, mogu lepo i da se ne cimam sa svim tim i razmišljam o kompatibilnosti pa sam napustio ideju o SFF mašini i pored stola držim Fractal Define "frižider" u koji mogu da strpam šta hoću i ne razmišljam. I uopšte mi ne fali SFF.

I onda se vraćamo na ono što rekoh ranije...ako ti je stalo do portabilnosti, uzmi nešto manje od 11-12L. Ako portabilnost nije imperativ, uzmi lepo jedno od sjajnih i proverenih 15-16L kućišta i poštedi sebe dosta glavobolja. Stvarno ne vidim svrhu te size klase (11-12L) jer nisu ni dovoljno mala za šetanje okolo, ni dovoljno vredna kompromisa...
Ja sigurno necu vucarati kuciste sa sobom, ali voleo bih da stoji na stolu i da tim povodom bude sto manje. Trenutno NZXT H5 Airflow mi je postalo preveliko. Prelepo mi je kuciste ali preveliko.
Prihvatam svaku preporuku kucista koje je slicno A4H20. Iskreno prvi izbor mi je bio C4-SFX v2, pa Lian Li Q58, pa Ncase T1 i M2 round.
Jedino mi preostaje da uzmem karton napravim modele po velicini i poredjam, pa da vidim koliko mi odgovara velicina pomenutih kucista. Tako da prihvatam svaki predlog dobrog (kvalitetnog) i kompaktnog kucista od 10L-16L. Osim ovih mini itx tower kucista. Nisu za moj ukus :)
sto se tice aio tecnost u njemu ne provodi struju tako da ako i procuri neces nista spaliti.
Iskreno ne znam za ovo. Jedino sto znam da daju garanciju ukoliko AiO unisti neku komponentu, ali pretpostavljam da se ovo odnosi na pumpu. pokusavam da nadjem tvoj podatak na netu, ali dzaba.. Ipak sa vazdusnim me ne bi bolela glava :)

Vrh Dno