Šta je novo?

Savet za OC Celerona D

Učlanjen(a)
30.09.2005
Poena
620
Imam sledecu konfiguraciju: Intel Celeron D 320 @ 2.4GHz 533MHz fsb 256KB L2 Cache BOX ; MSI 848P Neo-V 800MHz fsb single chanel memory 400MHz pasivni hladnjak ; NCP 512Mb DDR 400mhz ; MSI GeForce FX5200 t128 128MB pasivni hladnjak .... Hteo bih da overklokujem masinu ali nemam ni malo iskustva pa bih molio nekog ko je iskusan u tom poslu da mi napise neko uputstvo po mogucstvu sto detaljnije kako da OC ovu konfiguraciju ali naravno da ne bude nekih preteranih finansijskih ulaganja u neke ekstremne hladnjake posto ne bih bas da preterujem cisto zelim da bude nekih vidnih poboljsanja u performansama ako je to uopste moguce. Da napomenem da je eksterni clock procesora 4x133mhz mnozilac zakljucan i mislim da iznosi 18x ali nisam siguran, graficka: core clock je 200mhz a memory clock 400mhz , memorija trenutno radi na 333mhz. Bios sam update-ovao na najnoviju verziju tako da mi sada dozvoljava da menjam napon na procesoru(nije moglo sa prvom verzijom), agp-u i memoriji.

moj Celi ide na 3.2 a mozda bi i jos da nije DDR Transcend@400. drzim ga leti(i trenutno) na 3.0 i posle zahtevnijih igara ne ide preko 50C/31C na idle. otvoreno kuciste-box kuler. ploca MSI 865 PE Neo2-V. znaci samo dual chanel vise od tvoje.AGP 9600 xt. Veoma dobre ploce. BIOS 6.1. Memorija ti se dize zajedno sa FSB-om i to jedino vredi da kloknes-od GPU-a nema vajde. znaci,ako bas ne znas mnogo:
u glavnom meniju BIOS-a ides "frequency/voltage control":
-Dyn. over. - ******, batali!
-perfor. mode-fast
-dram - auto
-cpu clock - probaj 167( to je za rad na 3.0GHz-memorija na 416 MHz)
-AGP/PCI clock- sto blize 66.66/33.33 druge vrednosti mogu praviti probleme.
-voltazu ne diraj, i ovako se greju prilicno.
"advanced chipset features":
"zategni" memoriju na:2.5/3/3/6
aperature size - 128 MB
Sve ovo meni ne donosi skoro nista u igrama( bezbroj programa potvrdilo), ali je rad
sa programima i sam Windows bitno ubrzan. Ipak je ovo slab procesor za novije igre
(mene vadi graficka). To je sva "mudrost" ako neces da das pare. pozz.

Odma da ti kazem da je jako puno pisano na sajtu o o/c. Citaj.
Za pocetak evo ti link: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=22302. Procitaj i probaj. Ako budes imao probleme,javi se.
Jos jedna stvar je ta da ti niko ne moze sa sigurnoscu reci koliko tvoj procesor,ploca i memorija mogu da se o/c.
Samo strpljivo i polako da ne sprzis nesto.

Ps.: Dobrodosao na sajt.

Hvala za odgovore. Ako moze jos jedan mali savet... Dali se isplati menjati MSI geforce fx5200 128mb za nekog ATI-ja 9550LE 128mb prodavac kaze da je duplo bolji od pomenute nvidie a doplata je nekih 20eura? Takodje kaze da moze solidno da se overklokuje za razliku od geforce-a.

Nazad
Vrh Dno