Šta je novo?

savet za novi digitalac

dokolenko

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2006
Poena
309
treba mi jedan ozbiljan aparat al ne profi. pre svega bitno mi je da je preko 6Mpx, sto veci optical zoom i da izgleda kompaktno i skladno. pare mi nisu preterano bitne. smekno sam prosle godine aparat od rodjaka, lumix crne boje, cini mi se oko 8Mpx i neki bolestan zoom (ne bih da lupim al cini mi se 12x). znam da ga je platio oko 1000evrica sa 1Gb karticom. ne znama o kojem je modelu rec al znam da mu se objektiv skroz uvlacio u kuciste i da sam se zaljubio. molim vas za iskustva sa lumix-om i da li znate o kojem je modelu rec?!

Živote božji, za Panasonic dati 1000€... Za taj budžet možeš da razmišljaš o nečemu brutalno boljem, a ako dodaš vrlo malo novca, možeš slobodno da budeš u rangu profesionalaca sa opremom (DSLR).

Ako je najbitnije da je lep, uvlači objektiv i da košta što više, pošto pare nisu problem - a nebitno je kako radi i šta ćeš raditi sa njim, onda ne mogu da ti pomognem. Moje skromno mišljenje je, kad si ga već tražio, da je sve preko Fujija S6500 (ispod 400€ sa baterijama i karticom od gigabajt), u toj klasi, čisto bacanje novca. Ti aparati imaju mali senzor, a obično im je to samo jedna od mnogih mana, koje ćeš početi da otkrivaš jednu za drugom, dok ne počne da ti bude veoma žao para - ako imaš potencijal da napreduješ u fotografiji.

Što se Panasonica tiče, možda misliš na ovaj? http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz7/

Skuplji panasonici ne uvlače objektive, koliko mi je poznato. Ova mašina iznad bi trebalo da košta do 300e.

dobro, to mi je malko kabasto, nisam na taj mislio. trazim nesto poput ixus-a, sto se dizajna tice, mada su mi podjednako vazne mogucnosti, softver i brzina aparata. daleko sam od profi korisnika i ne verujem da cu imati potrebe za tako necim, no nisam bas ni first-time-user. treba mi blago receno babaroga extra dizajna, da se moze svakodnevno nositi sa sobom za posao a pri tom da ne vuglim dodatni kofer u kojem je foto.
never D less, puno hvala na savetu.

Poslednja izmena:
Panasonic TZ2 ili TZ3 mi se cine ko stvoreni za tebe 🙂

Majka slazem se sa tobom.
Ne razumem kakvih 1000 eura? Koji je to Panasonic od 1000 eura ? DMC-L1 kosta mnogo vise...... TZ3 je izasao pre neki dan, nisam imao sam prilike da vidim slike ali ono sto sam video po web-u , ne znam sta da kazem osim da nisam ocekivao takav kvalitet na vecim iso setovanjima.

slike http://www.letsgodigital.org/html/review/panasonic/lumix_dmctz3/lumixtz3_EN1.html

I was owner of F30 but ,
got my TZ3 yerserday and although I haven't had any time to really play with it I have made the following initial observations:

1) The noise problem in past Panasonics really looks to have been solved. I am getting good, almost noiseless pics up to and including ISO 400. Even those at 800 are acceptable.

2) There is very little if any purple fringing that I can detect.
3) Very minimal distortion at the wide angle.

I hope to post some examples this weekend. TZ3 rocks, replace your old camera with it. Awesome work for Panny.

I was considering purchasing a Nikon P5000. I went to the shop and played with botht he P5000 and the TZ3. I was very impressed with the TZ3 and to tell you the truth I liked it better overall than the P5000. As old Nikon fan I never expected that.

treba mi jedan ozbiljan aparat al ne profi. pre svega bitno mi je da je preko 6Mpx, sto veci optical zoom i da izgleda kompaktno i skladno. pare mi nisu preterano bitne. smekno sam prosle godine aparat od rodjaka, lumix crne boje, cini mi se oko 8Mpx i neki bolestan zoom (ne bih da lupim al cini mi se 12x). znam da ga je platio oko 1000evrica sa 1Gb karticom. ne znama o kojem je modelu rec al znam da mu se objektiv skroz uvlacio u kuciste i da sam se zaljubio. molim vas za iskustva sa lumix-om i da li znate o kojem je modelu rec?!

Ovako , ja sam trazio svuda i gde god sam mogao da uzmem FZ30 i tako sam upoznao desetak ljudi u BG-u. Medjutim , niko nije hteo da mi prodao taj aparat. Nudio sam 350- 400 eura , medjutim nisam uspeo da ga kupim. Kupio sam FZ50 i prezadovoljan sam. Ako ti trebaju neke slike da vidis kako izgledaju reci mi , ja cu ti poslati iste na mail ili tako nesto.
Sto se tice fuji-ja , bolji je aparat za indoor slike bez blica, na vecim iso setovanjima daje bolje rezultate u jpg formatu. Ja sam uspevao da dobijem odlicne slike iz RAW formata, ali to trazi malo rada i cimanja.U normalnim uslovima rada po mom misljenju panasonic daje ostrije i po svemu kvalitetnije slike.

Pogledaj ovu moju sliku , Beograda nocu . Pozdrav.

http://www.flickr.com/photos/petarst/401978395/

Poslednja izmena:
Deluje zamiljivo ovaj tz3, medjutim ovo me je razocaralo:

The Panasonic Lumix DMC-TZ3 is just a simple point and shoot camera in terms of creativity, with no control over aperture or shutter speeds

Znam da ce sada da mi kazu kako na tim aparatima manuelne kontrole i nisu toliko bitne, ali ipak ja volim da ih imam.

Sta mislite kada ce se pojaviti kod nas? Koliko ce kostati?

Poslednja izmena:
Deluje zamiljivo ovaj tz3, medjutim ovo me je razocaralo:

Znam da ce sada da mi kazu kako na tim aparatima manuelne kontrole i nisu toliko bitne, ali ipak ja volim da ih imam.

Sta mislite kada ce se pojaviti kod nas? Koliko ce kostati?

Sledece nedelje dolazi , cena bi trebala da bude ispod 300 eura. Steta za manuelne komande.

I bought this camera from bhphotovideo.com. I really like it. It is my first Panasonic Camera (I also have a Canon Powershot A620). I like the 3 inch screen, it is a step up from the 2 inch on the Canon. I love being able to change the lcd brightness. The 10x zoom and wide angle are great. Especially 16x9. Together wide wide angle, you get a 24mm photo! The image stabilization also works well. Compared to the Canon, the camera is just as wide and long, but a little shorter in height. The canon did not have a live histogram or Auto Bracketing. Both features are great. So far I love this camera, and think it is worth the $300 price.

Review TZ3 .....

The Panasonic Lumix DMC-TZ3 is a noticeably faster camera that its predecessor, with improved start-up, zooming and continuous shooting timings, despite the increase to a larger 7.2 megapixel sensor. Image quality is also improved since the last generation of Lumix models. Panasonic have notably improved noise performance, so that ISO 400 on the TZ3 is about equal to ISO 200 on the older TZ1, which increases the camera's low-light capabilities. ISO 100-400 still isn't particularly versatile, but the usual excellent optical image stabilisation system makes the DMC-TZ3 a more adaptable camera than its predecessor. You can take a photo at a lower ISO and slower shutter speed than normal and still get sharp results, without adversely affecting the battery life too much. In conjunction with the Mega O.I.S system, the Panasonic Lumix DMC-TZ3 can deal with the majority of shooting situations, both indoors and out, although in low-light situations the camera still struggles to focus at the telephoto end of the zoom range. Intelligent ISO is an effective action to the DMC-TZ3's arsenal of anti-blur techniques, whilst the Extra Zoom feature is less useful.

Stp da ga zaobidje? Deluje kao ok aparat, naravno osim sto nema manuelne kontrole. Ali ipak, 10x zoom u tako malom pakovanju, kazu i da ima dolidne rezultate na visokim iso vrednostima, solidan objektiv. Jos akos ve to bude ispod 300 eur, meni se cini kao ok investicija. Ima li ga vec negde kod nas?

Pa rekoh da je stigao kod nas i da kosta 370eur.

@petarst

kada kazem zapad ne mislim na USA jer je to posebno trziste i ne moze se porediti sa ostatkom sveta, znamo svi da je tamo sve jeftinije ali ...

Ne znam koliko taj treba da koshta, ali on je idi0t, ima previshe CA, ima manje shuma na ISO400, ali zato je obrada ubila detalje, pa mu dodje na isto. Pored F31, ovaj aparat ne vredi preko 250e, a ipak koshta mnogo vishe...

Jos jednom,po meni samo F31 ili a710. Prvi pravi malo bolje slike, drugi napucan sa mogucnostima. Sve preko toga je bacanje para a da nije deeseler. Probao sam da slikam sa Fz30 koji bi trebao da razbije ova dva, medjutim:::wall: tu su negde po kvalitetu slika, cak ga fuji ubio,

Kao prvo necu nikoga da z... zbog fz ili slicno. Cinjenica je da svojim izgledom plene i ostavljaju jak utisak na okolinu.
Ono sto sam hteo da kazem je da ne vidim zasto neko hoce da kupi nesto sto kosta preko 300ojro, a da nije deeseler. Sve sa malim senzorom je isti k..., samo ima par modela koji se isticu u necemu. Ali stvarno loziti se na Fz seriju aparata je totalno bzvz. Inace imam A75, i eos 300d, sve sluzbeno i znam sta pricam. Mada kad uporedujem fotke a75 i canona a710 koji ima moja cura cak ni tu nevidim neku razliku u kvalitetu fotke. Uglavnom ti fz aparati su tesko njesra i kraj price.(za pare koje kostaju)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno