Šta je novo?

Savet za kupovinu grafčke

Djagi

Cenjen
Učlanjen(a)
17.07.2013
Poena
180
Pre neki dan sam kupio računar sledeće konfiguracije.

Maticna ploca : ASUS H81M-K (LGA 1150)
Procesor : Intel Core i3 4160
Grafika: Integriisana Intel HD 4400
Hard 1 : SSD SPCC Solid state 60GB
Hard 2 : WD Blue 1TB
Napajanje LC Power 500w

LMAE8NZ.jpg

Sada mi je u planu kupiti neku grafičku karticu. Napominjem da ja uopšte ne igram igrice i slabo se razumem u grafičke, nego mi sin igra igrice. On nije nešto zahtevan što se tiče igrica, može i ove najnovie igre barem da tera na nekim medium podešavanjima.
Koju grafičku karticu bi mi predložili na moju konfiguraciju? Može i da je polovna,bar da ima 1 GB memorije,interfejs minimum 192bit i eventualno directX11.
Budžet mi je od nekih 60 do 70 evra. A sve zavisi koliko ću dobiti za komponente od mog starog računara (Memorije,ploča,procesor...)
Znači do nekih 70 evra, pa ako možete, molio bih vas da mi date predloge.

Zahvaljujem :)

Nvidia 750ti je osetno slabija od 7850 2gb.

Dakle nju ili 7870 (270x, ista karta sa dva imena) 2gb. Radiće na tvom napajanju perfektno obe.

Nvidia je arhitekturalno ispod amd gcn gpu-ova. Nema asinhrono procesiranje (dx12 podršku) i zastariće mnogo brže.
(kao što nvidia po pravilu brže zastareva)

Poslednja izmena:
Našao sam jednu HD 7850 1GB DDR5 256bit za 70 evra. A ista takva ali 2GB DDR5 je 100 evra. Obe su polovne i pitanje je u kakvom su stanju.
A ima i Powercolor HD7870 256bit 2GB DDR5 Myst polovna po ceni od 100 evra.
Maksimala koju mogu trenutno da dam za grafu je 9000 ili 75 evra.

Pošto sutra idem 99% da pazarim sledeću grafičku

msi radeon hd 7850 2gb 256bit ddr5

Prodavac kaže da ima jedno 6 pin napajanje i da će odgovarati za moju konfiguraciju.

Maticna ploca : ASUS H81M-K (LGA 1150)
Procesor : Intel Core i3 4160
Grafika: Integriisana Intel HD 4400
Hard 1 : SSD SPCC Solid state 60GB
Hard 2 : WD Blue 1TB
Napajanje LC Power 500w

Da kupujem ako je ok? Da se ne zeznem.

Uzmi je ako nije više od 70-80e, to je neka realna cena, 100e ne daj nikako jer imaš da nadješ 270x.

Pa odeš i probaš, pustiš i furmark koji minut i to je to. Dogovoriš se oko neke garancije, ako hoće da ti da 5-6 dana je dosta.

Ja ga pitam za neku simboličnu garanciju od sedam dana,a tako mi je nejasan njegov odgovor.Citiram:
"karticu mozete isprobati ja sam je kupio novu ja vas ne poznajem jel vi meni mozete dati neku garanciju kad me ne poznajete"

Ne zna šta hoće da kaže, ali očigledno mu se ne daje radna garancija. :) Ako već može lično i daje testiranje onda je to ok.

Idi kod njega opici taj furmark, mozes i unigine heaven ili valley 10-15 minuta cisto da budes siguran sto bolji testing i onda ti i ne treba radna garancija jer si svojim ocima video da prolazi testove.

Sent from mTalk

Ovo što je čovek/prodavac rekao je sasvim normalna stvar.

Radna garancija nije za svakoga. Ima takvih ljudi, da je njima greota i kamen dati na čuvanje. Još ako se prodaje nešto skupo ili osetljivo, pa kupac aka par dana to i posle vrati (možda je čak i nešto zeznuo u međuvremenu) je poveći rizik za prodavca. Ja, naprimer, dajem radnu garanciju samo Bench članovima sa dužim stažom i više post-ova (jer to još uvek nešto znači). Ko hoće garanciju, može slobodno novu stvar da pazari.

Zato, kao što je gore rečeno: dođi, vidi, proveri i pazari ako sve odgovara.

Znam, u potpunosti si u pravu.
Samo da dodam da sam ja stvarno laik što se tiče kompjutera, grafčkih a kamoli igrica. To kupujem za sina da ga iznenadim. I meni ništa ne vredi, da ja vidim te testove, a mislim na ono što je član ivanbass1 rekao "Idi kod njega opici taj furmark, mozes i unigine heaven ili valley 10-15 minuta". Najbolje bi bilo da imam nekog stručnjaka koji se razume, pa da kaže valja ili ne valja. Nešto slično kao kad ideš da kupiš polovan auto pa povedeš majstora. Teško da će neko sam otići da kupi nekog polovnjaka, a ja mu kažem gledaj to,to i to,a on može gledati i ništa ne ukapirati.
Nadam se da ste me ukapirali iako ste mi dosta pomogli i mnogo toga sam naučio na ovom forumu, pogotovo u delu za mobilne telefone gde mi je član Kidence mnogo pomogao svojim tutorijalima. Pa kad tako pratiš tutorijal,nema greške, a mnogo toga se nauči.

Hvala na razumevanju.

Iz Novog Sada sam.
Sve gledam neke grafičke u Novom Sadu (GTX 750,HD 7850), a polovnih nema. Ima samo novih,ali su cene od 100 evra pa na gore, ali toliko nažalost nemam.
Nešto sam skeptik da mi neko pošalje, pa da nešto, ne daj bože ne radi. Kome i kako onda da se žalim. Kapiram onda da se prodavac ograđuje i svaljuje krivicu na kurire.
Na KP sam se registrovao. Nemam ni jednu ocenu jer nisam do sada ništa kupovao ili prpdavao. Zato na kupindu imam više od sto pozitivnih ocena i nijednu negativnu, što govori da sam kao prodavac gledao da maksimalno ispoštujem kupca i svi su bili zadovoljni.

Poslednja izmena:
Napravi nov post na forumu, zamoli nekog od clanova iz NS-a ako moze da izdvoji sat-dva.
Ja sam iz Nisa da si odavde ne bi mi bio nikakav problem da odem sa tobom za to.
Ne znam gde da postavis to doduse, pogledaj malo po podforumima, relativno sam nov ovde pa i ne znam oko toga.

Elem, unigine heaven i furmark i mnogi drugi slicni programi su stress testovi za graficku koji je testiraju i uglavnom je izmaxuju(iskoriste sve njene resurse) da bi se pokazalo kako ona radi u takvim uslovima.
Logika je, posto je vecina od tih testova zahtevnija od igrica da ako graficka prodje taj test i ne pregreje se/crashuje/izbacuje artifakte ili bilo sta slicno sto nije u skladu sa normalnim radom graficke da ce ona normalno raditi i na igricama.

Nemam iskustva sa Furmarkom, koristio sam Unigine Valley i Unigine Heaven za testiranje svojih graficki i od par drugara, mozda je furmark bolji ne mogu reci.
Uglavnom je prosto, otvoris program namestis neka osnovna podesavanja(rezoluciju,anti-aliasiing, tesselation) na neka medium-high podesavanja sa rezolucijom 1920x1080 ili nekom slicnom i ako ona prodje 15-20 min nekog testa koji je dobro stresira i nema nekih problema znaci da bi trebalo da je ok.
Za svaki slucaj skines par razlicitih i iztestiras, kad vec imas priliku i mirna glava.

Edit: Gtx 750 jeste osetno slabija od te radeon karte, kao sto je i Kokan rekao u pre nekom odgovoru.

Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Rezervisao sam i idem da kupim Sapphire R9 270x 2GB Dual-X.
Valjda ce izdrzati na mom napajanju.
Ako ne uspem i ako bude bilo problema, stavicu moje napajanje na prodaju i doplatiti za neko LC Power 600W.

Hvala svima na savetima.
Valjda ce raditi.

Rezervisao sam i idem da kupim Sapphire R9 270x 2GB Dual-X.
Valjda ce izdrzati na mom napajanju.
Ako ne uspem i ako bude bilo problema, stavicu moje napajanje na prodaju i doplatiti za neko LC Power 600W.

Hvala svima na savetima.
Valjda ce raditi.

Lc power 500 ima 30 ampera na 12V grani.
To mu dodje 360wati.
Tvoja cela konfiguracija nece trositi 360 wati, ikada. Tehnicki gledano trebalo bi da izdrzi.
Taj i3 je mali potrosac i ostatak konfe takodje, jedino grafa sto trosi malo vise.
Svakako je bolje sto si uzeo jacu graficku, pa i da zamenis napajanje bolje to nego da kukas kad ti neka losija bude preslaba.

Javi rezultate :)

Edit: Trebace ti adapter verovatno, 2x molex na 6 pin posto ta graficka zahteva 2 6 pin konektora ako se ne varam. Ima da se kupi to jeftino, pogledaj po servisima.

Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno