Šta je novo?

Hardver Savet za komponente

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Y2K986

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X + Lian Li Galahad 2 LCD 360
Matična ploča
ASUS ROG Strix B550-F Gaming Wifi II
RAM
64Gb Corsair Vengeance RGB RT
GPU
Sapphire RX 7800 XT Nitro+ Gaming OC
Zvuk
Klipsch The Fives
PSU
Corsair RM850x SHIFT 80 PLUS Gold
Kućište
Lian-Li O11D Evo RGB
Monitor
LG UltraGear 32GP850-B
Miš & tastatura
Logitech G G900 Chaos Spectrum + Razer BlackWidow V4 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima.
Par nedelja razmisljam, merkam, pa rekoh da izadjem sa predlogom za apgrejd. Ostao sam na AM4 platformi i DDR4. Racunar je za neki osrednji gaming, ali prvenstveno za posao i AutoDESK programe ( Revit, AutoCAD i sl... ).
Lista nije definitivna, moze sto-sta da se promeni, ali u sustini ne bih previse odstupao od sledeceg:

Napajanje ( Iz 2017, zadrzavam ):
EVGA SuperNOVA 750 G3 80+ Gold
Kuciste ( Iz 2017, zadrzavam ):
NZXT S340 Black/Blue
Procesor:
AMD Ryzen 7 5800X
Maticna ploca:
ASUS TUF GAMING B550-PLUS ili
Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 AM4
RAM:
Corsair Vengeance RGB RT, 2 x 32GB, 3600 MHz, DDR4-RAM
SSD:
1TB WD Black SN850X with heatsink ( ili bez hladnjaka, ako maticna ploca dolazi sa hladnjakom )
Grafika:
Gigabyte AORUS Radeon RX 6750 XT ELITE ili
Sapphire RX 7800 XT Gaming
Mozda bih isao na RX 7800 jer razlika u ceni nije prevelika, RX 7700 po meni nema smisao. Ova diskusija mozda i zasluzuje posebnu temu jer bi bilo milion stvari za razmatranje, mozda je ipak 6750XT jednostavnija kupovina u ovom trenutku. :D
Monitor:
Gigabyte M27Q
Ovde bih voleo vas savet, sta je popularno i da valja u poslednje vreme ?
120+Hz, 27", 1440p bi bio neki minimum po mom misljenju ? Vredi li da se ide na 4K ? 32" bi mi bilo interesantno resenje zbog posla, ali gustina piksela ?
AOC CU34G2X/BK ili Samsung Odyssey G5 mozda ?

Eto tako, pucajte iz svih oruzja pa da polako sastavljamo racunar.
Svaki savet je dobrodosao. Hvala.

...

Napajanje ( Iz 2017, zadrzavam ):
EVGA SuperNOVA 750 G3 80+ Gold

Kuciste ( Iz 2017, zadrzavam ):
NZXT S340 Black/Blue
Procesor:
AMD Ryzen 7 5800X
Maticna ploca:
ASUS TUF GAMING B550-PLUS ili
Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 AM4
RAM:
Corsair Vengeance RGB RT, 2 x 32GB, 3600 MHz, DDR4-RAM
SSD:
1TB WD Black SN850X with heatsink ( ili bez hladnjaka, ako maticna ploca dolazi sa hladnjakom )
Grafika:
Gigabyte AORUS Radeon RX 6750 XT ELITE ili
Sapphire RX 7800 XT Gaming
Mozda bih isao na RX 7800 jer razlika u ceni nije prevelika, RX 7700 po meni nema smisao. Ova diskusija mozda i zasluzuje posebnu temu jer bi bilo milion stvari za razmatranje, mozda je ipak 6750XT jednostavnija kupovina u ovom trenutku. :D
Monitor:
Gigabyte M27Q
Ovde bih voleo vas savet, sta je popularno i da valja u poslednje vreme ?
120+Hz, 27", 1440p bi bio neki minimum po mom misljenju ? Vredi li da se ide na 4K ? 32" bi mi bilo interesantno resenje zbog posla, ali gustina piksela ?
AOC CU34G2X/BK ili Samsung Odyssey G5 mozda ?

Eto tako, pucajte iz svih oruzja pa da polako sastavljamo racunar.
Svaki savet je dobrodosao. Hvala.
Ja posle stavke jedan nisam čitao...

Camping Camp Fire GIF

Fali ti hlađenje speciajlno za Processor koji se dosta greje a ne dolazi sa fabričkim kulerom. Moguće je da će trebati i provetravanje kućišta, tj ventilatori da se poboljša u zavisnosti od tipa hlađenja za CPU. Možda da razmisčiš o 5700x koji je mnogo hladniji i lakše se hladi ali samo malo "slabiji" ili pak 5800x3D koji je jači u igrama od oba.
Za napajanje ćeš morati da razmisliš ponovo prema grafici za koju odlučiš, ne samo zbog starosti nego i zbog recimo RX 7800 XT kojoj će trebati jače.
Monitor će isto morati da se slaže sa mogućstvima grafike i celog systema. Džaba ti 32" 4K ako ćeš da imaš slide show u igrama. Pogledaj po Youtube, ima dosta o tome šta se naj bolje slaže sa čim i kakva su iskustva.

Koristi G3,već ga imaš zar ne?
7800xt max ~250w..,pik 300w,
Realnost radiće na ~50tak % u zahtevnom zadacima..
Jeste bilo problematično oko pravilno konigurisane zaštite,i nije se preporučivala kupovina.
Vidim u novoj listi da nema napomene oko g3 i njenih problema.
Možeš i prodati uvek na kraju krajeva...

Napajanje moze da pretekne neko vreme al bolje zameniti. Ja sam imao istu dilemu , jeste ono dovoljno ali...

CPU ili uzmi 5700x jeftiniji je malo zavisi gde uzimas komponente a nista znacajno slabiji , ili 5800X3D koji je dosta skuplji trebace ti i kuler racunaj da ima za 60ak e koji je ok za taj CPU uz undervolt.
Monitor 2k 120 Hz je ok.

Ja posle stavke jedan nisam čitao...

Camping Camp Fire GIF
Care to elaborate ?

Fali ti hlađenje speciajlno za Processor koji se dosta greje a ne dolazi sa fabričkim kulerom. Moguće je da će trebati i provetravanje kućišta, tj ventilatori da se poboljša u zavisnosti od tipa hlađenja za CPU. Možda da razmisčiš o 5700x koji je mnogo hladniji i lakše se hladi ali samo malo "slabiji" ili pak 5800x3D koji je jači u igrama od oba.
Za napajanje ćeš morati da razmisliš ponovo prema grafici za koju odlučiš, ne samo zbog starosti nego i zbog recimo RX 7800 XT kojoj će trebati jače.
Monitor će isto morati da se slaže sa mogućstvima grafike i celog systema. Džaba ti 32" 4K ako ćeš da imaš slide show u igrama. Pogledaj po Youtube, ima dosta o tome šta se naj bolje slaže sa čim i kakva su iskustva.
Good point.
Vidim sada da serija 7 ne dolazi sa hladnjakom. Gledao sam ryzen 5 5600x i video da ide sa hladnjakom, zaboravio da proverim za seriju 7.
Koji vazdusni hladnjaci se preporucuju za seriju 7 ?
Ili da lepo teram 5600x, ne vidim neku preteranu razliku u brzini ?

Sto se monitora tice ne zaboravi da mi prvenstveno treba za posao, i povremeni gejming.
Graficka bi bez problema trebala da gura 100-120 fps u 1440p, sa nekim ekranom od 32" mislim da bi to lepo islo.
4K dobro dodje, uvek moze da se smanji rezolucija u igrama. :ROFLMAO: Cak razmatram i LG 42C3 tv...

Koristi G3,već ga imaš zar ne?
7800xt max ~250w..,pik 300w,
Realnost radiće na ~50tak % u zahtevnom zadacima..
Jeste bilo problematično oko pravilno konigurisane zaštite,i nije se preporučivala kupovina.
Možeš i prodati uvek na kraju krajeva...
Da naravno. Odradio nekoliko online kalkulatora za TDP, izadje mi na oko 550-650W ukupno.
Da vidimo da li ce @Čika_Kure da podeli neko vanserijsko znanje sa nama.

Napajanje moze da pretekne neko vreme al bolje zameniti. Ja sam imao istu dilemu , jeste ono dovoljno ali...

CPU ili uzmi 5700x jeftiniji je malo zavisi gde uzimas komponente a nista znacajno slabiji , ili 5800X3D koji je dosta skuplji trebace ti i kuler racunaj da ima za 60ak e koji je ok za taj CPU uz undervolt.
Monitor 2k 120 Hz je ok.
Dogovaramo se, uzece se ako bas bude moralo. Moje misljenje je da ce raditi ali ajde da sacekamo jos koji komentar. :)

Hvala ekipa.

Tvoje pare druže, tvoja odluka.
Niko nije rekao da neće raditi, samo gledaj da ti je aparat za gašenje požara bude pri ruci...
Radiš kalkulacije, a "zamor" materijala sedam godina starog napajanja ne uzimaš u obzir. Tu nijedan kondenzator više nije u punoj funkciji, o ventilatoru da ne govorim...
Nemoj posle da bude plaki, plaki...

Jednostavno, napajanje je jedini deo kompjutera bez koga baš ništa ne radi, ako radi loše, ceo kmpjuter radi loše a može da uništi baš sve.

Samo 6 godina, solidno napajanje, nece nista da mu fali, ako tebi nije bucno, ako ventilator nije prosvirao, iskoristi ga ponovo slobodno @Y2K986, ionako vise nikad nece moci da kupis EVGA :ROFLMAO:

Moze ono jos minimum 4 godine da se tera, ako ne i 6, pre nego sto bi bili dobro zameniti

Samo 6 godina, solidno napajanje, nece nista da mu fali, ako tebi nije bucno, ako ventilator nije prosvirao, iskoristi ga ponovo slobodno @Y2K986, ionako vise nikad nece moci da kupis EVGA :ROFLMAO:

Moze ono jos minimum 4 godine da se tera, ako ne i 6, pre nego sto bi bili dobro zameniti

Steta je sto je tema ubijena povrsnim komentarima o napajanju a ima brdo drugih zanimljivih stvari o kojima moze da se diskutuje. Ali dobro, "papir trpi sve", svi imaju pravo da kazu sta misle.
Naravno da nisam lud da bacam/menjam savrseno ispravno napajanje koje je radilo u proseku ~5 sati nedeljno uz poneki gejming i youtube. :ROFLMAO: Testovi na netu kazu da ovo napajanje od 750W povuce oko 1151W pre nego sto se aktivira zastita i ugasi se. E sad, ako se meni bas zapadne da sa nekih 600-650W potrosnje toliko bih opteretio napajanje, da se nijedna zastita ne aktivira, da krene da gori, jel' te, i da sprzi ceo racunar kao sto neke kolege impliciraju, onda bas moram da nemam srece. Ali dobro, 6 godina kasnije je 6 godina kasnije, videcemo. Evidentno ni kvalitet foruma nije ono sto je nekada bio.
Screenshot_25-800x69.jpg

Sto se procesora tice odlucio sam da uzmem AMD Ryzen 5 5600X. Plug and play procesor, sa hladnjakom, visok radni takt sto je bitno za posao i aplikacije, ali doduse "samo" 6 jezgra.
Nema potrebe za vise u ovom trenutku, a ako posao krene kako treba preci ce se na AM5 platformu za par godina i resen problem. Menjace se i napajanje naravno. ;)

Ista logika i za graficku, 6750 XT ce savrseno odraditi sve sto ce mi trebati, nema potrebe za nekim divljanjem. Trenutno i dalje vrtim RX580 i nemam nekih prevelikih primedbi. :LOL:

Maticna ploca ce biti Gigabyte B550 Aorus elite AX V2. Wi-fi do 2,5Gbit/s, a dolazi i bluetooth u paketu sto je extra, 2 x M.2 slot-a oba sa hladnjakom itd... Fantastican audio chip de tera The Fives zvucnike, mislim da je dobra kupovina. Osim ako mi nije nesto promaklo ?

Zaglavljem sam jos uvek na monitoru. Kao sto je kolega @Wuk rekao, 2K i 120 Hz ce biti dovoljno, jedino bih ja isao na 32". Ali jos uvek ne znam sta da uzmem, ne bacaju mi se pare na bilo sta... 😭

Pozdrav i srecna Nova svima !

Poslednja izmena:
E sad, ako se meni bas zapadne da sa nekih 600-650W potrosnje toliko bih opteretio napajanje,
Nema sanse da ti konfiguracija predje ~530W, (a najverovatnije nesto malo ispod 500W pod punim opterecenjem) svi kalkulatori lazu. Po GamersNexus-u, maksimalna potrosnja za 5800x je ~130W, za 7800 XT je ~250W, i ostale komponente 50-100W najverovatnije.

Dokle god je tebi buka ok sa 5800x, i cak RX 7800XT, miran si, nesto vise, jace od toga doduse, definitivno bi bili bolje drugo napajanje

Ne secam se 100%, ali mislim da se na kraju zavrsila diskusija na Discord serverima, LinusTechips/JonnyGURU forumima, da nije toliko strasno/toliki problem. jonnyGURU je rekao da je sasvim ok, i da je jos jedna u dugackom nizu stvari koje Aris/Cybenetics/HWbusters/Techpowerup/Tomshardware malo zacepidlaci za pro/cons listi, sto nisu neke velike falinke.

Nije pametno gurati G3 do maksimuma naravno, ali sa barem ~100-150W je sasvim ok.

Poslednja izmena:
Par dana zatisja dok sam razmislio detaljnije... Dakle poruceno je:

Procesor:
AMD Ryzen 5 5600X
Maticna ploca:
ASUS ROG Strix B550-F Gaming Wifi II
RAM:
Corsair Vengeance RGB RT (2 x 16GB, 3600 MHz, DDR4-RAM, CL16)
SSD:
1TB WD Black SN850X bez hladnjaka
Grafika:
Sapphire RX 7800 XT Nitro+ Gaming OC

Promenio sam plocu jer mi se cini da je za nijansu bolja od Gigabyte B550 Aorus elite AX V2.
Najjeftini 6750 XT na stanju bio oko 440€, 7800 XT referentni bio oko 485€, ovaj Nitro+ je bio 540€.
Prelepa karta, 45% brza od 6750 XT a 20% skuplja, neka ide zivot. 😁
Ako nekoga zanimaju detalji neka pita slobodno.

Monitor:
Vidim da ovde po forumu se prica dosta o Dell G3223D kao o dobrom monitoru, osim tog jednog "problema" koji postoji. Mozda porucim njega, pogledacu jos malo.

• Like
Reagovanja: Wuk
Inozemstvo je u pitanju, mogu da ga vratim bez problema ako nisam zadovoljan. A racunam da ovde nisu smeli da posalju ekrane za koje znaju da postoji problem. Kontrolisani rizik.
A ne verujem da u tom cenovnom rangu moze bolje da se nadje. Ili gresim?

Ne znam šta smatraš za bolje? Na papiru ima pristojne specifikacije za cenu ali izgleda da ima problema...
Ako želiš baš 32" 1440p high refresh monitor, traži Gigabyte M32q, trebalo bi da je napolju dosta jeftiniji nego ovde.

Nema na stanju ovog M32Q, tek u aprilu i to mozda. Svakako je oko 200 evrica skuplji od G3223D.
Ima M32QC za otprilike isti novac kao G3223D, ali vidim da nije isti panel kao M32Q.
Ima i ovaj LG UltraGear 32GP850-B koji deluje dosta zanimljivo, procitacu malo o njemu da vidim sta pricaju.

Sto se tice monitora za projektovanje mislim da je bolja varijanta da juris neki 34" curved.

Zato sto i sam radim u Revitu i dosta mi znaci jer imam vise horizontalnog prostora. Doduse presao sam sa obicne 27ice na 34" ultra wide. Po visini je ista dimenzija ali 34" ultra wide ima za 1/3 vise horizontalnog prostora. Instaliras Microsoft power toys i podesis Fancy Zones (vidi na youtube).
Sa 32'' imao bi svakako vise vertikalnog prostora, ali meni licno vise odgovara da mu je horizontalno veci monitor.
I jos filmovi u 21:9 izgledaju kao u bioskopu (bez horizontalnih crnih linija koje imas u 16:9), a kako izgledaju igrice to je tek ludilo. Sve u svemu posle iskustva sa 21:9 nikad se necu vratiti na 16:9 format.

Poslednja izmena:
Out with the old in with the new :
IMG_20240110_000617.jpg

IMG_20240110_000038.jpg

Za sad sve radi kako treba, jos uvek nema nikakve vatre.
Uspeo sam samo Windows da nalepim ali ako neko zeli neki test da izvrtim neka pise pa cemo probati.
Ekran porucujem sledece nedelje, jos uvek nisam odlucio koji cu. Trenutno je 1080p i 72Hz.

Heh imam istu plocu :D, nek te lepo sluzi.

Pozz

Uzeo na kraju LG UltraGear 32GP850-B.
Pristojan monitor, a nije ni nesto preterano skup.

Nazad
Vrh Dno