Šta je novo?

Savet za gramofon

Danilo

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Iskopao sam nekih 30-tak ploča, ali nemam gramofon. Video sam da ima ljudi koji prodaju polovne u halo oglasima, međutim nikada nisam posedovao isti i nemam pojma šta da tražim i u kom cenovnom rangu. Kako da znam da li neki vredi išta ili ne? Pošto bih ga priključio na neku običnu liniju pretpostavljam da mi ne treba nešto ekstra dobro.

Danilo je napisao(la):
Iskopao sam nekih 30-tak ploča, ali nemam gramofon. Video sam da ima ljudi koji prodaju polovne u halo oglasima, međutim nikada nisam posedovao isti i nemam pojma šta da tražim i u kom cenovnom rangu. Kako da znam da li neki vredi išta ili ne? Pošto bih ga priključio na neku običnu liniju pretpostavljam da mi ne treba nešto ekstra dobro.

Tesko je odgovoriti na ovo pitanje. Kao prvo, moras da znas kakav gramofonski ulaz imas na predpojacalu (ako ga uopste imas) jer od toga zavisi kakva bi glava trebalo da bude. Naravno, pozeljno je da imas MC glavu sa sto manje istrosenom iglom. Ako ne, i dobra MM ili VMS glava moze da odradi posao.

Peporucljivo je uzeti pristojan belt-drive gramofon, mada ima i direst-drive modela (neko vreme su bili veoma popularni) moze da odradi posao.

Od ulaza imam VIDEO IN (450mV, 47kΩ) i mikrofonski ulaz (1mV, 10kΩ). Iz nekih starijih postova sam shvatio da je gramofonski izlaz veoma niskog nivoa i da ovaj prvi ulaz ne odgovara. Što se tiče mikrofonskog ulaza nije mi baš logično da na njega mogu da priključim gramofon. Ili možda grešim? Ako ne može ni jedan od ovih priključaka, onda bih uzeo neki gramofonski pretpojačavač.

Ono što me interesuje je da li postoji neko pravilo tipa do X€ su krš, od X do Y€ su pristojni, od Y do Z€ su dosta dobri, ... ili tog i tog proizvođača izbegavati.

Ukoliko nemaš prevelike zahteve, trebaće ti gramofon (pogledaj u Halo oglasima), belt drive ili direct drive, najlakše ćeš naći neki stari Techinics ili sl. sa MM glavom. Kvalitet glave (igle) je vizuelno, jako teško ispitati, trebaće ti pomoć nekog od matoraca koji su se petljali sa gramofonima, možda tata ili neko od njegovih?
Gramofon sa MM glavom ne možeš direktno da priključiš na line in kompa, treba ti neko hi-fi pojačalo ili receiver sa phono ulazom, pa sa njegovog line out na komp.
Postoji i preamp za phono glavu koje pravi Terratec (Googl-aj), ne znam ima li ga kod nas, to bi bilo baš jednostavno rešenje.
Dalje, treba ti SW za prebacivanje muzike sa vinila na komp. Prva pomoć je Nero Wave Editor iz paketa koji verovatno koristiš, bolje varijante su Sound Forge ili Magix - Audio Cleaning Lab. U ovim paketima imaš i filtere za uklanjanje šuma, krckanja nastalog fizičkim oštećenjima na pločama.
Posao kvalitetnog filtriranja muzike sa vinila zahteva puno strpljenja za vrhunske rezultate.
Ja koristim modovan Toshiba belt drive gramofon sa Shure V15 mk3 glavom, Marantz 2215BL receiver, Creative Live audio karticu i Magix Audio Cleaning Lab program.

papa d.j. je napisao(la):
Kvalitet glave (igle) je vizuelno, jako teško ispitati, trebaće ti pomoć nekog od matoraca koji su se petljali sa gramofonima, možda tata ili neko od njegovih?

Stanje (pohabanost) igle se vrlo lako proverava vizuelno - ko zna i ima cime...

papa d.j. je napisao(la):
Postoji i preamp za phono glavu koje pravi Terratec (Googl-aj), ne znam ima li ga kod nas, to bi bilo baš jednostavno rešenje.

Relativno jeftino resenje je phono preamp (recimo NAD PP2 - u 4audio-u kosta oko 60EUR)...

Taj PP2 nije loš za nezahtevne korisnike, inače nije ništa naročito (smetnje, brujanje i iznad svega prijem lokalne srednjetalasne stanice). Ali je bar "jeftin", tako da je mudro da kreneš od njega ako imaš samo 30 ploča... Za gramofon, solidan možeš da nađeš (polovan) za sličnu cenu. A za glavu se "otvori" još toliko, pa uzmi nekog novog Ortofona, pod obavezno. Starim glavama najčešće strada izolacija među navojima, igla je po pravilu istrošena, a nova pristojna MM glava ne košta previše, taman je u klasi onog što nabavljaš. Naravno, ne očekuj od ovog sistema čudo.

Nemoj kupovati nikakav zaseban phono preamp.Za malo vise para kupi pojacalo sa phono ulazom,novu MM glavu-Ortophon i bilo kakav gramofon(direct drive ili belt drive-svejedno) i bices zadovoljan.To sto sada imas-prodaj.

Nazad
Vrh Dno