Šta je novo?

Savet za foto-aparat

Zagor-Te-Nej

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2008
Poena
304
Pozdrav svima. Došlo vreme da mog Canona A400 zamenim boljim aparatom, pa da vas zamolim za savet šta da kupim? Kupio bih aparat od 250 do 300 evra, preko toga nemam mogućnosti, ne bih polovan, imam lošeg iskustva po tom pitanju, a nije mi bitno da li je po gabaritu velik ili mali, nabaviću torbicu, bitno da su slike odlične. Ne bi bilo loše da ima velik i širok zum, kad bi mogle i litijum baterije, bilo bi super, a još ako na auto dobro radi, onda idealno. Ajde pomozite ako imate volje i strpljenja.:type:

Canon SX10 IS je 365 evra, što daleko premašuje moje mogućnsoti!
Dobio sam savet od čoveka koji se bavi prodajom aparata da po njegovom stručnom mišljenju za mene je trenutno najbolja kupovina (odnos kvalitet/cena) Fuji S8000 fd. Šta mislite o tome?

Imaš test i na sajtu za f100fd

http://www.benchit.rs/BenchIT-testo...dni-test-stilizovanih-fotoaparata/Page-3.html

Ja ga uzeo pre neki dan, 28mm je ekstra, ali sada imaš i da biraš takvih aparata.
Panasonic FX-35 ima i 25mm, i čak je i manji. Kao i TZ7 koji je opet veći ali i 100€ skuplji, malo gabaritniji i ima i HD video sa zumom prilikom snimanja i ništa od manuelnih kontrola za fotke (nema ni fuji nešto sem iso u M modu).

Znači Fuji S8000 fd da ne uzimam?
Šta onda da uzmem od sledeća 3 :
1. Panasonic: Lumix DMC-FX35 oko 22000 din.
2. Panasonic: Lumix DMC-TZ5 oko 23500 din.
3. Fujifilm: FinePix F100fd oko 22500 din.

tz5 ali ima malko vise suma za moj ukus

Sad sam zvao da pitam šta imaju, jer jedno pišu, a stvarnost je drugo. Ima sledeće
Panasonic Lumix DMC-FX36 , nema 35 i Fujifilm FinePix F100fd. TZ-5 nema niko.
Ima samo TZ-6, ali je on 315 evra! Da li je i toliko bolji i vredi li dati još skoro 100 evra za njega?

Poslednja izmena:
Na osnovu prvih par fotografija, više nego zadovoljan. Lep aparat, lepih dimenzija, dobar meni, sve super! Nadam se da će tako i ostati.
P.S.
U subotu će imati generalnu probu, deca mi imaju završni koncert baleta za ovu godinu, pa ću tu i snimati i fotografisati, pa javljam kako sam zadovoljan. Pozdrav.

Pa nije valjda da nisi gledao fotografije tog aparata pre nego shto si ga kupio :d

Ne znam koliko on koshta u Big Bangu, samo znam da je ta prodavnica verovatno najskuplje mesto gde se tehnika moze kupiti :d

Pa nije valjda da nisi gledao fotografije tog aparata pre nego shto si ga kupio :d

U kojoj prodavnici daju da se aparat proba? Kad sam kupovao u Axelu nije moglo, ni u BM foto, ko će da da novi aparat da se škljoca na njemu!? To verovatno može samo po kućama kad se kupuje! Ja uvek kupujem na proverenim mestima gde imam i deklaraciju i gde znam da mi garancija važi! Ljudi su mi dali aparat i rekli mi da ako nešto nije kako treba da ga vratim sutradan! Kod mene važi pravilo - ,,ako ne daš na mostu, daćeš na ćupriji"! I zato sam i uzeo u dobroj firmi - ,,na mostu"!

Poslednja izmena:
Izgleda da zavisi i od prodavca! Kod ovog nije moglo, mogao je svaki da se uzme u ruke i pogleda, ali ne i proba. Rekao mi je da ako nije kako treba da mogu da ga sutradan vratim i uzmem drugi, a i to je OK. Pozdrav.

@taner
Koji si ti uzeo?

Olympus SP-570 UZ a birao sam izmedju TZ5 i SX200 koga nemaju. Veći je ali već sam dosta naučio o podešavanjima aparata, tako da ću se teško ikada vratiti više na idiyote. Inače na dpreview je model 565 koji je gotovo identičan po specifikacijama ali niža klasa, je bio recommended za 2008.

Poslednja izmena:
Evo posle par dana i dva slikanja, jedno u sali, a drugo na otvorenom, čisto da prenesem svoje utiske. Više sam nego prezadovoljan aparatom. Slike su po mom ukusu, odlične. Jedino bolje što sam video su fotografije na nekom Canonu DSLR-u koje sam gledao kod profesionalca, ali i aparat je preko hiljadarke. Kad skupim pare sledeći je neki takav foto-aparat. Za sada ovim sam više nego prezadovoljan. Pozdrav.

Ochigledno je da imash malo iskustva sa fotoaparatima, jer ti si sad rekao da je 570UZ najbolji fotoaparat do DSLRa, a to je predaleko od istine...

Ma nije najbolji, niti sam ja veliki znalac, nisam to nigde ni rekao. Samo je meni bio bolji izbor jer nisam previše okupiran tom temom i nije mi samo kvalitet slike bio presudan po kome su oni i doneli konačan sud(mada su to male razlike u kvalitetu)
SX10 je veći, duplo teži i nema RAW, Oly kada okačim sa lowepro torbicom oko vrata, ne osećam zamor i pri dužoj šetnji. A ovaj FZ28 je toliko ružan i jeftino plastičan da je odmah ispao iz konkurencije, čak i pored HD videa i hvalospeva na netu, to govori samo koliko sam bio razočaran kada sam ga video uživo.
Sve u svemu ja sam zadovoljan, posle Canon-a A70 ovo je mašina.

Nazad
Vrh Dno