Šta je novo?

Savet za apgrejd sa VIA KX133 na via kt 333

ziggy

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
609
Nameravam da svoj sadasnji procesor i plocu (Athlon slota 600),zamenim za kombinaciju XP 1800+ i neku bolju VIA KT333 plocu. Najverovatnije ce i nova ploca biti od istog proizvodjaca (Epox).
Hocu li morati da reinstaliram Windows-e i sve sto imam na hardu, (a toga ima stvarno uzasno mnogo),ili cu jednostavno moci da nov procesor i plocu prikopcam na stari hard disk i stare uredjaje i ne brinem? Hoce li to da radi?

Pazi, moguće da će da radi, ali svakako ćeš morati da sve ponovo instaliraš...

A jel neko probao nesto slicno mislim da ne instalira sve ponovo a da ovo radi? Jednom sam kod druga koji je imao Thunder-a na 1Ghz (VIA KT133) sa mog harda podigao sistem i sve mi je izgledalo OK, mada ga nismo puno cackali da proverimo do detalja.Tako mi je ovo i palo na pamet.Mislim u pitanju su dva Windowsa, mnogo uredjaja, mnogo programa, 15 GB patchovanih i crackovanih igara sa mnogo statusa i snimljenih misija.... Ogroman posao bi bio u pitanju.

Znas kako najbolje je da probas:)
Evo, pre nekoliko dana sam promenio prakticno sve na racunaru sta se unutra promeniti moze - K6II sa Duronom, plocu Socket7 sa novom KT133E, 33.6 modem sa novim 56k, s3Virge4MB sa GF2MX400 karticom i za sada sve radi stabilno. Doduse moj sistem nije prepun programa, ali imam Win98SE na kome imam Delphi6 i neke pomocne programe, kao i jos jednu particiju sa XP-om na kome imam Photoshop, Director, Office itd.

Znaci, moze da radi (i to perfektno stabilno), bitno je da lepo uklonis stare drajvere, proveris u Device Manageru da li ima nekih konflikata i ako nema, normalno nastavis rad (bez formata).

Jedan savet - nemoj da drzis na hardu gomilu nepotrebnih stvari i organizuj lepo sve sto imas na hardu. Naime, nakon izvesnog vremena masina moze tako zverski da ti uspori da ce ti se sistem dizati 3 min i sa PIV an 5GHz (da takav postoji :D ).

Posto je u pitanju veoma slichan chipset, ne bi trebalo instalirati Win iznova.
A ako si pametno rasporedio podatke na disku - nisi snimao sve na C particiju, nema potrebe za bojazni.

Zar nije lepshe da se sve smesti na "chisto";)

Ma zavisi, kad win lepo radi ne treba ga dirati, ja sam jednom promenio tri ploce i procesora i sve je radilo kako treba, sa BX Mastera i Cely-ja, na ASUS A7V-e i durona pa na Abit KT7-E i sve lepo radilo, e tek sam posle jedno mesec dana nesto *****ao i reinstalirao win, Probaj, naravno prethodno ga ghoustuj.

Ja trenutno kucam na veoma stabilnom Windowsu 2000 Pro na kojem sam testirao otprilike 4-5 VIA KT-333 ploča, a u medjuvremenu sam podizao sistem i na nForce sistemu, kao i na KT-133A. Windows mi je star oko 4-5 meseci i radi ok.

Sve to znam,naravno da je bolje imati "cist" sistem i sve reinstalirati ponovo. Ali poveo sam se ovom logikom: nekompatibilnosti koje bi postojale sveo bih na minimum time sto bih uzeo plocu istog proizvodjaca,dakle stara ploca Epox 7kxa i nova Epox k3a+,uredjaji bi bili isti,imam 3 PCI uredjaja koje bih ubacio u iste slotove kao na staroj ploci(prvi, treci i peti slot su bili zauzeti). Jedino u cemu bih mogao da nadjem nekompatibilnost bilo bi to sto bi se radilo o novom cipsetu (via kt333),novoj ddr memoriji,i mozda cinjenici da nova ploca ima 6 pci slotova, dakle mozda bi bilo neke razlike u rasporedu irq-ova u odnosu na staru plocu koja je imala 5 pci slotova.Sve ostalo bi bilo apsolutno isto kao u ovom starom sistemu. Sta je to u stvari sto je nuzno da Windows prepozna prilikom reinstalacije u novom hardveru pa je to razlog da je neophodno sve ponovo instalirati,neki sistemski fajlovi ili sta vec?. Mislim, da prelazim sa AMD platforme na Intela to bi vec bila druga prica..

pazi zaista je odluka na tebi, ali zaista bi bilo preporucljivo da uradis back-up i da ubijes win pa sve iz pocetka. Upgrade ploce i CPU-a nije mala stvar, zasto da mislis da ti ne radi zbog smrdljivog $Windjovsa. Ubijes ga, pa onda vidis dal sve radi, to je najsigurnije resenje.

Plug N' Pray mod ne funkcionise uvek kako bi trebalo. :D

P.S. Ja ubacim jedan RAM modul i opet reinstaliram Win(ove). Ne retko se desava i posle ceprkanja sa web development-om da ubijem OS.... a ne kada se radi tako ozbiljan upgrade...

:)

][V][ATRIX™ je napisao(la):
.... Upgrade ploce i CPU-a nije mala stvar, zasto da mislis da ti ne radi zbog smrdljivog $Windjovsa. Ubijes ga, pa onda vidis dal sve radi, to je najsigurnije resenje.
Plug N' Pray mod ne funkcionise uvek kako bi trebalo. :D
P.S. Ja ubacim jedan RAM modul i opet reinstaliram Win(ove). Ne retko se desava i posle ceprkanja sa web development-om da ubijem OS.... a ne kada se radi tako ozbiljan upgrade...
:)

Od svega ovde se slazem jedino sa onim o Plug & Pray.
Ipak ima dosta nacina da se stvari srede (ako je uopste ista potrebno sredjivati) i bez 'ubijanja' Windowsa. Od BIOS-a pa do 'podmetanja' novih INF fajlova (to radi na primer VIA 4in1) itd....

Ubiti Windows bez veze i posle bar 3 dana instalirati i podeshavati sve nanovo.... lele... :D

Da,da,lepo rekoste, pravi PLUG&PRAY. A verujte mi na mom racunaru se radi i Office, 3d studio max,Photoshop,internet,analog tv, sat tv, obrada zvuka,obrada slike, igre, i svako ga u porodici koristi za nesto svoje i sve to treba da radi perfektno na dva Windowsa. Desavalo mi se da sve to oporavljam sa blanko masine i trebalo mi je nedelju dana ali bukvalno danonocnog rada, imao sam nocne more sanjajuci Device manager i plave ekrane a bekap svega toga u Ghost-u nisam radio nikad jer je za image-ve trebalo jos 20 GB hard diska. Ma videcu. Mozda je najpametnije da od plate pocnem da odvajam za jednog dana neku kompletnu Opteron masinu na VIA KTxxx a ovo nek sluzi do penzije :D .
Hvala na savetima dobri ljudi, pa ako budem pokusao ovo javicu da li je poduhvat uspeo.

VELIKI POZDRAV ZA BENCHMARK COMMUNITY!

Sve zavisi koji operativni system imaš. Ako je u pitanju win98 ili winME 90% da će se system podići na novoj ploči...Evo ja imam ghostove rađene na KT333 koji sasvim ok rade na KT133A...naravno uvek najbolje i najsigurnije rešenje je sve instalirati od početka, a već ako kupuješ sve novo red bi bio da instaliraš sve...

PS: Sobzirom da imaš veliki broj uređaja u računaru savetujem ti da pogledaš post u FAQ o načinu raspoređivanja IRQ-ova.

Nazad
Vrh Dno