Šta je novo?

savet za 6870 ili 6850 Cyclone

DBraveZ

Čuven
Učlanjen(a)
30.04.2010
Poena
525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 5800X3D + Deepcool AK620 Zero Dark
Matična ploča
GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2
RAM
CORSAIR Vengeance RGB RT 32GB (2x16) DDR4 3600MHz CL16
GPU
INNO3D RTX 3080 ICHILL X4
Storage
2 x Kingston 2TB KC3000 Nvme M.2 SSD PCIE 4.0 + Crucial MX500 2TB SSD Sata
Zvuk
Edifier R2850DB + Sony WH-1000XM3 + Steelseries Arctis 7P+
PSU
Antec Signature SP1300 Platinum + Seasonic Prime GX-1300 Gold
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S white
Monitor
Dell G3223D + Hisense H65A6500 + AOC Q3279VWFD8
Miš & tastatura
Logitech G502 X White + Patriot Viper V760
Ostale periferije
PS5 + Hisense 75U8NQ
Laptop
Asus ROG Strix G513QR (Ryzen 7 5800H + RTX 3070 + 16GB + 512SSD), 15,6" 1080p 144Hz
Mobilni telefon
OnePlus 12R + 13R
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zanima me da cujem kakva su vasa misljenja o kupovini ove karte:
http://www.winwin.rs/-vga-amd-radeon-6870-sapphire-1gb-ddr5.66.html?productId=33140
Karta bi se uzela 3.juna kada daju popust 10% studentima pa to izadje 14.600din.

Prvo me zanima da li je prejaka za moj cpu (X3 450 3,2GHz). Ako je tako onda bih isao na ovu:
http://www.winwin.rs/-vga-amd-radeon-6850-msi-cyclone-pe-oc-1gb-ddr5.66.html?productId=31119
Koja bi sa popustom bila 13.700din sto je za ovakvo hladjenje i tisinu koju daje ovaj Cyclone kuler dobra cena. Dugo vec merkam ovu verziju (ranije sam imao Cyclone gtx460 768 kartu pa znam kako je tiha :) )

Znaci pitanje je u sustini da li bi vi isli na jacu kartu za samo 900din ili opet na malo slabiju ali sa boljim hladjenjem i verovatno manjom bukom ? A i plus je taj 6850 solidno OC a i ima TRIPLE OVER-VOLTAGE pa moze dosta da se steluje.
I da li bi 6870 mogla na moj proc.

Mislim da su sada zaista pojeftinile ove karte a jos je u petak dodatni popust 10%.

Hvala unapred na savetima. :wave:

Idi na 6850, mislim da bi se 6870 vec gusila sa tim procesorom. Mada mozes uzeti i 6870, pa ako kasnije budes uzimao jaci procesor, imaces i graficku koja ce ga ispratiti lepo. Mada, razlika izmedju 6850 i 6870 je nekih 12-17%, pa je mozda i pametnije da uzmes 6870. Sta god da uzmes, neces pogresiti...

Uzmi brzu karticu.
Shto duze vreme bude prolazilo to ce igre biti zahtevnije pa ce opet grafichka karta "gushiti" procesor.

Ok hvala svima, 6870 je porucena i trebalo bi sutra da je podignem. Cena 14580din.
Trebalo bi sa njom da sam miran jedan solidan period, a ako se cene jos spuste mozda padne i neki Phenom II 970.

Ma batali Phenom II, razliku necesh ni primetiti.

Kako nece primetiti, pogotovo sa X4 970, koji je zakljucani Thuban? Ako ima srece, pa ga otkljuca u X6, bice dobrog igranja :) A i ako ne otkljuca, nije steta, ipak 970 radi na 3.5 GHz, i ima jedno jezgro vise i ima L3 kes, sto ce se osetiti u nekim igrama. Uzmi 6870, i ako budes kasnije imao para, slobodno uzmi 970...

to sam rekao hipoteticki, a mozda cu uzeti i jaci, x4 mozda i x6, mada generalno x6 bas i ne znam koliko je za igre. Koji god gaming test da sam citao ta dva jezgra su na <5% ussage...
Cene AMD procesora zestoko padaju, X4 970 na 3,5GHz je sada 110evra kod nas. Uskoro ce stici i 980 na 3,7Ghz.

CPU upgrade ne planiram skoro, recimo oko NG, a ocekujem da cena jednog X4 980 bude oko 100evra u tom periodu. A kao sto rece Psycho, mozda se i otkljuca bar jedno jezgro ili se dobije ceo X6.

Otom potom :) odlucih se za 6870, sutra ce vec da se isproba.

Kakvo igranje sa X6, to nije procesor za igre, u 99% igara nece biti uopste brzi od Phenom II X4.... Nisu losi ti Phenom-i X4 jer se lepo klokuju i preko 4GHz.

Nisu jos uvek za igranje, ali bi negde mogla da se iskoriste i ta dva jezgra. A ako dobijes X6 na 3.5 GHz za 110 evra, mislim da je to sjajna kupovina...

Ne ako mozesh za manje novce da dobijesh X4 sa jachim klokom.

E ovako, korisnik vladalesje me je zamolio da mu opisem kakva mi je 6870 karta, jer ima istu dilemu da li ici na 6850 Cyclone ili na obicnu 6870. Iskucao sam pozamasan tekst, a zao mi da ga bacim jer je coveku pun inbox, pa poruku ne mogu ni da posaljem. Palo mi na pamet da stavim ovde, jer je on i citao ovu temu, a mozda ce koristiti jos nekome, jer su ove 2 karte pojeftinile pa verovatno ima dosta ljudi koji se razmisljaju.

pozz
Naleteo sam na tvoj post, kada si kupovao grafiku, 6870, u istoj toj dilemi sam i ja sada,

http://www.emmi.rs/grafičke-kartice...yclone-pe-oc-1gb-ddr5.11.html?productId=14840

i

http://www.emmi.rs/grafičke-kartice...870-sapphire-1gb-ddr5.11.html?productId=16387

ja trenutno imam 4770 Cyclone, i extra mi tixa, a imao sam 5830, pa sam prodao, razmisljam se izmedju ove dve,...

Kako si zadovoljan sa tvojom 6870, jel je tiha, to mi je najbitnije i jel se ne greje, jel se ne cuje zujanje iz nje, zavojnice?

uf tesko pitanje. I sama odluka je bila teska, mada me povukla jeftinoca i uzeh 6870. Platio sam je 14600 u winwinu-u (bio je studentski popust u petak pa sam dobio dodatnih 10%). Ako se odlucis za nju trebalo bi da dobijes i kupon za Dirt3 igru, ja sam i to danas prodao za 1000 pa moze kartica da izadje bas jeftino ako se snadjes.

E sad iskreno sve se svodi na tvoje licne afinitete a i trebalo bi da imas dobro rashladjeno kuciste. Ja imam haf912 sa 2 ventilatora od 20cm i 2 od 12 pa sve to fino hladi.
Moja prosla gtx460 Cyclone je otprilike imala ove temperature: 32-35 u idle (zavisi dal je napolju 15 ili 30 stepeni :) ) i oko 50-55 u full load-u.
I karta je bila tiha kao noc :D
A ova 6870 ima temp : 45-50 idle i oko 70 u loadu. To su u sustini odlicne temperature za graficku, samo sto smo i ja i ti razmazeni Cyclone kulerom :D
Karta je ok, zavojnice i tako to, lepo je odradjena, mada je ipak jeftina plastika u pitanju.
Iskreno kuler je na preko 65% obrtaja zestoko bucan, a vec na 75% i vise postaje avion :)
Znaci mora da se ogranici na recimo 50% max. Otprilike se ne cuje na 30-35% koliko se vrti u idle, tada je ok.

Znaci sve zavisi od tebe, ako zaista cenis tisinu i komp ti stoji na radnom stolu pored monitora i glave kao meni, mozda da uzmes 6850. Ako imas dobro rashladjeno kuciste i ogranicis kuler na <50% i to je ok.
Mozes i da kupis neki bolji kuler, ili da skines Cyclone sa 4770. To vec pitaj nekog iskusnijeg.

U svakom slucaju ne brini puno, sta god da uzmes neces pogresiti jer i sa 6850 moze i vise nego lepo da se igra danas, pogotovo sto je taj model sam po sebi kloknut a moze jos i vise.
6870 jeste rezerva za buducnost, ali ne puno, a i sa ovim modelom se oprosti od bilo kakvog ozbiljnijeg kloka, mozda 30-40MHz max sto je glupo uopste i raditi.
Sve igre lete na max podesavanjima, o tome ne treba trositi reci

Nadam se da sam pomogao oko nekih stvari, javi sta si uradio pa da podelimo utiske
Pozdrav ,)

Ja bih rekao da kod tebe najvecu buku stavara box kuler na procesoru. Dok ne izolujes tu buku, onda ne mozes tacno da utvrdis koliko je 6870 bucna, mada koliko sam se ja informisao kartica uopste nije bucna, bas zbog nereferentnog hladjenja.

Sto se tice kulera na grafickoj, na mojoj Sapphire 6850 je po default-u namesteno da se vent okrece do 50% od max broja obrtaja , sto je sasvim dovoljno da ohladi karticu u full loadu, a da ostane tiha.

Svakako je bolje ici na 6870, bez obzira na bolje hladjenje koje poseduje Cyclone 6850. Koliko vidim ta hladjenja kod MSI kartica su jedino sto valja kod njih, cisto da kupcima zamazu oci, sa tim extra nabudzenim kulerima.

Sapphire radi bolje AMD kartice od MSI-a i pouzdaniji je, a pored toga je zvanicni i No1. partner AMD-a.

Poslednja izmena:
ne ne, pazi ne pricam napamet. Dosta sam se igrao i sa integrusom na ploci, znam kako je box kuler glasan u loadu, a to je prilicno, ali to je 5 puta tise nego ovaj model 6870 ako joj se kuler ne ogranici, jer onda ide preko 65% i urla, box se ne cuje od nje, a znam razliku jer se drugacije cuju.
Kada ga stavim na max 50% to je ok, a temperature ne prelaze neke kriticne vrednosti tipa 70-75.
Znaci u principu je ok sa tim, ali treba imati provetreno kuciste. Ipak ne mogu da znam kako ce raditi kod njega, jer kod mene ima ventilatora za leto na Adi...

znaci ko kupi kartu neka malo isproba i ako moze neka napise utiske ovde, moj zakljucak je da je zvuk podnosljiv do 50 max 55%, a prakticno necujan u idle rezimu sto je jelte normalno :)
Ogranicavanjem na 50% temperature su ok u loadu (bar kod mene) pa mogu da preporucim kartu.
Ipak kome je tisina bitnija a nema rashladjeno kucste, obavezno neka ide na Cyclone

Wavrinka, hvala na ulozenom trudu, i na ovakvom detaljnom odgovoru... Kuciste mi je Nitro AX, samo sto sam ga modovao,

http://www.cluboverclocker.com/reviews/cases/istar/Nitro-AX/Page2.htm

imam napred Xigmatek 12-ticu i pozadi 12-ticu.. Drzim ga na stolu, gore, pored mene desno.

Citam ovo sto si napisao, i ostale komentare, i ne znam sta da radim izmedju ove dve grafike, sve u kucistu mi je dosta tiho, imam kontroler za kulere, Vendetta 2 se ne cuje, kuler iz napajanje se ne cuje, 4770 Cyclone da ne pricam koliko je tiha

Kupovinom 6850 Cyclone dobijam kartu sa boljim i tisim kulerom, a kupovinom 6870 dobijam jacu karticu, a sa losijim kulerom, razlika u ceni je sitna, i sad ne znam sta da radim

Wavrinka, hvala na ulozenom trudu, i na ovakvom detaljnom odgovoru... Kuciste mi je Nitro AX, samo sto sam ga modovao,

http://www.cluboverclocker.com/reviews/cases/istar/Nitro-AX/Page2.htm

imam napred Xigmatek 12-ticu i pozadi 12-ticu.. Drzim ga na stolu, gore, pored mene desno.

Citam ovo sto si napisao, i ostale komentare, i ne znam sta da radim izmedju ove dve grafike, sve u kucistu mi je dosta tiho, imam kontroler za kulere, Vendetta 2 se ne cuje, kuler iz napajanje se ne cuje, 4770 Cyclone da ne pricam koliko je tiha

Kupovinom 6850 Cyclone dobijam kartu sa boljim i tisim kulerom, a kupovinom 6870 dobijam jacu karticu, a sa losijim kulerom, razlika u ceni je sitna, i sad ne znam sta da radim

Vidim da imas LC Power 6550 napajanje, pa bih stoga zaobisao 6870 i uzeo 6850. Ne kazem da 6870 nece moci da radi, ali opet bice nategnuto na tom LC Power-u koji ima realnih 400W. Dok je 6850 manji potrosac i radice ti bez problema.

Ma drzi tog Phenoma X4 i uzivaj. Ne vidim svrhu prelaska na 2500k. Kad dodje vreme onda menjaj procesor, za sad je ovaj procesor i vise nego dovoljan. Promeni za jedno 2 godine, a ne sad. Ovako samo bacas pare.

Samo promeni napajanje i uzmi Seasonic 620GM, najbolje napajanje u klasi do 100e, nema greske sa njim. Eventualno ako ne nadjes ovo napajanje uzmi Chief CFT-750-14CS.

Posto menjas napajanje, uzmi Sapphire 6870, i ako vent na grafickoj nije namesten da se vrti do 50% obrtaja, namesti to i uzivaj. Takodje ako imas mesta za vent na bocnoj strani kucista, ubaci jedan od 12cm da hladi grafu i plocu.

Poslednja izmena:
Ti si lud sto si prodao Phenoma:p Znaci steta je vec nacinjena, pa dobro ako imas para, sto da ne. Ja da uzimam 2500k, uzeo bih i 6950/GTX560Ti, ali dobro moze i 6870 da vrsi posao.;)

Ma nije bucna toliko, ja bih uzeo 6870, skoro svaki kuler se cuje kad se ubrza preko 60-70% od ovih nereferentnih ***, al hlade solidno i opet su tisi od referentnog.

@Wavrinka Zasto mislis da nema smisla klokovati 6870 ? ja sam skoro jedan Sapphire FleX testirao i klokovao na 1000/1250 uz neko m alo dodavanje napona i dobio u proseku ~10-15% vece performanse sto se tekako primeti pogotovo tamo gde je malo manji frejmrejt u odredjenim igrama. Neke 6870 idu i preko 1000 MHz a da ne traze puno napona.

Poslednja izmena:
Zar ne bi trebalo na manjem framerate-u da se manje primeti. Mislim ako u nekoj igri imash 10fps dodatnih 15% ce ti dati ukupno 11.5fps, zar ne?

Zar ne bi trebalo na manjem framerate-u da se manje primeti. Mislim ako u nekoj igri imash 10fps dodatnih 15% ce ti dati ukupno 11.5fps, zar ne?

Pricam o igrivom frejmrejtu ne o 10 FPS, imas minimalni 27-28 a sa 10-15% ne pada ispod 30 ili prosecni 30 a sa 15% oc oko 35 itd primeti se, a na 50-60+ FPS svakako ne mozes da primetis. Znaci tamo gde je najpotrebnije moze da pomogne OC lepo.

Poslednja izmena:
@Wavrinka Zasto mislis da nema smisla klokovati 6870 ? ja sam skoro jedan Sapphire FleX testirao i klokovao na 1000/1250 uz neko m alo dodavanje napona i dobio u proseku ~10-15% vece performanse sto se tekako primeti pogotovo tamo gde je malo manji frejmrejt u odredjenim igrama. Neke 6870 idu i preko 1000 MHz a da ne traze puno napona.

pa Toxic, Flex itd su bolje verzije. Pre kupovine sam citao reviewe za konkretno ovaj model i izvlacili su vrlo slabe klokove. Tipa 940 Mhz.

To ti sve zavisi od primerka kartice, neka ima veci OC potencijal, neka manji. Ma 6870 ima dovoljno sirove snage i na stock vrednostima.

Ja stvarno ne znam za sta da se odlucim, sad se razmisljam i za MSI GTX460 HAWK, ali opet mislim da je od nje bolja kupovina 6850, manje trosi, a i za nijansu brza i plus novija kartica....

Da postavim jedno mozda malo glupo pitanje, u tim vodama sam, a nisam bas ukapirao sta znaci referentna, a sta nereferentna kartica :) kontam da je jedna sa poboljsanim hladjenjem?

Nazad
Vrh Dno