Šta je novo?

Savet u vezi zvučne kartice

boki78

Slavan
Učlanjen(a)
04.02.2008
Poena
395
Posedujem dosta star PC u kojem je ASUS P4B533 ploča sa integrisanom zvučnom karticom, preko nje su mi spojeni Genius 3600w 5.1 zvučnici. Preko pomenutog kompjutera gledam filmove i najbitniji mi je 5.1 zvuk, muzika je na drugom mestu. Voleo bih ako neko ima vremena da mi objasni šta se dobija u kvalitetu zvuka kupovinom posebne audio kartice i koja bi kartica do nekih 20 eura mogla meni da radi posao s obzirom na pomenutu konfiguraciju. Veliki pozdrav i unapred hvala na odgovorima!

P.S. Sada tek vidim da ovo možda i nije pravi deo foruma za ovo pitanje mada bih ja svakako voleo i da čujem objašnjenje kakav boljitak donose zvučne kartica, bez obzira na model. Moderatori neka odluče gde treba ići ova tema. Hvala još jednom.

Poslednja izmena:
Sa tim zvučnicima, teško da ćeš čuti neki boljitak...

Ali ajde da ne budemo negativni skroz. Bolja zvučna - bolji zvuk, logično. Ako te baš svrbi džep za kupovinu, nađi nekog ko ima SB Live! 5.1 staru karticu pa isprobaj. Polovna (nema nove više) je oko 500 din.

Mene samo zanima, kad već kažeš da su ti bitni filmovi, kakve ti to ripove gledaš? DVD? XviD? MKV? Pitam, pošto čisto sumnjam da sa takvim kompom možeš da gledaš HD filmove onako kako to Dokins zapoveda. :)

Hehe ma ne staj mi na muku. Mada mogu da gledam divix, DVD, BRrip 480p kao i BRrip720p ali samo ako je avi format, mkv ne mogu jer mi secka. Ma ne jurim ja da kupim ako nema potrebe ali vidim da se potencira da je bilo koja zvučna bolja od integrisane.

Pa kažem ti, reskiraj 500 dindži, ne može biti gore od integruše :) Taj SB Live radi samo bez problema na XP.

Ma gde se ne primeti razlika na tim zvucnicima... Kupuj obavezno. Mozes i neki polovni stariji audigy2 ili sl. za 15-tak evra. To i integrisana su velika razlika na tvojim zvucnicima.

Ok, hvala puno na odgovorima. Dosta mi je jednostavnije da kupim nešto novo jer ne znam ni gde da tražim polovno, ako nije problem kažite mi šta mislite o ovoj kartici za nekih 15 eura, CREATIVE Sound Blaster PCI VX 5.1 30SB107100000?

Ok, hvala puno na odgovorima. Dosta mi je jednostavnije da kupim nešto novo jer ne znam ni gde da tražim polovno, ako nije problem kažite mi šta mislite o ovoj kartici za nekih 15 eura, CREATIVE Sound Blaster PCI VX 5.1 30SB107100000?
Ne valja ti to. :smash:
Ako ces novo uzmi Asus Xonar DS, on je ~40e.;)

Najracionalnije je neki polovan audigy2 SE za hiljadu i kusur. Mislim, zbog para.

Ok, hvala puno svima na odgovorima. Sada imam orjentaciju u kom pravcu da razmišljam. Pozdrav!

Meni stari Audigy 2 bolje zvuči od integrisane Realtek HD audio, instalirane su mi obe, ali koristim Audigy. Ako kupuješ polovnu Creative karticu, a to je najrealnije, s obzirom na cenovni rang, izbegavaj Live! 24-bit, Audigy SE, Audigy LS i Xtreme Audio, zato što nisu bazirane na EMU čipu i nemaju hardversku akceleraciju. Ostali modeli, koji se mogu naći po oglasima, su sasvim ok za uložene novce, i zaista su bolji od integrisanih kartica. :wave:

Zamolio bih vas da prokomentarišete da li vredi uzimati polovnu CREATIVE LABS 5.1 SURROUND (1557867) za 2000 dinara. Unapred hvala.

Creative Labs 5.1 Surround 24bit Sound Blaster Audigy EAX Advanced Hd Sound Card Internal PCI SB0160 je kartica, u žurbi nisam sam ostavio sve podatke u prethodnom postu.

Puno je to, 20 evra...

A koliko realno vredi ta polovna kartica odnosno da li je vredi uopšte uzimati i za neke manje pare?

Uzmi lepo SB Live! 5.1 kao sto ti svi preporucuju, najjeftinija i najbolja varijanta.

Hvala na savetima, uzeo sam polovnu Creative SB Live 5.1 za 900 dinara i vrlo sam zadovoljan. Primetna je promena na bolje u kvalitetu zvuka!

Ne valja ti to. :smash:
Ako ces novo uzmi Asus Xonar DS, on je ~40e.;)

Imam Asus Rampage III Extreme plocu, sve integrisano, zvuk na Win 7 x64 sa office-alnim drajverima ne radi u 5.1 rezimu nikako, koliko god se trudio da namestim. Na Win XP x64 sve radi u fullu, isto tako i na Ubuntu 10.04 x64. Na Win 7 x64 na testu u sound manageru defaultnom i SoundMax koji je na disku, sve prolazi normalno, svaki zvucnik pusta zvuk kako treba i na kruznom testu. U Winamp-u ili windows media player-u ne radi, u KMPlayer-u u filmovima radi u fullu sve.

Nosim se mislju da uzmem ovu gore pomenutu zvucnu kartu, Asus Xonar DS ali ne znam kakva su iskustva sa ovom kartom na ovom OS-u. Isti problem sam imao sa TV kartom Leadtek PVR2000 na Win7 x64 sve dok nisam uzeo PVR3000 pa ne bih da bacam pare ako vec je...enise sa drajverima. Ne sumnjam ni najmanje da je ova Asusova kartica super ali drajveri na ovom OS-u, hm?

Hvala svim ljudima dobre volje unapred na odgovorima.

Poslednja izmena:
Ja koristim na ubuntu, ali je u pitanju x86 verzija. Da skratim, treba uraditi update alse, i za to koristim skriptu koju sam skinuo odavde.
Sad, ne znam dal je pravilo, ili sam izolovan slucaj... al svakih 10-20 dana jednostavno prestane da radi. Onda odradim ponovo sve ponovo (ne traje dugo, 3 komande i 1 restart), pa proradi... i tako... uglavnom, nije dosadno :)
Ako se to izuzme, ne pravi nikakve probleme. Mada, napominjem, koristim xonar ds na x86 ubuntu.

Nazad
Vrh Dno