Šta je novo?

savet u vezi M.2 SSD za laptop

alexandar971

Zapažen
Učlanjen(a)
06.05.2024
Poena
11
Pozdrav drugari, potreban mi je savet :)

Imam laptop Lenovo thinkpad t440s i u njemu 2.5" ssd koje je skoro pa istrosen, doslo je vreme za zamenu.
Prelistah ovu temu solidno unazad, nadjoh sta je najbolje uzeti, Transcend 230s ili SKC600, ali imam jednu nedoumicu.

Zeleo bih da razdvojim OS od storage-a, medjutim na pomenutom laptopu imam samo jos M.2 sata 2242 slot, pa me interesuje da li je vredno uzeti nesto ovako (Transcend TS120GMTS420S M.2 SATA III 120GB, 2242, B+M Key, TLC ; 420S/425S/430S seriju, ne znam koje su razlike?!) i na njemu staviti OS, a 2.5" ssd za storage ili ipak uzeti samo 2.5" ssd vece memorije i napraviti particiju za OS?

Sto se tice storage memorije, pretezno bi tu bila muzika, DJ sam i software za muziku non stop iscitava fajlove sa tog diska, pa iz tog razloga smatram da je bolje da na odvojenom disku bude OS kao i sam software, ali da li ovaj disk na M.2 sata slotu moze praviti tu neku bitnu razliku koju sam ja zamislio ili nema poente...?

Ja imam Transcend 2242 m.2 sata u Thinkpad laptopu. Iskoristi mogućnost da odvojiš sistem od podataka tako što ćeš na velikom disku držati podatke.

Ja imam Transcend 2242 m.2 sata u Thinkpad laptopu. Iskoristi mogućnost da odvojiš sistem od podataka tako što ćeš na velikom disku držati podatke.
Tako sam i mislio.. a reci mi sledece ako znas, otvorio sam laptop da pogledam slot i vidim da je M key slot, a ja sto sam nasao i naveo gore m.2 sata je B+M key. M key su svi NVMe, nema sata ako sam dobro razumeo, pa sad ne znam da li mogu koristiti ovaj B+M ili ne?

Poslednja izmena:
Tako sam i mislio.. a reci mi sledece ako znas, otvorio sam laptop da pogledam slot i vidim da je M key slot, a ja sto sam nasao i naveo gore m.2 sata je B+M key. M key su svi NVMe, nema sata ako sam dobro razumeo, pa sad ne znam da li mogu koristiti ovaj B+M ili ne?
Ne, ne možeš SATA (B+M) disk u M slot, već samo NVMe.
Ako je takav slot, ako je WWAN/M.2, onda je verovatno za SSD

Poslednja izmena:
bolje uzmi NVMe i barem od 240/256gb (mozda i vise) 120 je mali posluzice i on mada je bolje uvek uzeti veci ssd.
Bih ja ali sam procitao u specifikaciji da taj slot ne podrzava NVMe vec samo sata :(
Posto je to zapravo slot za WAN karticu, ali moze da se iskoristi i za disk ako sam dobro razumeo
Pa sam hteo da ga iskoristim samo da odvojim sistem, za sta je dovoljno 120/128, slozices se :D

U pitanju je T440s Laptop (ThinkPad) - Type 20AR , pa ako ima nekog strucnijeg od mene da mi objasni kako to mogu tacno uraditi, bio bih mu jako zahvalan :)
Ne, ne možeš SATA (B+M) disk u M slot (kako bi ga ugurao razmisli ;)), već samo NVMe.
Bih ja ali sam procitao u specifikaciji da taj slot ne podrzava NVMe vec samo sata :(
Posto je to zapravo slot za WAN karticu, ali moze da se iskoristi i za disk ako sam dobro razumeo
Pa sam hteo da ga iskoristim samo da odvojim sistem, za sta je dovoljno 120/128, slozices se :D

U pitanju je T440s Laptop (ThinkPad) - Type 20AR , pa ako ima nekog strucnijeg od mene da mi objasni kako to mogu tacno uraditi, bio bih mu jako zahvalan :)
Sta mi je onda ciniti po ovom pitanju?
Evo slike u attach-u kako to izgleda

EDIT: A ovde nadjoh tu situaciju da moze: https://www.laptopmag.com/articles/install-m2-ssd-lenovo-t440s

Prilozi

• 20250413_234723.jpg
    20250413_234723.jpg
    254.8 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:

Sta mi je onda ciniti po ovom pitanju?
Evo slike u attach-u kako to izgleda
mislim da je slot nvme. mala je cena razlika izmedju obicnog sata i nvme-a.

Promenio sam post, tvoj je samo za SATA. I to ima kad može dvostrani a kad jednostrani, tj. šta gubiš.
Evo sve imaš ovde.
E sad mi tek nista nije jasno sa tim dvostrani/jednostrani :D
A u ovom dokumentu se ne snalazim bas najbolje, pa ako moze help 🙏:)
Jasno mi je da mora SATA, e sad, koji key, kako da znam da li meni odgovara jednostrani ili dvostrani, sta da trazim? Ili ako moze bilo kakav primer diska koji meni odgovara
Mozda te maltretiram sada, ali oko ovoga nisam bas preterano u toku :sneaky:

To su opcije verzija laptop-a. Koji dolazi sa čim.

Što se tebe tiče, samo se drži članka što si okačio, sve imaš tamo.
I koji tip i koja dužina, a to je upravo onaj što si gore okačio (osim ako slučajno nađeš veći od npr. 240 GB).

To su opcije verzija laptop-a. Koji dolazi sa čim.

Što se tebe tiče, samo se drži članka što si okačio, sve imaš tamo.
I koji tip i koja dužina, a to je upravo onaj što si gore okačio (osim ako slučajno nađeš veći od npr. 240 GB).
E hvala ti puno :):):)
Pokusacu da nadjem 430s seriju, posto ona ima DDR3 DRAM Cache u odnosu na ovu 420s, ali je izgleda bas retko gde ima :sneaky: Sta ti kazes, ima li smisla traziti s obzirom da cu sistem tu?

EDIT: videh ima je po KP-u, ali je 3x skuplja :D vredi li toliko?

Mislim da je najbitnija veličina u ovom slučaju...

Slazem se, ali s obzirom da ce mi tu biti samo sistem i rekordbox (cca ~2gb), rekao bih da je ok i 120.. gledam trenutni ssd, na C particiji mi je zauzeto nesto preko 40gb, a imam isto to sto bih stavio i ovamo, jer mi taj laptop samo za to sluzi, dok cu obican ssd kao storage uzeti veci, jer mi je ovaj od 512gb skoro pun do vrha

No, s obzirom da sam naisao na 430s seriju od 256gb za oko 3500din, a ova 420s serija od 120gb je 2000, uzecu ipak 430s :)

Jos jednom, hvala puno na pomoci ☺️

Slazem se, ali s obzirom da ce mi tu biti samo sistem i rekordbox (cca ~2gb), rekao bih da je ok i 120.. gledam trenutni ssd, na C particiji mi je zauzeto nesto preko 40gb, a imam isto to sto bih stavio i ovamo, jer mi taj laptop samo za to sluzi, dok cu obican ssd kao storage uzeti veci, jer mi je ovaj od 512gb skoro pun do vrha

No, s obzirom da sam naisao na 430s seriju od 256gb za oko 3500din, a ova 420s serija od 120gb je 2000, uzecu ipak 430s :)

Jos jednom, hvala puno na pomoci ☺️
vidi kod madjara uglavnom je jeftinije nego kod nas.

Itekako je bitna, što veće to bolje ako finansije dozvoljavaju.

Počeo sam sa 120GB (oni prvi plavi HyperX SATA) i odrekao se grafičke u to vreme da bih uzeo SSD i koristio integrisanu HD3000 na 2600k, a sada mi je i 1TB NVMe malo pa sam ovaj poslednji poručio u varijanti od 2TB.

Odrekao si se grafičke zbog SSD, moj čovek. :)
Nisam se pokajao ni u jednom trenutku, baš mi je tad značila ta brzina i sve je neuporedivo brže radilo, pogotovu Photoshop i ostali važni programi za fakultet.

Od tada nikad više HDD za glavni OS, jedino mi je MacOS bio na 500GB 7200 rpm 2.5" HDD što mi je ostao iz Toshibe koja je rešila da ispusti dušu u autobusu kad sam krenuo na odmor. I u firmi sam svima prvom prilikom zamenio HDD sa SSD jer je pravo mučenje. Baš sam relativno skoro sa jednog rashodovanog laptopa skinuo 860 EVO jer mi je trebalo nešto sa Monterey sistema pa iskoristio njega da odradim novu instalaciju pa mu vratio HDD i instalirao novi sistem da probam kako radi (10 IOT LTSC), to je bilo tako sporo za rad da sam prvom prilikom vratio SSD.

Nazad
Vrh Dno