Šta je novo?

Savet u vezi kupovine singl core procesora..

dimmu

Slavan
Učlanjen(a)
23.03.2009
Poena
345
Posto nemam nesto previse para,a i nisam neki strastveni gejmer da imam jaci racunar zeleo sam da pitam za savet u vezi kupovine "novog" procesora.Maticna je Asus A7V8X-X,a procesor AMD Sempron 2400+ 462 socket je u pitanju i radi na 1.6ghz.E sad posto kao sto rekoh nemam para za nista modernije,a koliko videh maticna ne podrzava jace procesore od 2.25ghz koji procesor uzeti da ide na moju konfiguraciju i da je nabavljiv po manje/vise prihvatljivoj ceni? I gde to uzeti ako je moguce reci.Gledao sam bas na kupujem/prodajem ali dzaba koji god proc da nadjem on je 478 socket i jaci od 2.25ghz...

Nemoj to da radis nikako ti se ne isplati, evo sad sam gledao neke oglase na pc berzi i dati 15evra za socket A procesor koji radi na 2GHz je cisto bacanje para,jer ubrzanje koje bi dobio bilo bi mizerno ,a razliku nebi ni primetio.
Ako mozes da se stisnes za 30evra + pare sto dobijes od prodaje ploce ,procesora i graficke mogao bi uradis upgrade samo takav u odnosu sta sad imas.

Gigabyte G31M-ES2L -35 evra ima integrisanu grafiku koja je bolja od tvog radeona 9550
E3300 - 35 evra koji mozes komotno da podignes odma na 3.75GHz prilikom prvog butovanja bez dizanja napona.
I uzmes neki ddr2 800 MHz ram od 1Gb polovan ima ovde na oglasima bas dosta za nekih 1500din toliko bi i dobio od prodaje svog ddr 768Mb rama.(mozda malo manje).

Cak nebi morao ni napajanje da menjas.

Generalno vazi pravilo ako imas pare onda se jedino isplati upgrade cele platforme a ako nemas ostani na tome sto imas. Jer uzimanjem za nijansu brzeg procesora neces dobiti skoro nista.

I ja sam bio u sličnoj situaciji nije mi rebalo puno brže, samo malo,.... pa kad sam sve iskalkulisao, izašlo me je samo malo skuplje od nekog kržljavog upgrade-a da pređem na novo.

Uzmi novu ploču sa int grafom, proc i mem. Svoje staro oglasi, izvući ćeš nešto, pa dodaj malo više nego što si mislio i videćeš da će ti se isplatiti.

hvala puno na savetu! uradicu tako kao sto ste rekli i sada kada citam vase postove i malo vise razmisljam to mi se cini mnogo logicnije nego ono sto sam ja hteo uraditi.samo je pitanje da li ce to moje napajanje moci podneti.posto je to nomak napajanje i na racunu pise 500w,na kutiji oznaceno 450w,a na nalepnici nema nista konkretno nego od boje do boje ide od 225 do 275w,a ako je slabo nema veze gledao sam bas sada ima za 1600din 500w frontier u win-win-u valjda bi on izgurao to sve,sta kazete?.sada sam malo gledao cene u win-win-u i da ne bi otvarao novu temu recite mi jel mi se isplati da na Gigabyte GA-G31M-ES2L i Intel E3300 da stavljam http://www.winwin.rs/vga-pci-e-nvidia-geforce-vga-geforce-9400-gt-leadtek-1gb-ddr2,-tvo-hdtv-dvi-fan-128bit.66.html?productId=19677? videh da kosta 4400din u win-win-u,a kada vec obnavljam maticnu i procesor dacu jos i nekih 40-45eura za graficku pa da sam miran opet duze vreme jer i ovu konfiguraciju sto sada koristim,imam je vec 5 ipo godina :]
E3300 - 35 evra koji mozes komotno da podignes odma na 3.75GHz prilikom prvog butovanja bez dizanja napona
jel potrebno kupovati veci kuler da bi radio na 3.7ghz? i ako jeste koliko veci?videh da ljudi pricaju da sa stock kulerom ide fino i na 3.0 ili 3.3ghz.

Poslednja izmena:
Nema ti to maltene blage veze. Ako zelis da uzmes neku GPU, nadji Radeon 3650 ili 3850 ili 4650(novi ili polovni), to bi na tvoju konfu uletelo fenomenalno. A povrh svega, to frontier napajanje je maltene isto sto i taj tvoj nomak. Bolje da lovu koju si spremio za taj GPU investiras u napajanje i onda lagano da skupljas za GPU. Imas solidna napajanja(citaj FINE KINEZE) za 2000-2500. Mozda neko ima nesto bolje da ti preporuci, ne znam.

EDIT: Za kuler ces sam da vidis kada probas. Ali za OC je potrebno i pouzdaniji napajanje, a ne nesto sto ce da ti s**** konfu.

Poslednja izmena:
Za pocetak uzmi plocu i proesor za neku iole malo ozbiljniju graficku pozeljno je da imas malo kvalitentnije napajanje. E sad taj tvoj nomak od "500W" bi verovatno bio dovoljan za tu 9400gt ali imas mnogo bolje plovne grafe za te pare da nadjes.

Nije ti potreban nikakav "veci " kuler za tih 3.75GHz dovoljan je taj stock kuler sto dolazi uz procesor. Jel ne povecas napon pa se samim tim procesor samo neznatno vise greje.
Meni su temp 38-39C idle (danas je bas toplo), u igrica mi ne ide preko 60C, kad pustim linx ili prime odna skacu na 69-70C. Temperatura u sobi mi je 27C a u kucistu 30C.

Sto se odmah zalecete sa tih 3,75GHz ?!?!?!
Kao da ce mu toliko biti potrebno.
Neki umeren overklok, 3 - 3,2GHz sa umerenim temperaturama, i nista mu vise od toga ne treba, dok god bude imao slabu-osrednju graficku.
A pri tom ne mora da ulaze u kuler, dovoljan mu je stock/Box kuler.

A sto se tice graficke, ako ti je budzet 40-45e, juri Ati 4670 512MB DDR3.
Radice ona na tom Nomak 450W napajanju. To napajanje jeste u rangu najjeftinijih Frontier napajanje, ali 4670 veoma malo trosi. I radi bez problema na kinezima 400-500W.

Ako se vec budes odlucio za novo napajanje, za 30e moze da se nadje Thermaltake LitePower 400W. To je za klasu bolje od kineza :).

E3300@ 3,2GHz, 2GB Ram-a, Ati 4670... Pa to je gaming konfa ;), za 1280x1024/1440x900 rezoluciju. Detalji medium-high, za 99% igara :).

Poslednja izmena:
necu odma overklokovati proc na 3.7,3.0 mi je sasvim dovoljno,a sto se tice napajanja nomak uveliko ispada iz igre i uzecu novo napajanje(verovatno ovo koje mi je sajnfild preporucio Thermaltake LitePower 400W).hvala svima na savetima,ne razumem se bas toliko u komponente pa mi se zato 9400gt ucinila bolja od 4650 ali nisam video da ova druga ima memory clock 400x2mhz.nego htedoh pitati da li ce mi puno znaciti to sto 4650 ima samo 512 mb,a ne 1gb kao 9400gt?ovog meseca uzecu maticnu,procesor,napajanje i graficku i posto prijateljev komp stoji kod mene vec mesecima pozajmicu njegov ddr2 ram od 1gb pa cu sledeceg meseca kad prodje plata uzeti 2x1gb ili jedan od 1gb i jedan od 2.no za ram ima jos vremena.valjda cu i ubosti neki oglas,danas sam video da je covek prodavao 4x1gb kingstonov hyper X na 1066mhz za 35 eura i naravno vec je uveliko prodato,a oglas je star 2-3 dana..valjda cu imati srece da naletim na nesto takvo :]

necu odma overklokovati proc na 3.7,3.0 mi je sasvim dovoljno,a sto se tice napajanja nomak uveliko ispada iz igre i uzecu novo napajanje(verovatno ovo koje mi je sajnfild preporucio Thermaltake LitePower 400W).hvala svima na savetima,ne razumem se bas toliko u komponente pa mi se zato 9400gt ucinila bolja od 4650 ali nisam video da ova druga ima memory clock 400x2mhz.nego htedoh pitati da li ce mi puno znaciti to sto 4650 ima samo 512 mb,a ne 1gb kao 9400gt?ovog meseca uzecu maticnu,procesor,napajanje i graficku i posto prijateljev komp stoji kod mene vec mesecima pozajmicu njegov ddr2 ram od 1gb pa cu sledeceg meseca kad prodje plata uzeti 2x1gb ili jedan od 1gb i jedan od 2.no za ram ima jos vremena.valjda cu i ubosti neki oglas,danas sam video da je covek prodavao 4x1gb kingstonov hyper X na 1066mhz za 35 eura i naravno vec je uveliko prodato,a oglas je star 2-3 dana..valjda cu imati srece da naletim na nesto takvo :]

Kao prvo, to neka navlakusa bila, 4x1GB DDR2 800MHz ne moze ispod 50e, a HyperX 1066MHz ispod 60e nikako, tako da batali to. A i ne treba ti 4GB, 2GB (25e, polovno u garanciju) su sasvim dovoljna.

Graficku, hoces li novu kupovati ili polovnu.
Ako novu, ok onda moze 4650, nije mnogo sporija od 4670, a i tamac ce dobro leci na E3300 :).
A ako ides na polovnu, onda 4670 za 40-45e obavezno.

A za memoriju na grafickoj, tim slabim grafickama nista ne znaci 1GB memorije, uvek se gleda prvo brzina (DDR3 vs DDR2, kod ovih slabijih), pa onda kolicina.
512MB DDR3 je bolje nego 1GB DDR2 (a mislim da 9500GT ima 1GB DDR2). A i da nema DDR2, opet je 4650 bolji izbor.

dovoljno mi je 2gb to sam hteo da uzmem sa prijateljem pola pola.novu cu uzimati,sada kada vec imam malo vise para uzeo bih novo :] ok,hvala svima na savetima imam sada sve potrebno da idem u kupovinu.samo da prodje plata i stize nova konfiguracija :D

i ja sam pre 2-3meseca isto uradio,hteo sam neki upgrade a nisam imao love pa sam se odlucio za tu kombinaciju.
Imao sam nesto slicno kao ti sada athlon XP 2000+, asus A7V8X-X i ati 9600pro 1 gb ddr, upgrade ne izasao nesto smesno

Ajde pa nek ti je sa srecom,nadam se da ces biti zadovoljan:type:

Poslednja izmena:
Everton,sta mislis da li bi taj e3300 koji ti imas mogao da legne na moju plocu?Updatovao sam bios i sada u njemu stoji da je ploca 945 Platinum/Neo u prospektu za plocu koju sam sacuvao stoji da podrzava dual core procesore,a na msi sajtu da ne podrzava.Za e2180 sam gotovo siguran da bi ga progutala a za taj 3300 ne znam,neki slican upgrade kao sto si preporucio dimu mi nije primaran.Taj e3300 mi je primamljiv,a i cena je negde oko 35e nov. Ovaj moj cpu me ubija,ni pes ne mogu da igram kako treba!ploca je iz potpisa...

sve,sve, ali sto bi uzimao intela, kad onda mora da kupi i graficku? zbog nekog fantomskog oc-a?!

amd, koji bio.
785g plocu, radice mu sigurno bolje od one sto trenutno ima.
2gb ddr3 i kraj

To bi ga malo skuplje uzaslo a i sam je rekao da nema para za nista modernije.Ja sam mu predlozio sta moze da uradi za 30evra umeto da da 20evra za skoro deceniju starog bartona 2500+ koji radi kao 3200+:banana:
U medjuvremenu ako mu se budzet povecao nek stavi koliki je pa cemo mu lepo sastaviti nesto moze cak i amd nije greda:)

Everton,sta mislis da li bi taj e3300 koji ti imas mogao da legne na moju plocu?Updatovao sam bios i sada u njemu stoji da je ploca 945 Platinum/Neo u prospektu za plocu koju sam sacuvao stoji da podrzava dual core procesore,a na msi sajtu da ne podrzava.Za e2180 sam gotovo siguran da bi ga progutala a za taj 3300 ne znam,neki slican upgrade kao sto si preporucio dimu mi nije primaran.Taj e3300 mi je primamljiv,a i cena je negde oko 35e nov. Ovaj moj cpu me ubija,ni pes ne mogu da igram kako treba!ploca je iz potpisa...

iskreno nemam pojma dali bi mogao probaj ovde da nadjes tu tvoju plocu pa proveri http://www.cpu-upgrade.com

budzet se povecao i to do 150eura.ali da u to ne ulazi hdd i kuciste.bio sam u jednoj somborskoj prodavnici izracunase mi da je E3300,HD4550(ali samo 64bit :wall: ),napajanje i neka maticna po njihovom izboru(MSI je ali nisam stigao da pitam koja) 14.000din.kontam da dodam na tih 150eura dodam jos 10 i uzmem nekih 1gb rama ili jos bolje 2 ako se to ikako moze naci :p e sad da li je ogroman problem sto je HD4550 64bit? posto je mnogo brza od te 9400gt koju sam hteo uzeti,a ako je to ogroman problem gledacu da umesto para za ram dodam jos 10-15 eura na ovaj budzet i uzmem Ati 4670 512MB DDR3 jer videh da je ona oko 6300din.

Nije bas povoljno za 14000din, 4550 64bita je poprilican hendikep a i karta je dosta slabija od 4670 + verovatno je zito (vito) napajanje u toj ponudi,nista bolje od tvog sto sad imas.

Sto bi kupovao u somboru,naruci preko neta vise se isplati.Evo sta sam ti sastavio u jednoj radnji ne moze jeftinije od ovoga

Intel E3300 - 3.558 din
Gigabyte GA-G31M-ES2L - 3.599 din
ATI Radeon 4670 XFX 1GB,/DDR2/HDTV/DualDVI/128bit -6.080 din (mozda bi bilo bolje da ima 512mb ddr3 al mislim da nije u opste neka bitna razlika)
Napajanje 500W NZXT (AXP) Simple Power, 12cm Silent fan -3.782 (sasvim solidno napajanje)
suma sumarum 17.049 din

E sad ovo bi radilo i na tvom starom napajanju,pa mozes mesto napajanja uzeti ram,a posle kad skupis uzmes napajanje.Ili ona opcija sto si naveo da pozajmis od drugara ram dok ne naleti neki lep oglas

Moja ploca moze najvise D950 da podrzi,sve sam detaljno procesljao,neverovatno kako mala oznaka u ploci menja stvar...a sad da se vratim na temu iz naslova i pokusam da pomognem dimu.

Intel ima bolje procesore,ali ne toliko koliko su bezobrazno skuplji od AMD,kada bi sada uzimao novu ili polovnu ili bilo kakvu konfu nikada vise ne bih bacao pare na Intel,to je moje licno misljenje,jedino ako ne nameravas samo da menjas cpu a ne plocu(sto podrazumeva da imas Intel platformu) u svakom drugom slucaju samo AMD platforma.Takodje i vrapcima na grani je jasno nvidia nema sta da trazi sa ATIjem,moje licno misljenje,molim nvidijce i intelovce da me ne napadaju...
E sad iz licnog iskustva,najvise para potrosi na plocu to ti je temelj,samo na tome nemoj da skrtaris,cak imas neka amd integrisana resenja po pitanju grafike koja su savim solidna dok ne skupis pare za bolji GPU...ako bas toliko volis Intelova resenja,a po mom skromnom misljenju i da se gadjas parama,moj post nema smisla za tebe,pozdrav

kao prvo zeleo bih da se zahvalim svima na predlozima.stvarno ste mi puno pomogli,duze vreme nisam pratio komponente pa nisam ni znao sta i kako ali mislim da sam uzeo sasvim pristojan racunar za ok pare.masina je narucena,stize u sredu,a pazareno je:
Gigabyte GA-G31H-GS2L 4300din
Intel E3300 Celeron 4300din
Blueberry 500W ATX 1.850din
Sapphire HD 5570 1GB/DDR3 8.300din
Sve ukupno:18.650din
jedino je ta safirova 7700din u win win-u ali me bas briga za 600din necu propasti.sledeceg meseca bi trebalo da padne 2 ili 3gb rama i 22" wide monitor,no to vec znam sta bih uzeo :]

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno