Šta je novo?

Savet u vezi kulera za cpu

storky

Slavan
Učlanjen(a)
17.08.2009
Poena
320
Želim da klokujem cpu mašine iz potpisa i treba mi vaš savet u vezi kulera.. Kućište je Antec Sonata III, dimenzije su 42.7cm(visina)*20.6cm(širina)*46.5cm(dužina).
Slika ploče: http://www.giga-byte.me/images/products/motherboard_productimage_ga-p35-ds3r_2_1_big.jpg
Od ploče do naspramne stranice ima oko 19cm (možda koji mm više), ovaj veliki heatsink (za northbridge valjda) je visok 3.5cm a memorija (http://www.overclockers.co.uk/pimg/MY-039-KS_400.jpg) je visoka 3.8cm.
Koji bi kuler dobro hladio ovaj procesor na 3.2GHz ili čak 3.6GHz(ako uspem da ga nateram)?? Popunjena su sva 4 memorijska slota i treba mi kuler čiji donji deo ili ne zauzima mem slot ili je viši od memorije. Držao bi zatvoreno kućište i poželjno bi bilo da kuler nije glasniji od box kulera.

Mali offtopic: Da li je napajanje "ANTEC EarthWatts EA-500-EC 500W" dovoljno za OC koji planiram??

Hvala unapred!!

prolimatech megahalems i miran si za narednih nekoliko upgrade

Poslednja izmena:
Hvala na predlogu. Samo još jednom da proverim, da li će ventilator da mi pravi problem sa prvim mem slotom (ako stavim 2 ventilatora), ili je dovoljan samo jedan vent?? I da li je baza kulera ravna ili ću morati dodatno da je obrađujem??

I možda najvažnije pitanje: Da li je napajanje "ANTEC EarthWatts EA-500-EC 500W" dovoljno za OC koji planiram??

Hvala još jednom!!

ako je pravih 500W onda nije problem (koliko ima A na +12V grani?)
dovoljan je jedan vent, a sto se tice baze, svaki danas kuler daje bolje rezultate kada se dodatno sredi baza, neki se dosta poboljsaju, neki manje, ali ako te ne mrzi da zasuces rukave nece skoditi

Za ovo si pitao??
34367551.jpg

Posle jučerašnjeg postovanja sam malo čitao po netu o kuleru i na ovo sam naleteo što se tiče lapovanja: ''The 6 nickel plated copper heatpipes run in a U shape through the machined base which looks quite dull to the eye, however, Prolimatech claim that it has been designed with painstaking calculation and even go so far as to instruct you to never lap this heatsink as it will reduce the performance.'' (http://www.hardwareheaven.com/reviews.php?reviewid=822&pageid=7)
Na prolimatech-ovom sajtu nisam našao ovu informaciju :trust:

tesko bas da je 40A to bi onda bilo 480W samo na +12V (takvo jos nisam video napajanje od 500W)

a sto se tice sredjivanja baze, svi ljudi koje znam i koji su to radili su dobili bolje performanse sa lapovanom bazom

Znači ovo napajanje je dovoljno za OC koji želim?? Izvinjavam se što smaram ali kada se ne razumem bolje da pitam. :wave:

Hvala puno svima na odgovorima i pomoći!!

Ako neko ima još neki predlog u vezi ventilatora, možda slim varijanta ako bude manjak mesta zbog memorije, slobodno nek ga navede. :)

scythe s-flex recimo.
tesko da bi mogla slim varijanta, mislim da onda one snale koje drze vent za telo hladnjaka ne bi radile svoj posao, imas scythe slipstream slim

Evo samo da javim da sam uspešno ubacio kuler u kućište, na njega sam stavio Scythe s-flex @1200rpm i što se tiče "buke" oduševljen sam!! Jedino što mi se u kućištu čuje je huk Noctua-e koja mi hladi hardove, tako da ću najverovatnije da ubacim još jedan "S-flex" pa da bude push-pull. A OC ću da odradim čim mi se razradi Silver5.

Hvala puno još jednom svima na pomoći!! :wave:

Iskren da budem, kada sam popunjavao podatke u prvom postu samo sam odradio copy/paste sa neta za napajanje.

Sada sam uslikao moje napajanje

Znaci moje je "delta"?? Jel to neki fuš?? :D

Prilozi

• tras.jpg
    tras.jpg
    240.1 KB · Pregleda: 32
Poslednja izmena:
:crash:

Aj molim te predloži mi onda neko napajanje koje će moći da izdrži ovo što planiram + eventualni upgrade grafičke kada se stabilizuje stanje sa dx11.

:wave:

A graficka ce biti neka iz sredine ponude, pretpostavljam?
Sve zavisi koliko bi para mogao da izdvojis, Corsair VX550 ili jos bolje HX520 ili Chieftec CFT-600-14CS, mada se nesto zale da ga trenutno nema, a Cors bi trebalo ovih dana da stigne, ako ga nema u ponudi.

Sa ovim napajanjima mozes da OC-ujes do mile volje.

Pa da, neka zlatna sredina (ili neki model koji će biti među najjačim u tom "no high end" segmentu) što se tiče grafičke. Pošto nisam siguran da li ću u skorije vreme da menjam monitor za veći, trenutno mi ovaj sasvim odgovara.

A što se tiče napajanja, pa ne znam, biću spreman da izdvojim koliko god je potrebno para samo da ne brinem da li će zbog njega da mi riknu komponente u kućištu ako odradim OC i upgrade grafičke.

U redu, toliko mogu da zaštekam :D
I da te pitam, koje bi ti uzeo za sebe od ova tri što si naveo (hipotetički, kada bi bio u mojoj situaciji)?? :wave:

Vrh Dno