Opticki zoom ima veze sa kvalitetom po pitanju stabilnosti i blende. Sto si vise na tele kraju (priblizavanje) to je manja blenda (kolicina svetlosti koju mozes propustiti na cip tvoje kamere). Istovremeno svaka vibracija koja se prenosi na telo kamere u tele modu se multiplicira. To da je bolji / losiji Sony/Panasonic/Canon je veoma neozbiljno shvatanje. Kao prvo kvalitet se ne ogleda u samo jednoj, nego u nizu mogucnosti ili nemogucnosti. Model se razlikuje od modela, i ovakva generalizacija nigde ne pije vodu. Koji rade sa profi opremom od modela do modela znaju koja je kamera za sta dobra, a koja za sta nije. Posto ne kupujes profi opremu raspitaj se za servis. Znam ko ce ti popraviti Sony-ja u slucaju problema (buduci da kupujes klasu od 200E za prirodu ocekuj probleme...), sto za Panasonic i Canon nisam siguran. (primer: trocipni Panasonic GS400 lezi u prasini a placen je 1800E, jer nema servisa samo u Budimpesti...)[/COLOR]
Jel se meni chini ili ti pokushavash da me nauchish osnovama kamere ?
Kada sam rekao ne valja da kamera ima predugachak zum, to znachi da je sam kvalitet slike loshiji, da je sve preko 20x kao mobilni telefon, mutno bez detalja, hromatskih aberacija na kilo, krivljenje, jednostavno neupotrebljiv snimak. Ako obratish paznju, najjeftinije kamere imaju najvece zumove, a kako su skuplje, zum je sve kraci, i to je zato shto kupci jeftinih kamera ne znaju o tome nishta pa misle vece=bolje, isto kao za megapixele i slichno.
A shto se tiche servisa, zvanichni servis postoji za sva tri pomenuta brenda, i to je BG Elektronik, a pored toga postoji nekoliko servisa koji to rade. Mozda ne postoji neki specifichan deo za GS400 jer je mator ko biblija pa ih japanci vishe i ne prave, ali kada kupis novu kameru budi siguran da servisnu podrshku imash.
A shto se tiche boljeg i loshijeg, mi ovde ne prichamo o profesionalnim kamerama pa su kriterijumi za odabir potpuno drugachiji. Naravno da se moze reci ova kamera od 200e je bolja od neke druge, jer jedna ima vishe shuma, druga manje, jedna ima stabilizaciju, a druga nema, a to su otprilike dve osnovne stvari koje kamera treba da poseduje da bi uopshte bila upotrebljiva, a kamere od 200e ih uglavnom nemaju uopshte. Canon MD110 je najbolja od tih najjeftinijih jer ima odlichnu (iako elektronsku) stabilizaciju, i najbolji kvalitet slike i low light performanse, a to je dovoljno da "opere" ostale iz klase konachnim rezultatom koji daje.
Svaka DV kamera ne mora imati FireWire izlaz. Novije dolaze cesce sa USB 2.0 npr.
Pogledaj, ako imas USB 2.0 na laptopu lako ces povezati sa kamerom koja ima isto.
Bilo bi dobro da kazesh konkretno model miniDV kamere koja nema firewire izlaz a da nije Aiptek ili slichne kamere koje snimaju kao mobilni telefon. Nemoguce je grebovati preko USBa DV format u punom kvalitetu, i zato ne moze da postoji "normalna" kamera koja nema DV out, a ja je nikada nisam video.
Kamere se razlikuju za trzista. Za nase trziste uzimas PAL kameru, za americko NTSC npr, i to nisu jedina dva standarda. Ako kupujes u Tehnomarketu neces imati problema sa time, ali ako imas mogucnost naruciti iz usa obrati paznju na taj detalj obavezno.
Izgleda da nisi prochitao post na koji sam ja odgovorio, jer je pricha o tehnichkim karakteristikama, konkretno je chovek mislio da evropska verzija mozda nema stabilizaciju. Tu sam ja odgovorio da se kamere (tehnichki) ne razlikuju, naravno da se razlikuju u NTSC/PAL, ali i to odavno nije problem, ja imam NTSC kameru i potpuno je normalno koristim (i njen snimak) na pal uredjajima bilo koje vrste.
driver nemoj da se ljutis shvatam sta pokusavas reci (sony u toj klasi do 200E verovatno ce biti gori ako uzme sklj. model zbog imena samo npr. da ne objasnjavamo sad bas sve natenane...), ali covek je sam rekao da nema puno veze sa kamerom, pa da zna na sta mislis...
Ma ja se ne ljutim, vidim da imash 7 postova i da nisi u toku sa ovim forumom i njegovim userima

Ti si izgleda mislio da cu ja u ovom threadu toliko da se raspishem a da ne znam shta je NTSC/PAL, blenda, itd, i da sam prvu kameru dobio na poklon pre 6 meseci :d
Driver, reci mi o tom Vegasu, prvi put čujem za taj program, daj mi puno ime, link, linkove...
Linkove ne mogu da ti dam, Vegas je program koji se placa a ovde je piraterija zabranjena. Moracesh sam da se snadjesh za to, puno ime je Sony Vegas.
I da, kod kamera sam primetio da ih baterija ŽEŠĆE kolje, tj. čudo jedno koliko je slaba, drže od 45 do 60 minuta. Koliko koštaju nove baterije recimo za taj model Panasonica i da li se lako mogu naći?
Sve kamere imaju takve baterije, i to je potpuno normalno. Ako ti je to malo, uvek mozesh da dokupish drugu/jachu, ima kineskih na kilo u svakoj foto radnji, vidi na
www.axelfoto.com.
Eto još jedne začkoljice, vezane za servis...
A i primetio sam na sajtu Panasonica da nemaju predstavništvo za Srbiju, a Soni ima, što mi je bilo čudno... No dobro, ipak su to relativno pouzdane stvari, ne bi trebalo da su toliko podložne kvarovima, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da ga ja neću toliko exploatisati.
Postoji zvanichni Panasonic servis kod nas...
http://www.bgelektronik.com/index.php?selektor=dokument&opcija=servis