Šta je novo?

Savet u vezi kamere - Što pre, please

Planinar

Slavan
Učlanjen(a)
03.10.2008
Poena
301
Pozdrav svima!tn
Gledao sam malo teme vezane za kamkordere, ali zadnje interesantne su bile sredinom ove godine. Kako se vremena, cene i kvaliteti u svetu tehnike brzo menjaju, sigurno neću biti dosadan pa pitati nešto što je pitano po xx puta!:)

Molio bih sve (posebno profije, kao driver recimo) za jedan savet.
Hoću da kupim neku kamericu, oko 200 evra. Koristio bih je za planinarenje, snimanje u prirodi, neke *******cije i tako to, ništa zahtevno.
Ali, fora je u tome što sam ja potpuni laik, pojma nemam o kamerama.
Bilo bi lepo prvo da mi date neki sajt o osnovama vezanim za kamere (misli se na kamkordere), da naučim osnove.
A posle mi dajte neki savet.
Vidim da svi preferirate Mini DV, to su one kasetice valjda? Nemam pojma ni zašto su kvalitetne, ni koliko koštaju, ni da li imaju mogućnost RW (piši briši).
Vidim i da se preferiraju u toj jeftinoj klasi Canon i Sony.
Šta je sa CCD-om a šta sa CMOS.om?
Kao čovek koji će da barata u prirodi, bilo bi bolje da je optički zum što veći.
Šta je i sa tim šumom koji pominjete, o čemu se tu radi?

Dakle, molio bih za te prilike savet šta je najbolje kupiti i zašto.

Unapred veoma zahvalan, Tales Niš

Poshto je budzet 200e, ne vredi ti da pitash sve to i sve saznajesh, jer za te pare ne mozesh ni da birash, vec da uzmesh najjeftiniji model Canona, Sonyja, Panasonica.

Hej, Driver, razumljivo je to da ću uzeti najjeftiniji model.
Danas bejah do radnje i videh neke modele.
Stekao sam i neka osnovna znanja.
Imam jedan objektivan problem - nemam firewire i samim tim ne mogu da uzmem DV kamericu zbog nemogućnosti prebacivanja filma na comp, ***...
Video sam neku alternativu, DVD Samsung kamericu, oznaka VP-DC 171W, cena oko 14000 din. Jedini problem koji sam tu video je bio vezan za to što NEMA optički nego digitalni stabilizator slike. Kako mi reče prodavac tamo, skoro svi DV modeli nemaju optički stab.sl... mada ja mislim da on laže. Radi se o Tehnomarketu.
Koliko je meni kao čoveku koji bi slikao u prirodu bitan taj detalj (to što nema optički stab.slike) i koliko je DVD format slabiji od DV kasetice (pošto ste to pominjali u jednom od ranijih mailova)? Da li je OSETNO slabiji, ili malčice...
Samsung mi je sumnjiv, ali šta ja znam, DVD kamerica za 200 evra, pa još i Sonijeva, Panasonic ili Canon... ne verujem da ima...

Imam jedan objektivan problem - nemam firewire i samim tim ne mogu da uzmem DV kamericu zbog nemogućnosti prebacivanja filma na comp, ***...

To nije nikakav problem, vecina od nas ga nema, nemam ni ja, ali se dokupi u vidu PCI kartice.

Video sam neku alternativu, DVD Samsung kamericu, oznaka VP-DC 171W, cena oko 14000 din. Jedini problem koji sam tu video je bio vezan za to što NEMA optički nego digitalni stabilizator slike. Kako mi reče prodavac tamo, skoro svi DV modeli nemaju optički stab.sl... mada ja mislim da on laže. Radi se o Tehnomarketu.
Koliko je meni kao čoveku koji bi slikao u prirodu bitan taj detalj (to što nema optički stab.slike) i koliko je DVD format slabiji od DV kasetice (pošto ste to pominjali u jednom od ranijih mailova)? Da li je OSETNO slabiji, ili malčice...
Samsung mi je sumnjiv, ali šta ja znam, DVD kamerica za 200 evra, pa još i Sonijeva, Panasonic ili Canon... ne verujem da ima...

Poshtenu DVD kameru ne mozesh da kupish za 200e. Samsunga nikako, jer em je losh kao kamera, em vidim da se bash mnogo kvari. Pogledaj Canona MD110, on bi trebao da moze za 200e.

Video sam danas takodje dva DV modela, ne deluju loše.
To su Sony DCR - HC51e za oko 16.300din i Panasonic NV -GS90EP - 5 ili S, za 14.000din. Svidjaju mi se na oko i na uslovno rečeno konfiguraciju.
Šta kažete na to?
Ili je i dalje Canon MD serija NEPRIKOSNOVENA?:)
(taj MD 110 mi se čini ispao iz prodaje, ima modernijih serija tipa MD200 i više, 250 itd.... da li su i te novije serije dobre kao 110.ka ili?)

Šta reći, hvala na pomoći!

Nestrpljivo čekam!
Tales

PS Uzgred, imam laptop (komp je dat sestri i KRŠ JE star 7 godina, ne bih spajao njega i kamericu).
Kako da povežem laptop i te PCI kartice?

Poslednja izmena:
PS Uzgred, imam laptop (komp je dat sestri i KRŠ JE star 7 godina, ne bih spajao njega i kamericu).
Kako da povežem laptop i te PCI kartice?

Mislim da sa laptop-om to nece ici, a iz svog iskustva znam da se i na 7 godina staroj masini moze koristiti IEEE 1394 (Firewire) za prebacivanje video materijala na hard disk - pitanje je samo koliko je losa ta tvoja/sestrina masina...

Koliko je loša...
Paaa, ima 128 mb sdram, procesor na 1 giga itd...
Znači, praistorija.

Nego, dajte mi još ovaj savet, oko DIGITALNOG I OPTIČKE STABILIZACIJE SLIKE (OIS).
Mislim da Panasonic ima taj OIS. Da li je to MNOGO BITNO ili ne baš?
Koliko je snimak bolji i realniji sa OIS-om?
Na nekima piše Elektronska stabilizacija slike, da li je to digitalna, ili neka treća?

Koliko je loša...
Znači, praistorija.

Nego, dajte mi još ovaj savet, oko DIGITALNOG I OPTIČKE STABILIZACIJE SLIKE (OIS).
Na nekima piše Elektronska stabilizacija slike, da li je to digitalna, ili neka treća?

Fali ti jos 128MB RAM-a, al' se ne isplati investirati u tako staru konfiguraciju.

Koliko sam ja upucen u materiju, opticka stabilizacija je bolja od elektronske, ali mislim da ne bi primetio razliku u kvalitetu snimka na tako jeftinim kamerama.

Drzis recimo kameru sa EIS u ruci, neko prodje kroz kadar, i cela se slika trzne, jer je jeftina elektronika to protumacila kao pomeranje kamere, pa misli da treba da stabilizuje sliku.

Ja bi' vise gledao kojoj kameri je potrebno manje svetla za pristojan snimak, nego sto bih se opterecivao stabilizacijom, koju inace drzim iskljucenu...

Koliko je loša...
Znači, praistorija.

Shto se tiche konfiguracije, ne mozesh na tome da uradish nishta u vezi videa i nikakav upgrade se ne isplati.

A shto se tiche stabilizacije, ona mnogo znachi kod kamera, vishe nego kod fotoaparata, i ako taj panasonic ima OIS, uzmi njega.

U principu, ja kao laik te razlike ne bih ni mogao da primetim.
Možda bih uzeo taj Panasonic, mada sam specifikaciju (u kojoj piše da ima OIS) video za američko tržište, ne znam da li se taj isti model može razlikovati za naše i američko npr.
Ne znam što forsirate taj Canon MD 110 kada po specifikaciji ne govori da je u bilo čemu bolji od Sonija ili Panasonika.

I dalje mi ostaje problem prebacivanja sa kamere na laptop.
Imam neki express card slot, ali sam od lika koji se navodno razume čuo da se te express kartice (ili šta već) teško nalaze (što me baš čudi)...
Krajnja opcija je ići i moljakati s vremena na vreme nekoga u komšiluku ili od drugova da prebacujem zapis na hard disk...

Kakva je situacija sa baterijama za te kamere? Čuo sam da drže oko sat vremena snimanja i da imaju oko sat vremena kapacitet snimljenog materijala. Mislim, toliko drže te DV kasetice.
Šta biva sa baterijom kada rikne, kupuje se nova sigurno, ali zašto li imam osećaj da je cena te baterije ASTRONOMSKA?

Kamere se ne razlikuju za trzishta, neki proizvodjachi samo daju drugachije oznake. Ako americhki Panasonic ima OIS, imaju ga svi i kao shto rekoh, optichka stabilizacija je mozda jedna od najbitnijih stavki kod kamera, ko je probao jedno i drugo, jasno mu je.

E sad, Canon MD110 nema optichku, ali su tako dobro uradili elektronsku da radi skoro isto, a inache ima najbolju sliku i najbolji je za uslove pod loshim svetlom, shto je na drugom mestu po vaznosti kod kamera, zato njega preporuchujem.

Momci, hvala na savetima.
Otprilike sam 99% siguran da ću kupiti Panasonic GS90, ima optičku stabilizaciju, 42x optički zum i još neke *******cije... Dakle, više funkcija od Sonijevog HC51 koji je skuplji za 2500 din. Ovaj Panasonic je na akciji i košta samo 14000 din, nigde u Nišu nema toliko povoljno (a iskren da budem, ne verujem da ni u Srbiji ima za toliko malo para kao u Tehnomarketu).

Ima tu samo jedna začkoljica. Nije DV out, to još nisam našao ali ću već nekako da se snadjem, neko će sigurno da ima.
Problem je u programu za prebacivanje filmova, u paketu sa Panasonic NV-GS90EP S nema CD-a sa programom!?!
Dajte savet gde to mogu da downloadujem?

Hvala još jedared!

Veliki optichki zum nije pozitivna vec negativna stvar, jer shto je veci, slika je loshija, najbolji su 10x zumovi (manji nema kod kamera). Drugo, Sony nemoj ni da gledash, loshiji je i od Panasonica i od Canona.

Shto se tiche DV out, to svaka miniDV kamera mora da ima, to je firewire konektor gde cesh ubosti kabl koji si dobio uz firewire karticu.

Program za prebacivanje filmova ne znam ni da li se dobija uz kameru, a i da se dobija nije bitno. Uzmi Vegas, jednostavan i brz.

Poslednja izmena:
Plavim slovima citiram drivera

Veliki optichki zum nije pozitivna vec negativna stvar, jer shto je veci, slika je loshija, najbolji su 10x zumovi (manji nema kod kamera). Drugo, Sony nemoj ni da gledash, loshiji je i od Panasonica i od Canona.

Opticki zoom ima veze sa kvalitetom po pitanju stabilnosti i blende. Sto si vise na tele kraju (priblizavanje) to je manja blenda (kolicina svetlosti koju mozes propustiti na cip tvoje kamere). Istovremeno svaka vibracija koja se prenosi na telo kamere u tele modu se multiplicira. To da je bolji / losiji Sony/Panasonic/Canon je veoma neozbiljno shvatanje. Kao prvo kvalitet se ne ogleda u samo jednoj, nego u nizu mogucnosti ili nemogucnosti. Model se razlikuje od modela, i ovakva generalizacija nigde ne pije vodu. Koji rade sa profi opremom od modela do modela znaju koja je kamera za sta dobra, a koja za sta nije. Posto ne kupujes profi opremu raspitaj se za servis. Znam ko ce ti popraviti Sony-ja u slucaju problema (buduci da kupujes klasu od 200E za prirodu ocekuj probleme...), sto za Panasonic i Canon nisam siguran. (primer: trocipni Panasonic GS400 lezi u prasini a placen je 1800E, jer nema servisa samo u Budimpesti...)

Shto se tiche DV out, to svaka miniDV kamera mora da ima, to je firewire konektor gde cesh ubosti kabl koji si dobio uz firewire karticu.

Svaka DV kamera ne mora imati FireWire izlaz. Novije dolaze cesce sa USB 2.0 npr.
Pogledaj, ako imas USB 2.0 na laptopu lako ces povezati sa kamerom koja ima isto.

Kamere se ne razlikuju za trzishta, neki proizvodjachi samo daju drugachije oznake.

Kamere se razlikuju za trzista. Za nase trziste uzimas PAL kameru, za americko NTSC npr, i to nisu jedina dva standarda. Ako kupujes u Tehnomarketu neces imati problema sa time, ali ako imas mogucnost naruciti iz usa obrati paznju na taj detalj obavezno.

driver nemoj da se ljutis shvatam sta pokusavas reci (sony u toj klasi do 200E verovatno ce biti gori ako uzme sklj. model zbog imena samo npr. da ne objasnjavamo sad bas sve natenane...), ali covek je sam rekao da nema puno veze sa kamerom, pa da zna na sta mislis...

Eto još jedne začkoljice, vezane za servis...
A i primetio sam na sajtu Panasonica da nemaju predstavništvo za Srbiju, a Soni ima, što mi je bilo čudno... No dobro, ipak su to relativno pouzdane stvari, ne bi trebalo da su toliko podložne kvarovima, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da ga ja neću toliko exploatisati.

Driver, reci mi o tom Vegasu, prvi put čujem za taj program, daj mi puno ime, link, linkove...

I da, kod kamera sam primetio da ih baterija ŽEŠĆE kolje, tj. čudo jedno koliko je slaba, drže od 45 do 60 minuta. Koliko koštaju nove baterije recimo za taj model Panasonica i da li se lako mogu naći?

Thanks guys!

PS Što se mene tiče (a verovatno i drugih koji pojma nemaju o kamerama:), slobodno vi možete da razglabate po ovoj temi, neće da škodi. A šta ne škodi, znači da koristi!:)

Opticki zoom ima veze sa kvalitetom po pitanju stabilnosti i blende. Sto si vise na tele kraju (priblizavanje) to je manja blenda (kolicina svetlosti koju mozes propustiti na cip tvoje kamere). Istovremeno svaka vibracija koja se prenosi na telo kamere u tele modu se multiplicira. To da je bolji / losiji Sony/Panasonic/Canon je veoma neozbiljno shvatanje. Kao prvo kvalitet se ne ogleda u samo jednoj, nego u nizu mogucnosti ili nemogucnosti. Model se razlikuje od modela, i ovakva generalizacija nigde ne pije vodu. Koji rade sa profi opremom od modela do modela znaju koja je kamera za sta dobra, a koja za sta nije. Posto ne kupujes profi opremu raspitaj se za servis. Znam ko ce ti popraviti Sony-ja u slucaju problema (buduci da kupujes klasu od 200E za prirodu ocekuj probleme...), sto za Panasonic i Canon nisam siguran. (primer: trocipni Panasonic GS400 lezi u prasini a placen je 1800E, jer nema servisa samo u Budimpesti...)[/COLOR]

Jel se meni chini ili ti pokushavash da me nauchish osnovama kamere ? :)

Kada sam rekao ne valja da kamera ima predugachak zum, to znachi da je sam kvalitet slike loshiji, da je sve preko 20x kao mobilni telefon, mutno bez detalja, hromatskih aberacija na kilo, krivljenje, jednostavno neupotrebljiv snimak. Ako obratish paznju, najjeftinije kamere imaju najvece zumove, a kako su skuplje, zum je sve kraci, i to je zato shto kupci jeftinih kamera ne znaju o tome nishta pa misle vece=bolje, isto kao za megapixele i slichno.

A shto se tiche servisa, zvanichni servis postoji za sva tri pomenuta brenda, i to je BG Elektronik, a pored toga postoji nekoliko servisa koji to rade. Mozda ne postoji neki specifichan deo za GS400 jer je mator ko biblija pa ih japanci vishe i ne prave, ali kada kupis novu kameru budi siguran da servisnu podrshku imash.

A shto se tiche boljeg i loshijeg, mi ovde ne prichamo o profesionalnim kamerama pa su kriterijumi za odabir potpuno drugachiji. Naravno da se moze reci ova kamera od 200e je bolja od neke druge, jer jedna ima vishe shuma, druga manje, jedna ima stabilizaciju, a druga nema, a to su otprilike dve osnovne stvari koje kamera treba da poseduje da bi uopshte bila upotrebljiva, a kamere od 200e ih uglavnom nemaju uopshte. Canon MD110 je najbolja od tih najjeftinijih jer ima odlichnu (iako elektronsku) stabilizaciju, i najbolji kvalitet slike i low light performanse, a to je dovoljno da "opere" ostale iz klase konachnim rezultatom koji daje.

Svaka DV kamera ne mora imati FireWire izlaz. Novije dolaze cesce sa USB 2.0 npr.
Pogledaj, ako imas USB 2.0 na laptopu lako ces povezati sa kamerom koja ima isto.

Bilo bi dobro da kazesh konkretno model miniDV kamere koja nema firewire izlaz a da nije Aiptek ili slichne kamere koje snimaju kao mobilni telefon. Nemoguce je grebovati preko USBa DV format u punom kvalitetu, i zato ne moze da postoji "normalna" kamera koja nema DV out, a ja je nikada nisam video.

Kamere se razlikuju za trzista. Za nase trziste uzimas PAL kameru, za americko NTSC npr, i to nisu jedina dva standarda. Ako kupujes u Tehnomarketu neces imati problema sa time, ali ako imas mogucnost naruciti iz usa obrati paznju na taj detalj obavezno.

Izgleda da nisi prochitao post na koji sam ja odgovorio, jer je pricha o tehnichkim karakteristikama, konkretno je chovek mislio da evropska verzija mozda nema stabilizaciju. Tu sam ja odgovorio da se kamere (tehnichki) ne razlikuju, naravno da se razlikuju u NTSC/PAL, ali i to odavno nije problem, ja imam NTSC kameru i potpuno je normalno koristim (i njen snimak) na pal uredjajima bilo koje vrste.

driver nemoj da se ljutis shvatam sta pokusavas reci (sony u toj klasi do 200E verovatno ce biti gori ako uzme sklj. model zbog imena samo npr. da ne objasnjavamo sad bas sve natenane...), ali covek je sam rekao da nema puno veze sa kamerom, pa da zna na sta mislis...

Ma ja se ne ljutim, vidim da imash 7 postova i da nisi u toku sa ovim forumom i njegovim userima :) Ti si izgleda mislio da cu ja u ovom threadu toliko da se raspishem a da ne znam shta je NTSC/PAL, blenda, itd, i da sam prvu kameru dobio na poklon pre 6 meseci :d

Driver, reci mi o tom Vegasu, prvi put čujem za taj program, daj mi puno ime, link, linkove...

Linkove ne mogu da ti dam, Vegas je program koji se placa a ovde je piraterija zabranjena. Moracesh sam da se snadjesh za to, puno ime je Sony Vegas.

I da, kod kamera sam primetio da ih baterija ŽEŠĆE kolje, tj. čudo jedno koliko je slaba, drže od 45 do 60 minuta. Koliko koštaju nove baterije recimo za taj model Panasonica i da li se lako mogu naći?

Sve kamere imaju takve baterije, i to je potpuno normalno. Ako ti je to malo, uvek mozesh da dokupish drugu/jachu, ima kineskih na kilo u svakoj foto radnji, vidi na www.axelfoto.com.

Eto još jedne začkoljice, vezane za servis...
A i primetio sam na sajtu Panasonica da nemaju predstavništvo za Srbiju, a Soni ima, što mi je bilo čudno... No dobro, ipak su to relativno pouzdane stvari, ne bi trebalo da su toliko podložne kvarovima, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da ga ja neću toliko exploatisati.

Postoji zvanichni Panasonic servis kod nas...

http://www.bgelektronik.com/index.php?selektor=dokument&opcija=servis

Poslednja izmena:
Jel se meni chini ili ti pokushavash da me nauchish osnovama kamere ? :)

Driver, ma ne objasnjavam tebi (vidim imas blizu 12.000 jel se ti odvajas od racunara ? :) ) nego Planinaru,lepo kaze covek nije imao ranije kontakt s tim. GS jeste matora ko biblija, ali je bila zver (uzeta nova) u ono vreme, i prilicno je brzo riknula, serviseri su vec tada bezali od popravke zbog delova, ono tipa sve moze da se popravi, ali rezervni delovi...uff. A za 10-20x zum se slazem, mada i to bez stativa (i to dobrog) ne vredi... A za USB2 / FW: prijatelj imao i JVC i Panasonic u poslednjih 6m oba sa USB2 (mogu pogledati model) i oba riknula, sada juri neki pro DSR polovan... a capture radio na eksterni hdd koji je kacen isto sa usb2, i nikad dropova nije imao. Koliko znam USB 2.0 i FW 400 imaju priblizan prenos (istina na papiru USB2 za nijansu brzi - 480MB/sec -ali samo na papiru, pored 100/200/400 MB/sec za firewire400). A fw ima svuda i na profi spravama, s tim stvarno nikad nigde nisam imao problema, pitacu bas ovog mog za te kamerice...

Driver, ma ne objasnjavam tebi (vidim imas blizu 12.000 jel se ti odvajas od racunara ? :) )

Meni je komp "oruzje" za rad, tako da moram da visim hteo ili ne, a pauze koristim da pogledam shta se deshava na netu :) A i za 8.5 godina nije toliko strashno 12k postova :)

GS jeste matora ko biblija, ali je bila zver (uzeta nova) u ono vreme, i prilicno je brzo riknula, serviseri su vec tada bezali od popravke zbog delova, ono tipa sve moze da se popravi, ali rezervni delovi...uff.

Pa da, tada je bio problem sa delovima, toga vishe nema. BGE moze sve delove da nabavi, a puno njih vec ima "na lageru".

A za 10-20x zum se slazem, mada i to bez stativa (i to dobrog) ne vredi...

To je tek druga pricha shto je neupotrebljivo iz ruke, u svakom sluchaju sve preko 20 je neupotrebljivo i uopshte ne treba da postoji, a pogotovo ne da se gleda kao pozitivna stvar prilikom odabira modela.

A za USB2 / FW: prijatelj imao i JVC i Panasonic u poslednjih 6m oba sa USB2 (mogu pogledati model) i oba riknula, sada juri neki pro DSR polovan... a capture radio na eksterni hdd koji je kacen isto sa usb2, i nikad dropova nije imao. Koliko znam USB 2.0 i FW 400 imaju priblizan prenos (istina na papiru USB2 za nijansu brzi - 480MB/sec -ali samo na papiru, pored 100/200/400 MB/sec za firewire400). A fw ima svuda i na profi spravama, s tim stvarno nikad nigde nisam imao problema, pitacu bas ovog mog za te kamerice...

Ajde vidi koji je to model, poshto stvarno nikada nisam chuo za miniDV kameru koja grebuje preko USB. USB2 i FW u teoriji mozda imaju slichan protok, ali u praksi FW je duplo brzi, a pogotovo sigurniji, zato se i koristi. Fora je u tome shto puno kamera ima i USB, ali preko njega mozesh da 'izvuchesh' neki snimak 640x480 u 20 fps, za net i slichno, ako ti treba na brzaka. I JVC je inache chudna firma pa me ne bi chudilo da su stavili samo USB, zato odavno kaskaju za drugim proizvodjachima.

Poslednja izmena:
E, ajd preporuci nekog ako si u toku za Panasonic servis, da ne stoji, ipak je to trocipna kamera... Idem sledece nedelje kod ovog, pa ti javim za kamericu!

Pa jel si bio u BG Elektroniku ? Oni mogu sve delove da naruche direktno od proizvodjacha, problem je ako ti delovi vishe ne postoje, odnosno ne prave ih/nemaju u "magacinu".

Pa jel si bio u BG Elektroniku ? Oni mogu sve delove da naruche direktno od proizvodjacha, problem je ako ti delovi vishe ne postoje, odnosno ne prave ih/nemaju u "magacinu".

Koliko ja znam, po zakonu bi morali da obezbede delove u narednih 7 godina posle prestanka proizvodnje.

400-tka je bila popularna, pa bi trebalo da ima i delova za nju.

Nazad
Vrh Dno