Šta je novo?

Savet u vezi HDD-a

• Začetnik teme Začetnik teme zacool
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zacool

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2005
Poena
319
Dobro jutro 🙂

Jedan sam od retkih koji jos uvek ima "samo" 80 GB harda, i kada sam uzimao komp hteo sam da uzmem 40 racunajuci da nemam cime da ga popunim, medjutim uzeh kablovski net i sada vec imam problema, rezem na dvd-ove, ali mi je to nekako smorno a i neisplativo.

Imam pitanje u vezi toga jel mogu ja da uzmem bilo koji od ovih HDD-ova s obzirom da imam onu staru plocu, dal mogu da zadrzim i ovaj stari i da stavim novi, i na kraju krajeva koji biste mi HDD preporucili da mogu da stavim a lda je do nekih 5-6.000.

Hvala vam unapred

@zacool, Mozda bi bilo dobro da saznas koja je ploca u pitanju.

sledeca bitna stvar je koliko optike imas (dvd-cd)

na jednu ide granu (pod pretpostavkom da nemas SATA, jer je ploca verovatno starija) mogu da se postave 2 HDD.

znaci nece biti problema sa zadrzavanjem harda koji imas.

ja se izvinjavam što upadam, ali je l može meni mala pomoć? treba sad da idem u shopping 🙂

ploča: DFI NF4 DAGF tj. INFINITY
procesor: AMD Athlon 64 3000+ S939 Venice
HDD: 160 GB WD SATA
CD-DVD: DVD RW NEC ND-3540A
napajanje: Chieftec 360W, Dual Fan

hoću da kupim novi hard (WD Caviar 320GB/WD3200KS SATAII) i da ostavim stari.
da li će raditi bez problema na mojoj konfiguraciji?

naravno da hoce, tvoja ploca ima 4 sata I prikljucka.

Iako je HDD sata II, radice u sata I modu, neke moras da jumper-ises, neke ne.

Konkterno kod mene na DFI-ju WD 500 gb radi i bez jumpera (koji inace i nije dosao sa njim)

@zacool, Mozda bi bilo dobro da saznas koja je ploca u pitanju.

sledeca bitna stvar je koliko optike imas (dvd-cd)

na jednu ide granu (pod pretpostavkom da nemas SATA, jer je ploca verovatno starija) mogu da se postave 2 HDD.

znaci nece biti problema sa zadrzavanjem harda koji imas.

Prvo sto si me pitao za polocu, abitova ploca NF7. Evo sada gledam upustvo koje sam dobio uz plocu i postoji jedan deo koji se naziva : Connecting Serial ATA hard DIsk Drives [SATA1], [SATA2].

Ovo valjda znaci da moze Sata 1 i Sata 2 😀

A sto se tice optike, imam CD citac/rezac, i DVD citac/rezac

I na kraju jel mzoe ili ne?

Nece biti problema da nakacis jos jedan HDD preko ide kabla.

Ako ti ploca vec podrzava SATA interfejs, mogao bi i da razmislis o kupovini i takvog HDD, cena im je ista.

Po specifikacija sa website-a abitove verzije NF7 podrzavaju samo sata I.

http://www.abit-usa.com/products/mb/nvidia.php

@vertig0

nema na cemu :wave:

Poslednja izmena:
Daj zacool, pogledaj šta se nudi u prodajem ili menjam odeljku...

To što ti piše SATA1 i SATA2 znači da imaš dva SATA priključka na ploči, ali su ti oba SATA I standard (malo sporije, ali opet bolje od PATA...)

Znači traži u prodajem/menjam neki sata HDD od 160g ili 250g, siguran sam da će ti i cena odgovarati, a imaćeš i ogroman pomak od 80g... Čak ti i preporučujem da na njega staviš sistem, malo će se ubrzati i učitavanje Win-a.

Nazad
Vrh Dno