Šta je novo?

savet sa pocetak konfiguracije...

DeeeS

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2008
Poena
301
Pozdrav ljudi....
ovako stoje stvari....hocu da sastavim novu konfiguraciju i razmisljam odakle da pocnem pa me interesuju konkretni savet, bez uticaja nerazumnih simpatija nekom brand-u.
Nisam zahtevan korisnik i planiram da mi kofiguracija potraje, ne insistiram na najnovijim naslovima igrica tako da mi nie grafika nije toliko bitna. Hteo bih samo da na maticnoj ploci napravim dovoljno prostora da kroz neko vreme unapredim procesor.

pa sam razmisljao ovako nesto:

Asus M4A78-E + Phenom X3 8650
Asus M4A78T-E + Phenom X3 8650
Asus P5QL-E + E5200 CoreDuo
Asus P5Q-E + E5200 CoreDuo

sta mislite koja od opcija bi bila najbolja!? Procesori nisu bas u visem rangu i to sam namerno tako gledao jer mislim da ce mi za sada to biti dosta....ali gledam da maticna bude takva da mogu da je unapredim na neki quadro core ili phenom II kroz neko vreme. Takodje me ne interesuje OC trenutno, niti mislim da ce me interesovati. A sto se tice cene, gledam da prodjem sto jeftinije sa konfiguracijom koja ce biti dobra u odnosu cena kvalitet i obavljati neke moje potrebe kao sto su rad u Adobe paketu i po koja igrica.

Kod ovih Ati 790 chipseta mi se posebno svidja integrisana graficka kartica koja mi moze posluziti kao alternativno resenje umesto PCIe, a ako mi ne odg. opet je mogu iskoristiti preko hybrid crossfire.

....otvoren sa za vase korekcije i sugestije...

Odmah da ti kazem, zaboravi te stare Phenom I procesore, to je prevazidjeno. Mnogo je bolje da umesto tog X3 8650 uzmes Phenom II X2 550BE, on ima dva jezgra, ali je savremeniji i bolji procesor od tog.
Mislim da bi bilo pametno da predjes na DDR3 platformu, mozes da uklopis procesor koji sam naveo sa Asus M4A78T-E, Biostar TA790GX A3+ ili MicroStar 790GX-G65, zajedno sa 2x2GB DDR3 na 1333MHz, mozes da uzmes Transcend ili Geil, samo treba proveriti kompatibilnost memorije sa plocom pre kupovine.
Ploce su dobre i omogucavaju ti da kasnije bez problema taj procesor zamenis za neki quad core.
Intel nije neki izbor u ovom slucaju iz rasloga syo Socket 775 nece jos dugo trajati, pa bi kasnije morao da juris neki stariji S775 procesor ako budes zeleo upgrade, posto Intel na jesen prelazi na LGA1156 podnozje.

Ok....znam ja da je to stari procesor ali gledam da trenutno maximalno ustedim na configuraciji, ali da ostavim prostor da kroz neko vreme mogu da je nadogradim. Zato i gledam neki jeftiniji procesor koji ce mi raditi posao. Imas li neki takav za preporuku?
A sto se tice maticnis....jesu li ok te asus m4a78? Ili mozda da se okrenem na nekog drugog proizvodjaca? Vredi li platiti jos novca i uzeti taj m4a78t-e ili se zadovoljiti eventualno sa m4a78 pro?

Kao sto rekoh...ne interesuje me OC i zelim da mi konf traje sto duze, naravno uz prmenu nekih kom ponenti, samo da ne moram celu konf da menjam.

Ja danas ne bih kupovao proc slabiji od Athlon X2 250.
E sad, moras da odlucis u vezi platforme, da li ces sada da maximalno ustedis i uzmes DDR2 plocu i memoriju, ili ces da dodas malo para i uzmes onaj Biostar koji sam naveo uz DDR3 na 1333MHz. Ja sam za ovu drugu varijantu, vreme DDR2 prolazi, licno ne bih vise kupovao te kombinacije, osim ako je u pitanju usteda svakog dinara.
Asus M4A78T-E je stvarno dobra ploca i nikako neces pogresiti ako se odlucis za nju.
Ti odlucujes, ali da ponovim, sa DDR2 cemo uskoro da se pozdravimo.

ok....recimo da krecemo od tog asusa.
Kako se krecu cene DDR3, mogu da se nadju dosta jeftini moduli ali sam primetio da im je latencija dosta losa na tim jeftinijim. Ima li to neke bitne razlike?

ok....plako pocinjem da dovijam jasniju sliku o tome sta zelim.
Ipak cu se odluciti za DDR2 platformu jer nisam preterano zahtevan korisnik.
E sad....dobro mi izgleda ova ploca Asus m4a78 pro sa onaboard VGA (mislim da je HD 3200).
Sledece sto me interesuje vezano za nju je da li bi mogla ona da tera CS 1.6 preko neta? I da li prihvata memoriju na 1066. Pise na oficijalno site-u da je podrzava ali stoji neka naznaka pored koju bas i ne razumem jasno.
Ako ne....onda da zanemarim integrisane grafike i da se okrenem na ploce bez njih, imate li neku u vidu?

Ta oznaka znaci da je podrzan jedan modul na 1066MHz po kanalu, znaci, ako uzimas 4GB na 1066MHz, uzimas u varijanti 2x2GB (dual channel), a ne 4x1GB, sto je i logicno.
Ako se odlucis da kupis posebnu graficku, nemoj da gledas da li ploca ima ili nema integrisanu, jer to nije bitno, lako ces da je iskljucis...
Nego da ne nagadjamo, kazi koji ti je ukupan budzet, pa onda da vidimo, ovako samp prelazimo sa jednog predloga na drugi, bez jasne ideje o ukupnoj sumi novca koja ti je na raspolaganju. OK, neces DDR3, idemo dalje, sta planiras da igras na tom kompu, samo CS 1.6 ili jos nesto?

ok....a sta ako posle hocu da stavim jos 2x2 GB na 1066? Moze li?
I dalje nisam skapirao bas ali mi samo treba info da na nju mogu da stavljam 1066.

E pa ovako.....budzet je oko 400E a tu izuzimam dvd rom i eventualno napajanje zato sto imam neko staro na 550W koje ce sigurno gurati sve. Gledam da tranutno ustedim sto vise ali da kroz neki period od godinu dana opet ulozim u comp i da ne gubim puno. Zato idem na jeftinije komponente koje ce me sasvim dobro sluziti i onda tu dolazi u obzir socket 775 i AM2+ ili AM3.
Sto se tice grafike....znam da mogu da je iskljucim, nije to stvar nego sam pitao zato sto me interesuje da ako ce me ona sluziti da ne moram trenutno da da kupujem i graficku karticu nego opet kroz taj neki buduci upgrade. Trenutno igram samo CS i nisam sklon nekim novijim zahtevnim igricama, eventualno kada izadje Diablo3 da ako je potrebno tada bas uradim taj upgrade planirani.
Do skoro sam se rvao sa Athlonom XP2200+ i sa AGP grafikom i jos bi ostao na tome neko kratko vreme ali mi je maticna crkla i morao sam da nadjem neku polovnu sa drugim procesorom koja mi sada radi mnogo losije nego prosla. Tako da trenutno svaka config ce biti drasticno poboljsanje u odnodu na proslu.

Takodje sam fan Asusa ali bi radio dozvolio da mi se to izbije iz glave jer nemam neke preterane razloge, nego eto....trip.

Nadam se da sam olaksao malo...

Evo kako sam nesto planirao:

Asus P5QL-E 8500
intel DC E5200 5500
MSI 3850 OC 512MB 5700
WD 320GB 16MB 4000
Geil black dragon 2x2GB 1066 5500

ili

M4A78 pro 8300
AMD Phenom X3 8650 6600
Geil Black Dragon 2x2GB 1066 5300
WD 320GB 16MB 4000

...Tako nesto....

Pozdrav ljudi....
ovako stoje stvari....hocu da sastavim novu konfiguraciju i razmisljam odakle da pocnem pa me interesuju konkretni savet
pocni od napajanja... kvalitetno napajanje na prvom mestu

Aha, dobro, sada je sve jasno. :)

Vidis, prema onom obavestenju na Asusovom sajtu, ti bi na onu plocu mogao da stavis 2x2GB DDR2 na 1066, ali ne bi mogao da stavis 4x2GB, zbog tog ogranicenja da samo jedan modul po kanalu moze da radi na toj frekvenciji. Znaci, po tome, mogao bi da stavis 4x2GB na 800MHz, ali ne i na 1066. Nadam se da ti je sada jasnije. :)
Ako razmisljas o tome da kasnije promenis samo procesor, bolji izbor je AMD zato sto AM# procesori mogu da rade na AM2+ plocama, a ti procesori ce se verovatno proizvoditi duze vreme, dok je kod Intela situacija nezgodnija, uskoro ce verovatno napustiti LGA775, na jesen dolazi LGA1156, sto znaci da bi kasnije morao da juris neki stariji Core 2 Quad za tu plocu, a i za bilo koju Socket 775 plocu.
Integrisana graficka kod AMD ce ti zavrsiti posao, siguran sam, a kasnije lepo uzmes neku DX11 i vozis. ;)
Samo bih ti jos jednom sugerisao da ne uzimas taj procesor, bolje uzmi X2 7750+BE, mada sam ja za kombinaciju Phenom II X2 550BE i Biostar TA790GXB A2+, to kosta otprilike kao taj Asus i taj X3, a ipak dobijas bolji procesor i cipset, sad ti razmisli sta ti se vise isplati.
:type:

ok...ukapirao sam to za mem.
Da, znam da intel prelazi na drugi socket ali sam racunao da ce se 775 procesori jos duze vreme posle toga prodavati. Stvarno nemam nek favorite sto se tice intel ili amd.
Tako da je ta amd conf skroz ok. Taman cu ustedeti za sada ustedeti na grafici zbog te integrisane i onda mogu da dodam na procesoru za amd.
Sto se tice biostara...ne znam, nemam iskustva sa njihovim plocama pa sam zato malo nepoverljiv, ali znam da se u poslednje vreme dosta prodaju.

Evo....nesto cackao, menjao i ispalo ovo...

AMD Phenom II X2 550..........8500
Asus M4A78T-E...................12500
Geil sx2GB 1333 DDR3............5200
HD.....................................4000
...................................................30200

Sta mislis o ovome?
Ipak sam se sadaodlucio na DDR3 zato sto mi je ona ploca sa DDR2 na 800 suvise slaba a bolje DDR2 su u cenovnom rangu sa ovom. Samo me melo nervira zato sto vidim da je dosta ogranicena ponuda sa DDR3 memorija tu odakle sam skidao cene, to je bio jos jedan od razloga zasto nisam hteo DDR3.
A za maticno....opet ja na Asus.
=D
...gledao sam i biostar opcije GX chipseta ali mi nekako ploce kao ploce deluju dosta jeftinije, oni ulazi za monitor i usb su mi nekako mnogo losije odradjeni nego na Asus-u i to mi ostavlja dosta los utisak s obzirom da meni treba ploca koja ce da mi traje i traje.

E da....mozda neki savet za kuciste!?

Fino, fino, drago mi je sto si ipak odlucio da ides na DDR3. Ta ploca je odlicna i vredi razlike u ceni u odnosu na neke jeftinije modele. Neko je pomenuo da Transcend 2x2GB na 1333MHz kosta 4500 din, mozda je to jos bolja kupovina.
E sad, najjeftinija varijanta solidnog kucista sa napajanjem je LC Power 914B sa napajanjem od 550W za ~5000-5500 din. Ukoliko ne mozes da nadjes to, onda mozes da uklopis neko kineza, recimo Blueberry 832BK za ~2500 din i LC5550 za ~3500 din (ili malo bolje LC6550 za ~3900 din).
Ne znam koliko bi okvirno dao za kuciste, ali neka sledeca stepenica bi bio Thermaltake WingRS201 za ~3500 din itd...
Sad, ne znam kakvu graficku planiras da stavljas kasnije, ali ova napajanja su sasvim dovoljna za neku srednju klasu grafickih, pretpostavljam da ti imas u planu takvu neku DX11 kartu.

ok...transcend. A sta da mi plsluzi kao alternativa za to posto na site-ovim kojima sam do sada gledao nemaju kit transcend 2x2....uglavnom sam video DDR3 od OCZ i od Geil.
Sto se tice kucista...hteo bih da uzmem neko dobro i lepo kuciste koje ce mi trajati samo sada razmatram opciju da li da se sada odmah razresim za kuciste ili da uzmem neko jeftinij pa posle da menjam.
Razmisljao sam o CM 690 ili mozda cak da se stisnem mnoooooooooogo vise pa na Cosmos 1000 posto me je to kuciste odusevilo kako izgleda a estetika mi znaci mnogo.
Za graficku....to stvarno ne znam, nemam u planu da uzimam neke besne graficke jer me nerviraju nove igrice koje zahtevaju prenapucane performance, jedino ako izadje neka kou bas ocekujem. Tipa Diablo3....ali i ako ne moze, moze se bez toga ziveti.
Neka bude merodavno da sam sada hteo da uzmem MSI 3850...koja bi mi bila i vise nego sto mi je potrebno.

Poslednja izmena:
Moze i OCZ i Geil, nije problem, samo treba proveriti kompaibilnost odredjene memorije sa tom plocom, odnosno da postoji mogucnost da zamenis RAM ako se iz nekog razloga ne slaze sa njom.
U izbor kucista necu mnogo da se mesam to je stvar ukusa, meni se recimo svidja crni CM Centurion 534, a nije ni skup, CM 690 je dobar, i po meni, sasvim dovoljan, uz jos neka kucista u tom cenovnom rangu, samo kod njega napajanje ide dole, pa treba voditi racuna o duzini kablova od napajanja, e sad, ako ti je bas zelja da imas Cosmos, onda stedi maximalno, sta da ti kazem.
Posto nemas neke prohteve po pitanju graficke, tebi ce vise nego dovoljni biti 4770 ili 4730, odnosno njihovi DX11 pandani, ili mozda neke malo slabije karte, ali otom-potom, kada dodje vreme za upgrade onda cemo o tome.
Eto, sada imas skoro kompletnu sliku o svom buducem kompu.

videcemo za taj Cosmos.....sto je puno, puno je.
Hvala ti mnogo Pejo, ovo je bilo jedno veoma korisno i poucno iskustvo.
=D
Idem danas do nekih lokalnih dealera pa cu da vidim sta nude i kakve su cene.
Hvala jos jednom...

mogao bi da ustedis i uzmes biostar ta790gx a3+ ona je oko 9800din i trancend ddr3 ram od 2x2gb ja sam je nasao za 4500din i provereno rade na 1600mhz sa latencijama 8 8 8 24 na 1,8V i uzmes 550 procesor jer je on dosta brzi od tog 250 athlon 2,a nije mnogo skuplji...

Pozdrav, posto vidim da se vecnia vas mnogo bolje razume u ove stvari hteo bi da vam postavim nekoliko pitanja. Dakle zelim da otvorim internet caffe igraonicu i potrebni su mi neki saveti. Dakle AMD ili Intell za sada u glavi imam intel opciju ali od kada sam poceo da citam postove na ovom situ nisam ni sam siguran tako da bi mi dobro dosla pomoc.
Odlucio bi se za nesto ovako

Intell core 2 duo na 2.5gh i molio bi Vas da mi date adekvatnu oznaku za ovakav procesor koji se dobro pokazao
takodje i za plocu koja bi isla uz njega
nVidia 9800gt na 512ddr3
2 ili 4 gb ddr2
160 ili 250 harda
ako moze i neka slicna konfiguracija AMD-ova dakle za igraonicu
i naravno ako moze i neka firma iz beograda koja je najpouzdanija sto se tice opreme i reklamacija i odrzavanja i naravno cena hehe posto sve ide u kesu. Pucam na nekih 12 racunara hvala u napred

Poslednja izmena:
Phenom II 550
Ati 4770
Biostar 790

2 gb rama bi ti odg.

Ne znam sta se sada igra u igraonicama, ali ja kada sam isao kao klinac samo CS wow i GTA

Mozda je sada situacija ista ali ova konfa je ok za to.

Nazad
Vrh Dno