Šta je novo?

savet oko memorije

Mahatma

Čuven
Učlanjen(a)
23.11.2002
Poena
620
ovako...da se odma razumemo ne razumem se mnogo u ove stvari tako da ce vam moja pitanja mozda delovati smeshna,al **** ga!
imam athlon 2000+ epox 8RDA+ i kingston 256ddr266 i to radi kako pishe pri podizanju sistema na 133Mhz!da li ta frekvencija moze da se podigne a da to radi fino!u biosu sam neshto malo chaprkao i video da clock procesora moze da se digne sa 133 na 166 i 200,ali ne znam da li smem to da radim,tj koliko je sigurno,i da li to memorija moze da isprati(kapiram da moze sobzirom da je 266)
josh tu postoje neka podeshavanja OPTIMUM,AGRESSIVE... za shta je to??

i sada poshto mi je potrebno vishe rama a nigde nema da se pazari ddr266,kako ce mi to raditi ako mu dodam josh 512ddr400???na kojoj frekvenciji uopshte moze moj procesor da radi sa memoijom?kako bios kaze to je 200,a to je manje i od 266 i od 400,tako da ne bi trebalo da bude problema ,jel tako?? da li te dve memorije medjusobno stvaraju problem zato shto su 266 i 400!!???oce li bolje biti onda da stavim samo 512(400) nego 768 meshovitu kombinaciju??!?

pomagajte,nemam pojma a koga drugog da pitam ako ne vas 🙂

zbunjen sam...sada sam menjao neshto u biosu i stavio da je frekvencija procesora umesto 133 ,166Mhz! restart,i shta se deshava,umesto da pri podizanju sistema pishe cpu clock 12.5x166 pishe 12.5x100 shto mu dodje 1250 MHz,i izbaci overclock failed,i josh jedan veoma bitan momenat,memory: 256Mb ddr200!!! i tu sam se ja zapitao da li ja uopshte imam ddr266?gde to mogu da vidim koju memoriju imam!!i kako da podignem frekvenciju!?!

Polako, polako, idemo redom.

DDR (Double Data Rate)266 = fizickih 133MHz, znaci to ti je u redu.

Overklok ti nije uspeo zato sto ti verovatno procesor ne podrzava klok na koji si ga postavio (mozda uopste, a mozda nece bez podizanja napona) i zato ti se BIOS oborio na "safe" podesavanja (100MHz FSB). Sasvim moguce i da memorija nece trpeti rad kao DDR333 (166MHz) i da se i zbog toga desilo resetovanje na "Safe" vrednosti. I nikad se ne klokuje zilion Mhz odjednom, vec postepeno ides da bi mogao lakse da nadjes granicu 🙂

U tu masinu mozes ubaciti DD400 memoriju, ali ce ti raditi kao DDR266, posto je ogranicava taj modul koji vec posedujes. Najbolje je da nekome prodas taj modul, a ti lepo uzmes jedan modul od 512Mb. Tada ce moci da radi na punoj brzini.

OPTIMUM, AGRESSIVE, AUTO itd. su predefinisana podesavanja tajminga memorije i mozes da ih koristis u prvo vreme, dok sam ne pohvatas cemu sta sluzi...

Posto je dosta obimno gradivo da bi se iznelo u par postova, procitaj ovde na oc podforumu sticky o tome kako overklokovati i ispitati stabilnost sistema. Eventualno mozes i da koristis search, da malo produbis znanje.

Ako negde bas zapnes, javi se u ovaj thread, pa da vidimo sta dalje

uh,bacio sam oko na overkloking...nauka choveche!
da ne gushim,kupicu novu memoriju kingston 512 ddr400 pa ako mi bude trebalo vishe snage gushicu se OCom!
nego jedno pitanje...jel ta memorija moze da radi ok sa mojom plochom Epox 8RDA+ ultra 400 i athlonom 2000+?moze,a?

Znas kako... po nekim globalnim iskustvima Kingstom ValueRam i nije nesto kao memorija, bolja ti je varijanta Corsair ili Geil. Ali ako je imas bas povoljno, onda ok, uzmi je.

Trebalo bi da radi bez problema, mada je Epox malo poznat kao probirac, tj nece da radi bas sa svakom memorijom.

po mojim dosadasnijm iskustvima i obican i hyperx kingston ram nisu dobri. mozda su se meni zalomili bas losi moduli.

sto se tice te tvoje kombinacije, za amd 133MHz magistralu optimalan je 266 ram (zbog sinhronog rada). naravno mozes da stavis ddr 400, ali je najbolje da radi na 266.

iskreno nisam neki overclocker, ali najbitnije ti je da ides postepeno. Imam slicnu konfiguraciju i otprilike sam ovako isao:

1.ploca je ok samo proveri da li je Ultra 400 varijanta, tj. da li mozes da dizes FSB na 400MHz. Ako jeste u biosu stavi FSB na 400 ali odmah smanji mnozioc tj. takt procesora (ako je otkljucan) na vrednost koja pomnozena sa 400Mhz daje realni takt tvog procesora pre klokovanja. Kad restartujes udji opet u bios i dizi polagano mnozioc za 0.5 i isprobavaj masinu, najbolje sa nekom zahtevnijom igrom cisto da najbrze vidis da li je stabilna. Ako jeste ponavljas ovaj postupak. Naravno ovo sve je bez dizanja napona na procesoru, sto bi bio naredni korak, ali samo ako imas dobro hladjenje.

Za memoriju su ti vec odgovorili i tu nema sta mnogo da se doda, ja imam 512 na 333MHz i asinhroni odnos FSB-DRAM ali ne pravi mi nikakve probleme niti imam utisak da je nesto brze ili sporije

po mojim dosadasnijm iskustvima i obican i hyperx kingston ram nisu dobri. mozda su se meni zalomili bas losi moduli.

sto se tice te tvoje kombinacije, za amd 133MHz magistralu optimalan je 266 ram (zbog sinhronog rada). naravno mozes da stavis ddr 400, ali je najbolje da radi na 266.

znachi moj procesor radi sinhrono na 133 Mhz sa memorijom i ne moze vishe???

ako mu stavim 512 ddr400 on ce raditi na 266(tj 2x133mhz),tako da mogu da ostavim i ovih 256 ddr266 i trebalo bi da radi?!??

samo mi reci zashto kingston nije dobar?? mislim meni je iskreno najbitnija cena..opet ne zelim da mi pravi neke probleme!

i josh jednom da vas pitam gde mogu da proverim kakva mi je ova trenutna memorija,zato shto ja ipak nisam 100% siguran da je ona 266,mozda je i ona 400 a samo radi na 266,jer kao shto ste rekli to je optimum za moj procesor pa tako bleji po difoltu!!!

hvala vam puno svima!

znachi moj procesor radi sinhrono na 133 Mhz sa memorijom i ne moze vishe???

Trenutno ti radi tako, overklokingom (i uz malo srece) ces to promeniti nabolje, tj navishe. Inace, za Athlon XP je najbolje kad radi sinhrono sa memorijom (FSB:MEM=1:1).

ako mu stavim 512 ddr400 on ce raditi na 266(tj 2x133mhz),tako da mogu da ostavim i ovih 256 ddr266 i trebalo bi da radi?!??

Da, mozes da ostavis i taj ddr266, ali pazi da ubodes kombinaciju koja radi zajedno (EPoX je probirljiv!).

samo mi reci zashto kingston nije dobar?? mislim meni je iskreno najbitnija cena..opet ne zelim da mi pravi neke probleme!

Nije los, samo je precenjen. Za iste pare mozes da uzmes mnogo bolju memoriju (gorepomenuti Cors i Geil), ili da uzmes ne-brend za manje para (tipa PQI, NCP itd.). Inace Kingston stavlja bukvalno sve i svasta na svoje Value memorije, tako da sam u jednoj masini zatekao 3 Kingstona istog brzinskog rejtinga, a svi su imali razlicite cipove...

i josh jednom da vas pitam gde mogu da proverim kakva mi je ova trenutna memorija,zato shto ja ipak nisam 100% siguran da je ona 266,mozda je i ona 400 a samo radi na 266,jer kao shto ste rekli to je optimum za moj procesor pa tako bleji po difoltu!!!

Skini CPU-Z ili ako vec imas neki sliican program i vidi da li pod "memory" tab-om imas SPD vrednosti za DDR333 i DDR400. Ako nema, onda je 99% u pitanju DDR266 memorija.

Trenutno ti radi tako, overklokingom (i uz malo srece) ces to promeniti nabolje, tj navishe. Inace, za Athlon XP je najbolje kad radi sinhrono sa memorijom (FSB:MEM=1:1).

Da, mozes da ostavis i taj ddr266, ali pazi da ubodes kombinaciju koja radi zajedno (EPoX je probirljiv!).

Nije los, samo je precenjen. Za iste pare mozes da uzmes mnogo bolju memoriju (gorepomenuti Cors i Geil), ili da uzmes ne-brend za manje para (tipa PQI, NCP itd.). Inace Kingston stavlja bukvalno sve i svasta na svoje Value memorije, tako da sam u jednoj masini zatekao 3 Kingstona istog brzinskog rejtinga, a svi su imali razlicite cipove...

Skini CPU-Z ili ako vec imas neki sliican program i vidi da li pod "memory" tab-om imas SPD vrednosti za DDR333 i DDR400. Ako nema, onda je 99% u pitanju DDR266 memorija.

legendo!!

skinuo sam cpuZ i ne pishe da je 333 ili 400 ,tako da...
moja memorija je kingston,pa ako bih probao tu kombinaciju sa josh jednim modulom od 512 ne znam kolko je pametno da ga mesham sa drugim proizvodjachem,tj. ti mi reci 😀

sludjen sam totalno,samo hocu da povecam memoriju na kompu,a vidi koja nauka!!
ne znam,da pazarim corsair,pa ako radi sa kingom radi,ako ne,zavaljam kinga i to je to!!

ladno!!
ponovo sam ga startovao i na zalost ,moja memorija je 166,al kolko shvatih to i nije bitno jer mi procesor radi na 133,i ne moze vishe jel tako?!?

ja koju god da memoriju uzmem ona ce raditi na 133zbog procesora?!?

Ok, to sto ti je memorija DDR333 tipa malcice menja stanje stvari. U tom slucaju zadrzi je, a dokupi najveci (po kapacitetu) modul za koji mozes da se "pruzis". Najbolje bi bilo da se raspitas kod prodavca da li mozes da doneses celu kantu, pa da odmah ispitas kako se memorija koju bi kupio slaze sa tvojom memorijom. Smorih vise sa ovim "slaganjem" memorija, ali postoje slucajevi da dve memorije zasebno super rade, a zajedno nece ni u ludilu...

A sto se tice drugog pitanja... Ti memoriju mozes setovati i da radi na svojoj (vecoj) brzini, nezavisno od FSB-a procesora (npr namestis da DDR333 radi na 166, nevezano sto ti je procesor na 133MHz), ali jednostavno kod AthlonXP-a nema opipljivog dobitka skaliranjem brzine memorije navishe. Zato slobodno zadrzi taj modul (nece te ogranicavati u overkloku, 90% sam siguran) i dodaj tu novu memoriju. Namesti ih da rade 1:1 sa procesorom i uzivaj. Mozes da probas i Dual-Chanel konfiguraciju memorije, ali dobitak u performansama je reda 3-4% a moze se desiti da ti zbog toga komp nestabilno radi...

Da skratim: kupi modul, ubaci i gotovo 🙂.

stavi ovako

fsb 166mhz mnozilac smanji na 10x = takt 1660 sto je def. takt athlona 2000+
memorija treba da radi 1:1 znaci 166

chisto da se zahvalim svima shto su dali odgovore na moja pitanja...sve u svemu,kupio sam kingstona 512 i sve radi ok na 166!!

poZ!

Moze li giga i po memorije u varijanti 1GB + 512GB da radi u DC modu? Ili moraju obavezno da budu dva ista modula?

Nazad
Vrh Dno