Šta je novo?

Savet oko gaming konfiguracije

dzidza_bidza

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
675
Sklapam konfiguraciju za gaming. Citajuci forum poslednjih dana sklopio sam sledecu kofiguraciju. Ovde nema grafike jos uvek, cekam da vidim sta ce se desavati narednih meseci. Da li je ova kofiguracija korektna i da li mogu da budem miran sto se tice gaminga narednih godina? Kazem godina jer ne nameravam da radim svako malo neki upgrade da bi to radilo kako treba. Opet pominjem, odgovarajuca grafika koja bi ispratila ostatak masine ce se uzimati naknadno.

INTEL Core i7-8700
ASROCK Z370 Pro4
CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 3000MHz
SEASONIC Focus Plus 550 Gold 550W
MS Industrial Black Widow
SAMSUNG 250GB 860 EVO
SCYTHE Mugen 5 Rev. B
WD Blue 3,5" 1TB

Svaki savet je dobrodosao. Hvala unapred.

S obzirom na veličinu igara, gde je sada prosek 50,60 GB za AAA igre, a neke stižu do 80-100GB, SDD od 250GB je previše malo, pogotovo za godine u budućnosti. 500GB je preporuka.

Što se napajanja tiče, neka neko još potvrdi da li je 550W sigurno dovoljno, nikada nije loše imati malo preko W zbog toga što napajanja polako gube maksimum tokom godina a komponente pri maksimalnom opterećenju mogu dosta da povuku struje kad se igra na max.

Ostalo mi izgleda dobro.

Nije par sekundi, dista je vise, a i nije uvek samo na pocetku igre.
Dodatno, brza instalacija.
Ja trenutno imam 500gb 860 evo m.2 i 256gb 850 pro, samo za igre.
500GB je minimum danas za igre.

Zavisno od clocka procesora i graficke karte, moze ti trebati jace napajanje, ali ta konfa ti je spremna minimum 5,6 godina da sve gura, bez i da razmisljas da li dobijas nesto vise sa necim novijim.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nece ti trebati jace napajanje, focus Gold 550W je dovoljno za bilo koju single-GPU konfu, osim ako neces overklokovati do besvesti i grafiku i CPU.

Ako mozes 500GB SSD da uklopis, bilo bi dobro :)

Napajanja ne gube snagu tokom vremena, nego na jeftinim krsevima brzo se krati vek kondenzatorima, pa postepeno dolazi do vecih oscilacija vec na manjem opterecenju. Kod savremenih kvalitetnih napajanja 7 godina je neki okvirni rok, da karakteristike nece ni da mrdnu cak i na max opterecenju. 650w je dovoljno za bilo koju graficku uz bilo koji desktop cpu (izuzev hedt). U konkretnom slucaju 550w je dovoljno i moze bilo koja graficka sa jednim gpu, jer nece biti oc cpu.

Poslednja izmena:
Ok, znaci 500GB SSD. Kuciste necu menjati, radice mi posao i ovo MS, a vazna mi je i usteda od 50-ak evra u odnosu ne neki Fractal.
Mislite da je ok ova ASRock ploca? Volim full ATX ploce, pa ako neko ima neki bolji predlog, slobodno napisite. Budzet je oko 100 evra za plocu.

Ok, znaci 500GB SSD. Kuciste necu menjati, radice mi posao i ovo MS, a vazna mi je i usteda od 50-ak evra u odnosu ne neki Fractal.
Mislite da je ok ova ASRock ploca? Volim full ATX ploce, pa ako neko ima neki bolji predlog, slobodno napisite. Budzet je oko 100 evra za plocu.

Sve ti je tu manje vise ok, osim, ako ti je svaki dinar bitan, apsolutno nema potrebe za tim scythe mugen kulerom. Kad vec ne uzimas k model, po meni apsolutno opravdano.
Uzmi lc cc-120 i ustedi 30tak evra.

Uzmi LC-CC-120-RGB :)

Lepsi je mnogo(sam hladnjak), a nije puno skuplji. Ostalo sve tip-top :)

Zar nije skroz drugaciji ventilator? (druga geometrija krila)
p.s. crn bolje hladi (da li zbog toga sto crna boja vise emituje toplote zracenjem ili sto sloj farbe malo hrapav pa povecava povrsinu hladjenja, ali je cinjenica). Rusi testirali iz dosade: uzimali obican hladnjak pa farbali, i stvarno bila neka sitna razilka tipa 1-2 stepena.

Poslednja izmena:
Zar nije skroz drugaciji ventilator? (druga geometrija krila)
p.s. crn bolje hladi (da li zbog toga sto crna boja vise emituje toplote zracenjem ili sto sloj farbe malo hrapav pa povecava povrsinu hladjenja, ali je cinjenica). Rusi testirali iz dosade: uzimali obican hladnjak pa farbali, i stvarno bila neka sitna razilka tipa 1-2 stepena.
Ni teoretski ne može bolje da hladi, može samo gore.
Farba, ma kakva bila je izolator, crna boja upija toplotu, tj ceo frekventni spektar, a mat može da poveća disipacionu površinu, ali ima smisla samo ako je tako pravljena, ne ako je dodata preko kao izolator.

Bolje temperature mogu biti zbog razlike u nanošenju paste (ako je sve ostalo identično), a i tada će biti u okviru statističke greške.

@nemanja123, naravno da je u pitanju mat boja. Vidi sam https://overclockers.ru/lab/show/69...-radiatora-na-ego-ohlazhdajuschuju-sposobnost . Cinjenica je da sve govori o tome da cak i rucno ofarbani radiator kao minimum nije gori od nefarbanog (a to bas dokazuje da ima neceg sto nivelise "sloj izolacije" koji stvara farba)
p.s. crno telo ne samo da vise upija nego i vise zraci toplotu.
p.p.s. opet pregledao test, da se malo podsetim. Prvo su testirali uticaj zracenja: uzeli manji kuler (DeepCool Alta 10) i zagrejali ga do 120 stepeni. I merili vreme za koje ce se ohladiti do 36 stepeni. Dobili su veoma solidnu razliku. Ofarban u crno radiator dostigao tu temp za vise od 7 minuta brze. Posle su uzeli jos i GlacialTech Igloo 5073 (bez bakarnog jezgra) i ponovili test. Razlika je bila 10 minuta u korist crne boje. Priblizno 25% se brze hladi ofarban radiator. T.j. ako neko koristi pasivno hladjenje - neka slobodno uzme mat crni sprej i farba, razlika je tu najveca.

Poslednja izmena:
Sklapam konfiguraciju za gaming. Citajuci forum poslednjih dana sklopio sam sledecu kofiguraciju. Ovde nema grafike jos uvek, cekam da vidim sta ce se desavati narednih meseci. Da li je ova kofiguracija korektna i da li mogu da budem miran sto se tice gaminga narednih godina? Kazem godina jer ne nameravam da radim svako malo neki upgrade da bi to radilo kako treba. Opet pominjem, odgovarajuca grafika koja bi ispratila ostatak masine ce se uzimati naknadno.

INTEL Core i7-8700
ASROCK Z370 Pro4
CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 3000MHz
SEASONIC Focus Plus 550 Gold 550W
MS Industrial Black Widow
SAMSUNG 250GB 860 EVO
SCYTHE Mugen 5 Rev. B
WD Blue 3,5" 1TB

Svaki savet je dobrodosao. Hvala unapred.

Koja je cena ovakve konfiguracije? I kako se ona moze kategorisati? Da li je ovo neki brutalna konfiguracija ili neka srednja normalna?

Top konfa, moze bilo koji GPU bez problema :)

Još samo dva pitanjca od mene, razlika izmedju i7-8700 i i5-8400 je preko 100 evra. Da li taj i7 vredi tolike razlike na ovoj konfiguraciji?
Takodje mi treba savet u vezi graficke. Da li juriti neku 1080 (koju?) ili sačekati i videti šta će se dešavati sa RTX?

I7-8700(6 jezgara 12 tredova) je svakako bolji od I5-8400(6 jezgara 6 tredova), dosta bolja opcija na duze staze, e sad da li je razlika u ceni opravdana to je diskutabilno. Mada ne vidim zasto si stavio u konfiguraciju ASROCK Z370 Pro4 s obzirom da ti je procesor zakljucan tako da neces moci da ga overklokujes. Takodje mislim da ti ni ta memorija od 3000MHz ne treba, jer kod Intela nije moranje kao kod Ryzena sto brza memorija, uzmi neku od 2666MHz, i maticnu neku sa H ili B oznakom. Sto se tice grafike, u kojoj rezoluciji planiras da se igras ? Da li bi novu ili polovnu ? Ne znam koliko ti je potrebna neka RTX karta osim ako ne planiras 4K sobzirom da im je to prvenstvena namena. Sad imas i bice brdo 1080 i 1080ti koje su rudarile sa domacom garancijom od godinu ipo ili dve, pa ono citaj oglase i prati sta se desava.

Idem ipak na i7, da se ne razmislja narednih godina. Ide memorija na 3000 jer koliko sam video cenovna razlika u odnosu na 2666 prakticno ne postoji. Sto se ploce tice, opet, stavio sam nju jer je dosta hvaljena, a i cenovno B i H ploce (full atx) nisu jeftinije.
Bar ja nisam video, ako postoji neka molim za preporuku. Grafika će ići definitivno nova i to neka 1080 (takodje molim za predlog).

Poskupeli su intel procesori.

i7 8700 je mogao da se nadje za ~260e, vise od toga ne vredi pored R5 2600 za 150-160e.

Tacno, u vreme pokretanja tebe bilo ga je za 265, sada ga nema ispod 300 cini mi se...
Ali neću sada menjati ništa...neke cene su pale, neke su skocile..otprilike doci ce mi opet na skoro isto.

Nazad
Vrh Dno