Šta je novo?

Savet oko 4870 modela

Basileus

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2008
Poena
319
Zanima me sledece :

Da li je bolja varijanta kupiti Gainwardov golden sample koji ima samo 512 MB rama
ili uzeti neku drugu karticu isto Radeon modela 4870 koja ima 1 GB rama. I kolika je razlika u performansama ?

Ja imam Gigabajtovu Radeon 4850 koja se pregreva prevse i monitor mi je zahtevan za tu karticu (imam 24"). Tako da mi se pri igrama koje su zahtevnije kartica pregreje i restartuje mi kompjuter i veoma sam zbog toga nezadovoljan...

Svak savet je dobrodosao.

Da li ti se komp resetuje zbog pregrejane kartice ili možda zbog slabog napajanja?
Koje napajanje imaš i koje komponente (zgodno je popuniti "moja mašina" u profilu)
Ako je do napajanja zamena na zahtevniju karticu samo će ti pogoršati situaciju.

Imam LC 550W napajanje.

U pitanju je cisto pregrejavanje kartice. Sad kad sam otvorio kuciste temperatura mi je znatno niza i ne restartuje mi i plus sam iskljucio VPU.

uzmi u razmatranje i 4890. one sada nisu skupe a imaju isto 1GB rama i jos su malo brze od 4870. za full hd rezoluciju prava mera.

Evo ja da nahvalim moju kartu malo. Godinu dana vec stoji na 800 1050 i nijednom nije pravila probleme,bas nijednom. Temp u idle na 22% speed je oko 51c nekad je i nize, zavisi od vremenskog doba. Rec je o Sapphire 4870 1gb. Baca oko 14700 poena u 3dmark06 sa konfom iz potpisa.

GX-188-SP_400.jpg

Ipak, ja bi se slozio sa Chinaskim. Trenutno je bolje ici na 4890, ali ako se ipak odlucis za 4870 , sapphire is the way to go.

Saphire silent efficiency...

Imam varijantu sa 512mb rama, a monitor iz potpisa. Sve igre idu glatko u full HD, ali mozda za 24" bolje uzeti sa 1gb. Ova kartica se ne greje, odlicna je i tiha.
pozdrav

Vidim da je trenutana cena 5850 oko 20k din ... Da ne ulazim u diskusije koliko je trenutno ima ili nema u prodavnicama, za koliko od prilike bi se moglo ocekivati da ce cene 5000 serije pojeftiniti , jer sudeci da sam se vezao za AMD kao plocu i procesor ATI mi je jedina opcija sto se tice primarnog GPUa :)

Koliko je veca potrosnja napajanja 5000 serije u odnosu na 4000 ?

5850 trosi malo manje nego 4870, dok 5870 trosi malo vise nego 4890.
Gledajuci high end segment, dakle poredeci ova dva ranga Atijevih generacija u proseku trose veoma slicno.

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-5850,2433-13.html

Power%20Consumption.png

Ne znam za taj LC 550W, da li ce biti dosta. Kolega sa foruma je imao pravih 500W, pa mu se kompjuter gasio pri full loadu, mada on je imao zestoko overklokovan procesor i dosta hdd-ova :).

Ovo je ok sa tim ostatkom sistema, ali ne treba zaboraviti da je grafička karta samo jedna od komponenti (koja doduše uglavnom najviše troši).
Ja sam imao problem sa Antec 500W da izguram 4890, ali ja imam OC-ovan quad core i 5 hard diskova.

Poslednja izmena:
Vrh Dno