Šta je novo?

Satelitski Uplink?

Sarmica

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2006
Poena
320
Razmisljam da uvedem satelitski net,pa sam citao na sajtu Astranet provajdera da je najjeftinije resenje za uplink GPRS preko mobilnog.Kako to funkcionise?Koliko bi to kostalo,kako,sta?
HITNO JE!
Jer ako za par dana ne uvedem,odose pare na nesto trece.

Danas sam sedam i po sati on line preko ADSL-a, nikakav tezak download, samo surfovanje i posao.
"Sent" kaze da sam poslao oko 16 mega za to vreme.
Do kraja dana, porasce na 20MB x 50 dinara megabajt GPRS-a izadje oko 1000 din dnevno, pa pomnozi to sa brojem dana u mesecu! Izadje oko 350-400€ samo za uplink :)

bilo je najjeftinije dok je bilo gprs besplatan, sad tesko da je isplativo. Probaj neki najjeftiniji WiFi link za uplink ili cable ako imas mogucnosti

Meni uopste nije bitna brzina uplinka,nek' bude i 1KB/s,samo da postoji.
@testthenext
ako je 50din/1MB gprs,onda nema nista od toga
@Alexandar
sta ti je taj WiFi link?
Razmisljao sam o isdn-u,neki najjeftiniji modem,jer mi je jako bitno da je fon slobodan,ali i to bi dosta kostalo mesecno jer bi bio 24/7 na netu.

Batali satelitski net. Probao sam i jeste dobar download, ali je skupo. Em sto placas mesecno njima pretplatu, a ne garantuje ti se dobar signal, jer jeli moze da bude i oblacno mesec dana, em moras da imas dodatnu konekciju da koristis istu za upload. Kod njih na site-u pise da je GPRS najpovoljniji sto je glupost obicna. GPRS mozes da koristis kada skidas nesto, znaci samo uneses URL adresu u neki download program, tipa flashget i pustis da skida, pa ce ti opet doci za nekih 30MB skinutih 15-20din na racun ili ce biti ista svota skinuta sa kredita. Ja sam ih zvao da mi objasne kako je to najpovoljnije, sta trebam da podesim, ako uopste moze da se podesi i ostao sam bez odgovora, tako da BATALI TO!!!

ja sam jednom imao uplacen satelicki net i koristio sam ga za surf i download za uplink sam koristio modem ali: pretplata na sat.net 256 kbps = 1500 din + rachun za tel. = 3000 din
a ti sad razmisli dali se isplati..... problem je da satelicki internet provajder garantuje brzinu za sam 2 GB prenesenih podataka a onda ti smanje brzinu......

@ obi_van

Sta ti pricash za signal ? ako je oblachno signal moze da ti se smanji max 5% sto je zanemarljivo ( ako imash dobar signal tj oko 50 % mada ako programi rade i na 40 % sto nebi radio i net ? ) Jedino sto bi moglo osetno da mu smanji signal je sneg na sat anteni ali i to bi trajalo samo dok temperatura nebi prosla iznad 0 C ! !
( a moze i da se ocisti sa npr. toplom vodom, metlom etc )
Ja imam satelisku i nikad nisam imao problema sa signalom (osim snega na anteni) ! ! !

ja sam jednom imao uplacen satelicki net i koristio sam ga za surf i download za uplink sam koristio modem ali: pretplata na sat.net 256 kbps = 1500 din + rachun za tel. = 3000 din
a ti sad razmisli dali se isplati..... problem je da satelicki internet provajder garantuje brzinu za sam 2 GB prenesenih podataka a onda ti smanje brzinu......

@ obi_van

Sta ti pricash za signal ? ako je oblachno signal moze da ti se smanji max 5% sto je zanemarljivo ( ako imash dobar signal tj oko 50 % mada ako programi rade i na 40 % sto nebi radio i net ? ) Jedino sto bi moglo osetno da mu smanji signal je sneg na sat anteni ali i to bi trajalo samo dok temperatura nebi prosla iznad 0 C ! !
( a moze i da se ocisti sa npr. toplom vodom, metlom etc )
Ja imam satelisku i nikad nisam imao problema sa signalom (osim snega na anteni) ! ! !

Pricam ono sto se meni desavalo. Posto kod Astrasat-a moras da ides na Astru 1D na kojoj nema TV kanala, montirao sam dva LNB-a, ali posto ja licno nemam dobar pogled prema juznoj hemisferi signali su mi na minimumu, tako da kad bi bilo oblacno, ono jesenje i zimsko nebo, meni se spustalo sa minimuma za jos sto ti kazes 5-10% po nekad i vise, tako da ni Google home page nisam mogao da otvorim. To sa toplom vodom ne razumem?! Kakve to veze ima sa oblacnoscu ili losim signalom?
Konkretno na Astri 19,2 za Premier 1, 2, 3...mi je signal minimum 28-9% i jedva da radi, kad se naoblaci imam ispod toga i nema slike...eto to pricam...

Poslednja izmena:
@ obi_van

to sa toplom vodom se odnosi na sneg ( ako napada sneg na antenu prospesh 2 krigle vode da otopish sneg !! ) Ako na astri 19.2 e na premieru imash tako slab signal onda ili ti nije dobro namestena sat. antena ili imash losh LNB ! ! ! Ja imam 110 cm LNB noname od 0.5 db
a na premieru imam signal oko 60 % na taquilli imam oko 85 % Bio sam i ja kod astrasat-a a na astri 1D signal mi je bio oko 60 % pa je radilo u svim uslovima ! ! ! meni je majstor namestao antenu i namestio je signal na taquilli na oko 60 % i meni je bilo malo ( radilo je normalno ali ja sam morao da malo prochachkam ) pa sam nemestio signal na taquilli na 85 % :) A ti ako imash tako losh signal kupi bolji LNB (npr. SMART TITANIUM TSX 0.2 koshta oko 20 e ) ili probaj bolje da namestish antenu ( pomeri je malo ulevo ili udesno oko 3 cm max) i moci ces da gledash premiere po svakom vremenu ! ! !

pozz

@ obi_van

to sa toplom vodom se odnosi na sneg ( ako napada sneg na antenu prospesh 2 krigle vode da otopish sneg !! ) Ako na astri 19.2 e na premieru imash tako slab signal onda ili ti nije dobro namestena sat. antena ili imash losh LNB ! ! ! Ja imam 110 cm LNB noname od 0.5 db
a na premieru imam signal oko 60 % na taquilli imam oko 85 % Bio sam i ja kod astrasat-a a na astri 1D signal mi je bio oko 60 % pa je radilo u svim uslovima ! ! ! meni je majstor namestao antenu i namestio je signal na taquilli na oko 60 % i meni je bilo malo ( radilo je normalno ali ja sam morao da malo prochachkam ) pa sam nemestio signal na taquilli na 85 % :) A ti ako imash tako losh signal kupi bolji LNB (npr. SMART TITANIUM TSX 0.2 koshta oko 20 e ) ili probaj bolje da namestish antenu ( pomeri je malo ulevo ili udesno oko 3 cm max) i moci ces da gledash premiere po svakom vremenu ! ! !

pozz

Ja sam prodao sve to, i SkyStar2 i antenu od 130 i dva LNB-a koji su bili najskuplji kad sam ih uzimao, ali ti ne citas sta ja pisem. Ja nisam imao uslova za bolji signal, kad to kazem mislim na jedini zid na koji sam mogao da navrnem nosac za antenu, znaci moja antena je bila prislonjena skroz uza zid, nije mogla vise na levo da ide, a da bi signal bio bolji morala je jos koji cm levo. Nadam se da ti je sad jasnije. Znaci ja kazem coveku da moze da ima problema sa signalom ako nema uslove za cistu liniju vida prema transponderima...

@ Pricam ono sto se meni desavalo. Posto kod Astrasat-a moras da ides na Astru 1D na kojoj nema TV kanala....

IMA kanala i to dosta rusi,turci,nemci cesi,slovaci...

rai 1,2,3,markiza,pro7,limburg,stv1,stv2,tvjoj,bbcworld,dsf,eurosport 1,2,mtv,nick,-
-powerturk,primatv,rtl,rtl2,sat1,ctv1,2,ctv sport,turkmax,tv5,viva,vivaplus,-
-super rtl,tele5,vox,atv,euronews,kabel1.....itd

...pa super, samo meni se ne gleda tursko i poljsko znanje-imanje :p

Koliko se ja secam ja sam trazio objasnjenje za koliko-toliko jeftin uplink,a ne tu da mi baljezgate o vremenskim uslovima(ako na nesto ne utice vreme onda je to sat net) i o sat tv kanalima.
Bezicni net-kvalitet konekcije zavisi od milijardu stvari
ADSL-skup,dugo se ceka,ogranicen download
DialUp-sta reci
Kablovski-nemam mogucnosti(a ko ima :D)
I zato nemojte da me ubedjujete da batalim,jer je jedini problem uplink.E sad novo pitanje kako do dvosmernog sat net-a,jel moze to kod Astraneta?Koliko bi kostalo mesecno?Sta od opreme?Zadovoljio bih se i sa 64/256,ako je moguce.

Koliko se ja secam ja sam trazio objasnjenje za koliko-toliko jeftin uplink,a ne tu da mi baljezgate o vremenskim uslovima(ako na nesto ne utice vreme onda je to sat net) i o sat tv kanalima.
Bezicni net-kvalitet konekcije zavisi od milijardu stvari
ADSL-skup,dugo se ceka,ogranicen download
DialUp-sta reci
Kablovski-nemam mogucnosti(a ko ima :D)
I zato nemojte da me ubedjujete da batalim,jer je jedini problem uplink.E sad novo pitanje kako do dvosmernog sat net-a,jel moze to kod Astraneta?Koliko bi kostalo mesecno?Sta od opreme?Zadovoljio bih se i sa 64/256,ako je moguce.

Pitao si za uplink, ja ti rekao moja iskustva, izvini sto sam "baljezgao". U to da li vreme utice ili ne na sat net vidim upucen si isto kao i u dvosmerni satelitski internet, pa ni ne znas da bi te kostao kao svetog petra kajgana, da ne pominjem dozvole koje moras da vadis itd...tako da ne znam sto pitas kad sve "znas".

@Sarmica

Ograničen download na ADSL-u je dečja pesmica prema zavrtanju ušiju na sat-internetu.Već su ti rekli ljudi da već posle 2-3 Gb mesečno (pazi ne dnevno nego mesečno) prelaziš u grupu teških downloadera i sat-provajder ti garantuje najsporiju moguću brzinu gde čak i običan surf postaje veće mučenje nego na dial-up-u.

Inače,ta informacija o upload-u preko GPRS-a je bila tačna u doba dok je isti bio besplatan.

Ako možeš dobiti ADSL uzmi ga;nije sve baš tako crno kako ljudi pričaju.(usput,baš si nam pomogao što si napisao lokaciju pa znamo kakva je mogućnost dobijanja ADSL-a i kabla u tvom kraju).

Covek hoce satelitski net, a u potpisu je napisao da je teska sirotinja :bottle:

MIB, pre nego sto nesto ovakovo kazes, dobro razmisli.

Moguce da covek nema drugu varijantu (ne moze ADSL, kablovska, wireless), pa onda kad pogledas dugorocnije (npr. 6 meseci), racun za fon bi ga vise izasao nego polovan komplet SS2+tanjir.

@Sarmica: dvosmerni link kosta ko djavo, mislim da je cifra cetvorocifrena (u eurima). Pozovi astrasat i proveri, ali ne lazem te.

@obi_van
Da "baljezgao" si,pa uporedi uticaj vremenskih uslova na bezicni i na satelitski,jos ako je access point na ivici dometa antene da ne pricamo.Sneg,kisa,magla i divota od konekcije(ne kazem da pada znacajno ali pada dok satelitski dosta manje).Dosta mojih drugova ima wireless i znam njihova iskustva.A dvosmerni sam pomenuo iz ocaja,jer znam da kosta kao "svetog petra kajgana",ali sam trazio neke odgovore na pitanja o njemu koja sam gore naveo.
@Censi G.
Za ADSL si u pravu,ali ja nemam tehnicke mogucnosti,nemam brate digitalnu centralu.Niti cu je imati za svog zivota i zato lokacija pise kako treba da pise.

@obi_van
Da "baljezgao" si,pa uporedi uticaj vremenskih uslova na bezicni i na satelitski,jos ako je access point na ivici dometa antene da ne pricamo.Sneg,kisa,magla i divota od konekcije(ne kazem da pada znacajno ali pada dok satelitski dosta manje).Dosta mojih drugova ima wireless i znam njihova iskustva.A dvosmerni sam pomenuo iz ocaja,jer znam da kosta kao "svetog petra kajgana",ali sam trazio neke odgovore na pitanja o njemu koja sam gore naveo.
@Censi G.
Za ADSL si u pravu,ali ja nemam tehnicke mogucnosti,nemam brate digitalnu centralu.Niti cu je imati za svog zivota i zato lokacija pise kako treba da pise.

Covece kakve veze imaju wireless i satelitski internet sem pozeljne linije vida? Ti definitivno ne citas sta ti ljudi pisu, ja sam ti dao svoj primer, znaci ne izmisljam da mi je rekao prijatelj, prijatelja mog prijatelja...ako se desi da imas los pogled na juznu hemisferu i da ti je signal na min kao sto je bio slucaj samnom nema sanse da ti ne padne signal ako je velika oblacnost. Dao sam bio prosle godine pre onih silnih poplava, (znaci bilo kise oblaka i svega...) Astrasat-u 2000 za 512 i skoro ceo mesec mi je propao, jer se desavalo da sam bio van kuce danju zbog posla, a nocu mi je signal bio taku uzasan da sam se na kraju opet sluzio samo dial-upom. Na kraju krajeva, ne veruj meni, koji sam hteo da ti dam savet da se ne za***** kao mnogi za taj sat-net uzmi potrebnu opremu pa uzivaj u istom, ili opali Google pa proguglaj da li smeta lose vreme i oblacnost prijemu signala iz SVEMIRA!!! :crash:

If the indicator is red, you are not receiving a satellite signal. In this case the problem might be caused by the satellite system that is not properly configured (e.g. wrong DiSEqC value) or bad weather (e.g. a strong storm).

Ovo je inace sa Astrasat-ovog site...

@obi_van
@Censi G.
Vremenske prilike uticu samo na kanale koji rade na ivici prijema signala. Svi ostali rade bez problema. Da sam na tvom mestu, uzeo bi sat karticu i probao internet. Ako ti ne bude odgovaralo , imaces bar da gledas nekoliko hiljada TV i radio kanala i da snimas do mile volje. Plus offline download. Hocu da kazem da neces baciti pare i ako ss2 ne koristis za net.

Vrh Dno