Šta je novo?

satelitski internet

Silverrider

Čuven
Učlanjen(a)
30.09.2003
Poena
619
Sta sve treba posedovati od uredjaja, koje su im cene i kako instalirati satelitski internet? Koliko je isplatljivo ulaganje i prelazenje na ovu vrstu koriscenja interneta?

Vishe nije isplativo pored wirelessa, jer je EON bankrotirao...

ma da blago vama beogradjanima

Silverrider, imash kombinacije sa skydslom ako mislish na satelitski, ili wireless ako imash mogucnost, to je najjeftinije...

Zamolio bih drivera ili nekoga ko je u toku, da mi napise standardni spisak komponenti potrebnih za wireless i orijentirne cene celokupne opreme, po principu nabrojanih stavki i priliznih cena..........
Moze, ako ima link ili neki thread ovde........ja sam malo citao ovde ali ne nadjoh..........konkretno sta me interesuje..........a mozda nisam kuckao prave reci.............ko zna........

Ipak bi mi mnogo vise znacio spisak...........nisu potrebne oznake modela i slicno (naravno nije ni na lose da se znaju konkretni modeli koji su se pokazali super).......samo da znam koliko bi me to kostalo.........jer sam (naravno) zagrejan ko'.......pa da vidimo koliko je to moguce..........posle bih odgovor prosledio prijateljima koji su takodje ozbiljni interesenti ali su manje vise laici za Hardware tako da pomoc znaci.....

Unapred zahvalan.......

Pa imash threadove u interenet sobi, ali mi sad lakshe da ti napishem nego da trazim :)

Postoje dve mogucnosti koji se najcheshce koriste...
Kartica+kabl+antena ili AP+kabl (pigtail)+antena...

Prva kombinacija je u sluchaju da ti antena stoji na max 10 metara od kompa, onda ti pali ova kombinacija, ali morash uzeti kvalitetniji kabl (~250 din u odnosu na ~150 za do 5 metara)...Dobra kartica je Pheenet 100mW, koshta 26€ i mozesh je kupiti u firmi www.netiks.co.yu ...Antene idu od 20-120€ i izbor zavisi koliko si daleko od APa na koji se kachish....
U sluchaju da ti je antena daleko od kompa (na krovu zgrade), onda se koristi AP koji koshta 50e (takodje preporuchujem pheenet), kablic izmedju apa i antene (pigtail), i od apa obichan UTP kabl...Kada provalish koji setup ti odgovara, gledaj gde ti je najblizi AP pa prema tome biraj antenu...Za do 2km, bez problema prolazi antena od 20-30€, preko toga ona od 50 (15dB) ona od 120€ ce ti bacati 5-15km (24dB)...
Imaj u vidu da nije 'fora' uzeti odmah najjachu antenu pa gadjati ap na 500m, jer u gradu ima veliki broj signala, tako da jaka antena kupi sve shumove, pa ti je loshiji signal nego sa nekom slabijom antenom...Treba odabrati bash onu koja ti je potrebna za odredjenu razdaljinu...

Drivere, moja lokacija je Petlovo brdo, da li su postavljene antene u ovom kraju i koja od opreme bi mi trebala za moj polozaj? Da li je kupovina polovne opreme sigurna? Da li antena mora na vrh zgrade ili moze i sa terase, konkretno ja sam na prvom spratu ali imam nekoliko zgrada koje mi zaklanjaju pogled ka cini mi se Vidikovcu ali mi je sirom otvoren vidik ka Avali, Strazevici... Kakvi su moji izgledi posto bih vec sutra kupio opremu?

Za petlovo brdo stvarno ne znam, nemam osecaj gde se to 'avionski' nalazi u odnosu na ove apove na periferiji...Moracesh da prochachkash po netu i da potrazish mape svih provajdera i vidish koji ti je AP najblizi...
Shto se tiche polovne opreme, nema veze to, to nije nikakav specijalni hardver...
Da bi uhvatio bilo koji AP, morash da imash optichku vidljivost...

Poslednja izmena:
Zahvaljujem driveru na brzom odgovoru.

Jos jedno malo podpitanje.....
Vidim da su kod provajdera u ponudi razliciti paketi, koji su koliko sam razumeo jedino ograniceni brzinom, da li to znaci da je gore navedena oprema adekvatna za sve navedene brzine: 64 Kbit/s, 128 Kbit/s i 256 Kbit/s.........ili i tu postoje neka ogranicenja sem cena paketa naravno.......hehe....?

Da, ista je oprema za sve brzine.Kupujes opremu koja kao radi na 11 Mbps ali to je u praksi negde oko 5-6 u zavisnosti od uslova.Ipak i to je vise nego sto ti treba za 128,256 ili 512 flat.

Jedno pitanje povlaci drugo..........
Koji provajder pre svega ima najbolje (misli se najmanje naravno.....hehe) cene wireless pristupa (za koji se podrazumeva da je flat)?
Recimo videh da je kod Verata za 256 Kbit/s oko 7000 dinara..............sto potkrepljuje moju predpostavku da kada se sve sabere nije isplativ (barem ne meni) odnosno potvrdjuje cinjenicu da po pitanju finansija jos nije opste dostupan............
Oprema ok........nije tako strasno..........ali predplata...........7000 din..........skoro koliko i celokupna oprema.
Da li se i tu uskoro ocekuje neki drasticniji pad cena jer od kablovskog neta (zahvaljujuci jos uvek vazecem monopolu) nece biti nista.......barem ne u mom delu grada Beograda?

pole je napisao(la):
Jedno pitanje povlaci drugo..........
Koji provajder pre svega ima najbolje (misli se najmanje naravno.....hehe) cene wireless pristupa (za koji se podrazumeva da je flat)?
Recimo videh da je kod Verata za 256 Kbit/s oko 7000 dinara..............sto potkrepljuje moju predpostavku da kada se sve sabere nije isplativ (barem ne meni) odnosno potvrdjuje cinjenicu da po pitanju finansija jos nije opste dostupan............
Oprema ok........nije tako strasno..........ali predplata...........7000 din..........skoro koliko i celokupna oprema.
Da li se i tu uskoro ocekuje neki drasticniji pad cena jer od kablovskog neta (zahvaljujuci jos uvek vazecem monopolu) nece biti nista.......barem ne u mom delu grada Beograda?

E covece ala je tebi tesko da iscitas ostale tredove.U istoj sobi(internet) imas temu 512k za 2000 kinti u Bgdu.Evo ti link http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=46310
Inace u pitanju je verat.

Sto je najinteresantnije citao sam taj thrad.............
Na veratu nema nista o tome.
Ovo je link na kome bi to trebalo da stoji: http://vline.verat.net/srp/vline_usluge/73/
Izgleda da strana nije azurirana.

Hvala LaKosta.....
Od septembra eto i mene u wireless drustvu...........hehe

Satelitski internet

Postoji varijanta dvosmernog satelita, ali je samo za surf i za mejl. Cena opreme je do 2000 EUR, a mesecno od 180 EUR pa nagore, uzavisnosti sta se trazi. Protok nije ogranicen, maksimalna brzina je 1-2 Mbps u zavisnosti od tipa pretplate, ali se brzina ogranicava prema potrosnji, i pada do 200Kbps u najjeftinijem paketu, ukoliko pozelis da skines pola Interneta :) .

Nije za porediti sa Wireless-om, ali to je opet neka druga prica.

Pozdrav, Nikola.

Vrh Dno